Skip to content

6 Comentarii

  1. Boitos
    iulie 2, 2012 @ 11:56 am

    Dupa ce am terminat cu aticolul de la epilatul, sa trecem la alt articol.Oricum bine a facut admin ca a inchis acel articol ca era prea mult.
    Deci, in acest caz de fata, sa inteleg ca incerca compatrioti nostrii actuali sa vada daca stramosii nostrii sunt romani?
    Adica sa vada daca sunt mai ,,romani” decat ei.
    Adica acei care au aparat tara noastra, este posibil sa nu fie romani? Poi, eu zic sa sunt mai romani decat cei de acum, din zilele noastre.
    Si imi vine in minte vorba lui Eminescu:
    „Unde esti tu Tepes, doamne,
    ca punanad mana pe ei,
    sa-i imparti in 2 cete :
    de nebuni si de misei,
    si in 2 cete mari cu de-a sila sa-i aduni
    sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni”
    Imi cer scuze daca am gresit dar am citat din memorie.

    Reply

  2. Danut Nancu
    iulie 2, 2012 @ 3:33 pm

    Deşi mă feresc de expresii tari, în cazul de faţă chiar avem de-a face cu propagandă ieftină.

    În Ungaria, cuman însemna locuitor din sud-estul Ungariei. Kunság (Cumania) era spaţiu în care s-au stabilit triburile cumane prin îngãduinþã regalã în secolul al XIII-lea.
    Apreciatul poet Ady Endre scria:

    Poetul Pustei
    (A Hortobágy poétája)

    De neam cuman,fecior cu ochii mari,
    De mii şi mii de doruri chinuit,
    Pãzea cirezi de vite şi cutreiera
    Maghiarul Hortobágy vestit.

    I­-au înrobit duiosul suflet,
    De sute de ori, amurguri şi miraje,
    Dar neamuri de cirezi o frângeau
    De­-i creştea în inimã vreo floare.

    Avea mii de gânduri minunate,
    Se gândea la vin, la femei, la moarte,
    Menestrel ceresc s­-ar fi fãcut
    Pe alt meleag, în orice altã parte.

    Dar când îi vedea pe ciracii-n cioareci,
    Murdari şi blegi, când ciurda o privea,
    Îngropa îndatã melodiosul cânt
    Şi murmura sudãlmi sau fluiera.

    Ce înseamnă în română [i]coman[/i], expresia cea mai des întâlnită?
    Mulţi consideră că ar fi de origine latină de la coma – creastă sau coamă. De aici şi comanac, comanace (comănace), acoperământul capului la călugării ortodocşi.

    Cumanii se numeau pe ei inșiși kipceac dar e probabil ca românii să le fi spus cumani sau comani.
    Anumite denumiri de locuri pot însemna „creastă”, altele pot să evoce trecerea pe acolo a poporului cuman, care trebuie să fi făcut o impresie foarte puternică în rândul românilor, cu alaiul lor de corturi, căruţe, războinici cu familii, armăsari şi cirezi de vite care treceau spre Ungaria.

    Dacă “Basarab infidelis Olacus noster”, cum îi spunea Carol Robert de Anjou,regele Ungariei, a fost urmaşul vreunei căpetenii cumane stabilite în Ţara Făgăraşului
    asta nu schimbă cu nimic caracterul românesc al statului şi poporului.
    NU se cunosc autonomii cumane la noi, nu se cunosc sate de cumani. Avem prin unele zone huţuli, sunt în Basarabia găgăuzi, urmaşii uzilor migratori, avem în deltă lipoveni dar nu cumani.

    În legătură cu ce este lansată problema cumană?
    O temă maghiară este transferată asupra istoriei noastre, în scopurile explicate în articol.
    Mihai Ungheanu explica, în „De la Vlad Ţepeş la Dracula”, dacă nu mă înşel, mecanismele prin care o temă bine cunoscută a imaginarului maghiar de secol XVI-XVII, „vampirismul”, sadismul şi uciderea tinerelor fecioare de către Elisabeta de Bathory, o scelerată, este proiectată asupra românilor sub forma vampirismului lui „Dracula de Transilvania”, prin care povestitile despre cruzimea domnitorului român de la 1462 se combină în mentalul occidental cu vampirismul şi practicile Elisabetei Bathory. Urmarea se cunoaşte: România înseamnă azi Dracula!

    Aşa şi în cazul de faţă: cumanii sunt legaţi indisolubil de istoria românilor, deşi ei aparţin istoriei maghiare.
    Mai grav este faptul că românii sunt extrem de uşor dispuşi a asculta şi crede poveşti ieftine.

    Reply

  3. Ludmila Doina
    iulie 3, 2012 @ 11:59 am

    [b]UN ARTICOL EXCEPTIONAL ![/b]

    Finalul il incununeaza !

    [b]FELICITARI ![/b]

    De ce nu se cauta in ADN, cei mai in josul articolului pomeniti? Pai, cred, ca le e frica nu de gene romanesti, cu care se rusineaza, s-ar parea, nici cumane, care le sunt indiferente, ci mai degraba de doua, noua…gene rrome. Nu sunt rasista, dar am o oarecare limpezime a mintii, cred.
    Si Neagu Djuvara nu cred ca trebuie luat in serios, ca la varsta lui…o mai iei si pe alaturi, fereasca-ne Domnul! Dar dupa nume, poate ca el e de origine cumana, si iaca, s-a apucat sa traga tot neamul dupa el ! Doamne iarta-l si da-i intelepciune !

    Inca o data, [b]FELICITARI ![/b]

    Reply

  4. Danut Nancu
    iulie 3, 2012 @ 6:02 pm

    Multumesc pentru aprecieri Ludmila.

    Aş dori, totuşi, să precizez că detest în mod profund rasismul. Identitatea noastră este una religioasă şi culturală. Am dorit doar să evidenţiez absurdul situaţiei: „români” contemporani multiculturali şi foarte vehemenţi în a combate „rasismul” semenilor, pe care-l văd şi acolo unde nu e, ne dezgroapă strămoşii pentru a-i supune unor teste rasiale!
    Dacă noi am fi făcut asta, să dovedim că de fapt principele Dragfy, să spunem, este român la origine, vă imaginaţi ce ţipete isterice şi acuzaţii de rasism ar fi urmat…

    NU vreau nici să insist prea mult asupra autorilor acestei jigniri profunde a sentimentului naţional. Constat doar că dacismul este bine înfrăţit cu adepţii cumanilor.
    Un exemplu: Tudor Sălăgean – Director Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, unul dintre „capii operaţiunii deshumării voievozilor, autor de texte multiculturale la „22” participă la congrese internaţionale de hermetism şi ezoterism cot la cot cu generalul Chelaru, marele „zalmoxian”. Probabil în loje se regăsesc toţi laolaltă, bravi români….

    Reply

  5. Ludmila Doina
    iulie 3, 2012 @ 7:51 pm

    M-am cam grabit in bucuria mea, si poate ca am spus mai mult decat trebuia, dar ma scuza faptul ca le-am cunoscut naravul celor pe care i-am pomenit, pe pielea mea. Asa ca te rog scuza-ma

    Sunt distrusa din cauza acestei lucrari de groaza care s-a facut, si sper sa fie intrerupta.

    Doamne ajuta !

    Reply

  6. danu
    august 24, 2012 @ 7:15 pm

    prea tare articolul tau. imi rau ca e foarte pe scurt.din cele scrise de tine si inca din cateva emisiuni de pe la tvr1 imi dau seama ca nu stiu mai nimic din istorie.stiu poate o istorie de coperta si atat.oricum au fost si domnitori care nu au avut origini 100% romanesti si au fost foarte romani prin faptele lor gen ioan voda armeanul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *