Nicio avere nu e mai de preţ decât un prieten bun

Prietenia este sentimentul cel mai des trăit, fiind considerat cel mai important în relaţiile interumane. Prietenia adevărată se întemeiază pe cuvintele Mântuitorului: „De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute”. (Ioan 15, 13-14) În acest sens, între prieteni nu există secrete şi nicio relaţie de subordonare, ci doar o trăire comună a sentimentelor. Acolo unde există respect şi încredere neîncetată, acolo Dumnezeu picură iubire şi astfel prietenia ajunge să se transforme în prietenie adevărată, care este un dar de la Dumnezeu.

Prietenii sunt acele persoane apropiate nouă cărora le împărtăşim toate problemele, necazurile şi gândurile bune, care au mereu un sfat la îndemână şi care ne fac viaţa mai frumoasă. Nu sunt doar persoane apropiate, ci uneori pot fi chiar mai mult de atât. Aceştia se numesc prieteni adevăraţi, prieteni fideli, sinceri. A avea prieteni nu este totuna cu a avea prieteni adevăraţi. Prietenii adevăraţi sunt îngeri cu chip de om trimişi de Dumnezeu pe pământ pentru a ne călăuzi paşii în viaţă, pentru a ne face viaţa mai frumoasă şi pentru a avea aliaţi de nădejde în lupta cu necazurile tot mai apăsătoare.

Prieten îţi poate fi oricine. Prieten îţi este tatăl sau mama, prieten îţi este fratele sau soră şi uneori chiar şi bunicii pot fi prieteni, însă prieten adevărat îţi este doar acela care simte la fel cum simţi şi tu. Prieten adevărat este acela care, într-o situaţie deosebită, nu te trădează, nu te părăseşte, ci ar fi în stare să-şi dea şi viaţa pentru binele tău. Prieten adevărat este acela care te susţine în ceea ce vrei să faci, indiferent cât de nebunesc i s-ar părea, dar în același timp lipsit de păcat.

Prieten adevărat este acela care îţi va aduce aminte în ceea ce crezi când te va vedea dezorientat. Prieten adevărat este acela care este în stare să meargă până în pânzele albe şi înapoi împreună cu tine, deşi niciodată nu îţi va spune asta. Dar ţi-o va dovedi cu fiecare ocazie. Din păcate prietenii adevăraţi sunt cel mai greu de găsit. Mulţi se înşeală crezând că au descoperit adevăraţii prieteni, dar care la prima întâmplare mai dificilă îşi arată colţii şi imediat te „muşcă” fără milă… De fapt, în zilele noastre, nu este chiar atât de greu să faci pe prietenul adevărat. Este de ajuns câteva fapte bune şi câteva vorbe „dulci” şi gata, prietenul adevărat ţi-a ieşit în cale… Dar nu e aşa! Aceştia nu se numesc prieteni, ci profitori, mişei, şi grav este faptul că acest fel de „prieteni” este tot mai des întâlnit!

O prietenie adevărată se întemeiază pe iubire. Iubirea este cea mai mare poruncă a Mântuitorului. Ea se arată nu prin vorbe, ci prin fapte, prin ajutorul dat şi prin compasiune, prin trăirea sufletească. Prietenul adevărat este acela care se bucură de bucuria prietenului său şi se întristează de necazul lui. Adevăratul prieten este cel care nu rămâne indiferent, ci se implica sufleteşte. De asemenea, prietenia adevărată se vede la vreme de necaz, de cumpănă în viaţa cuiva.

De altfel, ca să verifici dacă o persoană îţi este prieten adevărat procedează astfel: pătrunde-i în suflet şi caută acolo încrederea, bunătatea, sinceriţa​tea şi fidelitatea.. Dacă nu găseşti nimic, înseamnă că acea persoană nu îşi merită locul în inima ta, ci doar se preface că îţi este prieten adevărat…

Închei prin cuvintele frumoase ale Sfântului Antonie cel Mare: „Nu-ţi descoperi gândurile tuturor, ci doar acelora care pot să-ţi vindece sufletul.” Aceste cuvinte cuprind toată esenţa prieteniei şi se referă la faptul că nu trebuie să iţi împărtăşeşti gândurile oricui, ci doar acelora care simţi şi crezi că pot să te înţeleagă şi să îţi vindece sufletul…

Şi cum spunea Părintele Arsenie Boca: „Cine are minte să ia aminte!”

(Marius)

Mai jos împărtășesc cu voi câteva citate pentru suflet despre prietenie

“Rana făcută de un prieten nu se vindecă niciodată”.
“Dojeneşte-ţi prietenii în taină şi laudă-i în public”.
“Singurul mod de a avea prieteni este de a fi tu însuţi un prieten bun”.
“Cine are prieteni, nu este sărac”.
“Nicio avere nu e mai de preţ decât un prieten bun”.
“Un prieten adevărat rămâne în orice situaţie prieten”.
“Prietenia se sfârşeşte acolo unde începe neîncrederea”.
“Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate”.
“Fără prietenie nu e dragoste, fără dragoste nu e prietenie”.
“Prietenul vechi este ca vinul: pe cât se învecheşte pe-atât mai cu gust se bea”.
“Nu putem merge mai departe în prietenie dacă nu suntem dispuşi să ne iertăm unii altora micile defecte”.
“Numai cei cu inimi mari pot fi prieteni adevăraţi. Cei răi şi laşi nu pot şti niciodată ce înseamnă prietenia adevărată”. (Charles Kingsley)
“Un prieten adevărat te prinde de mână şi îţi atinge inima”. (Gabriel Garcia Marquez)
“Pe adevăratul prieten nici locul, nici timpul nu-l pot împiedica să iubească şi să fie iubit”. (Sfântul Ioan Gură de Aur)
“Dacă socoteşti prieten pe cineva în care nu ai aceeaşi încredere ca şi în tine însuţi, faci o mare greşeală şi nu cunoşti valoarea adevăratei prietenii”. (Seneca)
“Un prieten adevărat îţi ştie slăbiciunile, dar îţi arată calităţile, îţi simte temerile, dar îţi întăreşte credinţa, îţi cunoaşte îngrijorările, dar îţi eliberează spiritul, îţi recunoaşte defectele, dar îţi subliniază posibilităţile”. (William Arthur Ward)

(Visited 109 times, 4 visits today)