Prelevarea celulelor stem: o abordare ortodoxă

Astăzi femeile in maternitate primesc o propunere foarte ciudată: să li se preleveze celule stem din cordonul ombilical, pentru ca pe viitor în caz că bebeluşul va avea vreo boală, aceste celule să fie folosite pentru vindecare lui. Marea majoritate a mamelor cărora li se propune acest lucru în maternitate nu ştiu despre ce este vorba şi nu acceptă prelevarea.

Firma care prelevă aceste celule (Banca de celule stem) le va depozita în azot lichid la -197 grade Celsius ani de zile până când va fi cazul. Ceea ce nu li se spune mamelor în pliantele de prezentare este că acest „serviciu” costă 1000 de euro pe 10 ani şi 1400 de euro pe 20 de ani, dar acest preţ poate fi plătit şi-n rate.

De multe ori e o binecuvântare că suntem o ţară mai săracă pentru că nu ne permitem să acceptăm toate ideile de afacere care se dezvoltă pe seama noastră şi a copiilor noştri, şi asta e foarte bine. Dacă prelevarea de celule stem era mai ieftină şi accesibilă la preţ, mulţi ar fi plătit aceşti bani pentru „sănătatea şi viitorul copiilor”.

Celulele stem (stem = „tulpinare” în engleză, sau altorire) au capacitatea de a se reînnoi nelimitat, de a se reproduce, fără să se diferenţieze, putând da naştere unor celule cu putere proliferatorie limitată, din care să rezulte populaţii de celule bine diferenţiate, cum sunt celulele nervoase, musculare sau hepatice. Cercetările au arătat că celulele stem se găsesc în multe din ţesuturile organismului uman. Celulele stem  de adult au o mare elasticitate, iar capacitatea lor depinde în mare măsură de informaţia genetică ce poate fi reprogamată. (O viziune asupra vieţii, Larisa Ciochină, Constantin Iftime).

Mai simplu spus aceste celule pot fi programate genetic pentru a fi orice fel de celulă din organism, formând orice fel de ţesut, adică putând ajunge să fie muşchi, os, piele, etc. în funcţie de necesităţi. Deşi pare minunat şi pare o descoperire medicală extraordinară totuşi „terapiile cu celule stem sunt aproape toate noi şi experimentale. În aceste etape de început, s-ar putea ca ele să nu funcţioneze şi se poate să existe efecte negative.” (Evenimentul Zilei).

Haideţi să simplificăm lucrurile: companiile medicale ne cer să plătim o mie şi ceva de euro zicându-ne că dacă copilul nostru se va îmbolnăvi acele celule îi vor fi de folos. Dar nu zic nicăieri că ne vor plăti operaţia foarte complicată de programare a acelor celule şi de implantare a lor în corpul bebeluşului care poate fi făcută doar la anumite clinici medicale în  anumite ţări, şi poate costa zeci de mii de euro împreună cu costurile de spitalizare.

Din punctul meu de vedere aceasta prelevare este o altfel de „asigurare de viaţă” pe care noi ar trebui s-o plătim. Trebuie să sesizăm că acest serviciu nu ne va feri copilaşul de ce i se poate întâmpla rău, de suferinţele şi bolile pe care le poate avea ci doar ne promite că după ce răul va apărea acele celule pot fi de folos.

Iar îmi aduc aminte de Sfântul Ioan de Kronstadt care strigă cu mare bucurie în jurnalul său că „Hristos este sănătatea  mea, respiraţia mea, bucuria mea, liniştea mea, pacea mea. El este totul pentru mine.”  Îmi aduc aminte şi de  Sfântul Prooroc David care spune în psalmul 138:

„Că Tu ai zidit rărunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcătuit în pântecele maicii mele.”

Da Doamne, Tu mi-ai dat viaţă, Tu m-ai alcătuit, Tu m-ai ajutat să cresc încă din burta mamei.

Şi iarăşi zice David:

Întru Tine m-am întărit din pântece; din pântecele maicii mele Tu eşti acoperitorul meu; întru Tine este lauda mea pururea.”

Încă din burta mamei Dumnezeu este Cel ce are grijă de cel mic, El este întărirea şi acoperitorul copilaşului, El este sănătatea şi viaţa lui.  De ce să dau bani pe promisiuni? De ce să nu preîntâmpin răul?

De ce mamele nu sunt învăţate în maternitate să-şi împărtăşească copiii duminică de duminică cu Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos? De ce nu sunt învăţate să se roage la Dumnezeu pentru pruncii lor în fiecare zi? De ce nu li se spune că fiecare copil are un înger păzitor pe care-l primeşte la Botez şi care are grijă de el până la moarte? Ne spun sfinţii că Euharistia (împărtăşania) este medicamentul medicamentelor, sănătatea trupului şi veselia sufletului. Domnul ne spune :

Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.Trupul este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură.

Prelevarea de celule stem implică omorârea embrionilor şi manipularea genetică, distrugând şi manipulând viaţa. Această asigurare ca de altfel toate asigurările (de maşină, de casă, de bunuri, de viaţă) pe care suntem invităţi să ni le facem astăzi pentru binele nostru, nu fac decât să despăgubească în bani după ce răul s-a întâmplat, fără să ne ferească de nimic. Tot la Dumnezeu rămâne nădejdea în fiecare secundă.

Cu bucurie mă voi rugă zilnic lui Dumnezeu pentru mica noastra Sofia decât să plătesc în rate promisiuni, care nu fac decât să îmbogăţească pe alţii. Cu bucurie o voi împărtăşi pe Sofi cu Trupul şi Sângele Domnului având credinţa că nimic nu-i face mai mult bine pe lumea asta.

Hristos este sănătatea mea şi a familiei mele!

(Claudiu Balan)

(Visited 36 times, 1 visits today)