Prejudecăţile reprezintă ura împotriva fiinţei umane.
Trecerea anilor din viaţa mea mi-a arătat că cel mai aproape de adevăr motto este cel care grăieşte: Niciodată să nu spui niciodată.
Fără să îmi dau seamă am iubit ceea ce cândva uram cu tot sufletul, şi am început să urăsc ceea ce odinioară iubeam pasional. Da, vorbesc despre idei, concepte, naţiuni, idealuri, oameni…
Recunosc că am trecut prin multe schimbări de opinii şi pasiuni, nu am fost constantă, nu am urmat un singur drum, ci îndată ce m-a atras ceva am căutat să descopăr fiecare părticică a sa, având o dorinţă însetată, aproape bolnavă uneori, de a absorbi esenţa acelui lucru.
În primul rând, primim din familie direcţii despre ideile pe care trebuie să ni le însuşim. Cu precădere, acest lucru este cel mai valabil în ceea ce priveşte reacţiile şi atitudinea faţă de alte naţiuni, etnii şi religii… subiecte sensibile – deşi atât de simple în esenţă dacă nu ar exista milenara lupta pentru pământ şi lucruri materiale.
Ulterior, odată cu adolescenţa obişnuim să ne revoltăm şi începem cu cei mai apropiaţi nouă: Familia. Renegam conceptele primite de-a lungul anilor în familie, adoptăm cu pasiune alte mistuitoare credinţe şi facem tot posibilul să ne demarcăm de ai noștri, în speranţa că aşa ni se va certifica unicitatea.
Important este cât de deschişi rămânem ulterior. Lăsăm problemele de zi cu zi să ne absoarbă într-un vârtej monoton, uitând să adăugăm câte o cărămidă la construcţia ideilor noastre? Devenim nişte simplii bureţi care absorb o informaţie livrată de-a gata, prin canalele media, fără a cerceta ulterior veridicitatea acesteia?
În felul acesta se nasc semidocţii… şi din păcate, aşa se naşte extremismul din oamenii, chiar şi atunci când sunt dezbătute subiecte în aparenţă paşnice, care nu ar necesita ură, încrâncenare, aruncare cu noroi şi mizerie în ceea ce nu este pe placul nostru.
Prejudecăţile, generalizările sunt apanajul oamenilor superficiali… ele sunt decente şi acceptabile în cazul unor caractere insuficient dezvoltate, rămase încă la stadiul infantil care necesită livrarea informaţiei de-a gata… însă nasc conflicte, riscuri şi ameninţări în cazul oamenilor maturi care au puterea de a influenţa şi pe alţii.
Greu mi-a dat seama că cel mai important lucru din lumea aceasta este preţuirea fiinţei umane şi a vieţii sale, indiferent de ceea ce prejudecăţile despre rasa, etnia, religia sau naţionalitatea sa îl recomandă…
Putem oare să trăim crezând că un miliard de oameni sunt posibili terorişti din cauza religiei lor?
Este oare moral să credem că apartenenţii unei anumite etnii sunt înşelători şi plănuiesc distrugerea lumii?
Cu ce ne-am diferenţia de acei mârşavi promotori ai Inchiziţiei care ardeau orice femeie care avea o pisică neagră sau orice intelectual care expunea o idee nouă despre pământ şi astre? Ni se pare absurd şi copilăresc că în zilele noastre să se întâmple aşa ceva, însă scăpăm din vedere faptul că răul îmbrăcă multe forme… în general, răul se îmbracă frumos, este atrăgător şi foarte convingător.
Am pornit tot acest articol de la excepţională carte a lui Amos Oz – Poveste despre dragoste şi întuneric, care prin umanitatea să profundă m-a ajutat să găsesc încă un adevăr în interiorul meu… adevărul că prejudecăţile reprezintă ura împotriva fiinţei umane.
(Diana R.)
Danut Nancu
ianuarie 22, 2013 @ 1:45 pm
[i]Prejudecatile reprezinta ratiunea prostilor [/i] (Voltaire)
Voltaire scria in 1746 o povestire cu titlul ”Lumea aşa cum este”, unde scotea în evidență tarele oamenilor, respectiv cruzimea, ignoranţa, fanatismul.
Cauza stării jalnice a omului, potrivit lui Voltaire, venea din perpetuarea
prejudecăţile care-i domină pe oameni prin educația primită de copii în familie, dar și mediul social cu obiceiurile sale imuabile.
Voltaire recomandă ca omul să încerce, mai ales la tinerețe, în perioada dezvoltării, o suită de experiențecare să/l ajute la formarea unei filozofii proprii ce-l va ajuta să se elibereze de prejudecăți, să capete luciditate și să nu mai creadă în NIMIC din ceea ce afirmă tradiția.
Cauza răului, așadar, sunt prejudecățile și însușirea adevărurilor recunoscute de tradiție, fără a le mai supune examenului critic.
În final, omul eliberat poate să-și creeze și un Dumnezeu. Unul al său, care să-i satisfacă toate capriciile și să nu dea socoteală ”turmei” stăpânite de prejudecăți, adică de dogme.
În altă ordine de idei, un proverb spune că ”De obicei vedem lucrurile nu asa cum sunt ele, ci asa cum suntem noi”.
Boitos
ianuarie 23, 2013 @ 7:06 am
Prejudecata inseamna a-ti face o idee asupra unui lucru pe care nu il cunosti, sau nu il stii indeajuns de bine.
Dar oare faptul ca multi tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie este tot o prejudecata a famililor crestine, a Bisericii ?
Intreb acest lucru deoarece am auzit intamplator, vorbindu-se despre faptul ca este o prejudecata acest lucru.Ca fiecare trebuie sa isi traiasca viata asa cum vrea el, fara sa intervina altcineva sa ii spuna ceva, sa incerce orice si oricum, numai sa faca experimente.
Prejudecatile pot reprezenta ura impotriva fiintei uname daca trec de o anumita limita.Daca ajungi sa urasti sau sa faci rau la cineva, pt ca te bazezi pe ceea ce spun altii.
Ana
ianuarie 23, 2013 @ 7:32 am
Simona [quote]Dar oare faptul ca multi tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie este tot o prejudecata a famililor crestine, a Bisericii ?[/quote]
[b]Nu, asta nu este prejudecata ci intelepciune:). Fecioria e un dar fara pret![/b] Cine si-o tine are mare rasplata indiferent ca intra in casnicie sau calugarie. Insa astazi fecioria e foarte greu de tinut.
Ferice de cei ce reusesc sa si-o tina. Ferice!
Boitos
ianuarie 23, 2013 @ 8:00 am
Asa gandesc si eu , ca e ceva intelept.