„Cutia neagra” şi conştiinţa

Multi oameni se intreaba daca intr-adevar este posibil sa dam socoteala pentru toate gandurile, cuvintele si faptele noastre, fie ele bune sau rele. Este usor sa credem ca nu se poate cunoaste intreaga viata a unui om, mai ales in ceea ce priveste universul gandurilor proprii, iar aceasta se datoreaza faptului ca avem tendinta de a crede ca daca gandurile sunt de natura imateriala, atunci ele se pierd in timp daca nu sunt exteriorizate prin cuvant si mai ales prin fapta.

Asa se face ca multi au ajuns sa se amageasca ca isi pot ascunde gandurile rele, fara ca ele sa mai poata fi aflate si cunoscute vreodata de altcineva. Gandul ascuns al curviei, al osandirii aproapelui, al minciunii si al fatarniciei, sunt printre cele mai bine ascunse ganduri ale oamenilor, caci de la ele incepe tot raul si suferinta din lume. Astfel, Judecata de Apoi devine o ipostaza de groaza pentru care iubesc nedreptatea intr-ascuns, judecata pe care mintea iubitoare de pacat nu poate sa o accepte si o neaga pana ce o percepe la nivelul linistitor al unui basm pe care il „viseaza” cei „complexati” de nedreptate. Insa pentru a vedea daca intr-adevar nu se va pierde nimic din tot ceea ce gandim, spunem si savarsim in viata aceasta in vederea unui judecati drepte, ne vom folosi si de marturia tehnologiei pe care o avem la indemana.

Aproape toata lumea stie ca avionele de astazi sunt dotate cu un dispozitiv de inregistrare numit „Black box” sau altfel spus „cutia neagra”. In primul rand trebuie sa lamurim de la bun inceput ca acest dispozitiv de inregistrare si stocare a informatiilor de zbor, nu este de culoare neagra precum ii spune numele ci poarta un nume generic folosit in tehnica si electronica, pentru un sistem ale carui componente, intr-o schema de transfer oarecare, nu sunt cunoscute. Termenul de „cutie neagra” a intrat si in aeronautica, pentru ca dispozitivele care inregistreaza datele de zbor sunt sisteme de informatie inchise (datele nu pot fi accesate decat in cazuri speciale: accidente, defectiuni etc.). Aceste sisteme inchise sunt percepute doar ca punct de receptie si punct de transmisie, si de aceea poarta numele de „cutie neagra”, indiferent de culoarea adevarata a acestora.

Cutia neagra inregistreaza toate informatiile despre traseul de zbor al avionului prin intermediul senzorilor de presiune, temperatura si altitudine dar inregistreaza si toate datele de bord inclusiv defectiunile tehnice sau erorile de pilotaj si devierile de la cursul de zbor. Nu in ultimul rand, cutia neagra inregistreaza si convorbiriile pilotilor pentru a se afla daca pilotii au luat deciziile corecte de zbor sau nu. Toate aceste informatii sunt stocate in cutia neagra a avionului fara ca ele sa poata fi falsificate sau bruiate cumva, gratie structurii solide si etanse a materialelor ce alcatuiesc cutia pentru a proteja informatiile impotriva socurilor termice, mecanice si a altor fenomene de eroziune.

Poate parea ciudat, dar si noi oamenii avem in structura psihica o astfel de „cutie neagra”, care inregistreaza toti parametrii calatoriei pe care o facem din viata aceasta trecatoare spre cea vesnica de dincolo de moarte. Aceasta „cutie neagra” este constiinta.

In constiinta se inregistreaza orice gand, orice vorba si orice fapta a noastra indiferent daca ne place sau nu, indiferent daca ii acordam cea mai mica atentie constiintei sau nu. De asa natura se manifesta constiinta in psihicul omului incat lucreaza ca un sistem inchis si activ intre noi si Dumnezeu, fara sa o putem pacali. Constiinta inregistreaza tot traseul vietii noastre, cu toate abaterile de la cursul de zbor si cu toate revenirile la adevarata tinta a vietii pentru ca ea este conectata la toate simturile noastre si la toate actiunile pe care le intreprindem, asa cum si cutia neagra a unui avion este conectata prin senzori de inregistrare la toti factorii functionali ai aparutului de zbor. De la cel mai ascuns si intim gand pana la cea mai vizibila fapta, constiinta inregistreaza si inmagazineaza adevarul lucrurilor fara sa avem posibilitatea de a falsifica ceva din desfasurarea reala a lucrurilor. Oricat ar minti omul de mult, oricat ar ascunde evidentele faptelor sale, constiinta sa tot va avea grija sa inregistreze adevarul si sa i-l prezinte omului in fata, oricat ar fugi de el, si oricat s-ar face ca nu-l intelege.

Chiar daca nu ne ascultam constiinta la tinerete pentru a trai in dulceata aparenta a pacatului, mai tarziu aceasta tot se va declansa si va marturisi cu putere tot ceea ce a inmagazinat in ea bun sau rau, mustrandu-ne sau indulcindu-ne dupa caz batranetile, caci acesta este primul semn al judecatii vietii pe care am dus-o.

Constiinta este foia noastra de drum cu care ne prezentam la Judecata de Apoi, si toate manifestarile noastre fiintiale vor fi date pe fata atunci caci „nici un gând nu este neştiut de El şi nici un cuvânt nu s-a ascuns de El.” La judecata lui Hristos nimeni nu va putea ascunde vreo fapta rea, nimeni nu va mai putea denatura adevarul lucrurilor nici macar o iota, caci constiinta fiecaruia va arata cat de bine si-a facut treaba, si va indreptati sau acuza dupa dreptate.

„Căci nu este părtinire la Dumnezeu! Câţi, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor şi pieri; iar câţi au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecaţi. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepţi la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptaţi. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege, Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără, În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.

(Răzvan)

(Visited 7 times, 1 visits today)