Skip to content

24 Comentarii

 1. Dan Tudorache
  ianuarie 24, 2014 @ 12:51 pm

  ”Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”…. Și iată fii ai lui Dumnezeu cu stofă de mucenici!
  Să-i sfințească Domnul!

  Reply

 2. sharbinsk
  ianuarie 24, 2014 @ 1:00 pm

  Așa au fost preoții care fac misiune, mereu în mijlocul oamenilor, cinste lor !

  Ar fi frumos să vină și un episcop pt că fețele episcopilor sunt inconfundabile și pot fi identificate de mulți, așa poți trage un epitrahil și peste un jandarm și să-l pui în mijloc.

  Oricum chiar și așa dacă manifestanții se domolesc înseamnă că lumea încă mai are respect pentru autoritatea preoțească.

  Later edit
  Dacă se gândeau la Revoluția Română la treaba asta probabil că nu se mai deschidea focul și nici nu se mai aruncau molotovuri dinspre mulțime.

  Reply

 3. sharbinsk
  ianuarie 24, 2014 @ 1:19 pm

  Preoții nu sunt de partea nimănui ei sunt niște miei trimiși în mijlocul lupilor, dacă o piatră din mulțime îi lovește în tâmplă, ei își lasă creierii acolo.

  Și pe vremea domnitorilor preoții mureau pe front, mai ales atunci toți erau gata să-și dea viața când Vodă lupta din mijlocul lor.

  Simona ce-ar fi lumea asta fără tratate de pace ?
  Ștefan cel mare era atacat, se auto-apăra,o singură dată le-a făcut-o polonilor pt că și-au bătut joc de el și de jurământul lui de vasalitate a trecut granița la ei și le-a dat foc la un oraș.

  Reply

 4. Dan Tudorache
  ianuarie 24, 2014 @ 1:20 pm

  Simona consider că mesajul tău are rostul doar să tulbure, să caute nodul în papură. Drept pentru care l-am șters și te rog să-ți descrețești fruntea cu o rugăciune la Domnul pentru oamenii din Kiev în care fierbe sângele revoluționar ca să-i liniștească pe toți.

  Reply

 5. Boitos
  ianuarie 24, 2014 @ 1:28 pm

  Daca crezi ca aduce tulburare la cineva , bine ai facut ca l-ai sters.
  Dar cred ca eu consider cum ma rog si la cine ma rog , fara sa ma atentioneze cineva ce sa fac.
  Si sa fii convins ca ma voi ruga pt ei.
  Si nu numai pt ei, ci pt tara noastra care trece prin ce trece.

  Reply

 6. Dan Tudorache
  ianuarie 24, 2014 @ 1:33 pm

  Foarte bine faci Simona!
  Te ”atenționez” să te rogi și pentru mine.

  Reply

 7. Boitos
  ianuarie 24, 2014 @ 1:41 pm

  Cand cineva spune tara, nu cred ca se gandeste la tine, la altul , sau pe cine pune sau pe cine nu pune.
  Sau nu faci parte din Romania?

  Reply

 8. Claudiu Balan
  ianuarie 24, 2014 @ 1:48 pm

  Atâta bucurie mi-au dat acești preoți….!
  Slavă Ție Doamne, slavă Ție!

  Reply

 9. sharbinsk
  ianuarie 24, 2014 @ 2:13 pm

  Și noi am avea preoți capabili de o asemnea jertfă, sunt convins că nu degeaba au murit Sfinții Închisorilor.

  [quote]sharbinsk Ar fi frumos să vină și un episcop pt că fețele episcopilor sunt inconfundabile și pot fi identificate de mulți, așa poți trage un epitrahil și peste un jandarm și să-l pui în mijloc.
  [/quote]

  După ce m-am uitat de vreo 2x peste poze mi-am dat seama că nu ai cum să te primească într-un serviciu public cu barba și părul ăla.

  Deci minim jumătate sunt de bună credință, dar cum prezumția de bună credință operează din oficiu- toți sunt veridici până la proba contrară.

  M-am lăsat indus în eroare de lipsa bărbilor la unii, o judecată prea simpluță.
  Florine, mai zii cu repezeala că zici bine.

  Reply

 10. Laura Stifter
  ianuarie 26, 2014 @ 12:05 pm

  Dumnezeu să-i ocrotească pe acei preoţi capabili să se sacrifice pentru fiii lor duhovniceşti!

  Reply

 11. Dan Tudorache
  ianuarie 28, 2014 @ 10:03 am

  A nins mult, zăpada s-a așternut ca în povești și m-am pus pe făcut curățenie… la comentarii.
  Carol și Ioan, ați risipit energie și timp în van fraților. Dialogul vostru, oricât de argumentat… tinde spre anarhie pentru că începeți să discutați despre orice și nu ajungeți la nicio concluzie. Asta e risipire.

  Carol în loc să te bucuri de gestul creștinesc al acelor preoți, nu te-ai putut abține să nu faci aluzii și la preoții care doar stau și se roagă.
  În plus, modul tău de a te adresa este impulsiv și eu te-am mai rugat să te dezintoxici de atitudinea tip saccsiv pentru că în primul rând îți faci rău ție.

  Ioane, nu te mai osteni să dai replică la orice lucru cu care nu ești de acord pentru că deschizi ”n” subiecte și nu ajungi nicăieri.
  Am rugămintea să citiți textul care apare cu roșu deasupra formularului de trimitere comentarii.

  V-am șters mare parte din mesaje pentru că nu sunt de folos, mai mult tulbură. Ce ați avut de spus unul altuia a ajuns la ochii și inima fiecăruia, deci n-aveți de ce vă plânge.

  Mie îmi pare rău că n-am avut timp să intervin de la început ca să nu vă mai încrețiți frunțile atâta citindu-vă unul pe altul.

  Răbdare, răbdare, răbdare Carol!
  Înțelepciune Ioane!

  Reply

 12. sharbinsk
  ianuarie 28, 2014 @ 10:11 am

  Eu nu m-am supărat că le-ai şters, n-am pus nimic la suflet în sensul să-mi fac inimă rea că altfel nu mai scriam.
  Ar fi util eventual un post unde se poate discuta cum putem îmbunătăţii noi ceva la societatea noastră şi cum putem diminua influenţele nocive, acolo să putem discuta pe larg.
  Ce implicaţii ar decurge din fiecare proiect al lui R.Cernea, ce valori sunt afectate şi cum ne putem apăra.

  Acum ca să mă întorc la această postare uitaţi-vă la [b]prima poză[/b] protestatarul are cumva un pistol în mâna dreaptă îndreptat spre jandarm ?

  Reply

 13. Boitos
  ianuarie 28, 2014 @ 10:46 am

  Nu se stie exact ce are in mana protestatarul, dar eu vad ca jandarmul are in mana o pusca ( sau mai stiu eu cum ii zice acuma ).
  Important este sa nu se descarce.

  Reply

 14. Carol
  ianuarie 28, 2014 @ 9:44 pm

  @Dan – ție nu ți-a zis Claudiu?

  Eu sunt saccsiv și m-am deghizat în Carol, prin toate taberele OT și aici pe site la voi să atrag cât mai mulți cititori, nu știam cum să îmi promovez site.

  Vorbesc foarte serios, întreabă-l și pe el dacă nu mă crezi pe mine.

  Reply

 15. Dan Tudorache
  ianuarie 29, 2014 @ 8:51 am

  Bășcălia nu folosește nimănui Carol.
  Te apreciez pentru ceea ce ești și îmi ești drag chiar dacă te-am cunoscut doar din citite și auzite.

