Skip to content

50 Comentarii

 1. Ana
  martie 12, 2010 @ 6:07 pm

  Frumos, adevarat, taios! Adevarat si cu cititul din Sfanta Scriptura. Ne dau sectantii peste nas pe buna dreptate. Ma gandesc de ce nu avem o educatie in a citi biblia zilnic?

  „Ortodoxia noastra, oricat de frumoasa, nu ar trebui sa fie o ortodoxie de duminica! Ea trebuie sa fie o ortodoxie de fiecare zi!”

  Bun articol

  Doamne ajuta

  Reply

 2. Adriana
  martie 13, 2010 @ 12:38 am

  „Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi”

  Aceasta paine este si Cuvantul lui Dumnezeu, nu numai painea din faina si apa…

  Reply

 3. Lucia
  martie 13, 2010 @ 3:09 pm

  Ce păcat că moş Leonte e doar un personaj fictiv !

  PS – Îmi cer iertare că îndrăznesc să adresez aici o întrebare legată de un alt articol „cald” închis deocamdată comentariilor:
  Poate cineva specifica numele acelui Sfânt Părinte care a afirmat “Mai mult a fost ispitită femeia, pentru că ea, fiind zidită după bărbat şi din bărbat, nu avea nici o altă posibilitate de a fi vreodată înaintea bărbatului. Dar aşa, gustând din fructul oprit, i se părea că îi va da ceva în plus, că îi va lumina mintea şi ochii, că ar putea să fie cu un pas înaintea lui Adam în privinţa luminării, în privinţa deschiderii minţii şi a ochilor.” ?

  Vă mulţumesc !

  Reply

 4. Emil
  martie 13, 2010 @ 3:29 pm

  Speram din toata inima sa fi fost un personaj real. Faptul ca a trebuit fictionat arata ca suntem mult mai rau decat spune personajul tau. Un asemenea mos ni-l dorim majoritatea dintre noi sa ia atitudine. Faptul ca de la dorinta la realitate este un hau de netrecut ne arunca definitiv in intuneric.
  Iertati-ma pt lipsa de perspectiva 🙁

  Reply

 5. Valentin
  martie 13, 2010 @ 3:44 pm

  Reply

 6. Adriana
  martie 13, 2010 @ 3:56 pm

  Lucia
  Eu nu stiu cine a putut spune asa ceva, stiu insa ca cea mai mare intre sfinti este Sfanta Fecioara. In ierarhia lui Dumnezeu, cel mai mare este cel care iubeste mai mult, dupa cum Domnul a spus: cine vrea sa fie mai mare peste altii sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca acelora. A aratat si cum se poate inalta omul, si ce este cu adevarat iubirea.

  Reply

 7. Adriana
  martie 13, 2010 @ 4:57 pm

  Si daca tot se vorbeste despre Ortodoxie, am o intrebare pe care pana mai ieri nu mi-am pus-o. Sf. Ap. Pavel, cel care i-a crestinat pe pagani, nu a fost nici printre cei 12 Apostoli la Cina cea de Taina, si nici printre ucenicii acestora, si nici in ziua Coborarii Duhului Sfant nu a fost prezent. Si totusi nimeni nu contesta autoritatea lui in calitate de Apostol pentru ca a fost ales de Insusi Domnul, fara sa fie necesara succesiunea apostolica din cei 12 deja alesi. Intrebarea este: pe ce baze Ortodoxia contesta faptul ca si altii ar putea fi alesi de Dumnezeu chiar si astazi in acelasi mod? Nu este Ap. Pavel cel mai bun exemplu ca Dumnezeu da darul Duhului Sfant cui vrea El si fara sa fie necesara successiunea apostolica?

  Reply

 8. Adriana
  martie 13, 2010 @ 5:15 pm

  Si mai am o intrebare legata tot de cea precedenta. Sf. Ap. Pavel a zis ca si inger din Cer daca vine si vesteste o alta Evanghelie decat cea vestita de el, sa nu il credem, cum atunci Ortodoxia a ajuns sa adauge Traditia la Evanghelie?

  Reply

 9. MONICA
  martie 13, 2010 @ 5:39 pm

  „daca vine si vesteste o alta Evanghelie decat cea vestita de el, sa nu il credem, cum atunci Ortodoxia a ajuns sa adauge Traditia la Evanghelie?„
  Sfanta Traditie adauga ceva la cuvantul Mantuitorului sau pur si simplu le explica?
  Vesteste alta Evanghelie ?
  Cred ca nu ,din moment ce Sfanta Traditie e mai veche decat Sfanta Scriptura (adica dateaza dinaintea ei).
  Scriptura este parte a Traditiei ,iar intre cele doua nu sunt contradictii.“Totul în Biserica Ortodoxă este judecat după Biblie. Nimic din Biserică nu trebuie să o contrazică. „Toate aspectele Bisericii trebuie să fie biblice; pentru ca Biserica să fie Biserică, ea trebuie să fie credincioasă Bibliei si să exprime realitatile la care Biblia este martoră.” (“Biblia în Biserica Ortodoxa”)

  Reply

 10. Lucia
  martie 13, 2010 @ 5:50 pm

  @ Adriana,

  Putem compara Tradiţia cu nişte „ochelari de soare”, cu ajutorul cărora putem privi (tocmai spre a înţelege mai bine!) Soarele (Evanghelia), fără să „orbim”. A se vedea nevoia de lămuriri suplimentare – pentru locuri greu de pătruns cu mintea – a eunucului reginei Candachiei, mare dregator, convertit la crestinism de Filip (F. AP. 8,27-40).

  Reply

 11. BEBE
  martie 13, 2010 @ 5:56 pm

  Poate , cineva sa/mi spuna si mie daca sa/u dat drumul la pasapoartele biometrice? ,si daca DA de ce nu intervine biserica ??? ,eram in Grecia cu peste 4/5 ani si biserica a intervenit trezind poporul in strada f. uniti si EU. BRUXELUL a plecat cu coada intre picioareeee ???

  Reply

 12. Adriana
  martie 13, 2010 @ 6:55 pm

  Pai daca Traditia nu contrazice Biblia, atunci nu vad de ce ortodocsii cred ca numai ei au dreptate iar ceilalti, care au aceeasi Scriptura, nu ar avea dreptate, cu atat mai mult cu cat Duhul Sfant este cel care da cunoasterea lui Dumnezeu tuturor celor care o doresc („cere si vei primi”). Iar in Evanghelie nu scrie nimic din toate cele hotarate apoi de diversele Sinoade, motivul vesnic de cearta intre crestini.

  Reply

 13. Adriana
  martie 13, 2010 @ 6:56 pm

  Bebe, grecii au de multa vreme pasapoarte biometrice, asa ca stai linistit ca nu se intampla nimic.

  Reply

 14. niky
  martie 13, 2010 @ 7:02 pm

  La inceput era Cuvintul si Cuvintul era Dumnezeu si toare s-au facut prin EL . Nimic nu este mai vechi ca Cuvintul care este Sfinta Scriptura . Cuvintul este Adevarul iar Adevarul este o Persoana , Persoana este Hristos . Hristos a fost de la Inceput.

  Reply

 15. Lucia
  martie 13, 2010 @ 7:05 pm

  @ Adriana,

  Valoric, Sf.Tradiţie şi Sf. Scriptură sunt egale. Prima, însă, o include şi completează pe a doua (care din raţiuni fireşti nu putea cuprinde chiar tot ce s-a întâmplat şi spus). De exemplu, un reportaj tv, oricât de amplu ar fi şi oricât de bine ar fi realizat, nu ar acoperi obiectiv întreaga situaţie, ci doar, cel mult, câteva aspecte, de interes pentru acel moment, privite – desigur – dintr-o anumită perspectivă ( a reporterului X). S-ar putea ca acelaşi subiect să fie realizat, dintr-o cu totul altă perspectivă, de către reporterul Y, rezultând un reportaj cu totul diferit, tocmai pentru că surprinde – în prim plan – cu totul alte aspecte decât anteriorul. Aşa e şi cu Sfânta Tradiţie, care ne oferă nu doar alte perspective, care ne vor ajuta să vedem problema cât mai în ansamblu, ci chiar şi alte subiecte, care nu au avut cum să apară în Sf. Scriptură, tocmai din motivele sus-menţionate, dar care au fost trăite, relatate şi predate de la o generaţie la alta generaţie şi păstrate cu sfinţenie în acel tezaur al Ortodoxiei, numit Sf. Tradiţie (sau Predanie).

  Reply

 16. Saurian
  martie 13, 2010 @ 7:15 pm

  Lucia, de ce a trebuit să deschizi un subiect care abia l-a închis admin? De Postul Paştelui s-a ajuns să atacăm Biserica. Se vede că dracu nu doarme…

  Reply

 17. Lucia
  martie 13, 2010 @ 7:41 pm

  @Saurian,

  Fiind mai grea de cap, aveam nevoie de o lămurire, care – dacă nu mi se poate da – nu-i nici o problemă, renunţ…

  Să-mi fie cu iertare!

  Reply

 18. Saurian
  martie 13, 2010 @ 9:40 pm

  Lucia, nu te supăra pe mine. Pur şi simplu m-am săturat de atâtea atacuri la adresa Ortodoxiei. Acum cine a fost respectivul părinte nici eu nu ştiu. Căutând pe google văd că e un părinte de la Sihăstria ( păr. Varsanufie ) care a dat interviul la revistă. Am mai auzit şi eu asta de la un părinte ( nu mai ţin minte: păr. Cleopa sau Nicodim Măndiţă… poate mă înşel ) şi anume că Eva a gustat din fruct deoarece dorea să fie mai presus de bărbat. Oricum de obicei acestea sunt păreri teologice. Dar poţi să îmi spui de ce întrebi?

  Reply

 19. Adriana
  martie 13, 2010 @ 9:42 pm

  Ar fi super daca cineva ar putea publica si pe acest site ceea ce tocmai am citit aici:http://tainacasatoriei.wordpress.com/2007/05/24/introducere/

  Reply

 20. Lucia
  martie 13, 2010 @ 10:59 pm

  @ Saurian,

  Mulţumesc pentru amabilitate!
  De ce am întrebat ? Pentru că deşi articolul respectiv mi se pare de bun simţ, totuşi acea afirmaţie a tânărului Părinte de la Sihăstria a picat peste orgoliul feminin, oarecum, ca un duş rece după cel cald şi plăcut oferit de 8 martie, prin Sfântul Ioan Gură de Aur… Nu zic că Părintele Varsanufie n-ar avea dreptate, mai ales când se referă la tinerii din ziua de azi, dar – personal – m-a şocat, în afirmaţia Sfinţiei sale, faptul că cel viclean a putut să-i inducă până şi nevinovatei şi slăbuţei (şi poate tocmai de aceea, mai uşor de înşelat!) – ca fire – Eve – ispita de a se compara cu cel din care şi pentru care fusese făcută spre a-i fi de ajutor… De fapt, până la urmă oare nu chiar asta înseamnă mândria ? Să mă compar şi să mă cred mai bun ca celălalt…

  Reply

 21. Lucia
  martie 13, 2010 @ 11:06 pm

  Rugăm pe Părintele Varsanufie să ne ierte şi să ne pomenească în rugăciunile sfinţiei sale !

  Reply

 22. Adriana
  martie 13, 2010 @ 11:08 pm

  Rugam pe Domnul sa ne ierte, atat pe noi cat si pe parintele.

  Reply

 23. Ana
  martie 13, 2010 @ 11:11 pm

  Lucia @ „cel viclean a putut să-i inducă până şi nevinovatei şi slăbuţei (şi poate tocmai de aceea, mai uşor de înşelat!) – ca fire – Eve -ispita ..”

  Lucia, ispititorul nu a venit la Eva ptr ca era slaba, ci dincontra, ea era cea puternica, ea putea sa-l influenteze pe barbat. Daca s-ar fi dus la barbat si i-ar fi dat, ala fara sa se gandeasca ar fi spus NU. Ispititorul insa a venit la femeie, si a amagit-o bine. Cine umple bisericile, cine face pomeni, cine e cea mai puternica? Femeia desigur. Pe femeie trebuia s-o doboare mai intai.

  Uitati azi cine face avorturile, cine distruge viitorul tarii? Barbatul? Noi femeile conducem familia, noi o ridicam sau o coboram. Ispititorul mai departe tot pe femeie o ataca din plin…

  Reply

 24. Veronica
  martie 13, 2010 @ 11:23 pm

  Ce atata ” Brr..”? Am observat si in alte comentarii a altor teme, cum ne adresam noi altor oameni. S-ar putea ca acei oameni sa fie mult mai aproape de Dumnezeu decat noi. Noi interpretam cum ne place noua, noi acceptam numai ceea ce ne convine noua. Voi credeti ca raiul va fi plin numai de ortodocsi? Ma indoiesc. Domnul nostru nu ne-a spus noua sa desconsideram pe cineva. Noi santem datori, daca ne numim fii ai lui Dumnezeu, nu numai sa ne rugam pentru toata lumea ,DAR sa iubim pe aproapele nostru , asa cum ne-a iubit EL pe noi. Porunca noua va dau voua: „Sa-i iubiti si pe vrajmasii vostrii” . Dar cum ne gandim noi? Asa se gandesc crestinii? Doamne ai mila de noi!

  Reply

 25. niky
  martie 13, 2010 @ 11:31 pm

  Din cauza ca Adam o iubea pe Eva si a fost de acord sa o urmeze oriunde s-ar fi dus ea si orsice ar fi facut ea . Dumnezeu a stiut ca omul o sa greseasca . Omul a trebuit de-a lungul vremurilor sa cunoasca raul ca sa poata pretuii binele. Totusi unii aleg si astazi raul . Este tragic sa alegi despartirea vesnica de Dumnezeu

  Reply

 26. Adriana
  martie 13, 2010 @ 11:54 pm

  Si la fel „o au” toti cei care Il iubesc, nu „o are”, scuze de dezacord. Am mai facut si altele ca modific idea din zbor si mai imi scapa detalii, dar dezacordul asta a fost cam grosolan.

