Religia in scoala este indoctrinare?

De ani buni suntem martorii unei polemici interminabile cu privire la legitimitatea prezentei orei de religie in scoli. Motivul des invocat este cel al laicitatii statului care automat trebuie sa excluda orice forma de invatamant religios in scoala. Dar intrebarea se pune asa: un stat laic trebuie sa fie lipsit de un fundament moral?

Credita crestin-ortodoxa asimilata in ora de religie, pe langa partea ei sacramentala, este cea care apara si invata cea mai inalta forma de morala, fiind vocea care te indeamna la iubire, la adevar. “Moralitatea” lumii te indeamna la egoism, la calcarea in picioare a orice iti iese in cale pentru a-ti atinge scopurile, la libertinajul care duce la primitivism si salbaticie specifica junglei. Asa am ajuns sa avem copii care nu-si mai respecta parintii….copii vulgari, rebeli si anti-sociali. Acesti copii nu sunt fiii invataturii crestine ci robii unora care creeaza un tipar antisocial si rupt de realitate caruia tinerii ii cad prada prin ademenitorul concept de „ajustare” a moralei in functie de preferintele si gusturile proprii.

Inainte de a avea o criza economica, am avut si avem o criza morala, o criza care a facut ca fiecare sa isi urmareasca interesele lumesti, o criza care a facut ca omului sa ii lipseasca increderea de a rezolva lucrurile si fara spaga, o criza in care multi oameni au urmarit doar banii, fericirea pamanteasca si consumismul prin care aceasta amageste.

Dar argumentul potrivit caruia religia ar indoctrina este pueril si nu are trecere nici macar in randul celor ce il sustin la suprafata. Exista intradevar probleme de adaptare si de metodologie deoarece scoala a fost privata de invatamantul religios timp de 40 de ani iar adaptarea nu se face de pe o zi pe alta ci in timp. Insa credinta crestin-ortodoxa face parte din identitatea noastra, este parte din neamul nostru, asadar nu putem in numele unei globalizari haotice sa calcam peste identitatea noastra, deoarece este esential sa stie fiecare cine este, de unde vine si unde se duce. Daca nu stii aceste lucruri esentiale atunci ti-ai pierdut identitatea si nu esti decat un nume intr-un act, o frunza in vant si nu o persoana.

Invatamantul obligatoriu are un trunchi comun de materii, iar a exclude invatamantul religios inseamna a exclude o parte din cunoastere doar pentru ca unora nu le convine decat tipul de cunoastere materialista, adica cea fara Dumnezeu. Atunci unde mai este libertatea mult trambitata a ateilor, daca se priveaza pe ei insisi, dar si pe altii de langa ei, sa priveasca doar pe orizontala desi exista si o dimensiune verticala?

Anii comunismului si influentele occidentale au facut sa ne pierdem  insasi identitatea noastra si locul nostru in aceasta lume. Societatea ne condamna la a fi doar niste mase de consum pentru a misca economia dar astfel ne pierdem esenta noastra de fiinte rationale si devenim niste masinarii vorbitoare. Necunoasterea lui Dumnezeu ne face robi ai unei lumi lipsite de sens, robi carora le este interzis sa aspire la inaltimi mai mari decat dicteaza plafonul societatii seculare.

Dar libertatea e numai in adevar “Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.”(Ioan 8:32). Iar adevarul te conduce la viata vesnica prin Iisus Hristos. „Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.” (Ioan 17:3)

Insa aceste lucruri nu pot fi intelese de oamenii care traiesc doar pentru ei si doar pentru a consuma.

(Dani Ciorca)

(Visited 22 times, 1 visits today)