Skip to content

8 Comentarii

 1. adriana
  martie 4, 2010 @ 12:40 pm

  Victor din Canada…mi-a placut foarte mult ce ai scris iar finalul m-a impresionatft mult.

  Se citeste, daca nu direct, cel putin printtre randuri, dorinta ta de a-i convinge si pe ceilalti sa tina post.

  Iti inteleg acest sentiment, pentru ca banuiesc ca ne este comun tuturor celor care incercam sa respectam postul, cu frica si cu iubire de Dumnezeu si asta pentru ca am vazut cat de bine este sa asculti.

  Insa bucuria postului nu o pot simti decat cei care tin post; ceilalti, poate o inteleg dar nu o simt. Sa ne rugam sa o simta si ei si asa cum ne indeamna si Sfantul Apostol Pavel, sa nu-i judecam.

  De curand am auzit o povestire, cred ca este din Pateric: la un batran vine alt batran si primul ii spune ucenicului sa fiarba niste linte. Cei doi batrani incep sa poarte convorbiri duhovnicesti si sa se roage; timpul se scurge si la un moment dat, gazda il cheama pe ucenic si ii spune sa fiarba niste linte si ucenicul ii raspunde: am fiert-o ieri.

  Dupa cum se vede, daca sufletul este hranit cum se cuvine, nici trupul nu mai este flamand.

  Reply

 2. Catalin
  martie 4, 2010 @ 12:58 pm

  Foarte folositor articolul, dar să nu uităm că atât postul, cât şi rugăciunea nu sunt scopuri în sine, ci mijloace pentru curăţire, către sporirea dragostei, a faptelor bune şi pentru diminuarea pornirilor trupeşti. Practic, postul ne ajută să ne concentrăm asupra sufletului (scăzând mult atenţia şi mâncărurile puternice date trupului) şi să ne apropiem de Dumnezeu, să ne curăţăm păcatele prin spovedanie şi pocăinţă, şi să ne împărtăşim, dacă avem dezlegare de la duhovnic, cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.

  Să ţinem seamă că postul nu înseamnă doar abţinerea de la numite mâncăruri, ci mai ales abţinerea de la păcate (abţinere favorizată de hrana mai slabă, vegetală).

  Iar mai importante decât postul sunt smerenia şi ascultarea. Pentru că putem ţine post şi ne putem mândri cu cât de postitori suntem noi (în comparaţie cu „alţii”), caz în care un om care nu ţine post, dar nici nu se mândreşte, ar fi mai câştigat duhovniceşte decât noi.
  De aceea este foarte importantă ascultarea de un duhovnic, care ne cunoaşte şi îşi poate da seama de măsura noastră, de cât putem duce. Şi, prin ascultarea de el, ne smerim şi postim pentru sporirea noastră duhovnicească.
  Întrega viaţă pământească a Mântuitorului, şi moartea sa pe cruce pentru noi, păcătoşii, reprezintă o pildă de ascultare (până la moarte) de Tatăl Său.

  Este o pildă în Pateric, pe această temă, pe care mi-o amintesc cu aproximaţie:
  Un avvă şi ucenicul său, care ţineau post negru, se întâmplă să se întâlnească cu un cunoscut, care îi invită la masă.
  Bătrânul începe să mănânce, iar ucenicul rămâne uimit de acest lucru.
  După ce pleacă de la acea casă, pe drum dau peste un izvor. Ucenicul se apleacă să bea, moment în care avva îl loveşte cu bastonul.
  Mirat, ucenicul îl întreabă de ce nu-l lasă să bea, din moment ce mai devreme mâncaseră. Avva îi răspunde că au mâncat pentru a nu întrista pe fratele, însă acum, fiind doar ei doi, trebuie să postească.

  Domnul să ne lumineze şi să ne întărească pe toţi în continuare, în acest Post!

  Reply

 3. Lucia
  martie 4, 2010 @ 10:43 pm

  Mai rar aşa tătici…

  Ce minunat ar fi să ajungem să ţinem postul din iubire pentru Domnul, pentru bucuria apropierii de Dânsul, pentru bucuria aproapelui, pentru bucuria unei vieţi pline de culorile dragostei divine…

  Reply

 4. Daniel
  martie 4, 2010 @ 10:53 pm

  Iti multumesc Victor pentru acest articol.Fie ca bunul Dumnezeu sa iti incredinteze Acoperamantul Mainilor Sale peste tine si familia ta si sa te protejeze de tot raul.Iarta-ne pe noi Stapane ca nu suntem vrednici nici de lumina ochilor la cate pacate avem.

