Postul- paza tuturor simţurilor

37566Postul este prilejul cel mai bun sa ne gandim la faptele noastre, la cat de mult ne osandesc ele, la cat de mult ne ajuta ele spre mantuirea noastra…Desigur nu trebuie sa fim nepasatori nici inainte de post si nici dupa post de sufletul nostru, pentru ca nu stim cand vine moartea…

Parintele ne spunea asa: Noi invatam in Biserica Ortodoxa ca nu exista moarte, ci exista viata ….Poate unii zic: ce zice nebunul asta aici? Dar asa este frati crestini nu exista moarte cand lucram mantuirea noastra prin fapte bune si ne pazim simturile noastre ca nu cumva unul din ele sa strice templul Duhului Sfant care este trupul…Deasemenea sa fim atenti si la uneltirile diavolilor care nu sunt putine…caci cu mare viclenie si usurinta patrunde in mintea noastra cand exista o slabiciune.

Noi sa incercam sa zidim slabiciunea noastra prin lacrimi, rugaciune si post …daca din nepasare lasam ca zidul sa cada, se va prabusi tot efortul nostru de a invinge ispitele diavolilor….Dar unde exista cuget de indreptare este si Dumnezeu, pentru ca asemenea fiului risipitor, tatal acestuia nu i-a amintit de ceea ce a fost inainte, ci l-a primit cu bratele deschise …

Mare si nepretuita este intoarcerea pacatosului inaintea Domnului, pentru ca atunci nu se bucura numai Dumnezeu, ci tot Raiul se bucura si da slava lui Dumnezeu! Pocainta cea mai scurta a fost a talharului de pe cruce care intr-o clipa a castigat Raiul doar crezand in Iisus Hristos…si ce e mai frumos sa auzi: „Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai!” Cat de minunate sunt aceste cuvinte…parca a-i da orice sa stii ca vei primi odihna vesnica in sanul lui Dumnezeu!

Deasemenea sa pazim simturile noastre fugind de locurile unde suntem ispititi ca nu cumva unul din madularele noastre sa fie prilej de stricaciune prin lucrarea demonica…caci este spre folosul fiecaruia sa piara unul din madulare, decat sa piara toate…Ochii sa ii pazim permanent pentru ca nu degeaba se spune: „Ochii sunt oglinda sufletului!” Si cum sa ii pazim? Daca oriunde mergem ne ispitesc trupurile fetelor/barbatilor sau alte ispite care intra prin ochii nostrii sa plecam capetele noastre in pamant si asa sa mergem si pe strada spre folosul sufletului. Ca atunci ochii nostri privesc spre pamant si ne aducem aminte ca din pamant am fost facuti si in pamant ne vom duce…acesta e postul ochilor nostri.

Urechile noastre deasemenea sunt un mod de a patrunde ispitele diavolilor care doresc vatamarea auzului spre a ne lipsi de Rai si de bunatatile lui…Auzul daca nu este pazit provoaca mari patimi daca nu e rugaciunea fierbinte la mijloc ! Cand mergem printre oameni sa cugetam la cele sfinte, la bunatatile Raiului si focurile iadului,s a ne rugam Domnului sa ne fereasca de ispite si sa intareasca sufletul nostru! Deasemenea sa ne gandim la Judecata de Apoi in ce parte vom fi: stanga sau dreapta? Si sa ne aducem aminte de cuvintele: Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!Acestea sa rasune in urechile noastre …cuvantul care il sadeste pe Dumnezeu acolo inlauntrul nostru. Cand luam parte la astfel de ispite venite prin auz sa alergam mai grabnic la rugaciune ca mintea sa nu se tulbure si in rugaciunea noastra sa ne rugam si pentru cel cazut prin care a venit ispita! Acesta e postul auzului!

Sa fim mai atenti deasemenea la ceea ce vorbim pentru ca multe sunt ispitele care vin din vorbele oamenilor,vorbe putrede si negandite care darama intr-o clipa zidul mantuirii lor si al altora daca nu se pazesc! Daca nu ne dam seama care sunt ispitele ce vin sa ne rugam Domnului sa ne ajute sa ne pazim de vorbele putrede, de a participa la barfe  ,la subiecte indecente si nu in ultimul rand de injuraturi sa ne ferim!I se va ierta omului orice pacat, dar  pacatele contra Duhului Sfant nu i se vor ierta nici in veacul acesta, nici in veacul viitor, ci se va face vinovat vesnic de ele! Sa luam aminte la acestea ca gandirea noastra sa nu se intineze cu cele lumesti! Sa fim mai rugatori, sa ne autodepasim cu ajutorul lui Dumnezeu si sa nu ne aratam ca postim, sa fie fata noastra luminata si nu posomorata, caci ne vom osandi de vom face asa!

Postul este universul tuturor simturilor noastre care trebuie pazite si  care se imbina cu harul cel dumnezeiesc ! Postul prin abtinerea de la unele alimente este deasemenea importanta, deoarece mancarea de post in cantitati rezonabile ne ajuta la pazirea simturilor noastre…neaprinzand in noi pofta trupeasca in special si alte pofte pierzatoare de suflet!

Sa fim curati inaintea Domnului si sa ne grabim sa castigam Raiul, sa ne silim a castiga imparatia cerurilor ca doar „o singura viata avem! Traieste viata ta la maxim…” dar in sens de desavarsire spirituala si nu in lucruri pierzatoare de suflet: petreceri, serate, cluburi, desfranare.etc!

Domnul sa va lumineze si sa fim asemenea unor copilasi pentru a mosteni Raiul si impreuna cu ingerii sa cantam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le! Amin

(Adrian)

(Visited 3 times, 1 visits today)