Rostul pubertății și pericolele sexualității greșit înțelese
De la 13-14 ani pana la 18-20 ani au loc in dezvoltarea bio-psihica a omului doua fenomene paralele: dezvoltarea si intrarea in functiune a unor glande, randuite sa contribuie la perpetuarea vietii sub forma materiala, biologica si, concomitent, dezvoltarea si inflorirea unor sentimente care contribuie, prin conlucrarea cu cele dintai, la perpetuarea vietii in forme spirituale, eterne. Nimeni din cei ce ne inconjoara nu ne lamureste aceasta taina. Din aceasta cauza, despartindu-le, una din aceste infloriri ale vietii tinere va fi infranta (cel putin pentru un timp) si cealalta va triumfa, de obicei cea materiala, bioogica, luand forme de manifestare impotriva firii pentru care a fost creata. Astfel tanarul cade frecvent in pacatul masturbarii sau al desfraului si la un sex si la altul. Raul acesta duce la o complexare a fiintei spirituale. Auto-condamnarea din cugetul nostru este primul semn că ceea ce facem nu este bine.
Ce sa facem deci? Aici intervine posibilitatea de a te salva, de a ramane in greseala sau a cadea in alta greseala si mai mare. Descoperirea acestei greseli la marturisirea in fata preotului duhovnic, deci a lui Dumnezeu, iti ajuta, ca invatatura si remediu, sa intrerupi greseala si, supunandu-ti trupul la osteneli, munca, metanii, post si rugaciune, sa-ti propui categoric in constiinta hotararea de a te impotrivi acestui rau obicei.
Nu vei reusi dintr-odata. Vei mai cadea. Vei mai gresi o data, de doua ori, de trei ori, dar nu renunta. Innoieste-ti mereu propunerea. Vezi-ti mereu starea de invins si de auto-batjocorire la care ai ajuns si smulge-te cu vointa nestramutata de a fi OM, fiinta rationala care nu numai ca poti deosebi binele de rau, ci il poti realiza. Si vei reusi!
Intelegand si parandu-ti rau pentru starea de ticalosie morala in fata lui Dumnezeu, Care te-a facut fiinta curata, neintinata (punandu-ti in fata ochilor mintii imaginea copilului nevinovat), si pe care in chip constient o pervertesti si o denaturezi de la scopul ei, coborand-o la o stare mai prejos decat cea animalica, vezi-ti osanda ce te asteapta. Caci numai cei curati si cei ce s-au curatit de pacat vor intra in Imparatia lui Dumnezeu, iar tu, cu ce obraz vii in adunarea celor curati, in Biserica lui Hristos? Cel care a intrat in Camara Ospatului Luminii, trebuie sa fie imbracat in haina de nunta a virtutilor. Astfel, venind Imparatul si intrebandu-l: “Ce cauti aici?” nu va putea raspunde. Va fi socotit fur de cele sfinte. Si stii ca “nici hotii, nici lacomii, nici iubitorii de argint, nici desfranatii, nici malahienii, nici sodomitii…nu vor intra in Imparatie Cerurilor”.
Dar se mai poate intampla si o pervertire a constiintei in sensul renuntarii la o forma de pacat pentru a opta pentru o alta. Un prieten prost sau inselat si el de ignoranta generala, adesea stiintifico-medicala, iti va sugera relatii sexuale cu o partenera, amatoare si ea de viata libertina. Iata cum ai trecut dintr-o mana a diavolului in cealalta. Ti se pare ca pacatul onaniei era nefiresc, iar acesta al curviei este totusi firesc! Te inseli!
Fiindca, pentru om, actul apropierii de sexul opus ( de femeie ) trebuie facut sub binecuvantare, in vederea procrearii, nu al simplei satisfactii biologice, coborata la conditia instinctuala. Acesta act nu este un act de igiena sexuala, cum gresit l-a inteles si-l propaga asa zisa stiinta medicala moderna dominata de viziunea materialist-atee. In rostul lui firesc-uman este binecuvantat de Dumnezeu in momentul cand celor doi protoparinti li s-a spus “Cresteti, inmultiti-va si stapaniti pamantul“. Iar Mantuitorul spune ca “Dumnezeu l-a facut pe om de la inceput parte barbateasca si parte femeieasca” si “ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta!“
Deci apropierea se face nu catre orice femeie. Apropierea e consecinta dragostei dintre cele doua suflete, pentru implinirea lor in voia lui Dumnezeu de a procrea prin om noi fiinte rationale, nu o necesitate fizica, biologica, despartita de actul afectiunii sufletesti. Daca samanta vietii varsata spre rodire nu aduce rod, semanatorul nu poate avea rasplata. Sau daca totusi a rodit, a rodit in pamant strain. A semanat unde nu-i era ingaduit. De aceea acest rod nu poate fi binecuvantat ca vrednic de viata, si, de asemenea, nici semanatorul. De aceea apara atatea consecinte tragice pentru cei ce traiesc in desfrau. Mantuitorul spune clar prin gura Sf. Apostol si Evanghelist Ioan “Iar tuturor celor ce L-au primit (pe Hristos) ca dreptar adica a acelora care cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa fie copii lui Dumnezeu, care au fost nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din pofta barbateasca, ci de la Dumnezeu s-au nascut“.
Deci, frate al meu, actul acesta nu-ti apartine numai tie. Pe tine Dumnezeu te-a facut impreuna lucrator cu El, pentr a-I aduce in Slava chipurile creatiei Sale pentru completarea numarului ingerilor cazuti. Iata slava, iata cinstea de care esti invrednicit. Sa fii creator impreuna cu Dumnezeu. De aceea zice si Sf. Apostol Pavel “Patul este binecuvantat si fecioria este sfanta”. La om actul acesta nu este animalic, intramplator sau supus unor legi ciclice, nenaturale, ci este supus ratiunii si vointei lui libere. Dumnezeu ne cheama la conlucrare cu El prin optiune libera, nu in chip silnic, venind cu bucurie, cu curatie, cu sfintenie, nu cu perversitate, cu insealaciune, cu intinare si cu batjocorirea intentiei sfinte pe care El o are spre preamarirea noastra.
Iubite frate mai tanar, daca ai inteles cat de cat acest cuvant, pe care l-am spus cu toata sfiala inaintea lui Dumnezeu si a sufletului tau, ia aminte, caci cu totii am pacatuit, cu totii suntem usor de inselat si ne supunem pacatului. Cei pe care-i cinstim si-i numim Sfinti – si sunt, caci i-a confirmat Dumnezeu prin semne si minuni – ne-au lasat marturisirile vietii lor traite in pacate de tot felul, in necuratii trupesti si sufletesti, de care s-au vindecat prin metodele indicate de Mantuitor, cele lasate noua in Sf. Lui Biserica: viata in post si rugaciune, ferirea de mediul viciat, prietenii curate, cu cei care isi propun acelasi drum spre mantuire, munca si mai ales comuniunea cu Trupul si Sangele Domnului in care sunt inglobate energiile Dumnezeirii, cele care, comunicate sufletelor si trupurilor noastre, ne pot indumnezei si pe noi.
Din partea ta e nevoie de hotarare tare. Din partea lui Dumnezeu, Harul Lui lucrator si mantuitor e pururea prezent. Foloseste-L! Dumnezeu sa iti ajute!
(Virgil Maxim – Imn pentru crucea purtată)
Rares Jucan
decembrie 16, 2013 @ 11:29 pm
Eu am o nelamurire de foarte multa vreme. Ati scris in articol ca scopul actului sexual este pentru „implinirea (…) in voia lui Dumnezeu de a procrea prin om noi fiinte rationale”. Sa inteleg atunci ca pana si in cadrul casatoriei, sexul inafara procreatiei este un pacat? Adica cei doi soti nu ar trebui sa aiba relatii sexuale decat STRICT cand vor sa aiba copii? Practic… pentru majoritatea de poate 2 ori in intreaga viata? Cu alte cuvinte… pentru a face voia Lui Dumnezeu, intr-o casatorie, trebuie sa te abtii de la raporturi sexuale toata viata cu exceptia momentului cand doresti sa ai un copil? Daca aceasta e calea, atunci dati-mi voie sa va spun ca aceasta viata e o povara. O intreaga viata de abstinenta, ingropare a unei tensiuni naturale care exista periodic IMINENT. Chiar si fara nicio sursa pacatoasa exterioara de stimulare, e si o chestiune biologica pana la urma, oricat am nega asta. Am experimentat asta. Eu chiar incerc sa fiu un bun crestin. Poate ma lamureste cineva… caci eu nu mai inteleg nimic.
Stefan Viorel Cristian
decembrie 17, 2013 @ 9:30 am
Cred ca BOR vrea mai exact sa-i indrume pe oameni la a se abtine de la perversiunile sexuale, intretinerea relatiilor sexuale cu tinerii, sa-i indrume a-si pastra fecioria pana la casatorie, copiii sa fie nascuti din iubire si nu din interes (asa cum fac multi de etnie trimitandu-i apoi la cersit ori la scoala dar nu pentru a-i invata ci pentru a obtine de la stat o alocatie). Dar daca BOR s-ar impotrivi relatiilor sexuale din timpul casatoriei cu sotia, relatii sexuale in mod protejat, atunci n-as fi de acord cu biserica. Nu omul a fost creat pentru lege ci legea a fost creata pentru om, iar legea nu trebuie cioplita pe o stanca ca pe vremea lui Moise ci scrisa in inimile oamenilor. Femeia a fost facuta din barbat, de aceea atat barbatul cat si femeia (sotia lui) ar avea momente in care nu le-ar fi de ajuns doar un sarut si o imbratisare, trupurile si sufletele lor simtind nevoia de a se apropia si mai mult unul de altul incat sa para a fi un singur om. Astfel as da cale libera sexului protejat din timpul casatoriei. De ce? Daca biserica spune ca acest lucru e pacat, le-as spune la randu-mi ca mai bine sa faci un astfel de pacat decat sa dai nastere unui copil caruia mai tarziu nu ai avea ce sa-i dai de mancare, nu i-ai putea cumpara hainute, nu l-ai putea trimite la scoala, ori nu i-ai putea lua medicamente. Decat sa dau nastere unui asftel de suflet nevinovat caruia i-as darui un trai nefericit mai bine sa fac acel pacat de a ma proteja in timpul actului sexual. Si asta pentru ca o viata chinuita traita de copilul meu i-ar putea influenta negativ mentalitatea si privind cat de bine traiesc altii in pacat acel copil s-ar putea mania si ar spune ca a iubi pe Dumnezeu inseamna a trai in tristete, in foamete, in sete, in saracie,in frig, s.a.m.d. Deci, mai bine ca barbatul si sotia sa se iubeasca ori de cate ori simt impreuna nevoia (dar s-o faca din iubire) si sa aiba grija de ceea ce fac (sa se protejeze) decat sa se ajunga la avort ori sa dea nastere unui copil ce ar avea o copilarie neplacuta si care l-ar indeparta de Dumnezeu. Daca acest lucru nu s-ar permite va puteti imagina cati oameni s-ar naste in saracie, iar daca oamenilor le-ar pasa de viitorul trai al copilului v-ati gandit ca femeile ar ajunge sa se casatoreasca doar cu barbatii bogati? Ar fi asta un pas in fata catre imparatia cerurilor?
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 9:47 am
[quote]RJ » 2013-17-12 01:29
Adica cei doi soti nu ar trebui sa aiba relatii sexuale decat STRICT cand vor sa aiba copii? Practic… pentru majoritatea de poate 2 ori in intreaga viata?[/quote]
Nu orice contact neprotejat duce automat la procreere, în Vechiul Testament au fost cupluri sterpe, care au avut copil la bătrânețe.
Probabil că au continuat să aibă relații intime.
Ar trebui abținere în posturi, în perioada de ciclu a femeii și înainte de Împărtășanie[b] pt omul care vrea să trăiască înduhovnicit și să practice deasa Împărtășanie.[/b]
Lucrurile sunt explicate mai pe larg în cartea
Tinerii, familia și copiii născuți în lanțuri.
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Arsenie_Boca_Tinerii__familia_si_copiii_nascuti_in_lanturi.pdf
[quote]
Chiar si fara nicio sursa pacatoasa exterioara de stimulare, e si o chestiune biologica pana la urma, oricat am nega asta. Am experimentat asta.[/quote]
Da ai dreptate, dar oare gândurile, nu erau inspirate din desfătările vizuale și auditive, acumulate anterior în subconștient, până-n acel moment al vieții în diferite ocazii când nu s-a vegheat la paza minții,(chiar dacă ulterior te-ai rupt de sursele de sminteală)?
[quote]
Eu chiar incerc sa fiu un bun crestin. Poate ma lamureste cineva… caci eu nu mai inteleg nimic.[/quote]
Cel mai bine te poți lămuri dacă îmbini rugăciunea cu cercetarea îndeaproape și cartea T[i]inerii, familia și copii născuți în lanțuri[/i] poate fi un punct de început.
Te poți ruga pt ca Dumnezeu să-ți lumineze mintea ca să poți discerne.
[quote]
Daca aceasta e calea, atunci dati-mi voie sa va spun ca aceasta viata e o povara.
[/quote]
Calea crucii e o povară purtată cu înțelepciune.
Dan Tudorache
decembrie 17, 2013 @ 10:07 am
Doamne ajută, Rareș!
Eu nu înțeleg de ce un lucru atât de firesc și elementar este atât de greu înțeles de către tinerii de azi?
Nu o spun ca un reproș ci ca o constatare dureroasă, pentru că întrebarea a mai fost ridicată de multe ori în timp pe acest site.
Te rog, ajută-mă să înțeleg situația, chiar am nevoie de un răspuns. E de vină faptul că practica contracepției a intrat în mentalul colectiv ca ceva cât se poate de firesc?
Pentru că… animalele nu recurg la contracepție și nu fac calcule când să facă și când să nu facă pui, ci pur și simplu dau curs unui instinct, așa cum este specific fiecărei specii.
Cât privește pe om, relațiile intime se desfășoară în cadrul căsătoriei ca o expresie a iubirii care se poate concretiza în unul, doi, șapte, doisprezece copii… după cât dă Domnul și după cât de funcțional este organismul uman. Pentru că iubirea, iubirea creștină este creativă, nu distructivă și nici condiționată (”dragostea nu caută ale sale”)
Nu e nicio filozofie.
Milioane de oameni simpli din lumea asta (și zeci/sute de milioane de-a lungul timpului) au dat curs firesc acestui instinct fără să obstrucționeze normalitatea firii). Privește înapoi la bunicii și străbunicii noștri: case mici și pline de copii.
Privește și la prezent: case mari și… aproape goale. Copii ioc. La generațiile de după 89 se manifestă fuga după huzur cât cuprinde. Iubire de copii (implicit și de jertfă)… ioc. Iar cei care sar de 3… sunt considerați deja handicapați social (pocăiți, inconștienți, habotnici, etc)
Dacă ai pus problema lui ”strict când vor să aibe copii”, înseamnă că deja cochetezi cu ideea de ”planificare familială”, numele de scenă al contracepției.
Ori contracepția este o ieșire din taina căsătoriei pentru că este contra-vieții (contra concepție), deci împotriva lui Hristos Domnul, cel care este [i]Calea Adevărul și [b]Viața[/b][/i]. Contracepția este contra consecințelor firești a iubirii dintre soți (copii), este smochinul neroditor din Evanghelie (care nu vrea să rodească)… și pe care l-a blestemat Domnul.
Apoi femeia nu este tonomat de cafea (înțelegi tu comparația) ca să spui că majoritatea (vor avea relații intime) de ”poate 2 ori în întreaga viață”.
Rareș, tu străduiește-te să fii un bun creștin că problema ridicată de tine este o temere falsă. Miza căsătoriei nu este să satisfaci acea tensiune sexuală, a cărei supărări o cunoaștem cu toții, ci este mântuirea. Astfel de calcule nu-și au rostul.
Are căsătoria plăcerile și bucuriile ei (legate și de trup) dar are și dezamăgirile și greutățile ei.
Le vei cunoaște și pe unele și pe altele. Vei cunoaște limitele și zădărnicia manifestării sexuale, vei cunoaște și dulceața sufletească a creșterii copiilor, dar și truda care te forțează continuu să te autodepășești ca om, să te îmbunătățești în definitiv.
Dan Tudorache
decembrie 17, 2013 @ 10:16 am
Cristi (xiorel), știu că îți va cădea greu la stomac dar Biserica are o poziție foarte fermă vis-a-vis de contracepție. Și noi am tratat pe site această temă în nenumărate ocazii. Mai multe detalii aici: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/contraceptia-sexuala
sau aici: http://www.citateortodoxe.ro/citate-contraceptie
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 11:16 am
[quote]Dan » 2013-17-12 12:07
Eu nu înțeleg de ce un lucru atât de firesc și elementar este atât de greu înțeles de către tinerii de azi?
Te rog, ajută-mă să înțeleg situația, chiar am nevoie de un răspuns. E de vină faptul că practica contracepției a intrat în mentalul colectiv ca ceva cât se poate de firesc?[/quote]
Nici eu nu înțelegeam de ce e condamnată contracepția până să citesc ce zicea Danion Vasile, părintele Tănase sau Arsenie Boca.
Comunicatele B.O.R și Basilica sunt populare doar printre creștinii practicanți, restul care n-au rude religioase sau cunoscuți să le zică, nu ajung la mesaj.
În primul rând pt că în media de masă nu sunt popularizate astfel de lucrări, ci doar planningul.
Iar, copilul nenăscut e prezentat ca un fel de apendic dispensabil, nu un om cu suflet și o oglindă a Chipului lui Dumnezeu.
Oamenii cu 3 copii sunt supuși oprobiului public după cum ai zis și dați ca exemplu negativ, deci conduitei lor li se dă caracter infamant de care omul să se ferească.
Apoi, revistele și forumurile pt tineret abundă în sfaturi pt contracepție, jocuri sexuale și altele,deci dacă nu știi nimic despre creștinism(deși ești botezat) riști să fii [b]intoxicat unidirecțional,[/b] de la vârste fragede când ți se formează caracterul și principiile de viață și când orice noutate ți se pare o provocare ce trebuie făcută.
Pe lângă asta, unii preoți nu mai cercetează în scaunul spovedaniei astfel de aspecte, din jenă, considerând că nu e necesară o reflecție asupra lor, sau poate chiar pt că ei le practică sau le-au practicat și nu văd un păcat în contracepție (aici mă refer la folosirea prezervativului sau pilulei nu la avort).
Și dacă cel pus să-ți fie luminător spiritual nu-ți atrage atenția și nu te lămurește atunci de unde să știi ?
