Pentru bărbații care vor o femeie tânără și fertilă

iubirea-in-doi

Am auzit de câteva ori bărbați, de obicei trecuți de 35-40 de ani care-și doresc o femeie, dar nu orice femeie, ci una fertilă, capabilă să dea naștere unui copil.  Sau alți bărbați divorțați care vor o femeie ca să le poarte de grijă copiilor pe care el îi are în grjiă ca tată. Deasemenea am auzit băieți care caută o fată, cât mai repede, pentru că urmează să fie hirotoniți.

Lista motivelor pentru care un bărbat își dorește o femeie, având ca motiv principal altul decât iubirea, poate continua. Inclusiv starea financiară a unei fete sau apartenența ei la o familie sus-pusă poate fi o motivație pentru băieți sau pentru fete. Dar mă voi opri aici și aș vrea să vă las câteva gânduri din experiența mea de soț și tată. Foarte bine putem pune în discuție și motivele fetelor / femeilor de a se apropia de un bărbat, altele decât iubirea. În esență problema este aceeași indiferent din ce punct al relației privim.

Relația dintre un bărbat și o femeie nu este o relație contractuală, economică sau socială, și nu se supune unor condiții egoiste cerute de fiecare parte. Nu poate fi prinsă într-un tipar, e greu s-o definești și s-o încadrezi, e dificil s-o explici și să-i vezi conturul și conținutul intim. Relația dintre un bărbat și femeie este una dintre cele mai mari taine din Univers. Și asta pentru că e acel ceva în bărbat care tânjește după acel altceva din femeie și invers. E în ființa noastră o atracție foarte puternică față de persoanele de sex opus. A pus Dumnezeu lege între noi ca femeia să fie atrasă de bărbatul ei și bărbatul de femeie.

Atracția fizică este prima coordonată pe care un bărbat va fi atras de o femeie și invers. Așa începe totul. Atracția fizică și focul îndrăgostirii de început pune temeliile unei relații solide între ei, care ușor-ușor se va maturiza și va crește. De aceea după ce Domnul face pe om, bărbat și femeie zice mai întâi „Creșteți” (Fc. 1, 28) și abia apoi „şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul…”.  Domnul i-a creat pe Adam și Eva direct adulți, nu e vorba aici de o creștere din copilărie la maturitate, ci e vorba de o împreună creștere în iubire a celor doi. Așa începe totul! Prin iubire, în iubire, cu iubire și sfârșește în Iubire (1In, 4, 8).

A pune dintru început cu o femeie sau cu un bărbat condiții „materiale” în viitoarea relație este din start o înțelegere greșită a însăși tainei acestei relații. Toate roadele acestei relații sunt roadele iubirii ! Nu poți culege înainte de sădi, apoi uda și lăsa să crească.

Fraților, copilul este rodul iubirii dintre bărbat și femeie așa cum mărul este rodul pomului din care a fost cules. A cere femeii copil înainte să te îndrăgostești de ea și să te unești cu ea în Taina Căsătoriei este la fel ca a cere grădinii măr înainte să apară pomul.

Pomul are rădăcini în pământ, are o maturitate, a fost adăpat cu apă și lumină, a înflorit, a înfrunzit, a fost vânturat de vânturile cele bune și Domnul a dat rod în el. Rodul a venit la vremea lui… după câțiva ani în care pomișorul nu a dat roade, ci doar a crescut.

Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer.

  1. Vreme este să te naşti şi vreme să mori; vreme este să sădeşti şi vreme să smulgi ceea ce ai sădit.
  2. Vreme este să răneşti şi vreme să tămăduieşti; vreme este să dărâmi şi vreme să zideşti.
  3. Vreme este să plângi şi vreme să râzi; vreme este să jeleşti şi vreme să dănţuieşti.
  4. Vreme este să arunci pietre şi vreme să le strângi; vreme este să îmbrăţişezi şi vreme este să fugi de îmbrăţişare.
  5. Vreme este să agoniseşti şi vreme să prăpădeşti; vreme este să păstrezi şi vreme să arunci.
  6. Vreme este să rupi şi vreme să coşi; vreme este să taci şi vreme să grăieşti.
  7. Vreme este să iubeşti şi vreme să urăşti. Este vreme de război şi vreme de pace.

(Eclesiastul cap. 3)

A pune condiția fertilității într-o relație este la fel ca a face o revizie tehnică unei mașini înainte de a o cumpăra. Condiția din start elimină premizele iubirii, și le pune în față pe cele ale egoismului. A pune problema așa într-o relație cu o femeie este jignitor pentru ea dar și înjositor pentru un el. Cum verifici dacă e fertilă? Îi ceri analizele la zi? Sau îți alegi doar fetele mai tinere de 40 de ani? Și dacă te înșeli? Sunt atâtea fete tinere căsătorite care nu au putut da naștere unui copil. Ce vei face atunci când cu soția ta, căsătoriți de câțiva ani, vei vedea că nu puteți aduce pe lume prunci? O părăsești? Închei contractul? Pui condiții mai ferme de verificare a fertilității la viitoare relație cu o femeie? E absurd și demonic.

