Pelerinaj la sfinții închisorilor de ziua națională a României la Jilava, Pitești, Făgăraș, Aiud, Sighet și Alba-Iulia (27 nov. – 1 dec.)

Doamne ajută! Dragilor, pentru că turul României pe care l-am dus la bun sfârșit în luna iunie a acesteui an la locurile unde au suferit mărturisitorii din temnițele comuniste (penitenciare, mănăstiri și lagăre), a avut succes și mai mulți tineri și-au exprimat dorința de a merge și ei pe urmele acestor curajoși și credincioși români, la o următoare ocazie.

Ce ocazie mai bună decât ziua națională a României și sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei – ocrotitorul neamului românesc, de a-i cunoaște pe cei numiți de români: sfinții închisorilor? Pentru că anul acesta cele două zile libere cad chiar după sfârșitul săptămânii, adică luni și marți, se formează o mini-vacanță de 4-5 zile care poate fi fructificată cu folos.

Vă propun ca în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2015, adică 5 zile, 4 nopți, să mergem într-un pelerinaj la fostele penitenciare de la Jilava, Pitești, Făgăraș, Aiud, Sighetul-Marmației și apoi să ajungem în cetatea unirii la Alba-Iulia, unde în fiecare an au loc manifestații de bucurie cu ocazia zilei noastre naționale. Mai jos puteți vedea programul detaliat.

Ziua 1 – vineri 27 noiembrie 2015 (prima zi 295 km)

 • Ora 07.30 – Rugăciune de călătorie la Biserica „Sf. Silvestru” din București, cu părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitor în temnițele comuniste.
 • Ora 08.00 – Plecare din București.
 • Ora 09.00 – Vizităm Fortul 13 din cadrul Penitenciarul Jilava, locul pe unde au trecut zeci de mii de deținuți politici din toată țara.
 • Ora 15.00 – Vizităm fosta clădire a Penitenciarului Pitești, cel mai crunt loc de martiriu al regimului comunist din întreaga Românie.
 • Ora 20.00 – Întâlnire cu domnul Florin Olteanu, profesor de istorie, și președintele Fundației Negru-Vodă. Discuție despre comunizarea Țării Făgărașului.
 • Ora 22.00 – Cazare la Pensiunea Onix din Făgăraș.

Ziua a 2-a – sâmbătă 28 noiembrie 2015 (435 km)

 • Ora 11.00 – Vizităm Monumentul Calvarul Aiudului și Mănăstirea Aiud. 
 • Ora 20.00 – Cazare la Sighetul Marmației la Hotel Nova.

Ziua a 3-a – duminică, 29 noiembrie 2015 (281 km)

 • Orele 9 – 11.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la catedrala ortodoxă din Sighetul Marmației
 • Ora 13.00 – Vizităm Memorialul Durerii de la Sighet.
 • Ora 17.00 – Plecăm spre Alba-Iulia.
 • Ora 21.00 – Cazare în Alba-Iulia la Pensiunea Vochița.

Ziua a 4-a – luni 30 noiembrie – Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României

 • Ora 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Ioani” unde slujește Pr. Jan Nicolae din Alba Iulia. 
 • Ora 14.00 – Vizităm Cetatea Alba-Iuliei.
 • Ora 18.00 – Participăm la vecernie la biserica Pr. Sabin Vodă din Alba-Iulia. Seară de discuții despre Părintele Ioan Iovan, mare mărturisitor în timpul regimului comunist.
 • Ora 21.00 – Cazare în Alba-Iulia la Pensiunea Vochița.

Ziua a 5-a – 1 decembrie 2015 – Ziua Națională a României (352 km)

 • Ora 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia.
 • Ora 12.00 – Participăm la concertul de muzică populară din cetate dedicat zilei naționale.
 • Ora 16.00 – Întoarcere în București.

După cum vedeți programul este solicitant: 1400 de kilometri, 5 zile, 4 nopți. Dar fiind și în postul Nașterii Domnului Hristos, bucuriile sufletești vor fi pe măsura nevoinței noastre din aceste zile. Frumos ar fi ca în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie să fim îmbrăcați în costume naționale. Măcar o ie frumoasă să purtăm, ca să simțim mai temeinic duhul neamului nostru românesc.

Vom fi în perioada colindelor și a bucuriei apropierii Nașterii Domnului, care se vor împleti așa de frumos cu iubirea de țară și neam ca aluatul într-un colac românesc. Toate trăirile acestea sper să așeze în sufletul vostru nădejdea și puterea de a mărturisi prin faptă și cuvânt pe Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt și de a ne ajuta țara.

La acest pelerinaj poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă este sau nu membru al asociației noastre, indiferent dacă a mai participat sau nu la taberele asociației Ortodoxia Tinerilor, cu singura condiție de a fi apt la drum lung cu automobilul.

Numărul de locuri disponibile este 25. Transportul se va face cu mașinile personale ale participanților. Nu este necesar să aveți neaparat mașină ci puteți merge cu automobilele celorlalți participanți. Avem nevoie doar de 5 automobile.

Costul aceste taberei este de 400 de lei, și cuprinde 4 nopți de cazare și 3 mese de seară.

În plus se adaugă costul cu combustibilul care este aproximativ 110 de lei / pers / 5 oameni în mașină. Costul poate fi puțin mai mic sau puțin mai mare în funcție de consumul fiecărei mașini și de numărul de persoane în mașină (4 sau 5). Acești bani se plătesc șoferului mașinii din care fiecare va face parte.

Total: aproximativ 510 de lei.

Pot participa tineri din toate orașele țării, cu precizarea că plecarea va fi din București și întoarcea tot în București.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un acont de 200 de lei în contul de mai jos.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.

Data ultimei înscrieri este 25 noiembrie 2015 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.

Titular: Claudiu Balan

Bancă: GarantiBank România

Suma: 200 de lei

Cei care nu ați mai participat la taberele noastre puteți vedea impresii și fotografii aici: Tabere Ortodoxe.

Hai cu noi să-ți cunoști istoria neamului tău și să ai pildă tare pe cei mai viteji și credincioși români!

Doamne ajută!

 

(Claudiu Balan – președintele Asociției Ortodoxia Tinerilor)

(Visited 8 times, 1 visits today)