Dan Sorin
decembrie 17, 2013 @ 11:24 am
Știu că sunt puțin off-topic dar și aceasta idee că nu am bani să cresc mai mulți copii apare dintr-o anumită înșelare indusă de societate. Noi considerăm că e minimul necesar să avem laptop-uri, PC-uri, Internet, telefoane, abonamente la televizor sau telefon, să avem fiecare camera lui, să avem nu știu câte tipuri de haine și celelalte. Oamenii care avea mulți copii se descurcau cu puțin: dormeau vreo 4-5 într-o cameră, haine nu cred că aveau dulapuri întregi cum avem noi acum, nu aveau tot felul de abonamente ce le plătim acum deși nu ne sunt neapărat necesare, etc. Dar să vorbești de o astfel de viață e o nebunie pentru mulți. S-a ajuns ca să se considere comoditatea o necesitate la fel de mare ca și mâncarea. Iar asta e din cauză că trăim prea bine. Foarte mulți se plâng că țara e foarte săracă, salariile mici și trăim foarte greu. Dar oare câți oameni trăiesc așa cum s-a trăit în țară când a fost acum câteva decenii ( sper să nu mă înșele memoria ) o foamete foarte mare? Știu că bunicii mei îmi spuneai că dacă găseau o roșie stricată pe drum erai fericit și o mâncai.
Iar în legătură cu întrebarea ta Dan lucrurile sunt destul de simple: pentru lumea de azi a comodității este de neconceput ideea de a te abține tot restul vieții tale de la ceva ce provoacă plăcere. Uită-te de exemplu la curele de slăbire. Se încearcă tot felul de cure de slăbire care să te facă să nu simți foame deloc. Și cu toate aceste cure de slăbire totuși sunt multe persoane ce nu pot să slăbească din cauză că nu se pot abține pentru a respectiva acea cură de slăbire. Așa este cu orice în lumea asta. În ziua de azi e foarte greu să spui nu la ceva ce îți provoacă plăcerea și care ți se permite fără nici un fel de opreliște ( ba chiar ești încurajat în așa ceva spunându-ți-se că e normal ).
Rares Jucan
decembrie 17, 2013 @ 8:37 pm
Dupa ce am citit toate comentariile, am extras urmatoarea concluzie. Orice mijloc de contraceptie e pacatos. Pentru a fi placuti Domnului, avem urmatoarele variante:
1. intretinem raporturi sexuale cu posibilitatea de a rezulta un copilas de fiecare data. Daca primim 12 de la Domnul, 12 sa fie. Nu conteaza ca financiar va fi foarte greu. Paine, 10 intr-o camera, 5 intr-un pat si e perfect.
2. nu intretinem raporturi sexuale decat de 2 ori in viata, cand ne dorim copilasi. In rest, abstinenta, tensiune acumulata zilnic, o lupta continua si obositoare.
Daca intretinem raporturi sexuale in cadrul casatoriei utilizand protectie vom trai in pacat toata viata. Asta inseamna ca 99.9% din oameni vor merge in iad!
Dan Tudorache
decembrie 17, 2013 @ 8:49 pm
Rareș, după cum spuneam, femeia nu este tonomat de cafea. Mai mult, femeile din ziua de azi se confruntă cu probleme de infertilitate… nu de ”prea multă” fertilitate. Chiar te rog să vorbești cu un ginecolog despre asta, să-ți spună cu ce se confruntă pe teren.
Soția mea a născut după cinci ani de căsătorie. Colege de-ale ei n-au rămas nici după 5 sau șapte ani însărcinate. Sau au rămas dar au pierdut sarcina.
În Sf. Scriptură avem nenumărate exemple de familii de drepți, fie cu unul, fie cu doi, trei… sau nouă copii. Fiecare cum le-a dat Domnul.
Din păcate pui problema căsătoriei creștine doar din optica satisfacerii plăcerii, dar vei fi foarte dezamăgit. Dumnezeu nu ne-a făcut ca să ne chinuie. Știe El rostul instinctului mai bine decât tine în timp ce tu cauți ceva ce El oricum îți va da prin viitoarea ta soție. Numai că asta este o consecință a iubirii, nu un scop în sine, nu calcule ”sex and the city”.
Până mâine îți urez Noapte Bună!
Rares Jucan
decembrie 17, 2013 @ 10:15 pm
[quote name=”Dan”]Rareș, după cum spuneam, femeia nu este tonomat de cafea.[/quote]
Nu stiu de unde imi cunoasteti numele si alte detalii despre mine, dar as fi curios sa aflu! Evident ca femeia nu este un tonomat de cafea, dar la fel ca barbatul, are anumite nevoie biologice. Nu puneam problema din perspectiva placerii, ci din aceea a unei nevoie naturale. E cunoscut ca fara satisfacerea acestei nevoi pot aparea dezechilibre de toate tipurile atat la femeie cat si la barbat. Dati-mi voie sa va spun ca problema infertilitatii nu poate fi generalizata. Traim intr-adevar timpuri grele, poate ultimele, dar in trecut de exemplu, influenta hazardelor de tip poluare/ radiatii etc nu era atat de accentuata. In consecinta, infertilitatea nu poate fi generalizata. Sa luam un exemplu concret: familie rroma, neutilizand niciun mijloc de contraceptie, avand 12 copii care mor de foame, toti adusi pe lume din voia Domnului. Aici apare la mine confuzia… in situatii de acest gen. Sa nu credeti ca sunt ironic. Ideea e ca eu chiar caut adevarul despre TOT. Poate imi puteti lasa undeva adresa dvs. de e-mail pentru discutii ulterioare.
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 9:18 pm
[quote]RJ » 2013-17-12 22:37
Dupa ce am citit toate comentariile, am extras urmatoarea concluzie. Orice mijloc de contraceptie e pacatos. Pentru a fi placuti Domnului, avem urmatoarele variante:[/quote]
Ai înțeles doar ce-ți convine, ca dovadă că nu ți-ai ajustat concluziile.
[quote]1. intretinem raporturi sexuale cu posibilitatea de a rezulta un copilas de fiecare data. Daca primim 12 de la Domnul, 12 sa fie. Nu conteaza ca financiar va fi foarte greu. Paine, 10 intr-o camera, 5 intr-un pat si e perfect.[/quote]
[quote]2. nu intretinem raporturi sexuale decat de 2 ori in viata, cand ne dorim copilasi. In rest, abstinenta, tensiune acumulata zilnic, o lupta continua si obositoare.[/quote]
Poate prin mama Rusia se auzea de 12 copiii, când statul oferea titlul de mamă eroină .
Noi ne-am depreciat genetic mult mai mult decât strămoșii noștrii pt că
Stăm cu laptopurile pe picioare și cu gadgeturi în buzunare și tragem radiațiile lor în țesuturi, mâncăm nesănătos cu potențiatori de arome, îndulcitori și euri care ne dereglează hormonal, stăm în fum, stres, poluare, radiatii, dacă suntem bolnavi facem „n” radiogorafii și testări, luăm tratamente care pot genera infertilitatea, sport nu mai prea facem.
Fetițelor care nu le vine ciclul regulat, li se dă ca tratament anti-concepționale pt a-și regla tranzitul hormonal dar în timp sunt dezechilibrate hormonal.
O parte din cele care au avortat sau au folosit îndelung anti-concepționalele nu mai pot avea niciodată copiii.
Sunt tot mai multe care de la niște răceli netratate sau afecțiuni, chiar și chisturi la ovare nu pot face copiii niciodată.
Deci, nu e corect să se tragă cocluzia că orice contact sexual duce la concepția unui copil.
Dacă ai fi citit din rubrica recomandată [i]”În Familia Ortodoxă nu există contracepție”[/i] ai fi înțeles că Dumnezeu nu-ți dă un copil dacă nu-l poți crește și te rogi să nu-ți dea greutăți peste puteri.
Ai fi văzut cazuri cu femei care nu aveau nici o nădejde, soț șomer, ea în concediu și chiar după naștere, soțul prinde un post bun unde rezistă până la data scrierii articolului.
Ai fi văzut mărturii despre tineri, ai căror părinți au murit, când erau minori, dar, care erau ajutați de mâna nevăzută a Domnului, de au ajuns să facă facultăți și să-și continue studiile când rudele rămase-n viață le-au întors spatele.
https://www.ortodoxiatinerilor.ro/contraceptia-sexuala/2806-daca-nu-te-protejezi-oare-faci-copii-multi
A se observa secțiunea de comentarii, pagina 1.
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 9:44 pm
[quote]Dan » 2013-17-12 22:49
Soția mea a născut după cinci ani de căsătorie. Colege de-ale ei n-au rămas nici după 5 sau șapte ani însărcinate. Sau au rămas dar au pierdut sarcina.[/quote]
Slavă Domnului că ați reușit să aveți un copil.
Există femei care bat spre 50 și tot nu au copiii deși fac tratamente de mii de euro.
Poate că nu reușesc și pt că în tinerețe au trăit un libertinaj sexual continuu și pt a-și acoperi consecințele lui au recurs la avort și contracepție primitivă – cum se găsea prin vremea comunismului,
E chiar o dramă pt o femeie care simte că i se apropie menopauza și nu poate avea copiii să știe că la bătrânețe va fi condamnată la singurătate sau va încăpea pe mâna altora care se vor lupta ca vulturii să-i ia casa.
Să nu mai zic de faptul că fiind presate de ceasul biologic și de selecția naturală vor fi înclinate spre adultere, pt că subconștientul le va spune să-și caute un partener care le-ar putea asigura funcția de reproducere, pe care n-au reușit-o cu primul.
Deci e vai, pt cei care nu iau în serios fiecare izvor al vieții.
Dar știi cum e frate, ca la box.
Capu face, capu trage, viața nu rămâne datoare nimănui.
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 10:40 pm
[quote]RJ » 2013-18-12 00:15
Nu stiu de unde imi cunoasteti numele si alte detalii despre mine, dar as fi curios sa aflu!
[/quote]
Probabil pt că e moderatorul și vede datele cu care ai completat contul, ip-ul, dispozitivul de intrare, operatorul web la care ai abonament și chiar locația de unde trimiți printre altele.
Asta n-ar trebui să te sperie sau descurajeze pt că orice administrator de site pe care-l accesezi poate vedea.
Dan ne vorbește pe nume pt a fi familiari, ca între prieteni.
Știi cum se cântă :
[quote]
Câți întru Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat.[/quote]
Deci toți creștinii sunt frați prin filiația duhovnicească.
[quote]RJ » 2013-18-12 00:15
Traim intr-adevar timpuri grele, poate ultimele, dar in trecut de exemplu, influenta hazardelor de tip poluare/ radiatii etc nu era atat de accentuata.
[/quote]
Bine zici în trecut era fertilitate mare că nu erau factori de poluare, în prezent rata fertilității scade la ambele sexe ca dovadă că, vânzările de viagra și solicitările de inseminări in vitro cresc.
Cernobâlul nu e departe de România dacă tot ai pomenit de radiații.
[quote]luam un exemplu concret: familie rroma, neutilizand niciun mijloc de contraceptie, avand 12 copii care mor de foame, toti adusi pe lume din voia Domnului
[/quote]
Frate, familia rromă ține post miercurile, vinerile, cele 4 posturi pe an, în fiecare sâmbătă înainte de Împărtășanie și înainte de sărbătorile cu roșu pt a se împărtăși?
Despre asta e discuția, tu nu iei în calcul deloc și ușurarea și răcorirea pe care o simt oamenii care se roagă, când efectiv se pun la rugăciune plini de griji și de nervi și se ridică plutind, fără tremur sexual în corp.
[quote]Poate imi puteti lasa undeva adresa dvs. de e-mail pentru discutii ulterioare.[/quote]
Dacă e o discuție de interes ar trebui să o duci pe forum să se folosească și alții duhovnicește.
Îți las adresa lor probabil că adminii Dan și Claudiu o citesc și-și vor da interes să-ți răspundă.
ortodoxia.tinerilor@yahoo.com
Rares Jucan
decembrie 17, 2013 @ 10:43 pm
Pentru sharbinsk:
Miracolele nu pot fi generalizate. Sunt de acord ca ele se intampla, dar foarte rar. E foarte adevarat ca trebuie o credinta de fier ca lucrurile sa se intample precum ati exemplificat dvs. Dar cu toate acestea, aruncati o privire pe strada si observati cati copii traiesc sub cerul liber dupa ce s-au nascut „pe banda rulanta” in familii de rromi care nu au nici macar adapost. Cat despre hazardele ce determina infertilitatea, de acord. Dar din nou, nu se poate generaliza ideea, intrucat majoritatea oamenilor NU sufera de infertilitate. E un subiect pe care inca nu il pot intelege inca. Pe langa aceste aspecte, cred ca in biserica ortodoxa ar trebui pus un accent deosebit pe problematici de acest gen, pentru ca tinerii – 99% – credeti-ma pe cuvant, se ratacesc in nestiinta si intuneric. Ritualurile nu ii vor ajuta niciodata in niciun fel.
Rares Jucan
decembrie 17, 2013 @ 10:46 pm
[quote]familia rromă ține post miercurile, vinerile, cele 4 posturi pe an[/quote]
Cea de sub pod de la mine din oras. Sunt sigur, absolut sigur. Trist e ca cea sub pod de la mine din oras e una din NENUMARATELE.
Rares Jucan
decembrie 17, 2013 @ 10:53 pm
[quote]Dacă e o discuție de interes ar trebui să o duci pe forum să se folosească și alții duhovnicește. Îți las adresa lor probabil că adminii Dan și Claudiu o citesc și-și vor da interes să-ți răspundă.[/quote]
Apreciez.
[quote]Despre asta e discuția, tu nu iei în calcul deloc și ușurarea și răcorirea pe care o simt oamenii care se roagă, când efectiv se pun la rugăciune plini de griji și de nervi și se ridică plutind, fără tremur sexual în corp.[/quote]
Am experimentat aceasta usurare despre care vorbiti. Am sentimentul ca dvs. ma considerati un indoielnic. Sunt in cautare. Daca dvs. ati gasit adevarul, ma bucur pentru dvs. Doream sa aflu respectiva adresa de e-mail, tocmai pentru ca doream sa duc dicutia intr-o sfera mai personala.
Rares Jucan
decembrie 17, 2013 @ 10:55 pm
Apoi, nu stiam ca domnul Dan este administratorul acestui site. Ideea e ca sunt satul sa fiu tratat la kilogram (am parte de asta in toate sferele vietii in care societate isi pune amprenta). Imi doream un om cu care pot discuta sincer, fara paravane si alte aferente. Judecand dupa comentariile dansului, ma gandeam ca m-ar fi putut ajuta. Anyway.
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 11:08 pm
Frate, ne putem tutui, nu mă lua cu dvs.