  Reply

 16. Carol
  ianuarie 29, 2014 @ 1:45 pm

  @Dan

  Apreciez și eu munca ta de a citi atâtea comentarii, uneori kilometrice, și te rog să mă înțelegi și tu. Am tot căutat să-i demonstrez omului că nu are dreptate, să-i mai deschid puțin orizonturile, pentru că și eu gândeam la fel despre ruși acum câțiva, pe tot felul de bloguri dinastea anti rusia unde se exagerează și se face din țânar armăsar. Din prin cunoaștere se pot rezolva aceste idei preconcepute. Nu prin informare, prin asalt de informații, ci prin aprofundarea unor opere profunde, serioase, prin experienâa vieții și mai ales influența unor mari personalități, de la care poți învăța multe, și, chiar dacă nu pe moment, în timp vei putea înțelege multe. Cunoașterea e una, iar informarea e alta. E bine ca amândoăua să fie unite, dar mintea cea cunpscătoare să prelucreze și să domine.

  Am pornit discuția și am mers până la capat, altfel aș fi lăsat să se înțeleagă greșit punctul me de vedere și să mă catalogheze și alții greșit.

  Nu era locul potrivit aici, dar lucrurile trebuiesc calificate și expuse. Noi suntem prea mici, ne trebuiesc învățători care să ne expună multă istorie, filozofie, geografie, sociologie, altfel riscăm să devenim o lume de căpiați, să ne mulțumim cu răspunsuri ușoare, să ne luam câteva citate care ne convin din sfinții părinți, nu știu ce profeții, interpretate mai ales de noi, dăm acolo o replică care să ne absoarbă de gândirea profundă, să fie toate bine și să nu ne pese de adevărul profund, mintea să stea la căldurică.

  Asta îmi spun toți profii de religie, sau de istorie, că tinerii de astăzi se mulțumesc cu răspunsuri simple, nici măcar curiozitatea nu o mai au. Eu aveam o nebună sete de cunoaștere, care p am și acum, nu eram atent la mai nici o oră, dar istorie, religie, geografie, sau lb română erau preferatele mele, cu curiozitatea mea, la istorie de exemplu discutam toată ora cu profu, de abia ami reușea să predea, era tare bucuros că mai există curiozitate, are cui explica, nu doar litera de lemn predată, ceilalți se bucurau că scăpau să mai scrie….

  Alt profesor de economie săracu, se plângea că suntem monotoni, vedea că suntem plictisiți, veneau cu tot felul de curiozități, ne spunea anecdote, istorie,geopolitică, încerca să facă să citim câte o carte mai serioasă…. jalnic…. mai văd și fetele astea, care vin la cateheze și când pui o întrebare istorică, le ia durerea de cap…. săracele… măcar Ioan era curios așa din fire, ar fi interesant o discuție face to face

  Iertare dacă am răspuns iar pe dinafară

  Reply

 17. Claudiu Balan
  ianuarie 29, 2014 @ 1:52 pm

  Sunt de partea lui Carol.
  Doamne ajută!

  Reply

 18. Dan Tudorache
  ianuarie 29, 2014 @ 3:00 pm

  Carol, dar nu vă oprește nimeni să continuați discuția în privat. Vă facem schimb de mail-uri dacă doriți.
  Ideea era să nu transformăm o mărturisire de credință (cea a preoților și mirenilor care au făcut pace între tabere) în dispută istorico-politică.
  Mai bine să lăsăm aici simplitatea faptelor și a inimii, dincolo de toată complexitatea subiectelor la care ați polemizat.

  Reply

 19. sharbinsk
  ianuarie 29, 2014 @ 6:09 pm

  Problema nu era poporul rus per ansamblu ci politicianismul unui lider care-și spăla imaginea prin intermediul Bisericii, lucru pe care îl fac și politicienii noștrii când se afișează cu ierarhii ca să dea bine la popor.
  Nu doar că-și spăla imaginea ci-și aservea Biserica într-o relație de dependență față de persoana lui și o folosea pt propagandă politică.
  Voievozii români erau gata șă-și dea viața pentru Biserică, indiferent ce păcate sexuale aveau, pe când în epoca Republicii și a Federației nu mai există așa ceva ci [b]doar jocuri de imagine[/b], dealtfel constituțiile consacră secularismul statelor așa că e mai bine că a șters Dan discuțiile.

