ProTV, Sfântul Ioan Gură de Aur și păstrarea fecioriei până la căsătorie în anul 2015

În binecunoscutu-i stil de bagatelizare a valorilor creștinismului, postul ProTV a difuzat recent știrea cu titlu ironic: ”Mesajul surprinzător, promovat în 2015 de mai multe ONG-uri: abstinența până la căsătorie pentru elevi. Reacția părinților

Apoi, cu aroganță de ”guru”, realizatorii știrii informează că ”Inițiativa năstrușnică vine în contextul în care autoritățile propun la recomandarea ONU introducerea educației sexuale în școli începând de anul viitor”. De observat cum ProTV, folosindu-se de eticheta ”năstrușnică” induce ideea că avem de-a face cu o inițiativă a unor oameni cu minte de copii și care n-au ce face pe-acasă, iar nu din partea unor Părinți, oameni în toată firea, ancorați în problemele realității.

Ma mult chiar, intenționat sau involuntar, știrea este manipulatorie prin faptul că prezintă contextul ca și cum anumite autorități de stat propun la recomandarea ONU introducerea educației sexuale în școli. În fapt, propunerea introducerii educației sexuale în școli nu vine din partea instituțiilor statului, ci (re)vine de câțiva ani din partea câtorva ONG-uri cu concepții extremiste despre sexualitatea umană și viață, între care și ideea criminală ca statul ”să faciliteze accesul adolescentelor la avorturi și să reducă numărul de medici care refuză să execute avorturi.”.

Ca reacție firească față de insistențele acestor ONG-uri de a impune un model curicular ce instigă la comportament anarhic și anti-viață, a fost emisă o scrisoare deschisă către miniștrii educației și sănătății, de către 19 ONG-uri cu misiunea civică ancorată în valorile perene ale creștinismului și ale neamului românesc. În acestă scrisoare se reamintește că cea mai sigură cale ”de a evita bolile cu transmitere sexuală, avortul precum și suferința emoțională de pe urma acestora, este abstinența până la căsătorie.”

Dincolo de această distorsionare a contextului inițiativei, este evident că știrea presărată cu subtile ironii, este menită să discrediteze virtutea fecioriei, ca și cum ar fi una expirată, ”de pe vremea bunicii”, și care nu mai are ce căuta în societatea ”multilateral dezvoltată” a anului 2015.

”Coincidența” este însă că anul 2015 a fost declarat de Biserica Ortodoxă Română ca fiind ”Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. Iar Sfântul Ioan și marii păstori de suflete au scris și propăvăduit enorm de mult despre feciorie și căsătorie. Să vedem așadar, ce are de transmis Sfântul Ioan Gură de Aur miniștrilor educației și sănătății, realizatorilor de știri ai postului ProTV și tuturor părinților din țara aceasta, toți sau majoritatea botezați și cununați în Biserica Ortodoxă:

”Dacă un tânar vine la mireasa lui cu sufletul curat, dacă vede numai trupul ei, atunci și dorința lui va fi mai puternică, teama de Dumnezeu va fi mai mare și căsătoria va fi cu adevarat curată și cinstită. Trupurile lor sunt curate și neprihanite și pentru aceasta și copiii le vor fi binecuvântați. Soții vor fi îngăduitori unul cu celălalt, pentru că amândoi sunt neștiutori de alte „obiceiuri” și vor asculta unul de celălalt.

Dacă, însa, tânarul va începe să se desfrâneze înainte de casatorie și se va nărăvi la tot felul de obiceiuri destrăbălate, își va lăuda soția numai prima și a doua noapte și va aluneca apoi repede spre desfrâu, cautând la soția sa râsul neghiob și trivial, cuvintele pline de necuviințe, expresiile prefăcute și tot ce înseamnă nerușinare, despre care nu ne este permis a vorbi mai mult.”1

Același mare ierarh al Bisericii întreabă retoric: ”Nu crezi că va fi o căsnicie reușită dacă soții și-au păstrat amândoi fecioria? În primul rând soția devine mult mai înțeleaptă, la fel și tânărul ei soț. Nu crezi că iubirea lor va fi, înainte de toate, curată? Cel mai important lucru, însă, este acesta: Dumnezeu va fi mult mai îndurător cu ei și va copleși căsnicia lor cu binecuvântări nenumărate, dat fiindcă cei doi tineri s-au unit întocmai cum El a poruncit. Tânărul va păstra în minte numai iubirea pentru soția sa și chiar dacă vreodată îl va cuprinde dorința pentru vreo altă femeie, nu se va lăsa aprins de ea și o va disprețui repede și de tot.”2

În continuare, arătând strânsa relație dintre înțelepciune și feciorie, Sf. Ioan spune: ”Nimic în natură nu împodobeste mai mult această vârstă decât cununa înțelepciunii, curăția de orice desfrânare și puritatea cu care un tânăr intră în viața conjugală. Femeile vor fi dorite de soții lor mult mai mult dacă sufletul lor nu s-a exersat în desfrânare și nu e corupt. O femeie e mult mai dorită când o cunoaște doar tânarul cu care s-a unit prin căsătorie, îndrăgostirea e mai caldă, apropierea dintre soți mai adevarată și iubirea mai autentică când tinerii se căsătoresc cu o atât de mare prevedere.”3

Iar reacția Sfântului Ioan față de relațiile sexuale ante și extra-conjugale este aspră: ”Ceea ce se întâmplă astăzi nu este căsătorie, ci afacere și dare și luare de bani. Dacă un tânăr e corupt și atenția lui era și înainte și după căsătorie la alte femei, care mai e folosul căsătoriei? Ba, dimpotrivă, osânda pe lumea cealaltă e mai mare și păcatul mai de neiertat când soția stă acasă și el se face de rușine la prostituate și comite adulter.”4

Pentru această stare de decadență a tinerilor Sfântul Ioan îi găsește vinovați pe părinții care nu s-au îngrijit de educația lor sufletească: ”Nu e ciudat că ne trimitem copii la școală, că învață artele și că sacrificăm totul pentru educația lor, dar nu ni-i creștem cu învățătura și certarea Domnului nostru Iisus Hristos? Și adunăm ce semanăm, pentru că îi creștem ca să devină fără rușine, desfrânați, neascultători și neciopliți. Să nu facem asta. Să-l ascultăm pe apostolul Pavel care ne îndeamnă să-i creștem în învățătura și certarea Domnului. Să le dăm noi exemplu și să-i obișnuim de mici să citească Scripturile.”5

Dar Sfântul Ioan Gură de Aur nu este singurul părinte al Bisericii care a cultivat fecioria ca valoare fundamentală pentru viețuirea creștină. Sfântul Vasile cel Mare, Sf. Clement Romanul, Sf. Ignatie Teoforul, Sf. Atanasie cel Mare, Sf. Ambrozie al Milanului, Sf. Grigorie de Nyssa, toți acești mari dascăli au predicat energic despre dezideratul fecioriei până la căsătorie. Același mesaj a fost, este și va fi reîmprospătat mereu și mereu de păstorii Bisericii, prin predici și scrieri care să nască în tineri cumințenia, răbdarea, buna-cuviință, cumpătarea și toate virtuțile care stau la temelia unei căsnicii trainice, cu perspectiva veșniciei în față.

Prin urmare, păstrarea fecioriei până la căsătorie nu este o găselniță a câtorva bigoți puși pe inițiative ”năstrușnice”, ci este mesajul Bisericii Ortodoxe Universale dintotdeauna, pentru întreaga omenire, până la Marea Judecată:

Pentru că Biserica produce oameni de valoare, cu bun simț, nu pipițe și senzațional.

Pentru că Biserica cultivă bărbatul ca soț demn și tată curajos, nu ca un curvar care ”gândește liber” prin alte dormitoare.

Pentru că Biserica cultivă femeia ca soție fidelă și mamă responsabilă, nu ca artistă în golănii sexuale.

Pentru că Biserica cultivă copiii sănătoși la minte și la suflet, nu obsedați sexuali cu cearcăne în fața tastaturii.

Pentru că valorile Bisericii, printre care și Fecioria până la căsătorie, sunt universal valabile în orice societate care vrea să aibe un viitor și să (re)transmită iubirea curată ca zestre morală generațiilor de mâine.

Într-o lume tot mai violentată vizual de o mass-medie inconștientă și obedientă, care-și face rating și profit din traficul online cu literatură și imagistică de bordel, imbecilizând cu bună știință prezentul și viitorul acestei nații, iată de ce în anul 2015 de la nașterea lui Hristos, fecioria până la căsătorie este învățătura Bisericii Sale la fel de proaspătă și revigorantă moral ca acum două milenii: pentru că ea este dovada curăției sufletești, garanția seriozității sentimentale și expresia fidelității conjugale. Și mai mult decât acestea, fecioria are în ea un strop de veșnicie și de sfântă nebunie. Pe aceste valori se clădește familia de azi și de mâine! 

(Dan Tudorache)


1. http://www.ioanguradeaur.ro/252/care-este-cel-mai-bun-moment-pentru-casatorie/

2. http://www.ioanguradeaur.ro/199/casatoria-trebuie-facuta-devreme/

3. http://www.ioanguradeaur.ro/286/ce-se-intampla-cand-lipseste-intelepciunea/

4. Ibidem

5. http://www.ioanguradeaur.ro/266/e-ciudat/

(Visited 64 times, 1 visits today)