Nu putem generaliza infertilitatea dar și eu cunosc două cazuri, Dan unu, mi se pare că nu e așa rar dacă 2 oameni situați la distanțe medii au cunoștință de astfel de cazuri, poate fi o coincidență, dar nu cred.
Și atenție e în creștere nu stagnează.
Mai e și faza că după ce te-ai dezechilibrat hormonal cu anti-concepționale riști să nu mai poți avea copiii .
Am citit mărturii cu femei care-și băgau unghia în gât pt un avort la tinerețe și nu mai puteau avea alți copiii.
sharbinsk
decembrie 17, 2013 @ 11:11 pm
Tocmai asta e miracolul că familiile rrome aproape că îi trimit în lume fără nimic și totuși se descurcă.
Pe când românii care au toate condițiile își leapădă copiii sau le opresc venirea pe lume.
Tu cine crezi că va lua locul românilor nenăscuți și decedați ?
Cine crezi că-i va lua în întreținere pe bătrâni, ai răbdare un pic și ai să vezi.
Crezi că nu există rromi procurori, oameni de afaceri, polițiști, medici, doctoranzi ?
Din ăia 5-12 pe care-i vezi, minim unu se ridică.
O etnie cu cât se dezvoltă mai mult, are nevoie de spațiu vital, și statul îmbătrânit e cu mâinile legate și trebuie să i-l acorde pt că are nevoie de tineret.
E foarte bine că vrei să te informezi, trebuie să citești mult dar și să ții cont că spiritualitatea nu e matematică și că judecățile omului nu corespund tot timpul cu cele ale lui Dumnezeu.
[quote]
Apoi, nu stiam ca domnul Dan este administratorul acestui site. Ideea e ca sunt satul sa fiu tratat la kilogram (am parte de asta in toate sferele vietii in care societate isi pune amprenta). Imi doream un om cu care pot discuta sincer, fara paravane si alte aferente.
[/quote]
[quote]
Am experimentat aceasta usurare despre care vorbiti. Am sentimentul ca dvs. ma considerati un indoielnic. Sunt in cautare. Daca dvs. ati gasit adevarul, ma bucur pentru dvs.[/quote]
N-am aroganța că am găsit toate răspunsurile, de aia mă aflu pe site pt răspunsuri, viața e o căutare în sine.
Nu neaparat îndoielnic și nu contează cum te consider eu, contează cum te consideri tu, dacă ai experimentat ușurarea, atunci știi ce ai de făcut la greu, urmează doar să-ți sporești metodele și perseverența.
Tu nu ai backgroundul rromilor, deci nu vei avea o soartă similară, crede în șansa ta până la capăt și Dumnezeu îți va da răspunsuri pt dilemele de pe parcurs.
Îmi cer scuze dacă te-ai simțit jignit, n-am avut această intenție, sigur te ajută Dan dacă știe și-n măsura în care are timp.
Nu mai postez la acest topic.
Sărbători fericite îți urez !
Boitos
decembrie 18, 2013 @ 6:46 am
RJ, ai putina rabdare cu ,,noi”.
Nimeni nu te trateaza la kg, dar daca ai ceva personal de discutat cu Dan, sunt sigura ca poti scrie pe adresa site-ului, sau daca crezi ca te putem noi ajuta cu ceva raspuns la intrebarile tale, poti scrie si aici si poate ca din micile noastre raspunsuri tragi ceva concluzii.
Nu te considera nimeni indoielnic, doar ca de multe ori intelegem altceva.
Noi vrem sa spunem un lucru si altii inteleg altceva.
In legatura cu Sharbinsk, asa e el, ieri am fost intr-o pasa prea proasta ca sa intru si sa scriu.
Sharbinsk, incerca sa fi mai ,,delicat” in exprimarile tale cu cei mai noi, nu sa ii alungi, sa ii sperii sau sa ii superi.
Si asa , la inceput unui om ii este greu sa scrie, sa ii deschida sufletul, ai reusit sa il faci pe RJ sa creada ca tu ii spui ca este indoielnic.
Si dupa iti poti cere scuze.
Dan Tudorache
decembrie 18, 2013 @ 8:51 am
Rareș, nu te speria, numele ți-l știu din formularul pe care l-ai completat când te-ai înregistrat. Eu așa consider că e firesc să ne adresăm între noi, mai familiar, tocmai pentru a nu ne trata ”la kilogram”. Dacă ai lucruri mai personale de spus, îmi poți scrie la ortodoxia.tinerilor@yahoo.com, dar să știi că niciodată nu voi putea să iau locul unui duhovnic, singurul care te poate ajuta deplin.
Putem însă discuta frățește, pentru lămurirea unor lucruri.
Între timp nu-ți fie teamă să-ți spui opiniile pe site, sau nedumeririle pe site… și Bun venit în această comunitate!
PS: te rog, nu mă domni