Ești pregătit să intri în planul lui Dumnezeu pentru tine, sau încă visezi?

Ne facem timpul vieții așa cum vrem noi. Avem propriile noastre planuri și anumite termene până la care trebuie să finalizăm anumite acțiuni pe care ni le-am propus. Ne propunem să facem mai mulți bani, să ne ridicăm afacerile, să ne creștem salariile, să ne schimbăm joburile. Vrem ca până la anul să ne luăm un apartament, o nouă mașină. Ne propunem ca în vacanța de vară să vizităm locuri exotice pe care doar le-am visat.

Ne facem mereu planuri și orice termen din planul nostru care eșueză ne aduce întristare, ne creează suferință.

Ne bazăm pe propriile noastre puteri ca să întreținem familia, să ne creștem copii. Avem planuri profesionale ambițioase, care după slaba noastră gândire, ar aduce mult folos societății și nouă înșine. Vrem slavă lumească, vrem recunoaștere pentru tot ceea ce facem, vrem să creștem, vrem să muncim din ce în ce mai mult. Ne acoperim de griji și planuri, care, credem noi, odată rezolvate și împlinite ne vor aduce pacea și mulțumirea după care tot alergăm. Dar după ce le-am dus la bun sfârșit, în mintea noastră deja au mai apărut alte 10 idei grandioase. Și uite așa drumul nostru zilnic prin viață e o luptă tulbure cu propriile noastre idei, planuri, cu propria noastră muncă…

Dar vine un moment când Dumnezeu pune Stop la toată agitația noastră. Se întâmplă ceva care dă peste cap tot ceea ce plănuisem noi.

Îți pierzi locul de muncă, care-ți oferea bani din belșug și oportunități profesionale variate. Ți se îmbolnăvește grav copilul. Pățești un accident, tu sau cineva foarte apropiat din familie. Îți pierzi casa, divorțezi sau faci o greșeală prin care ești condamnat penal. Trebuie să te muți în alt oraș sau în altă țară.

În viață pot apărea multe situații neprevăzute, atât bune cât și rele, iar acestea ne dau peste cap toate planurile de viitor.

Soțul are un accident iar soția trebuie să-i stea aproape ani de zile pentru a-l ajuta să se recupereze. Până mai ieri munceau din greu și strângeau bani pentru copii lor, iar astăzi renunță la tot și se sprijină unul pe altul pentru a-și reface sănătatea, iar copii intră în viață pe cont propriu.

Doi tineri proaspăt căsătoriți, cu perspective profesionale foarte bune, cu o situație financiară stabilă, află de la medici că bebelușul lor e diagonsticat cu o boală rară și încep să meargă din spital în spital, de la un medic la altul pentru a-i reface sănătatea. Până mai ieri erau invidiați de lume și apreciați pentru tot ce au și pentru ceea ce sunt, iar astăzi îi vezi cum renunță la servici și umblă prin țări străine pentru a-și recupera viața copilului. Banii îi investesc pe toți în tratamente și operații și ajung în timp să se descurce mai greu. Renunță la ei înșiși pentru viața copilului și din invidiați încep să devină compătimiți.

Exemplele sunt multe, societatea ni le-a oferit de atâtea ori. Este de ajuns să vă uitați în jurul vostru și siguri veți găsi pe cineva a cărui viața s-a schimbat radical din diferite motive.

Va să zică, planurile de acasă nu coincid cu cele din târg. Planurile pe care ni le făcusem pentru viața noastră personală și profesională ajung la un punct când se schimbă radical.

Dumnezeu, care mută împreună cu noi pe tabla de șah a vieții, pune Stop fugii noastre și schimbă macazul într-o altă direcție a vieții, pe care poate niciodată nu ne-am închipuit-o.

Ce facem atunci?

Reconfigurăm traseul și ne adaptăm noilor condiții de viață. Cu timpul vom vedea că smeritul plan al lui Dumnezeu, care e presărat cu necazuri, suferințe, și obstacole ne va fi mult mai folositor decât planul nostru spectaculos care viza doar comfortul, slava lumească, banii și puterea.

Planul nostru ne transforma într-un munte de egoism și mândrie, iar planul lui Dumnezeu ne modelează încet dar sigur spre asemănarea cu El, spre smerenie, blândețe și iubire de aproapele.

Am doar 30 de ani și nu pot vorbi din experiența vieții, dar intuiesc încă de pe acum că noi creștinii nu suntem pregătiți pe deplin să facem voia lui Dumnezeu până la sfârșitul vieții noastre.

Spunem în rugăciunea „Tatăl Nostruîn fiecare zi: „Facă-Se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ” dar nu știm că voia lui Dumnezeu pentru noi poate fi radical diferită de planuruile închipuite de noi.

Tâlcuind acest verset din rugăciunea domnească, Sf. Ioan Gură de Aur spune:

După cum acolo sus în cer toate se petrec fără de nici o piedică, iar îngerii nu împlinesc numai unele porunci, iar pe altele le calcă, ci pe toate le fac şi cu toţii se supun – că “sunt puternici în virtute – spune psalmistul – făcând cuvântul Lui” (Ps. 102, 21) -, tot aşa învredniceşte-ne şi pe noi oamenii să nu facem pe jumătate voinţa Ta, ci să o împlinim în întregime, aşa cum Tu voieşti!”.

Tu poate te vezi mare director al unei companii naționale, iar Dumnezeu te va pune să-ți îngrijești soția imobilizată la pat timp de 15 ani, trăind amândoi dintr-o pensie pe caz de boală. Aparent ar fi o mare dezamăgire, dar ținta este Împărăția Cerurilor, și foarte posibil ca pe drumul managementului să te fi abătut rapid de la căile lui Dumnezeu.

Ești tânăr și poate te vezi căsătorindu-te cu Ileana Cosânzeana, având o casă frumoasă ca-n povești. Dar Dumnezeu poate te va rândui să rămâi necăsătorit ca să slujești societății într-un anume fel.

Tinerii au multe vise frumoase cu viața lor, dar realitatea va fi alta. Dacă se lasă în mână la Dumnezeu, cu siguranță va fi una mult mai bună decât gândeau ei.

Viața mea până acum a avut un curs pe care nu l-am intuit, iar planurile mele, multe și spectaculoase s-au stins încet în propria-mi imaginație. Până acum sunt mai mulțumit de planurile lui Dumnezeu cu mine, decât de planurile mele cu mine.

Sfinții Părinți vorbesc adesea de o lăsare totală în mâna lui Dumnezeu, fără a plănui nimic, având ca singură constantă: împlinirea Evangheliei, păzirea poruncilor lui Hristos, și restul se așează de la Dumnezeu.

Ești pregătit oare să duci crucea pe care ți-o va da Hristos?

E ușoară, te va îngreuna doar dacă ești iubitor de comfort, de bani, de slavă de la oameni, de bani, de toate cele ale lumii.

Ești pregătit să intri în planul lui Dumnezeu pentru tine, sau încă visezi? Finalitatea planurilor Lui e mult mai măreață decât toată măreția planurile tale.

„Ai văzut ce urmare minunată! Ne poruncise să dorim bunătăţile viitoare şi să ne grăbim pentru plecarea noastră dincolo; dar atâta vreme cât nu se întâmpla asta şi locuim aici, ne porunceşte să ne dăm toată silinţa ca să vieţuim ca îngerii din cer. Hristos ne-a spus: “Trebuie să doriţi cerurile şi cele din ceruri!”; dar a poruncit ca, înainte de a ajunge în cer, să prefacem pământul în cer; să trăim pe pământ, ca şi cum am trăi în cer; să ne grăbim să facem aşa totul. Şi pentru acestea să-L rugăm pe Stăpânul nostru.” (Sf. Ioan Gură de Aur)

Să nu-ți fie frică de viitorul tău. Te va conduce Dumnezeu de mânuță prin toate, pas cu pas, și te va povățui mereu, educându-te de la zi la zi până vei ajunge ca El, până vei avea o inimă plină de milostivire față de toți.

(Claudiu Balan)

(Visited 75 times, 1 visits today)