  Reply

 27. Adriana
  martie 13, 2010 @ 11:56 pm

  Niky,
  Sa inteleg ca Eva nu l-ar fi urmat pe Adam daca musca el primul? Sau poate explicatia este pur si simplu ca cea care este mai insetata de cunoastere este totusi femeia?…

  Reply

 28. Lucia
  martie 14, 2010 @ 12:00 am

  Nu vreau să supăr pe nimeni, dar cred că femeia a devenit cu adevărat puternică abia prin Hristos Domnul! (Despre „slăbiciunea” Evei, vorbeşte şi Sfântul Ioan Gură de Aur în „Omilii la Facere”).

  Reply

 29. niky
  martie 14, 2010 @ 12:14 am

  Amindoi erau un singur trup deci amindoi erau la fel: Ambii au aceeasi vina , a da vina numai pe femeie (ceea ce Dumnezeu nu a facut) este ceva nedrept. La fel ar fi facut si Eva pt Adam l-ar fi urmat neconditionat orsiunde. Ambii cunosteau aceasta porunca dinainte. Dumnezeu Le-a spus sa nu manince ca vor muri. Diavolul le-a spus ca nu vor muri. Dumnezeu se referea la moartea fata de El in schimb Diavolul se referea la faptul ca nu vor muri imediat ,deci Diavolul umbla cu Jumatati de Adevar care este Inselatorie. Citeodata omul nu are asa de mare vina cind este inselat, de aceea si Dumnezeu I-a fost mila de Om si L-a rascumparat. Rascumpararea este pentru toti oamenii care au trait vreodata pe acest Pamint, cu conditia sa-l accepte pe Hristos si jertfa mintuirii. Doamne ajuta

  Reply

 30. Lucia
  martie 14, 2010 @ 12:39 am

  Cred că a recunoaşte că femeia, prin firea ei, e mai delicată, nu implică o acuză la adresa Creatorului ei, ci, din contră, o admiraţie faţă de înţelepciunea divină care n-a creat nimic STAS (adică pe bandă rulantă!), ci totul într-o diversitate şi complementaritate spre comuniune.

  Reply

 31. ioanaM
  martie 14, 2010 @ 1:07 am

  Adriana, toti crestinii au Sf.Scriptura numai ca unii au „filioque” si unii n-au…

  Reply

 32. MONICA
  martie 14, 2010 @ 1:15 am

  Vad ca mi s-a scos comentariul.
  As fi vrut atata zel si cand s-a vb in zadar despre Maica Domnului.
  Deja asta spune multe.

  Reply

 33. niky
  martie 14, 2010 @ 1:58 am

  Daca nu mai exista raspunsuri Cenzuram . Oare asa arata Adevarul caci ne este frica de El? Daca stiu ca sunt in Adevar de ce sa-mi fiee teama, Hristos ma va ajuta sa ies BIRUITOR, fara sa inchid gura nimanui. Imi pare rau dar eu asa cum ma credeti voi sectant prefer sa ramin asa cum sunt decit sa nu pot sa vorbesc Liber. Nu exista intrebare gresita ci numai RASPUNS GRESIT. Personal nu imi este frica sa vorbesc despre Adevar, pentru ca sunt sincer si Adevarul nu se va supara pe sinceritate.

  Reply

 34. Saurian
  martie 14, 2010 @ 8:37 am

  niky, problema nu e că nu pot fi contrazise orice afirmaţii eterodoxe ci faptul că nimeni de pe blogul ăsta nu are timp să se apuce să contrazică fiecare afirmaţii cu citate din Sfinţii Părinţi şi tot ce avem în Ortodoxie. Sunt mii şi mii de pagini de studiat despre Ortodoxie. Şi acolo există răspuns pentru tot. E uşor să mă apuc să spun că iepurele are creier în burtă dar cel care trebuie să îmi demnostreze că nu e aşa trebuie săracul om să facă cercetări şi studii ca să „învingă” ( că de convins doar Hristos poate ) şi pe cel ce nu vrea să înţeleagă. În plus, pe acest site poate mai ajung şi unii care nu prea ştiu cu ce se mânâncă Ortodoxia ( oameni mai noi în trăirea Ortodoxiei ) şi care citind toate aceste greşeli s-ar putea sminti. De exemplu şi eu la început m-am întâlnit pe net cu unul ce mi-a trimis pe mail nişte erezii urâte de tot pentru că omul nu avea puţin capul să judece. Îl făcea pe păr. Cleopa pelagist ( sau pelagian… nu ştiu care e termenul corect ) din cauză că predicile pe care le făcea punea accent pe lupta noastră cu păcatul pe când păr. Rafail Noica ( care chipurile e cel ortodox deşi păr. Rafail Noica avea mare evlavie la păr. Cleopa şi nu odată a spus-o la conferinţe ) spune că omul nu poate face nimic fără Dumnezeu. Acum dacă tipul ar fi gândit puţin şi-ar fi dat seama că păr. Cleopa ce predica la chilia sfinţiei sale în faţa unor oameni simpli nu îşi permitea să se bage în teologie adâncă ci a spus ceea ce ştia că e practic pentru om ( că mulţi se trezesc să curvească, să mintă şi toate cele că vai că eu „nu pot” face nimic ci doar Dumnezeu că aşa mi-a spus părintele X. Apropo de asta şi păr. Rafail a primit o pastiluţă amară de la aceşti „cuvioşi” că l-a întrebat unul în legătură cu ce a spus la o conferinţă: „Părinte putem avea relaţii trupeşti cu celălalt, necăsătoriţi dar cu binecuvântarea duhovnicului?”. Şi sunt sigur că ar fi destui duhovnici care ar da o astfel de binecuvântare drăcească. Oricum pentru cei curioşi păr. Rafail a spus: „Căsătoria e binecuvântarea duhovnicului.” la care a mai adăugat că acum îi înţelege pe marii sfinţi care în legătură cu anumite păcate spun: „nu atinge”, „nu e voie” şi anume că se pot trezi oricând nişte astfel de „cuvioşi” ). Oameni buni, dacă nu vă place duhul Ortodox ce e pe acest site de ce nu plecaţi pe altele. Părerea mea e că dacă te duci într-o casă a unui om ca să relaţionezi cu alţi oameni de care îţi plac ai bunul-simţ să nu te apuci să critici gazda zicând: „Vezi tu covorul ăsta nu e bun aşa, masa asta e prea urâtă etc.”. Pentru că unele gazde ar putea să spună foarte frumos: „Ştii unde e uşa. Nu-ţi place, du-te unde îţi place”. Oricum în legătură cu ce ai spus despre Adam şi Eva îmi place. Dar totuşi aceste lucruri sunt păreri teologice. Hai să aşteptăm să-L întâlnim pe Hristos şi să ne explice El care e faza cu Adam şi Eva că suntem iarăşi OFFTOPIC 😛
  @Lucia: astfel de afirmaţii rănesc nu doar femeile ci şi bărbaţii ( când sunt îndreptate asupra lor ). Ştii de ce? Pentru că suntem foarte mândri şi în sufletul nostru există bătălia asta dintre bărbaţi şi femei că cine e mai perfect. Aşa sunt şi războaiele astea în familii cu „cine e capul” şi cu faza că totuşi „gâtul ţine capul” şi alte prostii drăceşti. Am ajuns să nu mai vedem persoana ci vedem sexul omului. Recunosc că şi eu mă simt atacat când sunt atacuri la adresa bărbaţilor dar asta e din cauza mândriei mele. Să nu dea Dumnezeu să se căsătorească cineva cu un om care îşi pune problema că cine e capul. Capul e Hristos iar cei doi sunt Trupul lui Hristos. Poate dacă ne făcea Dumnezeu pe toţi copii la indigo era mai bine… Dar şi atunci s-ar fi trezit cârtitori care să spună că el/ea e mai original/originală. Eu aş cere ceva celor ce vor să mă asculte. În restul Postului Mare haideţi să evităm polemicile şi certurile. Halal post: mâncare de post şi viaţă de nepost. Doamne ajută!

  Reply

 35. Lucia
  martie 14, 2010 @ 7:30 pm

  Deşi înţeleg frustrarea celor cenzuraţi, totuşi nu pot să nu-i mulţumesc lui Admin pentru transformarea unei nopţi, dintr-una ce se anunţa a fi destul de „albă”(printr-un „bombardament” de întrebări), într-una odihnitoare, înaintea Sfintei Liturghii.

  PS 1- Răspunsuri pot exista mereu pentru cei care le caută cu bună-voinţă şi credinţă, cu răbdare şi înţelegere (faţă de cei care – atât cât le stă în putinţă – ar vrea să-i ajute)…

  Permiteţi-mi 2 ultime completări, la comentariile de mai sus:
  1. Sf. Tradiţie completează Sf. Scriptură, nu în sensul că ar agăuga ceva nou, sau că ar schimba ceva în Sf. Scriptură, ci în sensul aprofundării bogăţiei de sensuri ale Cuvântului divin.
  2. Mai important decât cine a greşit primul sau care sunt diferenţele fireşti dintre cei doi (Eva şi Adam), cred că este faptul că ambii au „picat”, nu doar primul „examen” (al ascultării), ci şi pe al doilea (al nerecunoaşterii propriilor greşeli), şi – implicit – pe al treilea (al cererii iertării)…

  PS 2 – Dea Domnul să putem urma sfatul de mai sus: „În restul Postului Mare haideţi să evităm polemicile şi certurile!”

  Reply

 36. Lucia
  martie 14, 2010 @ 7:33 pm

  scuze: „al recunoaşterii propriilor greşeli”

  Reply

 37. MONICA
  martie 14, 2010 @ 7:38 pm

  Da Lucia ai dreptate , am avut tupeul sa spun acelasi lucru ca si tine in leg. cu Sfanta Traditie ,mai mult mi-am permis chiar sa fac 2 recomandari de carte.
  Problema acestui site e alta ,pastrarea comentariilor convenabile .
  Repet unde trebuia excel de zel nu a fost .

  Reply

 38. MONICA
  martie 14, 2010 @ 7:47 pm

  De fapt retractez ,problema nu e pastrarea comentariilor convenabile ,ci rusinea fata de altii.
  Adica automat daca crezi ca Ortodoxia e calea adevarata ,inseamna ca urasti pe ceilalti sau ca doar tu te mantuiesti . Asta se intelege ,in mod fals evident.

  Mai mult nu cumva sa deranjam pe altii cu adevarul.
  Punem mai presus falsa iubire fata de ceilalti , decat cea fata de Dumnezeu ,de credinta in care ne-am nascut.
  In schimb repet cand a fost subiectul referitor la Maica Domnului nu am mai avut atata iubire fata de Ea incat sa punem capat subectului inainte de a se implini o saptamana , permitandu-ne la o adica chiar sa socializam pe seama Ei.
  Problema asta e rusinea .Cautam sa fim mai mult placuti altora.

  Reply

 39. Ana
  martie 14, 2010 @ 7:57 pm

  Lucia @ „Deşi înţeleg frustrarea celor cenzuraţi, totuşi nu pot să nu-i mulţumesc lui Admin pentru transformarea unei nopţi, dintr-una ce se anunţa a fi destul de „albă””

  Aseara in ce timp ce si eu ma angajasem in „apararea” credintei, m-am uitat la ceas si m-am gandit ca ora e destul de inaintata, insa nici unul dintre noi nu se roaga:sad:.

  A fost un timp folosit foarte gresit. Timp pierdut, timp care nu se mai intoarce si ar trebui sa ma infior de cuvintele spuse de parintele Arsenie Papacioc…”daca am sti cat valoreaza o clipa”. Probabil valoarea clipei o invatam doar in fata mortii!

  Nu am cum sa-mi schimb cuvintele spuse si in continuare gandesc la fel in ce priveste credinta dreapta, insa imi cer iertare de la Adriana si de la cei pe care i-am suparat cat si de la admin care a avut de lucru cu atatea comentarii.

  Doamne ajuta

  Reply

 40. admin
  martie 14, 2010 @ 8:36 pm

  @Monica iti intelegem frustrarile, dar singurul motiv pentru care ti-am sters comentariile este pentru ca erau lipsite de sensul dialogului, in urma indepartarii (tarzii, recunoastem) a celorlalte comentarii la care ai dat raspunsuri. Multumim pentru promptitudinea ta si ne cerem iertare, caci avem si noi familiile noastre, si nu avem mereu posibilitatea sa moderam 24 de ore din 24 dialogurile cititorilor nostri.
  @Niky, ne pare rau ca ne-ai inteles gresit, dar nu suntem tonomate de dat raspunsuri la orice fel de intrebare, si nici nu este acesta scopul site-ului. Raspunsurile la intrebarile care ne framanta ni le da Dumnezeu prin Sfanta Scriptura, prin Sfanta Traditie, prin scrierile sfintilor si prin mijlocirea duhovnicilor, dar mai ales la momentul potrivit. Altfel riscam sa-l iscodim pe Dumnezeu, cazand in alte pacate.
  Iar de cenzurat nu cenzuram decat lipsa bunului simt.
  Doamne ajuta!

  Reply

 41. MONICA
  martie 14, 2010 @ 9:24 pm

  ok ,am dreptul de a nu crede explicatia.
  Ps- frustrari e cam prea mult spus , pur si simplu chiar nu va inteleg cateodata.

  Reply

 42. florinm
  martie 14, 2010 @ 9:50 pm

  Intrucat pe acest site intra nu numai ortodocsi, ba chiar proportia eterodocsilor este destul de mare, iar parerile se exprima FOARTE liber, SE IMPUNE prezenta unui moderator permanent, de preferinta preot, foarte bun cunoscator al intr-ale credintei.
  Fara un astfel de moderator, sau fara un filtru mai bun, SITE-UL MAI MULT DAUNEAZA decat ajuta.
  V-ati gandit la asta, d-lor admini?
  Doamne, ajuta!

  Reply

 43. Viorel A
  martie 14, 2010 @ 11:33 pm

  @MONICA
  Draga Monica, mai jos este un citat dintr-o postare a ta, la articolul „De ce iti este drega Maica domnului”, postarea este in data de:.

  „Cu mult mai mult mijloceste Maica Domnului harul divin cu cat ea e cel mai mare Arhiereu dupa Hristos.Consecventa ar cere ca cine se scandalizeaza de mijlocirea Maicii Domnului sa se scandalizeze si de mijlocirea preotului si a ierarhului-explica Sf Ioan Maximovici”

  Te-am contactat si pe Facebook (si m-ai confundat), te contactez si acum sa-ti atrag atentia ca a numi pe Maica Domnului Arhiereu este o mare erezie. Nu micsorez cu ceva pe Maicuta – sunt crestin ortodox ca si tine (sper) si Maica Domnului e Maica Domnului. Dar a face afirmatii ca cea de mai sus este erezie si asta inseamna subminarea Adevarului ceea ce este foarte grav. Mai ales ca – cel putin dupa cum te exprimi tu – citezi pe Sf. Ioan Maximovici – si nu cred ca el a spus asa ceva. Ce mi se pare mai grav e faptul ca am contactat pe acest subiect si pe alti utilizatori ai acestui blog, unul mare aparator al Bisericii, dar care si-a declinat competenta pe motiv ca „nu cunoaste teologie”, altul, unul dintre administratorii acestui sait, caruia nu i s-a parut afirmatia a fi o erezie. Ma intreb daca nu cumva acest blog este sustinut doar pentru a gadila mandria de a avea blog, si astfel pe el cine vrea poate afirma orice. Poate unii se vor scandaliza la citirea acestor randuri dar eu afirm cu tarie ca Adevarul nu este de negociat, nu este dupa parerea orisicui, nu este al nostru (cu exceptie celui scris cu a mic), ne-a fost revelat de Sus prin Sfintii Parinti, pecetluit cu sangele Sf. Mucenici si avem obligatia a-l pastra si urma intocmai.
  Daca cuiva i se pare ca fac prea mult caz de acest lucru, am sa-i amintesc de faptul ca (si daca nu cunoaste nu are decat sa se informeze), chiar si in Ortodoxie, exista pareri care contesta oprirea femaii de la hirotonie in preot si chiar episcop. Cautati despre Biserica Ortodoxa Secreta. Au fost gasite femei auohirotonite preoti si chiar episcopi, slujind „Liturghia Maicii Domnului”. Nu vi se pare ca o afirmatie ca cea de mai sus(scapata poate din neatentie), ar da „apa la moara” unor astfel de rataciri? Si ar trebui sa luam aminte la afirmatiile Ier. Serafim Rose in lucrarea sa „Nihilismul& Revelatia lui Dumnezeu in inima omului”, cum ca pericolul cel mai mare pentru Ortodoxie, nu il constitiue masonii, sectele, paganii, sau altele, ci crestinii insisi care prin indiferenta lor, si prin tot ceea ce fac, lupta Ortodoxia din interior. Daca am suparat pe cineva, imi cer iertare.
  Fie ca Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, Preacurata Lui Maica si toti Sfintii sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi pe toti! Amin!

  Reply

 44. niky
  martie 14, 2010 @ 11:46 pm

  Este ok eu am inteles ca sunt un musafir nedorit de aceea inchid usa dupa mine , inainte sa fiu dat afara, nu cu parere de rau .
  Dumnezeu sa va aibe in paza Lui

  Reply

 45. florinm
  martie 15, 2010 @ 12:39 am

  Viorel, daca ai fi intrat pe adresa web la care se face trimitere in comentariul respectiv, ai fi ajuns la sursa.
  Am intrebat si eu pe unul, pe altul (de formatie teologi), nepricepandu-ma a-ti raspunde eu insumi.
  In primul rand, articolul-sursa este nesemnat, deci atribuirea sa Sf-lui Ioan Maximovici este pusa sub semnul intrebarii.
  Apoi, raspunsurile celor pe care i-am intrebat au fost, pe de o parte, ca articolul-sursa este de provenienta/influenta catolica (pt ca se vorbeste acolo de GRATIA CREATA), apoi – pe de alta parte, nu este chiar o erezie ceea ce citezi mai sus.
  Nu inteleg, insa, de ce insisti cu asta, mai ales ca nu cred ca au observat prea multi acel lucru. In plus, nici Monica nu e „teolog”, asa cum nici tu nu esti.
  Erezia, asadar, nu prea este, in schimb poate sa ia nastere o confuzie teologica…

  P.S.: sunt multe alte lucruri care se scriu pe aici MULT MAI GRAVE decat cel paste-uit de Monica. Asadar daca vrei „de lucru”, se gaseste 😉

  Reply

 46. Viorel A
  martie 15, 2010 @ 1:49 am

  Nu vreau de lucru, si asta este dovedit de faptul ca am renuntat a mai posta pe bloguri, fie ele si ortodoxe. Am aflat insa de aceasta erezie, chiar daca voua vi se pare „un stift”, si am tinut neaparat sa atrag atentia. Daca voi ati intrebat „pe unul si pe altul” si nimeni nu a remarcat aceasta greseala, atunci ori nu ati imtrebat pe cine trebuie (duhovnicii vostri, sau parinti de pe la manastiri) ori relativizarea Adevarului a atins „cote” de nebanuit si atunci ma vad nevoit sa le las la „Mila Lui Dumnezeu”.

  Reply

 47. MONICA
  martie 15, 2010 @ 2:04 am

  1- Te-am evitat ptr ca am crezut ca esti protestant , iar eu `sa-mi tai mintea in Scripturi ` ,cum spune parintele A.Boca nu mai am chef.
  2- sursa nu e catolica ,ci ortodoxa.
  3-sursa intr-adevar e gresita ,imi fac mea culpa .
  textul se gaste pe http://www.maicadomnului.ro/maica-domnului-mijlocitoarea_l9_p0.html ,iar la nota de subsol aferenta pasajului apare ibidem ,iar mai sus numele lui D.Staniloae.
  Deci inteleg ca apartine si acest pasaj tot lui.

  Acum daca preotul mijloceste ptr noi iertarea pacatelor ,iar Maica Domnului mijloceste ptr noi ,nu cred ca afirmatia e o erezie .

  Iata ce scrie in Paraclis:

  „O, prealuminate nor, Maica lui Dumnezeu, pe cei ce se lupta cu noi, surpa-i cu dreapta ta cea stapanitoare si atotputernica, si celor ce sunt in scarbe le ajuta, pe cei asupriti II MANTUIESTE SI II DEZLEAGA DE PACATE PE CEI CE SE ROAGA TIE, ca toate le poti cate le voiesti. „-din Paraclisul maicii Domnului .
  Cat despre mijlocirea ei s-a explicat cum trebuie inteleasa.

  Repet nu sunt eu autorul ,dar nu mi se pare o erezie.

  Sf. Ioan Damaschinul o numeste „stapana tuturor” , „templu”, „lauda preotiei” ” caci prin ea s-a raspandit pana departe vestea fecioriei ” si „Doamna” ,dar si àbis al harurilor „

  *In Templul din Ierusalim nu intra decât o dată pe an, singur, arhiereul, insa in credinta Bisericii noastre este si adevărul că Maica Domnului a stat în această încăpere, vreme îndelungată, desi sunt unii care spun că lucrul acesta era cu neputintă. -pR.T.Paraian.

  Poate autorul s-a gandit si la acest aspect.

  Inca ceva -se specifica in text clar cel mai mare Arhiereu dupa Hristos.

  PS -Raspunsul asta e ptr Viorel ;sper sa-l lasati macar sa-l citeasca ,dupa care il puteti sterge

  Reply

 48. MONICA
  martie 15, 2010 @ 2:17 am

  Ps-Maica Domnului mijloceste ,se roaga pentru mantuirea noastra a tuturor .
  2-Viorel nu pe mine m-ai facut eretica ,ci s-ar putea ca pe chiar parintele Staniloae.

  *Va rog sa stergeti dupa ce va citi ,ptr ca m-am cam saturat eu de acuzatii pe nedrept.

  Reply

 49. Ana
  martie 15, 2010 @ 8:09 am

  Nick, ai venit aici nu din curiozitate, ci pentru ca sufletul ti-o cere. Nu cred ca cineva te v-a alunga. Nu are cum, suntem in virtual:-).

  Crezi cumva ca daca noi suntem ortodocsi, nu avem partea noastra de incasari? Aici e ceva mai multa blandete, dar la inceputuri cand erau mult mai multe bloguri si forumuri ortodoxe, cu crestini ortodocsi traitori, cunoscatori ai teologiei, cum greseai ceva, cum erai apostrofat.

  Nici o finete si pe buna dreptate, pentru ca in Ortodoxie, nu avem voie sa ne dam cu parerea. Noi avem Sfintii Parinti, si pe ei ne bazam in toate discutiile, referirile noastre etc.

  PS: Eu sunt convinsa ca tu faci parte dintr-un neam ortodox.

  Reply

 50. admin
  martie 15, 2010 @ 10:42 am

  Vom inchide comentariile la acest articol. Suntem in Postul Invierii Domnului si ar trebui sa fim mai intelegatori unii cu altii, dar se pare ca ne aratam unul mai ortodox ca altul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *