Preotul mort şi înviat (II) – accidentul

În urma mărturiilor Dianei despre preotul rănit foarte grav într-un accident, publicăm şi două articole care dau mărturie despre ce s-a întâmplat în acea zi:

„NENOROCIT PE E 85

La iesirea din Roman, parohul din localitatea R., sotia si cei doi copii au fost „spulberati“ de un sofer de microbuz • părintele este în comă de gradul IV • si sotia preotului D.L. si unul dintre copii, de 4 ani, au ajuns la spital • celălalt copil al familiei, care are cîteva luni, a scăpat ca prin minune, protejat de scaunul special • soferul „profesionist“, de doar 21 de ani, circula pe contrasens •

Inconstienta unui tînăr de 21 de ani, care cu greu ar putea fi catalogat drept sofer profesionist, desi avea atestat pentru transportul intern de persoane, a dus la un adevărat carnagiu, ieri dimineată, 8 februarie, la intrarea în Roman dinspre Iasi. Acesta, cu un microbuz care face ruta dintre „capitala“ Moldovei si Oradea, a izbit din plin masina în care un preot din zonă, alături de sotie si cei doi copii se deplasau regulamentar. Este vorba despre părintele paroh din comuna R., D.L., în vîrstă de 34 de ani, cel care a fost, de altfel, cel mai grav rănit.

A avut serios de suferit si unul dintre pasagerii mijlocului de transport în comun, o romascancă de 19 ani, ce venea spre casă, preoteasa si copilul ei de patru ani alegîndu-se cu leziuni care nu le pun vietile în pericol. Mezinul familiei, de doar cîteva luni, a scăpat nevătămat, gratie scaunului special în care fusese asezat. Echipaje de la descarcerare, cîteva Ambulante si cadrele Politiei Rutiere au ajuns imediat la fata locului. A urmat o luptă contra-cronometru pentru tăierea caroseriei Golfului si recuperarea trupurilor rănitilor. „La CPU au fost aduse patru persoane, părintii si doi copii, dintre care unul sugar si celălalt în vîrstă de doar cîteva luni.

Cel mai grav accidentat a fost bărbatul din Roman, care se afla în comă. Acesta a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut, plagă sclero-corneană cu evisceratie de continut glob ocular ochi stîng, plagă palpebrală inferioară, plagă contuză buză inferioară. Pacientul era în stare de agitatie psiho-motorie, semnul unei suferinte neurologice, cel mai probabil din cauza unui hematom intracerebral. După ce a fost examinat de o echipă medicală si a fost stabilizat, a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, pentru investigatii suplimentare. Sotia pacientului era în stare de soc psiho-emotional si prezenta o fractură mandibulară, motiv pentru care a fost transportată la Clinica Oro-maxilo-facială din Iasi. Băietelul, în vîrstă de patru ani prezenta policontuzii, traumatism cranio-cerebral acut, plagă contuză epicraniană, rămînînd sub îngrijirea medicilor din cadrul Sectiei chirurgie infantilă. Bebelusul în vârstă de cîteva luni care se afla în autoturism nu a fost rănit, fiind luat acasă de către bunicii săi“, a declarat doctor Gabriela Popovici, director medical adjunct interimar în cadrul Spitalului Roman. Cealaltă victimă, Alina Z., s-a ales cu un traumatism cranio-cerebral acut deschis si un traumatism facial.

Filmul accidentului

Luni dimineată, în jurul orei 7, preotul D.L. si-a luat familia, cu gînd să meargă într-o vizită, acesta urcînd la volanul autoturismului proprietate personală. În dreapta sa era sotia, fiul de doar patru ani fiind asezat în spate, lîngă scaunul special pentru copii, atasat de banchetă, unde stătea fratele său. După doar cîteva minute, la iesirea din Roman spre Suceava, în dreptul intersectiei care duce la Cordun, D.L. ce se deplasa regulamentar, a fost suprins de aparitia, pe banda sa, a unui microbuz care venea cu foarte mare viteză din fată. Nu se stie ce anume l-a determinat pe ieseanul Ioan M. să circule de o asemenea manieră, probabil acesta încercînd să se încadreze pe culoarul fără gheată de pe sosea. Ce a urmat este greu de imaginat. Autoturismul parintetului si busul Mercedes Sprinter, înmatriculat NT 36 ACM, s-au izbit aproape frontal, după care masina părintelui s-a rotit de cîteva ori, ajungînd un morman de fiare contorsionate, pe acostament.

Microbuzului i-a sărit instantaneu o roată, care a lovit un autoturism Peugeot, ce venea din spate (fără să fie nimeni rănit), după care a urmat un derapaj lung de mai bine de 150 de metri. Bolidul Mercedes, cu partea stînga fată făcută „praf“, si-a continuat deplasarea pînă la vreo doi metri de treptele de la intrarea în Complexul Mariko Inn, provocînd distrugeri în curtea si peluza hotelului. „Microbuzul avea cinci pasageri, dintre care unul singur a fost rănit. Nu se stie, deocamdată, de ce soferul iesean a intrat pe contrasens. Nu s-a pus problema consumului de alcool. Noi continuăm cercetările, urmînd să stabilim toate împrejurările care au dus la acest grav accident. Soferul din Iasi este cercetat pentru vătămare corporală gravă din culpă“, a declarat inspectorul Iulian Closcă, din cadrul Compartimentului Drumuri Nationale-Europene al Biroului Politiei Rutiere Roman.

Dupa 4 zile de la acident:

Preotul D.L. se zbate intre viata si moarte

Autor: Bogdan GOTCA

Data publicarii: 11/02/2010

In cursul zilei de ieri, preotul se afla tot in coma, la Spitalul de Neurochirurgie Iasi. Cu toate ca este in stare grava, medicii au sustinut ca starea de sanatate a preotului Lefter tinde sa se amelioreze.

Preotul din comuna R., D.L., in virsta de 34 de ani, se zbate intre viata si moarte la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, dupa accidentul rutier in care a fost implicat, impreuna cu familia sa, in urma cu citeva zile, la iesirea din Roman spre Iasi, pe soseaua E85.

Dupa ce autoturismul condus de preot a fost acrosat de un microbuz, preotul, impreuna cu sotia sa si unul dintre cei doi copii, au fost raniti grav. Cel mai afectat a fost chiar D.L., acesta suferind un traumatism cranio-cerebral acut sever, multiple plagi, el ajungind la spital in coma de gradul IV. Sotia sa, a suferit politraumatisme, traumatism cranio-cerebral acut deschis, trumatism la mina dreapta si fractura de ram orbital de mandibula. Femeia a fost stabilizata la Roman si transportata si ea la Spitalul „Sfintul Spiridon”, din Iasi. Sotii erau in masina, in momentul producerii accidentului, cu cei doi copii ai lor, unul in virsta de patru ani, iar altul in virsta de doar opt luni. Baietelul de patru ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, cu plagi contuze, iar bebelusul a scapat fara leziuni.

Dupa producerea accidentului, atit sotia preotului, cit si copilul de patru ani, si-au revenit, insa, in cursul zilei de ieri, preotul era tot in coma. Cadrele medicale de la spitalul din Iasi au afirmat ca starea sa de sanatate s-a stabilizat, el avind sanse de insanatosire.

Sursa: Ziarul de Roman

(Visited 8 times, 1 visits today)