Skip to content

16 Comentarii

  1. Claudiu
    iulie 10, 2010 @ 8:51 am

    Multe din sfaturile de mai sus ale medicului nutriţionist le avem şi de la sfinţii părinţi. Mi-aduc aminte cum ne îndeamnă ei să ne ridicăm nesătui de la masă, să încercăm să mâncăm mai puţin decât până acum, să postim cu legume şi fructe pentru că astfel corpul nostru va fi mai uşor şi ne va ispiti mai puţin.

    Dacă nu ascultăm de sfaturile sfinţilor în privinţa alimentaţiei, măcăr să ascultăm de cele ale medicului.

    Reply

  2. Guest
    iulie 10, 2010 @ 1:59 pm

    Da,foarte interesant articolul..O sa incerc si eusa respect daca nu in totalitate,macar partial sfaturile medicului 😀

    Reply

  3. Bogdana
    iulie 11, 2010 @ 10:22 am

    NU

    Reply

  4. Bogdana
    iulie 11, 2010 @ 10:23 am

    NU BETI COLA! ARE 60 % ZAHAR!

    scz pt commentu anterior m-am incurcat cu tab-u 😀

    Reply

  5. cristina m
    iulie 12, 2010 @ 1:54 pm

    am o nedumerire: oare poate fi atat de nociv pentru organism faptul ca nu te hidratezi cu cei aprox. 2 l de lichide zilnic sau ca nu mananci dimineata? Multi parinti spun – mai ales in post – sa nu mancam decat cand ne e foame, dupa ce ne-am luptat un pic cu ea, mai pe la jumatatea zilei sau poate si mai tarziu… si cu setea la fel… cred ca Dumnezeu nu lasa trupul sa pateasca ceva daca-I slujim, chiar daca nu indeplinim intocmai sfaturile medicilor… desi or fi avand si ele un fundament…

    Reply

  6. omp
    iulie 12, 2010 @ 3:37 pm

    @cristina
    ce sa mai spunem de Sf Maria Egipteanca: 3 boabe de linte… ca sa nu-l refuze pe Ava Zosima…

    Reply

  7. somebody
    iulie 13, 2010 @ 6:53 am

    @cristina

    Eu am facut prostia de a nu bea suficienta apa, dar numai pentru ca pur si simplu…nu-mi era sete. Mi-era foarte greu sa beau, aproape un chin. Si acum,dupa cativa ani, pot sa spun ca se simte fiindca am inceput sa am probleme cu rinichii si cei 2 litri de apa zilnic au devenit obligatorii. Unii oameni mai sensibili pot sa aiba probleme in doar cativa ani in care au neglijat acest aspect, altii mai puternici foarte tarziu,mai spre batranete (cum am vazut multe cazuri); poate ca sunt si unii care nu au niciodata nimic. Cred ca depinde mult de organism.

    Reply

  8. Saurian
    iulie 13, 2010 @ 7:59 am

    Oameni buni, haideţi să fim serioşi. Dacă ne luăm după articol ar însemna că toţi călugării ( care nu mânâncă niciodată dimineaţa ) şi toţi cei ce se nevoiesc pentru Hristos prin post vor avea mari probleme la bătrâneţe. Claudiu, nu te supăra pe mine dar ce legătură are acest articol făcut de nişte oameni necredincioşi cu Ortodoxia? E cum spunea şi un medic când mi-a găsit lipsă multă de calciu şi a auzit că ţineam post: „că numai porcii mânâncă de post”. Deşi lipsa aia de calciu ( dacă s-ar fi interesat puţin de viaţa mea ) nu era din cauza postului. Dar asta e, sunt doctori, ce să le pese de viaţa ta?

    Reply

  9. somebody
    iulie 13, 2010 @ 9:36 am

    @Saurian

    Sunt de acord cu tine,dar totusi mi se pare ca multe din sfaturile acelea snt bune, in conditiile in care majoritatea oamenilor de astazi tind sa manance foarte dezorganizat,multe semipreparate, dulciuri concentrate etc. Pana la urma sanatatea noastra e un dar de la Dumnezeu si trebuie sa avem grija de ea, iar asta include si o alimentatie sanatoasa, in care baza sa fie cruditatile (verdeturi,legume,fructe) si cerealele. Multe din bolile contemporane ar putea fi evitate daca am sti cum sa ne hranim si daca am evita pe cat posibil alimentele procesate chimic.

    In ceea ce priveste postul, ai dreptate. Daca totul este facut cu discernamant si cu ascultare (adica fara sa ne aruncam noi in nevointe mult prea grele fara binecuvantarea duhovnicului)postul nu ne poate aduce decat sanatate -duhovniceasca si trupeasca.

    Apropo de intamplarea pe care ai mentionat-o,cu medicul…
    Exista (inca) in mentalitatea de astazi o conceptie absurda conform careia daca renunti la consumul de carne, de exemplu, te anemiezi. Nimic mai FALS! Sunt destule manastiri in care nu se consuma carne (in afara de peste) si cred ca si in lume sunt o multime de oameni care fac acest lucru, din diverse motive (fie spirituale,fie pur si simplu alimentare), si care nu au nicio problema. Dimpotriva, ei insisi marturisesc ca se simt mult mai bine, pe toate planurile.

    Reply

  10. Dan
    iulie 13, 2010 @ 9:43 am

    Saurian, hai sa nu facem „jihad” intre medicina si asceza. Sa intelem articolul echilibrat ca nu intra in conflict cu nimic.
    Si nevointa trupului se face cu mult discernamant si cu indrumare duhovniceasca pentru a nu osteni trupul mai mult decat trebuie, si pentru a nu-l imbolnavi.
    Din articol nu reiese ca daca ne luam dupa articol, atunci „toţi călugării ( care nu mânâncă niciodată dimineaţa ) şi toţi cei ce se nevoiesc pentru Hristos prin post vor avea mari probleme la bătrâneţe.”
    Concluzia aceasta ai tras-o fara sa pui in cantarul lucrurilor si faptul ca Harul lui Dumnezeu ajuta mult la intarirea trupului, iar calugarii imbunatatiti si toti oamenii duhovnicesti nu au nevoie de multa mancare si apa, caci harul Duhului Sfant ii satura si le suplineste nevoia trupului.
    Pana se ajunge la o masura duhovniceasca care sa ne mai elibereze de neputintele si povara trupului, trebuie sa ingrijim trupul asa cum se cuvine: si infranare dar si alimentatie sanatoasa.
    Majoritatea credinciosilor suntem departe de masura sfinteniei asa ca alimentatia descrisa mai sus ne ajuta foarte mult sa nu ne pierdem sanatatea intr-o lume in care haosul si dezechilibrul si-a pus stapanirea inclusiv pe industria alimentara.

    Reply

  11. Alexandru
    iulie 13, 2010 @ 10:30 am

    Si produsele etichetate contin multe chimicale, aditivi care nu sunt etichetate si care ne omoara incetul cu incetul. De exemplu. In numarul 6 (17)/ 2010 al revistei Familia Ortodoxa o sa gasiti un articol cu titulul :
    [b]
    Cel mai bine se vinde hrana otravita[/b]

    monoglutamatul de sodiu, aditivul
    alimentar care ne omoara incetul
    cu incetul

    Care este secretul pentru care mezelurile si margarina, cipsurile, dresingurile si supele la pachet, carnea si multe altele sunt atat de gustoase ca nu ne mai putem satura de ele ? Care sunt riscurile acestor nevinovate placeri culinare ? Monoglutamatul de sodiu este [b]unul[/b] din micile secrete ale industriei alimentare care-i hraneste pe oameni astfel incat sa nu se simta niciodata satui, poate doar umflati, mai somnorosi si ma neputinciosi. Este preferatul concernurilor alimentare si farmaceutice pentru ca, proportional cu cantitatea folosita, cresc vanzarile, bineinteles, de alimente si medicamente.

    Daca acesta este [b]unul[/b] netiparit pe eticheta pe alimente etichetate va puteti inchipui ca „ne jucam de-a vati-ascunselea”.
    Tin minte ca am fost la o conferinta ASCOR pe o tema legata de alimente si post. Doctorul Pavel Chirila a fost cel care a vorbit, in sala fiind si Preasfintia Sa Paisie Lugojanul.

    A vorbit despre despre alimente si practici daunatoare.

    Sandwich-urile facute cu mezeluri si margarina sunt foarte de evitat si un obicei foarte des intalnit. Este o combinatie fatala. Mezelurile contini nitriti.
    Laptele UHT, incalzirea la cuptorul cu microunde, painea cu amelioratori (cu cat e mai ieftina si data expirarii mai mare e tot mai nociva fiind incarcata cu e-uri si conservanti) sucurile (contin aspartam. Aspartamul este vandut in peste 80 de tari din lume! El poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar (Orbit, Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

    Aspartamul a fost gasit si in produse care nu mentionau acest lucru pe eticheta. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) contin aspartam.

    Si multe altele. Puteti sa va interesati pe internet despre toate acestea. Le veti gasi. Eu stiu asa ca daca de bunavoie mancam alimente care ne strica sanatatea, sanatatea fiind darul Duhului Sfant, e pacat, si unul serios. Pentru ca ” trupul vostru este templu [biserica] al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu, si voi nu sunteti ai vostri (I Cor. 6:19)

    M-am gandit cand am citit la probiotice ca trebuie consumate zilnic 100g de iaurt, sana si celelalte, 50g telemea, cascaval si alte, oua 2-5 ori pe saptamna, ulei iarasi in fiecare zi. Daca ar fi sa o luam asa (alimentatie creata cred ca numai de persoane drepcredincioase nu) cum am putea impaca postul Sfintelor Pasti de sapte saptamani , al Nasterii Domnului si a altor posturi de lunga durata cu indemnul de a consuma saptamanal aceste alimente ! NICIODATA !
    sunt de acord cu Saurian. Daca ne uitam bine la calugari stau atat de bine cu sanatatea. L-am vazut pe parintele Iustin Parvu si m-am minunat. Aproape ca nu se vedeau ridurile pe frunte.

