Skip to content

6 Comentarii

 1. florinm
  aprilie 7, 2009 @ 4:39 pm

  Oare ce obraz a intors Sf. Constantin Brancoveanu cand turcul i-a cerut sa-si lepede credinta?

  Reply

 2. mihai
  iunie 18, 2009 @ 10:04 pm

  Nu a intors nici un obraz ci si-a aratat credinta.Noi putem fi la fel??

  Reply

 3. Voin Ionut
  noiembrie 18, 2009 @ 9:51 pm

  Noi nu suntem in stare a ne taia nici macar un deget pentru Mantuitor darmite capul?…asta dovedeste slaba noastra credinta si lipsa fricii fata de dansul

  Reply

 4. Adriana
  noiembrie 19, 2009 @ 5:33 am

  „Si au venit cei trimisi de la rege, care sileau pe cei din cetatea Modein sa paraseasca pe Dumnezeu si sa jertfeasca.
  Si multi din Israel au mers la ei; iar Matatia si fiii lui s-au adunat acolo.
  Si raspunzand cei de la rege, au zis lui Matatia: Capetenie mare esti si marit in cetate si intarit cu fii si frati.
  Acum dar vino intai si fa porunca regelui, precum au facut toate neamurile si barbatii lui Iuda, cei care au ramas in Ierusalim, si vei fi tu si casa ta dintre prietenii regelui, si tu si fiii tai va veti mari cu argint si cu aur si cu daruri multe.
  Si raspunzand Matatia, a zis cu glas mare: Chiar daca toate neamurile din cuprinsul stapanirii regelui vor asculta de el si poruncile lui si se vor departa fiecare de la inchinarea parintilor lor,
  Totusi eu si feciorii si fratii mei vom umbla intru asezamantul legii parintilor nostri.
  Milostiv fie noua Dumnezeu, ca sa nu lasam legea si indreptarile Lui.
  De cuvintele regelui nu vom asculta, ca sa nesocotim slujba noastra.
  Si dupa ce a incetat a grai cuvintele acestea, a venit un barbat evreu inaintea tuturor sa jertfeasca in capistea cea din Modein, dupa porunca regelui.
  Si a vazut Matatia si s-a aprins de ravna si i s-au cutremurat rarunchii si, dand drumul dreptei sale manii, a alergat si l-a junghiat pe jertfelnic.
  Si pe omul regelui, care silea sa jertfeasca, l-a omorat in aceeasi vreme si jertfelnicul l-a stricat.
  Si s-a aprins de ravna legii, precum a facut Finees lui Zimri, feciorul lui Salu.
  Si a strigat tare Matatia in cetate, zicand: Tot cel care are ravna legii si se tine de legamant sa vina dupa mine.
  Si au fugit el si fiii lui in munti si au lasat toate cate au avut in cetate.
  Atunci s-au coborat multi, cautand dreptate si judecata in pustiu,
  Sa sada acolo ei si fiii lor si femeile si vitele lor, pentru ca s-au inmultit peste ei rautatile.
  Si s-a spus oamenilor regelui si ostasilor, care erau in Ierusalim, in cetatea lui David, ca s-au dus oamenii care nu tin porunca regelui in locuri ascunse in pustiu.
  Si au alergat dupa ei multi si, ajungandu-i, au tabarat asupra lui cu razboi in ziua de odihna;
  Si au zis catre ei: Ajunga-va pana acum! Iesiti si faceti dupa cuvantul regelui si veti trai.
  Iar ei au zis: Nu vom iesi, nici nu vom face dupa cuvantul regelui, ca sa nesocotim ziua de odihna;
  Si au pornit asupra lor cu razboi. 36. Dar ei nu le-au raspuns, nici piatra n-au aruncat asupra lor, nici n-au astupat ascunzisurile, zicand:
  Sa murim toti intru nevinovatia noastra si vor marturisi pentru noi cerul si pamantul ca fara de judecata ne ucideti.”

  1 Mac. 2,15-37

  Noi, cei de astazi insa, porunca noua am primit, sa ne iubim unii pe altii asa cum Domnul ne-a iubit pe noi toti. Iar cand cineva a intrebat cine este aproapele nostru pe care trebuie sa il iubim, nu a zis Domnul ca ar fi cel de o credinta cu noi, ci a aratat pilda samarineanului milostiv, in care nu stim ce credinta avea cel cazut si lovit de talhari, dar stim cu siguranta ca cel care a Implinit voia lui Dumnezeu si l-a ajutat pe amarat nu era deloc evreu (singurul popor care la vremea respectiva il cunostea pe Dumnezeu prin Legea data de Dumnezeu), ci era un samarinean. Invatatorii Legii au trecut pe langa amarat fara sa miste un deget, cel de alta credinta insa l-a ajutat si a fost considerat de Dumnezeu adevaratul implinitor al Voiii Sale caci Domnul i-a spus celui care Il intrebase despre aproapele, sa mearga sa faca si el la fel ca si samarineanul milostiv. Aceasta este Legea noua primita de noi, insa sa ma iertati, dar observ pe multi care dau sfaturi ortodoxe marete, dar le este atat de greu chiar imposibil, sa zica un simplu „iarta-ma” daca au suparat pe cineva atunci cand considera dupa mintea lor ca doar ei au avut dreptate si ca atare considera ca nu au pentru ce sa isi ceara iertare…
  Poate mai bine ar fi sa il rugam de azi inainte pe Domnul sa ne invete cum sa intelegem si sa respectam noua Sa porunca pentru noi, ca din cauza rautatii multora, exact aceasta dragoste la care suntem chemati prin porunca Dumnezeiasca se stinge tot mai mult in lume…

  Reply

 5. Adriana
  noiembrie 19, 2009 @ 5:56 am

  Sa nu se inteleaga gresit, ai iubi pe ceilalti nu inseamna lepadare de credinta de dragul lor, insa nu inseamna nici judecata lor si aruncarea in ei cu pietre, ci dimpotriva, inseamna a-i ajuta in tot ceea ce ei au nevoie si in care noi ii putem ajuta dupa cele permise de Dumnezeu, adica sa ii ajutam doar in bine, nu si in rau. Si inseamna si a ne cere iertare daca se intampla sa gresim fata de ei. A avea credinta dreapta nu ne da si permisiunea sa ne consideram cu un cap mai presus de ceilalti, cu atat mai mult cu cat nu este neaparat meritul nostru credinta in care ne-am nascut, si sa nu uitam ca si stramosii nostri indepartati au fost la un moment dat pagani, si doar prin mila lui Dumnezeu acum lucrurile stau altfel. Ori mila lui Dumnezeu este mare fata de toti oamenii acestei planete, ca nu doreste moartea nimanui ci doreste ca toti sa traiasca si sa fie vii si pe fiecare il asteapta pana la capatul zilelor sale! Asa ca sa nu judecam noi inainte de vreme! Nici pe pagani, nici pe atei, nici pe nimeni!
  Slava toata sa fie a Domnului!

  Reply

 6. Adriana
  noiembrie 21, 2009 @ 12:43 pm

  Cred ca foarte important pentru a-L cunoaste pe Dumnezeu sunt si cuvintele:

  „El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.”

  „Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *