Pelerinaj la Cuvioasa Maica noastră Parascheva (13-15 oct. 2017). Impresii și fotografii
Dragilor am rămas datori cu câteva fotografii și impresii din pelerinajul nostru la Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva. Prin bunăvoința părintelui Constantin Prodan de la Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” din cartierul Păcurari, Iași, am avut posibilitatea să ne cazăm la Centrul multifuncțional de servicii sociale „Sfântul Ioan Rusul” și să fim aproape de miezul evenimentelor.
Ne-am adunat vineri spre seară, din mai multe orașe ale țării, chiar în seara hramului și am hotărât să ne așezăm la rând pentru a ne închina moaștelor Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva și a Sfintei Mucenițe Tecla. Era ora 22.30 când ne-am așezat la rând și eram departe de catedrala, la multe ore depărtare, nici nu bănuiam noi cât de multe. Afară era vremea bună, puțin friguț, dar încercam să ne petrecem timpul cântând. Fetele din Galați au cântat așa de frumos Paraclisul Maicii Domnului și multe alte cântări închinate Domnului. Câțiva prietenii din București s-au alăturat la rând în jurul orei 02.00 noaptea. Doar o parte din grupul nostru au reușit să ajungă la Cuvioasa și la Sfânta Tecla, unii după 18 ore și ceilalți după 20 de ore de stat. Ceilalți ne-am retras după doar 3 ore și jumătate, realizând cât de greu se mișcă rândul și cât de mult vom avea de așteptat.
Sâmbătă dimineață, 14 septembrie 2017, la ora 09.00 am participat la Sfânta Liturghie arhierească dedicată Sfintei Parascheva împreună cu oameni veniți din toate colțurile țării și lumii. Vremea a fost rece și cerul înnorat dar după ce am rostit cu toții rugăciunea „Tatăl nostru” de la finalul liturghiei a răsărit soarele și vremea s-a mai încălzit.
Ne-am întors apoi la centru și aici prin dragostea unor doamne din parohie am primit masa de prânz după multe ori în care stătusem flămânzi.
Imediat după masă am hotărât să vizităm câte ceva prin Iași pentru a câștiga timpul care ne mai rămăsese. Așa se face că împreună cu ghidul nostru Gabriela Munteanu, am vizitat Palatul Culturii și Mănăstirea Cetățuia. La Cetățuia am ajuns la apusul soarelui și am rămas mai multă vreme, discutând cu părinții de aici și vizitând și muzeul.
În jurul orei 19.00 ne-am îndreptat către catedrala mitropolitană pentru a ne apropia și noi măcar de baldachinul cu sfintele moaște, măcar să lăsăm o rugăciune de la distanță, dacă de mai aproape am fost neputincioși s-o facem. Ne-am închinat Domnului și în catedrală și apoi am vizitat muzeul metropolitan de sub catedrală. Eram înfometați și obosiți și căutam să ajunge undeva să mâncăm o ciorbă caldă.
Am ajuns la Mall-ul Palas care era în apropiere și ne-am cumpărat câte ceva ca să ne astâmpărăm foamea, apoi ne-am întors la locul nostru de cazare, unde am cântat iarăși împreună Paraclisul Maicii Domnului și apoi obosiți ne-am pus la somn. Temerarii grupului, cei care stătuseră flămânzi și înfrigurați aproape 20 de ore la rând se întorseseră cu bine și erau bucuroși după o jertfă de răbdare atât de mare oferită lui Dumnezeu.
Duminică, 15 septembrie 2017 am fost invitați de părintele Constantin să mergem la sfințirea biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul „Alexandrul cel Bun” unde ÎnaltPreasfințitul Teofan împreună cu mulți ierarhi din România și străinătate au slujit cu drag, târnosind această „catedrală” frumoasă.
Unele din fete s-au așezat la rând să intre în sfântul altar și să se închine Domnului și jertfelnicului Său sfânt, într-un fel pentru a compensa neputința noastră de a sta până la sfârșit la rândul cel mare de la moaștele Cuvioasei maicii noastre Parascheva.
După Sfânta Liturghie, am fost invitați la masă de părintele Constantin și oamenii inimoși din parohie „Sfântul Mina” care pregătiseră merinde calde la centrul unde fusesem cazați. Ne-am bucurat unii de alții, ne-am mulțumit, ne-am îmbrățișat și am plecat împliniți sufletește spre casă.
Mulțumim tuturor celor care ne-au primit cu drag în Iași, și ne-au făcut această călătorie plină de amintiri frumoase.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
(Claudiu Balan)