    Tot mai bun e laptele gras de la bunica, rosia plina de strambaturi si graul pus de bunicu’ in pamant si macinat de el si faina framanta de bunica spre a face o paine care sa intareasca inima !

    Doamne ajuta !

    Reply

  12. omp
    iulie 13, 2010 @ 11:49 am

    mai nou, se „poarta” alimentatia pe grupe de sange: cei mai „firesti” postitori (vegetarieni) ar fi A2, iar cei mai „napastuiti” in post ar fi 01 …

    Cam discriminanta!

    Reply

  13. Admin
    iulie 13, 2010 @ 1:15 pm

    Omp, alimentatia pe grupe este puternic sustinuta de adeptii evolutionismului. Cred ca asta spune tot ce trebuie sa stim despre aceasta particularitate.
    „Influentata de rezultatele cercetarii doctorului american Peter J. D’Adamo, nutritia specifica, bazata pe nevoile speciale ale fiecarei grupe sanguine a cunoscut o larga raspindire in intreaga lume.
    Grupa 0
    [b]Purtatorii acestei grupe sanguine fiind, de fapt, niste carnivori[/b], au nevoie de cantitati mai mari de vitamina B, precum si de lichide si vegetale cu efecte antiinflamatoare si depurative, pentru a contracara efectele negative ale consumului de carne, spre exemplu bolile articulare.”
    „[b]Grupa 0 semnifica „vechimea”. Primii oameni erau vanatori iscusiti[/b], deci carnea (proteinele) reprezentatau principala sursa de energie. Acesta a fost momentul in care atributele digestive ale grupei 0 s – au definitivat.”
    Nu spun ca nu exista si influiente ale grupelor sanguine in alimentatie, dar influienta lor este puternic exagerata, asa cum si sustinatorii evolutionismului au exagerat cu variatia speciilor pana la transmutarea lor dintr-una in alta.
    Deci, n-are rost sa pierdem timpul cu alimentatia dupa grupele sanguine.

    Reply

  14. Vasile
    iulie 13, 2010 @ 1:30 pm

    Grupa sanguina…
    Grupa sanguina despre care vorbiti este 0 (zero), nu o

    Reply

  15. Teodora
    iulie 22, 2011 @ 4:40 pm

    Ca sa fiu sincera, sunt deacord cu primele 4 „straturi” ale piramidei (numarand de la baza in sus) si din straturile urmatoare as mai adauga uleiurile. Dar nu este nici pe departe relevanta aceast program alimentar. Cum bine spunea cineva, sfaturile astea de alimentatie numai crestine nu sunt. Este si printre medicii si oamenii de azi,in general, conceptia conform careia calciul se afla numai in lactate sau fierul numai in carne…sa fim seriosi…exista de exemplu unele seminte care au o concentratie de 5 ori mai mare de calciu decat laptele.Fierul se gaseste in nenumarate alimente de origine vegetala.

    Apoi, sa nu uitam ca din 365 de zile, cam 250 sunt de post. Asta ar insemna ca in mai mult de jumatate din timp nu am avea cum sa respectam principiile acestei piramide. Sfintii Parinti nu consumau decat ierburi,fructe,legume,seminte. Imi amintesc cat de mult m-a impresionat Sf Ioan Gura de Aur care, ierarh fiind si traind in mijlocul orasului, traia intr-o infranare deosebita,mancand numai seara cateva legume fierte. Cu mancatul dimineata parerile sunt impartite,dar eu zic ca fiecare trebuie sa-si asculte organismul si sa ceara si sfatul duhovnicului. Unii oameni se simt f slabiti daca nu mananca micul dejun.Altii nu pot pune gura pe nimic dimineata.Insa postul(si alimentatia vegetariana in general,cat mai simpla,natura si cu cat mai multe cruditati) este un adjuvant extraordinar pt un trup curat pe dinauntru,sanatos,puternic,pt o minte limpede si un suflet mai inclinat spre rugaciune.
    Cu apa as inclina sa spun ca fiecare simte cat trebuie sa bea. Eu beau cam 1,5-2 L iarna sau cand e frig si in jur de 2,5-3L vara. Am vazut pers.care beau mult mai putin, precum am vazut si altele care beau mai mult.

    Reply

  16. Teodora
    iulie 22, 2011 @ 4:41 pm

    relevant*
    acest*
    naturala *

    In ceea ce priveste alim.bazata pe gr sanguine,sunt de acord cu ceea ce a zis Admin. Imi vine sa rad pt ca la mine chiar se potriveste.Am gr A2 si recunosc ca nu ma dau in vant nici dupa lactate sau oua,iar dupa carne nici atat. Dar sigur, e doar o coincidenta:)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *