[Recomandare de carte] Descoperirea și înfațișările Sfinților noi martiri Rafail, Nicolae si Irina (vol.1)
În luna mai 2024 în pelerinajul din Grecia am avut bucuria de a-i cunoaşte mai îndeaproape pe Sfinţii Rafail, Nicolae şi Irina, mucenici din insula Lesvos. Deşi noi nu am ajuns acolo, o prietenă ne-a recomandat ca după ce mergem la Sfântul Efrem cel Nou la Nea Makri (lângă Atena) să mai mergem câţiva kilometri până Ana Souli la Mănăstirea Sfânților Rafail, Nicolae și Irina. Aici pe o stâncă sfântul s-a arătat unui preot şi i-a spus că acolo să-i zidească mănăstire.
Părintele de aici care ne-a întâmpinat ne-a vorbit mai bine de o oră despre viaţa acestor mari trei sfinţi şi atât de mult ne-a plăcut încât am plecat toţi atât de încântaţi de parcă fusese cea mai frumoasă oră de religie din viaţa noastră la care am participat. Chiar în faţa acelei stânci, chiar în biserica construită peste ea…, am stat ca niște copilași cu gura căscată și am ascultat ce mare făcători de minuni e Sfântul Rafail și ce lurarea mare are el în lume de la Dumnezeu.
Această experienţă mi-a deschis foarte mult interesul despre viaţa lor şi când m-am întors în ţara am cumpărat această carte pe care vreau să v-o recomand cu mult drag: Descoperirea şi înfăţişările Sfinţilor noi martiri Rafail, Nicolae şi Irina, vol. I.
E o carte de 560 de pagini. Eu nu mi-aduc aminte ca în viaţa mea să fi dus la bun sfârşit complet o carte aşa de mare. Pe aceasta în câteva zile am citit-o cu mare curiozitate și atențoe.
Sfântul Rafail, Nicolae şi Irina au trăit în vremea Imperiului Bizantin în secolul XV, mai precis în vremea căderii marii cetăţi ortodoxe Constantinopol. Au murit martirizaţi de turci în mod barbar. Trupurile lor au fost îngropate de creştini şi au rămas ascunse în pământ 500 de ani.
În jurul anului 1959 a început un şir de evenimente minunate în satul Thermi din insula Lesvos printre ţăranii simpli prin care sfinţii începeau să iasă la iveală şi să le arate ca ei sunt acolo îngropaţi cu moaştele lor, cu mănăstirea, cu icoanele, şi tot tezaurul locaşului sub pământ. Sfântul Rafail a început să apară în vise şi în vedenii la mai multe persoane arătându-le că el este îngropat la Karyes, pe muntele de pe insula lor Lesvos.
Sfântul Rafail apărea adesea în casele uneor oameni tămâind bucăţile de marmură luate de localnici de la fosta mănăstire din secolul XV de pe vârful muntelui. Sute de vise şi vedenii au fost contabilizate de autorul cărţii, mitropolitul Goumenissei Dimitrios, şi puse cap la cap pentru a ne arăta şirul cronologic al uneia dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste între oameni şi sfinţi, cea de la Thermi.
Cele mai multe vise le-a avut Maria Dukas, o femeie curata şi simplă, care de mică îl vedea în casa ei pe Sfântul Rafail şi a continuat să-l vadă până când a ajuns soţie şi mama de 5 copii. Mariei i s-au arătat şi Sfântul diacon Nicolae şi Sfânta Irina şi de multe ori Maica Domnului. Vorbea cu Maica Domnului că şi cu o prietenă şi Preacurata îi răspundea mereu şi o povăţuia. Ba i s-a arata odată şi Sfânta Treime împreună cu Precurata.
Această carte e o experienţă pe care n-aţi avut-o niciodată. Aici sfinţii “locuiau” şi vorbeau cu oamenii aşa cum trăiesc vecinii unii cu alţii. Nu doar că sfinţii apăreau înaintea oamenilor dar şi vorbeau cu ei ca şi cu nişte prieteni. Sfinţii apăreau ca să vindece pe oameni şi să le spună că au primit mare putere de la Domnul ca să facă minuni în vieţile lor.
Această carte e o mărturie extraordinară a învierii! E o mărturie că sfinţii sunt vii în împărăţia cerurilor şi printre noi. E o dovadă că ei nu vor să ia împărăţia cerurilor fără noi. Dialogurile din această carte arata ce preţuieşte Dumnezeu în vieţile noastre, ce părere are el de ce facem noi pe pământ. Aici se vede cum cele două lumi, cea văzută și cea nevăzută au același spațiu și timp în care se manifestă. Aici se vede cum veșnicia intră în timp și sfinții iubesc pe oameni și fac mereu voia lui Dumnezeu, împlinind planul lor.
Această carte este cu adevărat specială. E o lucrare unică în lume a lui Dumnezeu. Citind-o ai zice că nu prea au cum să fie adevărate atâtea vise și vedenii, dar ele mereu s-au confirmat cu ceea ce urma să se întâmple în realitate. Însuși episcopul locului a fost foarte rezervat la început, la fel și preotul din sat, dar ușor ușor văzând că Maria le indică cu precizie locul în care să sape și să găsească pe sfinți, au prins mare încredere în ea și i-au dat slavă lui Dumnezeu.
Părintele Irineu ne-a spus cât de mare e Sfântul Rafail şi ce minuni face. Iată câteva gânduri despre viața lor:
Sfântul Rafail (monah, preot şi medic) s-a opus ca în catedrala Sfântă Sofia din Constantinopol să se săvârşească sfânta liturghie cu catolicii. Era anul 1453 şi bizantinii nu mai avea bani pentru a se apăra de turci. Papa a pus drept condiţie ca să ajute pe împăratul bizantin cu bani şi armata, să se unească cu Roma, şi să facă liturghia împreună. Împăratul a fost de acord. Sfântul Rafail era protosinghel (vicar patriarhal al patriarhului ecumenic la acea vreme). Sfântul Rafail s-a opus, deşi era prieten al împăratului. Pentru asta a fost exilat împreună cu sfântul Nicolae, ucenicul său, în Lesbos.
Liturghia unită cu catolicii a avut loc în Sfânta Sofia şi la 5 luni Dumnezeu a pus capăt Imperiului Bizantin şi capitalei marii Ortodoxii. La 5 luni turcii cuceresc Constantinopolul după ce 1100 de ani nimeni nu-l cucerise vreodată.
Sfântul Rafail ajuns în insula Lesbos devine egumenul unei mănăstiri. Turcii ajung şi aici şi îi tăie sfântului cu fierăstrăul maxilarul. Apoi îl aşa aşa să se chinuie 24 de ore şi apoi îi taie capul. La fel moare şi Sfântul Nicolae, diaconul lui, muceniceşte. La fel moare şi Irina, fetiţa primarului satului care are atâta credinţă încât nu se leapădă de Hristos. Fetiţa e tăiată în faţa părinţilor ei. E fiartă în ceaun. Mama ei moare de durere văzând. Tatăl ei rezista dar i se taie şi lui mâinile şi picioarele. Aşa se face ca toţi au devenit mari mucenici ai lui Hristos.
În apariţiile pe care sfântul Rafail le are în vise şi vedenii în vieţile oamenilor va spune:
“De aceea am putere să fac atâtea minuni căci mult am suferit”.
“Voi face minuni multe de se va cutremura pământul văzându-le.”
“Voi vindeca mii de oameni.”
“Am venit în veacul vostru ca să vă întăresc în credinţă căci se duce un război nevăzut împotriva Ortodoxiei.”
Aici la mănăstirea Ana Souli sfântul Rafail s-a arătat unui preot în vis pe o stâncă și i-a zis:
“Aici ai să-mi construieşti biserica mea. Acest loc este de mare sfinţenie. Să nu distrugi această piatră, dar să faci biserica aici.”
Nu se ştie ce s-a întâmplat acolo în trecut, cine şi ce au făcut acolo, dar acest loc a fost descoperit şi Sf. Rafail şi altora oameni duhovniceşti ca fiind de mare sfinţenie. Apoi a apărut în vis la două femei, mama şi fiica, care erau arhitect şi inginer constructor şi le-a zis să meargă să zidească mănăstire acolo. Şi aşa au făcut, fără bani.
Sfântul Rafail este mare mare vindecător de boli, asemenea Sf. Nectarie şi Sf. Efrem. Aşa ne-a asigurat pr. Irineu. Este mare ajutător femeilor însărcinate.Este mare protector şi iubitor de oameni.
Alergaţi la ei în rugăciune! căci au primit mare putere de la Dumnezeu!
Autor: Claudiu Balan
Marius pictor iconar
septembrie 11, 2024 @ 6:08 pm
Minunate si tainice sunt lucrurile Domnului!