  Reply

 5. Allexia
  martie 5, 2011 @ 1:56 pm

  un cuvant dur
  [b]."Ce să vă zic, am fost şi la Veneţia cinci zile, chiar în postul Paştilor" (..) :-)..
  "Într-un an am fost la mare chiar în postul Sfintei Marii, în august"…… "Într-un alt an am fost doar eu cu Larisa, undeva în iunie, în postul Sfinţilor Apostoli. Am prins o vreme superbă, condiţiile la hotel erau super, în staţiune nu era foarte aglomerat, a fost o vacanţa perfectă."[/b] suprinsa mai mult ideea postului de mancare, nu a unui post si de fapte…..nu cred ca lucrurile astea trebuiau spuse la sectiunea tinerii in biserica-postul…mai ales ca pot citi si unii care sunt necunoscatori si ar vrea sa vada ce inseamna postul de fapt,sa vada cum postim noi.. vi se pare normal sa acceptati vacante la mare,la Venetia si prin alte parti in timpul postului,mai ales in postul pastelui? (poate o sa-mi spuneti "-)ar am luat binecuvantare de la duhovnic.."-) insa..ideea aceasta de a te relaxa,de a te simti bine..cand altii ajuneaza si stau intr-o stare de incordare permanenta..luptandu-se cu orice gand si incercand sa aiba mintea permanent la rugaciune..incercand sa se despatimeasca..voi cum ati reusi sa va despatimiti, sa dobanditi vreo virtute daca si in post faceti lucruri de-ale lumii? nu sunt o extremista dar nu prea mi se pare normal…imi pare rau..dar eu nu as felicita pe nimeni pt articol,doar daca as citi anumite parti din el..imi pare rau ca vad partea neagra a lucrurilor,dar daca facem fiecare asa(din cei care suntem in Biserica) ar insemna ca doar calugarii sa mai posteasca cum trebuie,iar noi,cei din lume sa nu ne refuzam prietenii din "-)ragoste" pentru ei si sa facem astfel de compromisuri..acum..[b]depinde si de fiecare cu viziune lui despre Biserica si viata..[/b]

  Reply

 6. SB
  martie 5, 2011 @ 8:56 pm

  @Allexia
  Allexia, nu a zis nimeni sa ne punem cenusa in cap in timpul postului. Iti inteleg oarecum uimirea, insa tu vorbesti de relaxare in timpul vacantelor lui Victor; dar gandeste-te ca pe langa "relaxarea" asta ei s-au abtinut de la multe, nu numai de la mancare. postul nu inseamna doar abstinenta de la mancare, dar nici o atitudine grava si posomorata.

  Oricum, felicitari Victor pt articol. Se poate deci si in momente care pentru altii ar parea imposibile 🙂

  Reply

 7. V.
  martie 7, 2011 @ 6:56 am

  -post
  si eu sunt de aceeasi parere cu Allexia. pe principiul autorului, am putea merge in club in post, sa participam la petreceri si diverse astfel de evenimente, dar sa nu mancam de dulce.
  la mare numai de ispite ai parte. cum poti sa faci asta in post si sa zici k e ok, te-ai abtinut doar de la mancare. postul nu inseamna asta. e un post al simturilor. ochii tai ar tebui feriti trupuri dezgolite. sa nu te uiti la o fata in costum de baie nu inseamna sa iti pui cenusa in cap. in afara de mancare, nu vad de la ce altceva s-a abtinut autorul articolului.

  "A ZIS Cuviosul Părintele nostru Nil: Părinţii cei mai dinainte ziceau rugăciunea întreagă şi desăvârşit: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu, pentru Născătoarea de Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul.” Iar cei de după dânşii au lăsat pe Născătoarea de Dumnezeu şi zic: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă!” Iar cei de pe urma lor au lăsat pe Fiul lui Dumnezeu şi zic: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-mă.” Iar monahii vremii de acum au lăsat Doamne şi se nevoiesc numai pentru aur, şi zic: „Iisuse, miluieşte-mă.” Iar cei mai de pe urmă o să lase şi pe Iisus şi o să zică numai „miluieşte-mă”, neştiind cum să se mai poarte şi nici nu o să cunoască cine să-i miluiască."

  – acesta e un citat din cartea "SFÂRŞITUL OMULUI – CULES DIN SFINTELE SCRIPTURI de Smeritul între monahi ZOSIMA PASCAL din Sfânta Mănăstire Neamţu, la 1905"

  mi se pare asemanatoare delasarea in privinta postului a unora dintre cei care si-au spus parerea aici. cum au postit oamenii inainte, cum postesc, si cum vor posti peste ani si ani ?

  Reply

 8. Admin
  martie 7, 2011 @ 7:53 am

  Salut Allexia,

  Daca te-ar invita cea mai buna prietena a ta la ziua ei si ziua ar cadea în timpul postului, ce ai face?

  I-ai spune: "E post, e o perioada de ajunare si de incordare permanenta, si nu pot veni, imi pare rau" ???????

  Nu cred ca vei face acest lucru. Cred ca te vei duce la ziua ei si te vei bucura cu ea alaturi de ceilalti prieteni si familie, si vei servi si tu ce gasesti de post.

  Asta e ideea articolului.
  Autorul nu indeamna la distractii si petreceri in post.

  Apropo de Venetia si alta plimbari, o excursie de câteva zile n-o faci cand vrei, ci cand ai bani, cand ai liber la servici, cand prietenii cu care mergi au si ei posibilitatea sa-si ia liber, si multe alte conditionari.

  Concluzia e simpla: se intampla uneori sa te afli in anumite locuri si sa trebuiasca sa tii post. Ce faci?

  Gura lumii spune asa: "esti in deplasare, nu-ti poti găti singur mâncarea, aşa că nu poţi ţine post…Când ajungi acasă vei ţine."

  Indemnul articolului era: oriunde ai fi, daca e zi de post, posteste!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *