Pelerinaj în Istanbul, fosta cetate a Constantinopolului, 7 zile / 6 nopți (3-9 oct. 2020)
Dragilor, vă propun un pelerinaj extern frumos, atractiv și posibil în acest an în care turismul a fost mult limitat: 7 zile / 6 nopți în Istanbul, fosta cetate a Constantinopolului, capitala Imperiului Roman de Răsărit (Imperiului Bizantin), centrul mondial al Ortodoxiei. Turcia în acest moment nu impune restricții de călătorie pentru turiștii străini, deci putem călători liniștiți în condiții normale. La intrarea în Turcia vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19 vor fi efectuate gratuit teste PCR, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.
Deși cetatea Constantinopolului a fost de mult ștearsă de pe fața pământului, mai precis de la 1453 când turcii au cucerit-o, totuși astăzi se păstrează câteva obiective importante care ne aduc aminte de reperele Ortodoxiei. Vom vedea multe obiective legate de credința noastră strămoșească dar și de sfinții noștri dragi, și bineînțeles obiective specifice civilizației turcești. Aici au predicat marii sfinți ai Ortodoxiei, acest Bizanț a fost atât de prezent în scrierile Părinților ori în viețile Sfinților. Aici a fost patriarh marele Ioan Gură de Aur și Marele Grigorie Teologul. Aici s-au dat luptele atât de importante în cadrul sinoadelor ecumenice pentru hotărnicirea dogmelor ortodoxe în întreaga lume.
Istanbulul are aproape 20 de milioane de locuitori, aproapte cât România, și se întinde pe 100 de kilometri lungime, este un colos urban.
Tema de discuții a acestei tabere va fi: „Istoria cetății Constantinopol, cel mai frumos oraș al lumii antice și medievale”
Mai jos puteți vedea programul detaliat pe zile:
Ziua 1 – Sâmbătă, 3 oct. 2020
- 05.00 – Plecare din București. Întâlnirea la baza dealului Patriarhiei.
- 17.00 – Sosirea în Istanbul. Cazare la Hotel Reina din centru, la doar 900 de metri de Catedrala Aghia Sofia.
- 18.00 – Masa de seară undeva prin oraș.
- 19.00 – Plimbare pe malul mării în Parcul Gulhane.
Ziua 2 – Duminică, 4 oct. 2020
- 07.00 – Micul dejun
- 08.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Biserica „Sf Gheorghe” din Fanar, catedrala Patriarhiei Ortodoxe Ecumenice (a întregii Ortodoxii). Aici sunt păstrate moaștele Sf. Grigorie Teologul, ale Sf. Ioan Gură de Aur, ale Sf. Solomoni, ale Sf. Eufimia și ale Sf. Teofana. Aici slujește Patriarhul Ecumenic (al întregii Ortodoxii) Bartolomeu I, fiind și arhiepiscop de Constantinopol.
- 11.00 – Mâncăm ceva.
- 15.00 – Vizităm Palatul Dolmabahce (a fost construit între anii 1843 – 1856, din dorinţa sultanului Abdülmecid I de a avea un palat asemănător monarhiilor europene, iar Topkapi-ul i se părea demodat. Este cel mai mare palat din Turcia, acoperă o suprafaţă de 45,000 m pătrați şi cuprinde 285 camere, 46 săli de recepţie, 6 hamam-uri. Aici a murit Ataturk la data de 10 noiembrie 1938). Este situat în cartierul Beșiktaș din Istanbul, Turcia, pe coasta europeană a strâmtorii Istanbul, a servit ca principal centru administrativ al Imperiului Otoman din 1856 până în 1887 și din 1909 până în 1922 (în perioada interimară a fost folosit Palatul Yıldız).
- 18.00 – Facem o scurtă plimbare cu vaporul pe Bosfor de la Palatul Dolmabahce la stația Eminonu, cea mai apropiată de hotelul nostru
Ziua 3 – Luni, 5 oct. 2020
- 08.00 – Micul dejun.
- 09.30 – Vom face un tur pietonal și vom vizita:
- Catedrala Sfânta Sofia – cea mai mare catedrală a Ortodoxiei, construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), și transformată apoi în moschee.
- Palatul Topkapi cu cele 4 curţi interioare (fostă reşedinţă a sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, care adăposteşte exponate unice: sabia Psalmistului David, Toiagul lui Moise, partea frontală a craniului şi mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, Turbanul lui Iosif si cel al lui Avraam, sabia Sfântului Ştefan cel Mare).
- Moscheea Albastră
- Coloana Încercuită ridicată pe locul forumului Sfântului Împărat Constantin cel Mare
- Basilica Cisterne – este un palat subteran, construit pe fostul loc al unei biserici zidite în secolul 6 în timpul Împăratului Justinian. Acest palat era de fapt un rezervor imens de apă, având la bază 336 de coloane din piatră.
- Locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită, Coloana lui Constantin Porfirogenetul.
- Marele Bazar
- 18.00 – Mâncăm ceva prin oraș
- 20.00 – Seară de film la hotel. Vizionăm un documentar dedicat Cetății Constantinopolului.
Ziua 4 – Marti, 6 oct. 2020
- 08.00 – Micul dejun.
- 09.30 – Luăm feryboatul din Kabataș. Vom petrece o zi în minunata Insula Buyukada, una dintre micuțele insule din apropierea Istanbulului grupate sub denumirea de Princes Islands. Aici nu circulă mașini, ci doar calești cu cai și biciclete. Este un loc atât de frumos.
- Aici vom vizita Mănăstirea Sfântul Gheorghe Cudunas, aici se află icoana făcătoare de minuni a sfântului, pe care și turcii, deși musulmani, o cinstesc, și-i cer ajutorul.
- 17.00 – Ne întoarcem în Istabul.
- 19.00 – Mâncăm ceva prin apropiere.
Ziua 5 – Miercuri, 7 oct. 2020
- 08.00 – Micul dejun.
- 10.00 – Vizităm Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (locul în care Maica Domnului i-a descoperit Împăratului Leon apa vindecătoare, și de atunci s-a păstrat această sărbătoare în toată Ortodoxia).
- 12.00 – Vizităm Biserica Chora, biserică ortodoxă care se chema Biserica Mântuitorului din Chora, situată atunci în afara zidurilor Cetății Constantinopolului, construită la începutul secolului 5. Biserica este celebră pentru frescele și mozaicurile sale vibrante de secol 14, păstrate aproape intacte. Este o capodoperă a artei bizantine.
- 14.00 – Vizităm Biserica Sfinților Serghie și Vah din Vlaherne unde s-a arătat credincioșilor Maica Domnului cu Acoperământul Ei.
- 16.00 – Vizităm biserica ortodoxă bulgară, construită în totalitate din fier.
Ziua 6 – Joi, 8 oct. 2020
- 08.00 – Micul dejun.
- 09.30 – Vizităm Muzeul de Arte Islamice ale Turciei
- 12.00 – Vizităm Fortăreața Yedicule, cel mai mare muzeu în aer liber din Turcia. Aici au fost închiși și chinuiți Sfinții Martiri Brâncoveni.
- 15.00 – Mâncăm undeva prin oraș.
- 19.00 – Facem un tur cu vaporul pe Bosfor.
Ziua 7 – Vineri, 9 oct. 2020
- 07.30 – Micul dejun.
- 08.00 – Plecăm spre România
- 21.00 – Ajungem în România
După cum vedeți programul este plin și foarte atractiv, având atât obiecte vechi-tradiționale cât și obiective moderne. Prețurile în Istanbul sunt foarte accesibile, undeva asemănătoare cu cele din București, ba chiar mai mici.
Numărul de locuri este 9, cu posibilitate de mărire a grupului. Perioada taberei este 3-9 octombrie 2020, 6 nopți, 7 zile cu cazare la Hotelul Reina din centrul Istanbulului. Transportul va fi cu un microbuz de 9 persoane.
Costul total al excursiei este 290 de euro și include cazarea (6 nopți), micul dejun (6 mic dejunuri) și tansportul dus-întors. Nu sunt incluse cheltuielile cu transportul în comun (feriboat și tramvai) în Istanbul și intrările la obiective.
Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 40 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate. Pentru cei din diaspora, puteți veni direct cu avionul în Istanbul șl de acolo să ne grupăm.
Aveți nevoie de pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data întoarcerii în țară.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un avans de 400 de lei în contul mai jos.
Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 30 septembrie 2020 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorele conturi bancare:
Cont lei: RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România
Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.
Pentru impresii și fotografii din pelerinajul la Istanbul din anul 2018 intrați aici: Tabără la Istanbul, fosta Cetate a Constantinopolului (20-25 sept. 2018). Impresii și fotografii
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)