Dar unde este voia lui Dumnezeu aici ? Cum putem vorbi de ecuația fertilității fără Creator? Dacă Avraam și Sarra și Sfinții Ioachim și Ana au zămislit la aproape 100 de ani, cine hotărăște clar cât de fertil(ă) este o femeie sau un bărbat? Dar dacă chiar gustarea și adăparea permanentă din iubirea soțului va fi vindecare pentru femeia (aparent) infertilă, sau pentru bărbatul infertil?

A cauta să intri în relație doar cu fetele mult mai tinere ca tine, doar pe motivul că ele au șanse mai mari să dea naștere la un copil, este pe undeva o înțelegere strâmbă a firii noastre. Nu observați că ne este mult mai ușor să interacționăm cu cei de vârsta noastră (plus minus câțiva ani) decât cu cei mult mai mari sau mult mai mici decât noi(peste 7-10 ani)? E o lege pusă în om de Dumnezeu. De mici se văd copiii cum caută să se joace cu cei de vârsta lor. La școală, la liceu și în tinerețe toți copiii se simt mult mai în largul lor cu cei de o vârstă, pentru că au aceleași căutări, vorbesc aceeași „limbă” a modernității, se aseamănă la felul de a fi. Tinerii sunt expansivi și bucuroși, adulții serioși și atenți, bătrânii înțelepți și visători, și fiecare categorie își atrage corespondentul. Nu observați ca socializăm în general pe grup de vârstă și prieteniile urmează acest model incoștient? Doar din câteva priviri îți dai seama după ce ai văzut pe cineva dacă e de o seamă cu tine sau nu.

Care e ideea? Ai șanse mult mai mari să te potrivești cu o persoană de vârstă apropiată cu tine decât cu una mult mai mică sau mai mare decât tine. În esența atracția după o persoană de sex opus are în spate dorința de a iubi și a fi iubit. Mult mai probabil vei atrage o persoană de vârsta ta și mult mai puternică va fi în fața ispitelor vieții o relație apropiată de vârstă decât acolo unde sunt diferențe mari. Asta e doar părerea mea, posibil să mă înșel, deși chiar Biserica Ortodoxă recomandă ca diferența de vârstă să nu fie mai mare de șapte ani.

De fapt și când îți dorești un copil, îți dorești tot să fii iubit și să iubești. Să fii apreciat de oameni și să împarți bucurie. Dar copilul e rod al iubirii! Cum ajungi să iubești și să fii iubit? Asta e întrebarea. Nu, cum să găsești o femeie fertilă?

Totul în relațiile de familie este despre iubire. Orice condiționare materială a iubirii este ca un lemn aruncat în foc ca să stingă focul. Problema rămâne în ființa fiecăruia, focul arde în continuare: ea vrea s-o iubești și să te iubească, nu să fie doar loc al însămânțării.

Vrei o femeie care să-ți crească copiii? I-ați o bonă. Femeile vor să fie iubite și să iubească!

Vrei o femeie pentru că urmează să fii hirotonit? E ca și cum ți-ai lua reverendă de la croitor și consideri că vei fi un preot bun.

Singurul motiv pentru care un bărbat ar trebui să vrea o femeie este: s-o iubească și să fie iubit ! De ce?
Pentru că singurul motiv pentru care o femeie vrea un bărbat este: să-l iubească și să fie iubită!

Când cei doi se iubesc toate rodesc în jurul lor. Și suferința, și boala, și necazul, și sărăcia, și munca, și copiii, și cele materiale, și cele spirituale…, Și casa înflorește, și grădina, și viața, și parohia, și cei din jur… Toate cresc din iubire! Căci toate cresc din și de la Dumnezeu, Cel ce iubire este!

Când a pus Dumnezeu condiții ale iubirii în fața omului?

Gândește-te bine! Caută să te faci plăcut cuiva și să-i câștigi iubirea, și vei câștiga totul! Chiar dacă nu veți avea copii, chiar dacă sunteți săraci, chiar dacă cele materiale sunt cu lipsuri, chiar dacă orice… Acolo unde este iubire este Dumnezeu și invers, acolo unde omul îl cheamă pe Dumnezeu, El varsă iubirea sa prin Duhul Sfânt în inimile noastre.

Toate ale vieții trec, indiferent cât de bine planificate sunt, până la urmă rămâi tot tu cu ea pe un pat în liniștea unei dimineți ! Copiii pleacă, nepoții cresc, banii se duc, tinerețea fuge, prietenii mor, boala vine, faima trece, și rămâneți doar voi doi…. Cum e să-i spui femeii tale înainte de moarte: „mi-ai fost dragă mereu, de când te-am cunoscut!”?

Nu este nicio condiție pentru a iubi, nici măcar iubirea celuilalt! Domnul ne-a iubit încă pe când noi eram vrăjmași cu El și nu-L iubeam. Cu atât mai puțin orice condiție materială pusă iubirii… este o vânare de vânt.

Pentru bărbații care vor o femeie ca să le facă un copil: caută o femeie pe care s-o iubești și să te iubească!

(Claudiu Balan)

(Visited 160 times, 1 visits today)