  Paradoxal singurele state care mai pun religia în capul unghiului sunt țările musulmane când aplică legea islamică Sharia.
  Noi am vrea să impunem prin forță ortodoxia altora dar, dacă ne-ar cucerii musulmanii și ne-ar impune legea islamică nu ne-ar conveni.
  Să mai vezi în secolul XXI în Iran,Indonezia,Pakistan oameni pedepsiți la mutilare prin imobilizarea mâinii și trecerea unei mașini peste ea, este pur și simplu satanic.
  Și asta doar dintr-o suspiciune că ai comis adulter, e suficient să te toarne 2 martori mincinoși care vor să-ți facă rău și să ai ghinion de un complet de judecată bigot.

  În rest sunt de acord cu ce s-a spus, că rușii au avut mereu intelectuali de calibru, fără ei probabil că derapajele lui Putin erau mult mai mari.
  Cât despre subiectul Ucraina, printre soluțiile vehiculate era și dezmembrarea statului.
  S-ar putea ca inclusiv Rusia să aibă un interes ca violențele să persiste în stradă și pe mâinile cetățenilor să ajungă arme, pt ca să ciupească noi teritorii.
  Cine controlează baza militară din Krimeea controlează de fapt Marea Neagră.
  Deci s-ar putea să fie interese mult mai mari,care mă depășesc personal.

  [quote]Dan
  Mai bine să lăsăm aici simplitatea faptelor și a inimii, dincolo de toată complexitatea subiectelor la care ați polemizat.[/quote]
  [b]
  Minunat este Dumnezeu întru sfinții săi de la Lavra Pecerska și preoții drept slăvitori !
  [/b][i][b]
  „Iată Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii.” (Matei 10, 16)[/b][/i]

  Reply

 20. Carol
  ianuarie 29, 2014 @ 7:25 pm

  @Dan

  Ce ne acem cu Ioan, iar a început să reaprindă vechi polemici, și a scris iar bazaconii.

  Mă simt nevoit să-i răspund acestui comentariu,văd că omul nu se lasă. Eu unul aș renunța demult, dar la mijloc e adevărul, și nu pot da înapoi. Dacă nici noi ortodocșii nu mai luptăm pentru adevăr…. au fost oameni în Polonia care nu au simpatizat niciodată cu nemții, dar și-au dat viața pentru ca adevărul despre Katyb să iasă la iveală, nu se creadă că nemții au făcut masacrul. E o nobilă datorie pe care mă simt nevoit să o respect. Când cineva ar spune despre cel mai mare dușman al meu că e bețiv, și dacă nu e, eu mă simt nevoit să-l apăr. chiar dacă o fi vreun curvar, sau vreut hoț care m-a nedreptățit și pe mine, dar dacă nu e bețiv, eu mă văd nevoit să sar pentru el. Lumea devine din ce în ce mai haotică, dezorientată și plină de frustrăti și idei înguste, iar acest zid trebuie spart. Nu pot să îți cer să ștergi comentariile cuiva, dar fă în așa fel încât să fie bine.

  Disputele astea chiar sunt fără rost, dar nu pot lăsa să se creadă despre cola că e cianură, și te ucide de l o gură, chiar dacă are efecte nocive și cafeaua.

  Discuțiile cu Ioan , dacă așa îl cheamă pe Sharbinsk sunt utile face to face, în medii mai puțin încordate, altfel pot pierde zile întregi cu el la nesfârșit și nu are rost. De obicei evit discuțiile virtuale, cu el pot avea epistole de zeci de mb și chiar nu am am timpul ăsta, îmi pierd degeaba timpul cu el.

  E ca și cum i-ai spune lui Remus Cernea că homosexualitatea e o plagă, te-ar bombarda de argumente și ți-ar aduce mii de rapoarte să iasă cum vrea el, pentru că e tare convins în ideile lui ca și Luther, care a zis că nici înger din cer nu îl mai poate opri din calea pe care a pornit.

  Dar aici intră fel și fel de oameni și văd, nu aș vrea să rămână așa, nici să încep iar discuțiile aici.

  Reply

 21. Carol
  ianuarie 29, 2014 @ 8:05 pm

  Problema e cât se poate de simplă.

  Putin e un personaj care trebuie luat ca atare.
  Rușii sunt un popor foarte impulsiv, oameni ai extremelor. Sunt ori cu Dumnezeu până la capăt, ori contra lui Dumnezeu până la capăt. Putin nu e un sfânt.
  Dealungul vremii au existat o serie de domnitori, și mai buni și mai răi, dar care întotdeauna au căutat să aibe printre ei sfătuitori din rândul preoțimii, al intelectualității. În antichitate, profeții erau cercetați de regii evreilor, filozofii de cei ai grecilor ți le cereau sfat, pentru că vedeau că, de multe ori, mergând pe mâna lor sau a unor consilieri neînțelepți, se iau decizii greșite.

  Putin nu e Soljenițin, dar nici Soljenițin nu e Sfântul Serafim de Sarov. Așa cum Becali nu e un sfânt, dar trebuie luat ca atare, cu bune și rele. Becali nu e pr Gheorghe Calciu, dar pr Gheorghe Calciu sau pr Arsenie Papacioc, l-au apreciat și iubit foarte mult, așa cum era el. M Antonescu sau Salazar la fel, iubitori de popor în felul lor. Dumnezeu iubește mult pe acești oameni, chiar dacă au devieri multe, și de multe ori o iau razna.

  Sfântul Ioan Gura de aur nu e Constantin cel Mare, iar Constantin cel Mare nu e Alexandru Macedon, deși ficărora li se cuvine o anumită prețuire și au marcat soarta omenirii, fiecare în felul său.
  Magii care au venit la Hristos să aducă daruri, urmând stelei de la răsărit, dar erau păgâni, nu erau precum Sfinții Apostoli.

  Filozofii greci, deși se știe că aveau unele mari devieri, erau o mare parte homosexuali, consumau mult alcool, aveai scalvi de care abuzau, etc, au fost pictați în biserici și apreciați așa cum au fost, scoțând în evidență că aveau de la Domnul un dar minunat al prevestirii adevăratei revelații, a creștinismului. Socrate spunea că va trebui să vină cineva din cer să le descopere tainele neștiute ale cerului, e doar unul din exemple.

  Pot spune că Ceaușescu, dacă nu era patriot, poate dispăream de mult de pe hartă. A fost rod al revoluției comuniste, din păcate, deși a avut influențe bune de la părinții săi creștini, a iubit în felul lui țara, deși cu idei comuniste greșite, marxiste sufocante, iar Dumnezeu l-a pedepsit. Aici însă Dumnezeu a ținut cont de jertfele sfinților, ale martirilor neamului, ale celor care au murit ăn temnișele comuniste, în lagăre și deportări pentru țara asta.

  Rușii au intelectuali de calibru, avem și noi, dar nu sunt ascultați, nu se ia aminte la ei. Dacă președintele României ar avea sfâtuitor pe dl Virgiliu Gheorghe și l-ar, probabil că altfel ar fi arătat România.

  Ori, un om născut în familie de agenți KGB de rang înalt, e greu să se comporte precum Sfântul țar Nicolae al doilea, pentru că e foarte greu. Dar are lângă el mari gțnditori care l-au sfâtuit cum să cârmuiască Rusia, și să țină cont de rolul bisericii în formarea familiilor, a educației patriotice, de disciplină și de datorie civică, pe care o transmit credincioșilor unei țări, mai ales când țara e condusă de oameni care asigură libertatea religioasă și prosperitatea cetățenilor. Lupta contra bisericii e lupta contra lui Dumnezeu, iar conducerea Rusiei își dă seama foarte bine de asta.

  Poate fi fațadă, poate să nu fie, dar fără doar și poate e voia lui Dumnezeu.
  Cititorii site Studenți pentru Viață, al Alexandrei Nadane, una dintre cele mai importante voluntare Pro Vita din țară, care a scăpat de la avort zeci de copiii, știu foarte bine despre ce vorbesc, acolo sunt publicate forte multe știri despre politica ortodoxă și în sprijinul vieții, din Rusia contemporană.

  Știm foarte bine că, am avut multe dispite istorice cu rușii, care sunt datori față de noi.

  Ukraina e teritoriu rusesc, mi se pare normal ca să se facă demersuri pentru reafilierea la Rusia, dar cred că actualmente e faorte greu, anarhismul de acolo cred că e mai periculos și extins decât cel din Rusia. Astăzi cuceririle se fac economic, pe zone de influență. Rusia, și Ucraina au nevoie de unitate, așa cum noi și Basarabenii o avem.

  Soljenițin, asemeni unui bâtrân filozof la curtea unui rege, l-a sfătuit pe Putin să dea autonomie basarabenilor, și a făcut asta.
  Cioran prevedea Rusiei un mare viitor, dar occidentului nu.Vedea multă forță și vitalitate la acest popor, și iată că are dreptate.

  Așa cum Eminescu era Eminescu, nu era Valeriu Gafencu, și pot imediat să găsesc rătăciri la Eminescu să-l desființez, așa cum face sharbinsk cu răutate la Putin, dar nu e așa.

  Sunt multe de zis pe tema asta, pot expune și alte perioade istorice, să vorbesc despre imperii, formă de organizare a imperiului, despre romani, civilizație, stat național,conceptul de stat național conceput de romani, modelul de civilizație, ca să-i arăt cum gândește un arhistrateg ca Putin, conducător de mare Imperiu, asemeni împăraților persani, ale lui Alexandru Macedon, Traian, Cezar, dispute, etc, care nu sunt decât voința divină.

  Oare nu putem lua ce e bun de la alții, și, dacă le găsim defectele unora care nu ne place, sau care suntem prea limitați să înțelegem unele lucruri, nu mai putem gândi și la lucrurile bune care le fac, calitățile care le au, faptele bune care le fac și realizările care le lasă în urmă?

  De aici pleacă și disprețul față de ierarhii bisericii, față de preoți. Când le găsește unul câte o hibă și-i găsește defectele, s-a terminat, nu e canonic, nu mai are Duh Sfânt, e ciumat, nu mai reprezintă ortodoxia, e trădător, e un fariseu, e fals, e nu știu cum….

  Î-i recomand să treacă pe la Pr Mihai Aldea, care și pe mine m-a luminat în nelămuriri de genul ăsta și limitări, atacuri la persoană și judecată pripită și habotnică

  Reply

 22. sharbinsk
  ianuarie 29, 2014 @ 9:15 pm

  [quote]Ce ne facem cu Ioan, iar a început să reaprindă vechi polemici, și a scris iar bazaconii.[/quote]

  Nu ne facem nimica cu Ioan că are și el ochi să observe legislația rusească.
  Acolo [b]NU[/b] s-a interzis avortul, homosexualitatea sau relațiile homosexuale , nu s-a consființit în constituție caracterul creștin ortodox,[b] ba chiar s-au interzis simboluri religioase de orice fel în unele universități.[/b]
  Iar deputații au afirmat în N rânduri caracterul LAIC al statului[b]
  Deci nu ține propaganda asta.

  Și acolo există anarhiști care în numele naționalismului și al ortodoxiei lor, bat de usucă pe cetățenii ruși asiatici,musulmani, și pe oricine nu e ca ei sau e suspect c-ar fi gay.
  [/b]
  [b]Ce poate fi mai mizerabil decât să aduci numele lui Hristos în scârnăviile omenești sau să-i spui unuia că-l mutilezi în numele lui Hristos ?[/b][b]
  Deci nu e nicidecum vreo urmă de Bizanț tolerant și cosmopolit acolo ci zorii urii sociale!!!

  Ba mai mult vremurile neamurilor- CU VOIEVOZI, ÎMPĂRAȚI ȘI UNȘI ai voinței divine, au cam apus de la reînființarea statului Israel.[/b]
  [b]Cu toate sfaturile lui Soljenițân armata rusă încă e în Tiraspol pe vetrele vechilor mazili moldoveni care au apărat Moldova de lăcusta tătărască.[/b]

  Ce s-a interzis în schimb e să faci propagandă gay minorilor și să dai spre adopție minori -homosexualilor, [b]ceea ce e de lăudat și de COPIAT.[/b]
  La fel cum e de[b] copiat[/b] David Cameron din U.K când a limitat răspândirea pornografiei printre minori prin condiționarea abonaților majori să-și dea consimțământul expres dacă vor xx.

  Restul cu salvatorii popoarelor, sunt doar niște [b]proiecții idealiste[/b] la fel cum unii le proiectează pe americani.
  [b]Noi ca și creștini trebuie să fim deasupra vremurilor, regimurilor și ideilor filosofice și să nu ne mai lăsăm înșelați de tot felul de curente se repetă și care servesc pe tatăl minicunii-care e „mincinos și ucigaș dintru început”[/b] CASE CLOSED din partea mea.

  Reply

 23. Carol
  ianuarie 29, 2014 @ 10:06 pm

  @sharbinsk

  S-a interzis pe 100 de ani marșuri gay, iar homosexualii nu au dreptul la adopții de copiii, și nici țările care acceptă căsătorii gay nu pot adopta copiii de la ruși.

  Deși nu îmi place, trebuie să recunosc, nu se poate trece la monarhie ortodoxă în momentul de față în Rusia.

  Multe țări ex-URSS au pus pe steag stema monarhiei după plecarea comuniștilor și încearcă treptat să legalizeze și să favorizeze constituțional valorile creștine.

  Nici în imperiu roman, după urcarae la tron a lui Constantin cel mare nu a devenit un stat ortodox, dar s-au dat legi tolerante față de creștinism și favorizante răspândirii lui, iar apoi în noua Romă, în Bizanț și țări de sub influența lor au fost cârmuite de creștin ortodocși autentici, cu politici ortodoxe.

  Tocmai, pentru că Rusia e o federație, acolo unde sunt alte națiuni conlocuitoare, trebuie să dai libertate religioasă tuturora, să faci din toți cetățeni onești, iar conducătorul să aibă grija de prosperitatea și de libertatea cetățenilor. Așa reușești să-i faci loiali și pe cei de alt neam și credință, dacă nu reușești să-i convertești, că acele convertiri cu forța nu aduc nici un rezultat, ba chiar înrăiesc pe ceilalți și atrag mânia lui Dumnezeu. Cred că și-au dat și ei seama de asta, și a luat la cunoștință că intoleranța duce aici.

  Oamenii serioși au înțeles asta, își văd de mântuirea lor și se simt mândrii că fac parte dintr-un popor ortodox, că au atâția sfinți care se roagă pentru ei ți pe a căror urmă trebuie să meargă, să aprecieze munca și cinstea, astfel și Dumnezeu va fi cu ei. Anarhiștii însă vor să facă pe vitejii.

  Caz închis !

  Reply

 24. Dan Tudorache
  ianuarie 30, 2014 @ 10:04 am

  Ok, consfințesc și eu închiderea discuției voastre la acest articol.
  Sper doar că nu v-ați închis și inimile între voi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *