„Asta sigur s-a imbogatit furand”

Exista o boala la romani, cum ca aproape toti afaceristii bogati ai tarii si-ar fi acumulat averea prin furt, iar daca nu prin furt, atunci tot ar fi facut ceva ilegal pentru a dobandi atat de mult fata de ceilalti oameni. Rationamenul care duce la aceasta concluzie este destul de simplu: daca eu, un simplu om, muncesc din greu pentru a ma intretine in limitele decentei, sau pentru a trai de azi pe maine, atunci cum se face ca alti oameni, care au tot 24 de ore pe zi ca si mine, castiga intr-un an cat n-as putea strange eu intr-o viata cu salariul pe care il am?

De aici este usor sa se creada ca majoritatea oamenilor bogati, si-au castigat averea in mod nedrept, deoarece cei mai multi dintre oameni compara rezultatele financiare ale posibilitatilor lor limitate cu rezultatele financiare ale oamenilor cu mai putine posibilitati limitate. Uitandu-ne la timpul pe care il avem la dispozitie, conjunctura economico-sociala in care ne invartim si cunostintele pe care le avem, facem greseala de a crede ca si afaceristii bogati au aceleasi limite ca si noi. Intr-o anumita masura este adevarat, dar in alta masura nu este deloc asa.

Multi se blocheaza cu judecata doar la averea mare a bogatilor, si la zvonul cum ca n-ar fi ceva curat la mijloc, fara a mai vedea ca in spatele acestei bogatii se afla un om ca toti oamenii. De aici este usor sa se inradacineze ideea ca afaceristul x este un hot, ca afaceristul y nu respecta legea si tot asa. Dar nimeni din cei care judeca astfel nu se gandeste ca poate din cele 24 de ore pe care le are fiecare om la dispozitie intr-o zi, afaceristul isi petrece 12-16 ore in fiecare zi numai cu munca intelectuala a afacerii pe care o are. Multi nu stiu la cate privilegii simple renunta afaceristii pentru a-si dezvolta afacerea, privilegii de care si-ar dori si ei sa aibe parte: masa in fiecare seara cu familia, lipsa grijii ca nu mai suna telefonul la 10 minute pentru o noua problema de rezolvat, lipsa grijii ca daca maine vrea sa ia o pauza de munca totul va merge bine si fara el, si multe altele.

Multi nu stiu ca bogatii lumii dorm mult mai ingrijorati si impovarati de ganduri decat saracii. Multi dintre cei saraci, nu stiu cate pericole si riscuri exista de a ajunge din bogat, dator vandut, iar asta peste noapte. Multi nu stiu ca o singura greseala de decizie poate insemna pierderea unei acumulari enorme de efort, bani si timp. Si multi nu stiu ca sunt destui bogati care inainte de a se imbogati erau saraci lipiti pamantului.

Totusi problema celor mai multi oameni fata de bogati nu este diferenta de nivel material, ci daca acea diferenta de nivel material a fost dobandita cinstit sau nu. Iar aceasta obsesie de a vedea drept imoral pe afaceristii instariti, nu vine decat din preconceptii si judecarea aproapelui. Caci spune Hristos: „Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci şi trupul tău e întunecat. Ia seama deci ca lumina din tine să nu fie întuneric.”

Din lipsa iubirii de oameni s-a extins atata ura intre bogatii si saracii lumii incat cei saraci au asezat bogatii pe un piedestal al unui rai inexistent, dar aceasta doar din pricina unei minti pline de judecata. Insa bogatii sunt oameni cu aceleasi sentimente si neputinte ca si cei necajiti. Si bogatii au dureri sufletesti sau trupesti precum cei necajiti. Si pe bogati ii doare cand sunt vorbiti de rau, asa cum pe fiecare om il doare sa stie ca este luat de rau. Si bogatii simt nevoia de a fi iubiti sau macar respectati asa cum si cel mai simplu om din lumea aceasta isi doreste sa fie iubit si respectat de ceilalti oameni. Si bogatii plang noaptea in pat, cand nu-i vede nimeni. Nu e vina bogatului ca i-a dat Dumnezeu talant sa scoata bani si din piatra seaca, atat timp cat ii scoate cinstit. E o mare greseala sa se judece ca daca un om face bani usor, neaparat ii castiga nedrept. Desigur, sunt si oameni care castiga nedrept, dar sunt si oameni care asa au fost randuiti in lumea aceasta.

Asa se straduieste Dumnezeu sa mantuiasca lumea, ca astfel bogatii sa invete dragostea de semeni practicand milostenia fata de cei necajiti, iar cei necajiti sa invete dragostea de oameni exersand rabdarea si nejudecarea fata de cei bogati. Lumea aceasta nu a fost destinata pentru extreme, caci doar pacatul a facut extreme intre oameni, insa Dumnezeu se foloseste de oamenii din aceste conjuncturi extreme invatandu-ne sa ridicam podul „iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” peste extremele in care ne aflam, pentru a anula consecintele pacatului din pricina caruia suferim cu totii. Asa ca la ce ajuta sa raspandesti un zvon ca afaceristul cutare este hot, doar pentru ca ai auzit un necajit ca si tine ca afirma lucrul acesta? La ce-ti ajuta sa privesti indoielnic un om bogat, in loc sa te rogi pentru mantuirea lui?

Ce mare rusine este a imprastia un zvon urat fara a fi dovedit, mai ales in randul crestinilor. Ce mare rusine sa judeci aproapele cand insusi Hristos spune sa nu judeci si chiar legislatia juridica acorda prezumtia de nevinovatie oricarui om, pana la proba contrariei. A ajuns o legislatie pamanteasca sa fie mai presus duhovniceste decat duhovnicia noastra fata de bogatii pe care ii stim. Ma intreb cum ar fi fost privit dreptul Iov, daca ar fi trait printre crestinii de astazi. Cred ca ar fi fost catalogat drept unul din bogatii cei nedrepti. Dar nu va inselati, caci printre bogatii cei nedrepti sunt si bogatii drepti precum Iov, si numai Dumnezeu stie pe fiecare bogat daca si-a lucrat bogatia cinstit, asa cum tot Dumnezeu stie daca saracul si-a dus saracia cu demnitate, fara sa-si reverse frustrarile necazurilor pe cei mai instariti.

Este adevarat ca „Mai lesne este a trece camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu”…dar la fel de adevarat este si Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.”

Si vai, ca tare aspru vom fi judecati, precum ne-a fost si judecata!

(Claudiu Balan)

(Visited 10 times, 1 visits today)