Reîntoarcerea la Hristos
Orice subiect ne-am propune să abordăm are influenţe categorice din mediul social în care trăim.Tot ceea ce faci este pentru lume (fie şi indirect), pentru buna funcţionare a acesteia; chiar şi meditaţia ta foloseşte cuiva în cazul în care obţii stări de care nu doar tu eşti preocupat; întrebările tale au fost şi ale celorlalţi; “calea ta” seamănă cu “a vecinului”; dorinţele tale le-au avut şi alţii în variate forme.
Unii simt mulţumire indiferent de conjunctura în care se află, pe când alţii, cu nimic nu pot fi impresionaţi.
Totul este o doar “un film”- după ce fac parte din el, se transformă în realitate. Depinde de cât de mult voim să ne implicăm, să ne “jucam”rolul, să reprezentăm într-un mod propriu “replicile” la asaltul de informaţii primit din exterior.
Partea tristă intervine când înlocuim “cartea de identitate” a credinţei cu superficialitate, banalitate şi ridicol pe care le aplaudăm ori de cate ori avem ocazia. Lumea din jur poate însemna pentru noi un aspect îngrijorator al degradării morale constante, ce distruge în fiecare aproape tot “bagajul” de lumină cu care am fost trimişi pe pământ, însă putem accede la lumea reală, care se desfăşoară la nivel spiritual.
Singura realitate pe care o percepem este conţinutul de adevăr care supravieţuieşte în noi vitregiilor timpului.
Desi nevăzut, sufletul nu este virtual. Când interiorizăm elemente destructive din afara noastră, îl rănim; când înfăptuim un gând din partea noastra de “nevăzut”, are efect în lumea materială. Fiecare dar primit de sus este imperios necesar să fie întors spre lumină, pentru ca astfel creată interdependenţa Dumnezeu – om, lumea să îşi limpezească natura înnegrită de răutate.
Atât de frumos ar trebui să fie în spaţiul dintre mine şi ceilalţi încât, un copil să poată înţelege că aceasta e “lumea cu Dumnezeu”. Înainte de a pretinde celorlalţi să se îndrepte, primul meu “pas” este cel mai dificil. Iar spre a putea fi “imitat” am nevoie de “ani” de răbdare. Omul este setat pe conceptul de “bine” însă, ca orice “setare”, se poate, cu uşurinţă, modifica. Depinde de fiecare persoană dacă urmează indiciile îngerilor căzuţi ori ale celor păzitori.
Durerea cea mai intensă a acestui veac e multitudinea de “goluri” spirituale, de “rebuturi” ale minţii – un creier care se hrăneşte doar cu rutină, cu regres de orice gen, cu fals, ipocrizie, nu poate exterioriza, folosi decât ceea ce şi-a “programat”. Mai mult, se apelează la orice altă “terapie de vindecare” exceptând-o pe cea a lui Hristos.
Toate informaţiile “culese” de un om se păstrează pentru totdeauna, mai puţin datele de identitate. Nu ştim cine suntem. Nu ni se spune Cine guvernează asupra noastra, Acel Cineva care are grijă să nu ne opintim în prea multe probleme provocate DOAR de noi. Copiii Îl cunosc “teoretic” pe Dumnezeu. Intervenţia Lui rămâne necunoscută, fiind pusă pe seama unor “teorii” care, pesemne, ar putea explica orice. Copiii de azi sunt adulţii de mâine, oamenii “responsabili”, care ar trebui să discearnă între bine şi rău.
Acest “circuit”, la cel mai mic “defect” informativ, cade, se autodistruge pentru ca noi să rămânem orbecăind după lumina pe care, intenţionat, n-am mai dorit să o simţim, să o “lucrăm”.
Fără să ne întoarcem la origini, riscăm să ne înlăturăm identitatea.Suntem şocati cum, peste ani, ne opreşte cineva pe stradă, ne întreabă ceva din Biblie, ne oferă câteva pliante cu mesaj “religios”, ne invită la “Casa Domnului”. Necunoscând ortodoxia cu Hristos, accepţi învăţăturile unui cult despre care, de asemenea, nu ştii nimic.Ajungi să o excluzi pe Maica Domnului, pe sfinţi, pe preoţi din viaţa ta, fără să analizezi măcar minimal ce presupune asta. Deodata, remarci goliciunea ta interioară. Setul de valori în care credeai înainte iţi este invalidat, călcat în picioare în schimbul altuia nou pe care nu reuşeşti să ţi-l apropii. Parcă nu e locul tău acel “loc de rugăciune”, nu îţi oferă totul. A fost un val exaltarea ta, pe când tu ai plătit cu multă confuzie şi regrete. Precum fiul risipitor (ai contestat semnul Crucii, ai oferit mărgăritarele tale – darurile celeste – porcilor, oamenilor care nu împărtaşesc acelaşi crez cu al strămoşilor tăi, de care te-ai despărţit fără să priveşti în urmă), te întorci. Te mustră episodul în care mama, înlacrimată, te îndemna să nu te lepezi de bijuteriile veritabile ale ortodoxiei…
A trecut o zi, o saptamana, lunile s-au scurs aproape fără să ţii seama de asta, şi numai simplul gând că HRISTOS te-a adus la REALITATE, că ţi-a “deschis” cu blândeţe, ochii, te face să zâmbeşti de fericire. De data asta eşti sigur că nu e doar “un val”. Ţi-e dor acum să intri într-o biserică unde se slujesc Tainele Sfinte, biserica în care ai primit un nume prin botez, unde tu pierzi lacrimi calde ca să câştigi pacea cu tine însuţi prin Dumnezeu. Chiar dacă vei călca strâmb, chiar dacă nu ai citit Biblia în totalitate şi chiar dacă nu te angajezi în polemici pe teme crestine, ţi-ai recăpătat titlul de CREŞTIN ORTODOX, ai revenit ACASĂ.
Ţi-ai dat seama că eşti în “locul” potrivit fiindcă numai aici “te simţi bine”.Nu e doar o emoţie trecătoare, ca şi “vizitarea” altor “case” – e însăşi starea trăirii în Hristos.
De-acum, te raportezi lumii mai calm, înveţi să fii un exemplu pozitiv fiindcă ai un nume dat de Hristos.
Numai conştientizându-ţi libertatea poţi fi un bun model. Nu e mare concurenţa, fă acest “antrenament”!
Merită, când ai un Dumnezeu atât de mare!
(Alina)
dany
octombrie 23, 2009 @ 6:34 pm
un articol profesionist
Intradevar, ai abordat un subiect care este aproape tabu in societatea noastra, desi suntem o tara crestina
Daca oamenii ar cunoaste dulceata, pacea si odihna data de Hristos…of, ne scufundam cu zambetul pe buze, huiduindu-L , alungandu-L , scuipandu–L, marginalizandu-L
daciana
noiembrie 11, 2009 @ 4:18 pm
Uneori intoarcerea la Hristos trece printr-un tunel lung si intunecat, in care sufletul instrainat si golit de Dumnezeul lui, incearca sa-i gaseasca capatul. Totul pare sa semene cu un cosmar, in care te simti prinsa si depinde de tine, de a gasi Lumina…vietii. Te trezesti alergand in noapte sub o ploaie necrutatoare, pe strazile pline de apa. Simti cum apa ti-a inmoiat pantalonii si ti-a intrat in pantofi. Esti uda leorca, dar continui sa alergi, fugind parca de tine si de lumea intreaga. Treci pe strazi intunecate, unde niciodata nu ai mai pus piciorul. Din pomi cad in noapte nucile coapte,(caci este toamna si tu ar fi trebuit sa te bucuri de acest anotimp), dar in noaptea neagra, tie ti se par pietre aruncate dupa tine de oamenii neinduratori. Esti infrigurata si obosita si ai dori sa gasesti un adapost. Bati in porti straine, dar nimeni nu iti deschide. Sfarsita de oboseala, suspini adanc si… ridici ochii spre cer… Cu uimire observi ca ploaia a incetat de ceva timp , iar cerul de un albastru pur, catifelat este luminat de milioane de stelute stralucitoare care parca iti surad si te cheama misterios la ele. Cu o strangere in suflet, iti aduni gandurile si intr-o clipa stii ce ai de facut. Manata de o putere necunoscuta, te pui in miscare si stii exact pe ce drum trebuie sa apuci ca sa ajungi … ACASA. Inconjurata de familie si de oameni binevoitori vei reusi sa-ti pui in ordine gandurile, sa-ti schimbi viata „moderna” si inselatoare, care te-a departat de … Hristos. Exact , chiar El, Domnul Iisus Hristos a fost cel care te-a aparat atunci, in noaptea vietii tale, care nu a lasat sa ti se intample nimic rau si te-a inapoiat teafara si nevatamata familiei tale iubitoare. Niciodata nu voi putea sa iti multumesc indeajuns pentru ce a-i facut pentru mine , Doamne Iisuse Hristoase in aceea noapte, ca de altfel in fiecare clipa a vietii mele. Amin.