Skip to content

54 Comentarii

  1. RDF
    noiembrie 1, 2010 @ 12:06 pm

    Daaa…e foarte adevarat…Dar mai bine sa te judece lumea ca postesti decat sa te judece ca nu postesti, mai bine sa fii judecat ca nu te amesteci in lume decat sa fii judecat ca te amesteci…cum zice Parintele meu duhovnic…:-)mai bine sa fii judecat pt un lucru bun decat sa fii judecat pentru unul rau…Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa-i urmam Poruncile!Cat despre EXIGENTELE Poruncilor lui Dumnezeu…par exigente pentru cei din afara sferei religioase…Sa nu uitam ca ORTODOXIA e singura care ne ofera libertatea deplina!Doamne ajuta!

    Reply

  2. RDF
    noiembrie 1, 2010 @ 12:08 pm

    As avea si eu o INTREBARE:Cati ani de ucenicie se fac dupa terminarea profilului de Arta sacra?(iconografie)

    Reply

  3. ADI
    noiembrie 1, 2010 @ 2:24 pm

    Toate din cate am citit din acest articol sunt ok inafata de faptul ca a te imbraca modern pare sa fie un pacat in opinia unora de ce? si daca merg intr-un local cu prietenii si beau o bere nu vad nimic rau in asta probabil ca se referea cand bei pana ramai jos asa da 🙂

    Reply

  4. Cristian Stavriu
    noiembrie 1, 2010 @ 2:37 pm

    Marea responsabilitate
    Un articol foarte bun si de mare actualitate!
    Articolul este un pic mai bland fata de situatia reala in care ne aflam. Fiecare facultate in parte are mersul ei si difera ca si structura si mentalitate „manageriala”.
    Dar dupa structura actuala a studentilor de teologie cred ca o parte sunt preoti (deja) care-si completeaza studiile (si dintre care doar 50% sunt ceea ce ar trebui sa fie) o parte sunt dintre aceia care vor sa-si implineasca vocatia si visul vietii lor iar un procent destul de insemnat sunt aceia care vaneaza vant si care aduc cele mai mari deservicii.
    Pe de alta parte exact asa cum se spune in articol – teologul este omul vinovat pentru toate in mijlocul lumii acesteia. Iti este urmarit orice gest, orice iesire, pana si respiratia ptr a se indreptati cei din jur ptr neputintele lor. Dar pe de o parte e mai bine asa ptr ca trebui intr-adevar sa fim atenti cu ceea ce facem si cum ne comportam ptr ca inainte de toate trebuie sa predicam cu viata si faptele si mai putin cu gura. E usor sa o faci pe sfatuitorul dar e cel mai greu sa te comporti crestineste in toate imprejurarile vietii veacului acestuia. Ce te faci cand ar trebui sa intorci obrazul si nu o faci ptr ca ai prea multa iubire de sine, ce te faci in diferitele situatii in care esti pus sau chiar momit sa o faci.
    Oamenii cand pacatuiesc nu vor sa fie singuri si de aceea cel mai bun mod ar fi sa aiba tovarasi iar cei mai buni sunt aceia care par a fi credinciosi ptr a fi dispretuiti si huliti apoi ptr invatatura lor.
    Dar aici este foarte mult de discutat.

    CS

    Reply

  5. costinel
    noiembrie 1, 2010 @ 3:33 pm

    Daca ai absolvit Teologia si nu practici meseria (cum sunt 90% din absolventi), inseamna ca ai pierdut 4 ani din viata degeaba.

    Reply

  6. Ana
    noiembrie 1, 2010 @ 5:03 pm

    @ Costinel, vorbesti in cunostinta de cauza? Nu poti sa critici ceva fara sa aduci argumente.

    Reply

  7. CristinaL
    noiembrie 1, 2010 @ 5:42 pm

    Doamne ajuta ,frumos articol,intradevar cred ca este o mare resposabilitate ,totusi cred ca nimic nu este degeaba ,chiar daca absolventul nu devine preot totusi el se diferentiaza (sau ar trebui) fata de ceilati ,personal am cunoscut cativa asfel de tineri si am invatat foarte multe de la ei ,eu cred ca majoritatea dintre elevi sunt constienti inca de la inceput ca exista posibilitate foarte mica de a deveni preoti ,de ce totusi se inscriu si doresc sa absolve aceasta facultate ? Persnal cred ca o fac din dragoste pentru Domnul ,din dorinta de a-l marturisi si de a invata a-i sluji ,care se pot face foarte bine nu neaparat devenind preot ,nu merg prea departe si o sa iau putin cazul tau ,Claudiu ,(scuza-ma daca o sa scriu ceva incorect ),prersonal nu te cunosc dar din ceea ce ai scris este limpede ca ai absolvit facultatea de teologie ….nu ai devenit preot desii cred ca ai fii foarte potrivit pentru aceasta insa prin ceea ce faci (scrii),marturisesti foarte frumos pe Domnul si ceea ce este foarte inportant noi invatam multe lucruri folositoare .,se pune intrebarea ai fii putut face acest lucru fara a absolvii facultatea ?Ar fii iesit la fel de folositor acest articol ?Sunt multe de spus aici ,dar cum nu-mi place sa plictisesc o sa inchei aici nu inaite de a sublinia ca dupa paterea mea orice tanar care termina aceasta facultate chiar daca nu devine preot devine un bun crestin iar cei din preajma lor nu au decat de invatat ,nu spun ca nu exista si elevi mai putin pregatiti insa cred ca si de la ceia ai putea sa inveti cate ceva ….Si inca ceva …nu pot sa tac ,nu cred ca scrii aceste articole sperind sa obtii un castig (scuze daca am inteles gresit ),cred ca o faci din toate acele motive care le-am enumerat mai sus ,iar noi cei mai putini invatati nu putem decat sa multumim Domnul ca ti-a dat acest dar de a ne aduce unmpic mai aproape de El

    Reply

  8. Claudiu
    noiembrie 1, 2010 @ 5:56 pm

    Salut Adi,

    Nu e pacat sa te imbraci modern si nu e pacat sa iesi in oras cu prietenii la o bere, dar totusi trebuie sa avem grija cu aceste lucruri pentru ca-i putem sminti pe cei din jurul nostru.

    Cand zic asta ma refer la a pune accentul pe imbracaminte, a incerca sa iesi in evidenta prin haine scumpe si de firma…lucruri care tradeaza mandria si egoismul din sufletul nostru.

    E clar ca nu e pacat sa iesi cu prietenii la o bere, dar in tot ce faci sa se vada ca esti cumpatat. La a doua bere ceruta sunt singur ca in gand cineva te va judeca. La a treia deja ti s-a pus stampila: "Ii place bautura".

    @Cristina

    Ai dreptate, am uitat sa precizez asta in articol, prin faptul ca multi absolventi de teologie vor ramane in societate ca mireni e si un mare avantaj, e un plan foarte intelept al lui Dumnezeu de a-i atrage la El pe cei ce nu-L cunosc. Unii oameni sunt mai receptivi la sfaturile colegilor sau prietenilor decat la vorbele unui preot, pe care probabil le considera subiective…

    Reply

  9. Floring
    noiembrie 1, 2010 @ 10:18 pm

    Eu sunt student in anul 1 la teologie si inca de acum am observat cum oamenii ma privesc ca pe un preot si cum fiecare gresala(oricat de mica ar fi) imi este taxata…
    Cred ca multi tineri ajung teologi doar pentru ca parintii lor vor asta.Desi ei sunt pasionati de alte discipline, sunt "obligati" de parinti sa urmeze aceasta facultate doar pentru a pastra traditia in familie.

    Multumesc pentru articol! Chiar aveam nevoie sa citesc ceva de genu…

    Reply

  10. Ana
    noiembrie 2, 2010 @ 8:41 am

    Claudiu & Floring, chiar daca multi parinti isi doresc ca, copii sa urmeze teologia, mai devreme sau mai tarziu acei copii o sa descopere in sufletul lor ca si ei au dorit la fel.

    Eu sunt in alta meserie, insa imi amintesc ca mama isi dorea meseria pe care eu pana la urma am imbratisat-o. Insa am studiat cand aveam deja familie si copii cu mare greutate, dar s-a meritat:-). Copil fiind, criticam tot timpul meseria dorita de mama. Saraca draga mama mea, observa aptitudinile mele si-mi dorea binele, insa nu stia cum sa ma indrume. Si pana la urma tot la vorba ei am ajuns.

    Azi si eu sunt parinte si am observat ca imi indrumam copii la fel. De cativa ani insa am schimbat tactica si nu mai spun nimic in privinta meseriei. Cu uimire insa am observat ca, copii isi aleg exact ceea ce este potrivit pentru ei.

    [b]Ferice de voi ca v-ati ales teologia.[/b] Exista doua meserii care sunt de folos oriunde si oricand si ambele sunt in slujba Domnului: [b]teologia si medicina.[/b]

    Reply

  11. Claudiu
    noiembrie 2, 2010 @ 8:52 am

    Ana, poate din cand in cand ne mai trimiti si cate un articol scris de tine.
    Vazand atatea comentarii frumoase scrise de tine, cu siguranta iti va fi usor sa incropezi un mic articol despre un subiect important pentru tineri.

    Adresa noastra de email este ortodoxia.tinerilor@yahoo.com

    Doamne ajuta!

    Reply

  12. Ana
    noiembrie 2, 2010 @ 9:40 am

    Multumesc Claudiu. Am sa ma gandesc.

    Doamne ajuta

    Reply

  13. Laura-optimista
    noiembrie 2, 2010 @ 10:50 am

    Felicitări pentru articol, este deosebit de folositor pentru noi, studenţii teologi. Ne este foarte necesar să conştientizăm responsabilitatea, pe care o avem faţă de Dumnezeu, căci pentru El ne-am ales acest drum. Am ales să-I slujim şi, aşa cum scrie şi Claudiu în articol, după ce vom absolvi facultatea, vom depune un jurământ de credinţă.
    Avem datoria de a-L mărturisi pe Hristos în faţa semenilor noştri, prin exemplul personal şi prin cuvintele noastre. Mai mult decât atât, în perioada studenţiei, suntem datori să ne străduim să studiem cât mai mult, căci, în caz contrar, după ce vom termina studiile teologice, nu vom putea propovădui învăţătura Bisericii suficient de bine, suficient de convingător şi… vom răspunde în faţa Mântuitorului nostru, pentru talanţii Săi, pe care i-am risipit.
    Regret că, neavând prea mult timp la dispoziţie zilele acestea, nu pot scrie mai mult despre această responsabilitate, la care m-am gândit de multe ori, mai ales în ultimele luni, după ce am fost admisă la Teologie.
    Am mai scris într-un comentariu că un părinte profesor de la facultate ne spunea că responsabilitatea noastră s-ar putea sintetiza în cele trei verbe la persoana I din Crez: "Cred", "Mărturisesc" şi "Aştept". Credinţa în Dumnezeu ne-a adus la această facultate, ne-am asumat responsabilitatea de a-L mărturisi pe Hristos şi, pentru aceasta, aşteptăm răsplata lui Dumnezeu. De fapt, cred că aşteptăm să rămânem veşnic alături de Mântuitorul Hristos, în comuniune cu El, căci aceasta este cea mai mare răsplată, pe care am putea-o primi. 🙂
    Domnul să fie cu noi toţi!

    Reply

  14. RDF
    noiembrie 2, 2010 @ 2:37 pm

    pt Floring
    E drept ca, mai demult, rolul important intr-o societatea il aveau preotii si dascalii…Din pacate, trebuie insa a marturisi cu regret ca lumea in care traim azi s-a cam schimbat…dar eu cred ca trebuie , oarecum, sa te bucuri de faptul ca lumea te priveste ca pe un preot, deoarece multi cred inca in autoritatea Parintilor, a Bisericii, in viata cotidiana…cred ca e greu cand lumea te ia, poate, in deradere, sau nu te baga in seama, sau zice ca esti prea diferit de ei…eu am o groaza de astfel de experiente uneori neplacute…dar REPET, mai bine sa fii judecat pt ceea ce esti decat pentru ceea ce nu esti…Mai bine sa fii judecat ca vei fi "POPA"(de parca le-ar fi greu sa zice "preot" sau "Parinte", dar aici cred ca tine si de apropierea de Dumnezeu) decat sa fi judecat ca prea te amesteci cu lumea…Atata timp cat cei de langa tine nu impartasesc aceleasi concepte de viata crestina, nu au ce cauta langa tine, ca nu cumva sa-ti intineze gandirea si sufletul…E drept ca nu ne putem izola d elume decat prin monahism, dar asta nu inseamna ca nu putem avea de grija de cei langa care traim, de mediul in care ne alegem sa traim…Ii influentam pe toti din jurul nostru cu tot ceea ce facem…sa lucram, deci, Poruncile lui Dumnezeu!Cat depre faptul ca "multi tineri ajung teologi conform dorintei parintilor" nu stiu ce sa zic…ar fi bine daca multi ar asculta de un astfel de sfat…E drept si ca fiecare are o menire, o vocatie, dar nu toti si-o cauta, nu toti si-o gasesc, iar daca uneori parintii nu inteleg atat de bine ceea ce vrei cu adevarat e destul de greu…Doamne ajuta si numai bine!

    Reply

  15. RDF
    noiembrie 2, 2010 @ 2:39 pm

    pt COSTINEL
    Nu cred ca cei 4 ani de Teologie sunt pierduti, mai ales pt ca facem voia lui Dumnezeu si "toata viata noastra" I-o daruim, Ii slujim…cat despre stiinte as putea afirma ca ele ne sunt de folos pana la mormant, dar apoi TEOLOGIA e cea care ne ajuta atat in viata de zi cu zi, cat mai ales in viata VESNICA!

    Reply

  16. Floring
    noiembrie 2, 2010 @ 4:21 pm

    Pt D si Costinel…
    Prefer sa termin teologia si sa mor de foame…decat sa fac alceva…
    Numai si numai la aceasta facultate invat ceea ce imi place.Daca nu credeti in Dumnezeu de ce va luptati in continuare cu El?Au fost altii si mai mari decat voi(imparati,presedinti etc.) care s-au luptat cu Hristos.Ce folos?Au murit…au ramas doar o amintire nesemnificativa in istorie in timp ce Hristos este mereu viu.Deci va multumim pentru grija care ne-o purtati in continuu, dar va rugam un singur lucru…sa ne respectati la fel cum si noi va respectam.

    Reply

  17. Laura-optimista
    noiembrie 2, 2010 @ 5:18 pm

    D, dacă nu crezi în Dumnezeu, este normal să nu poţi înţelege bucuria noastră, a celor care avem convingerea că faptul de a învăţa despre Dumnezeu este incomparabil mai important decât asigurarea unei cariere de succes în lumea aceasta. Nu ştim ce vom face după absolvirea acestei facultăţi, poate că vom avea o careră frumoasă, poate că nu, dar… vom învăţa despre Hristos, Care ne-a asigurat că, dacă vom căuta mai întâi Împărăţia Sa, toate celelalte(hrană, îmbrăcăminte etc.) ni se vor adăuga nouă. Dacă nu ai credinţă, este normal să nu înţelegi acestea, iar dacă şi tu crezi în Dumnezeu… atunci chiar nu pot înţelege de ce ai scris un mesaj atât de dur la adresa unor tineri, al căror scop este răspândirea credinţei şi iubirii creştine în această lume secularizată, dominată de interese materiale. Am un deosebit respect faţă de părinţii profesori de la facultate, care au reuşit să obţină succesul dorit atât în plan duhovnicesc, cât şi în plan social. Ei au realizat o carieră strălucită tocmai prin slujirea lui Hristos, demonstrând astfel adevărul cuvintelor evanghelice: "Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă". Alţi absolvenţi de Teologie au urmat un alt drum, deoarece Dumnezeu avea pentru ei un plan diferit. Dacă toţi credincioşii ar fi teologi, atunci în toate celelalte domenii s-ar găsi doar atei, eretici sau indiferenţi faţă de credinţă. De aceea, mulţi dintre tinerii credincioşi, prin rânduiala lui Dumnezeu, fie au studiat alte facultăţi, fie au absolvit teologia, dar au fost nevoiţi să lucreze în alte domenii. Totuşi, şi aceştia au un mare câştig din studiul teologiei… câştig, pe care ţie îţi este foarte dificil să-l înţelegi, dacă nu ai o relaţie persoanlă cu Mântuitorul Hristos. Am obosit să mai argumentez necesitatea studiului teologiei, căci, înainte de a intra la această facultate, toţi colegii şi profesorii mei din liceu, îmi puneau aceeaşi întrebare agasantă: "Ce vei face tu cu teologia?". Le explicam… iar ei îmi zâmbeau cu îngăduinţă, gândind probabil că sunt tânără şi că… "o să-mi treacă mie ideile acestea". Din fericire, n-a fost aşa, ci m-am înscris la facultate, hotărâtă să-I slujesc Mântuitorului meu întreaga viaţă în calitate de teolog şi să respect întocmai, cu dragoste şi convingere, ceea ce voi rosti în jurământul de credinţă, după anii de studiu.
    Domnul să ne ajute pe noi, toţi tinerii teologi, să-I slujim cu statornicie, fiind încredinţaţi că, indiferent de opiniile celor lipsiţi de credinţă, vocaţia noastră este aceea de a fi, precum spunea Mântuitorul Hristos, "lumina lumii" şi "sarea pământului". Dumnezeul nostru Cel sfânt şi adevărat să-i ajute şi pe tinerii credincioşi care, neavând o diplomă de licenţă în Teologie, Îi slujesc, I se dedică în mod serios şi sunt hotărâţi să participe activ la viaţa Bisericii noastre!
    Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

    Reply

  18. Ana
    noiembrie 2, 2010 @ 5:57 pm

    @ D

    "cu ce te ajuta facultatea de teologie in ziua de astazi?
    ca sa mori de foamne "

    Ai vazut tu vreun teolog mort de foame?:-). Clipirea aia de dorinta pe care au avut-o cand au hotarat sa ia acest drum, ii ridica deja la un nivel superior muritorilor de foame.

    Dupa cum scrii presupun ca ai cam 15 ani, deci esti si tu in pragul alegerii unei meserii. Ce anume ti-ai dori sa faci?

    Doamne ajuta

    Reply

  19. Laura-optimista
    noiembrie 2, 2010 @ 6:15 pm

    Dragii mei Denisa şi FlorinG, aţi scris atât de frumos! :love:
    Dumnezeu să fie cu voi!
    Cu prietenie,
    Laura

    Reply

  20. costinel
    noiembrie 2, 2010 @ 6:43 pm

    Daca faci 4 ani de Teologie si nu iti gasesti loc de munca in domeniu (cum ziceti ca se intampla cu 90%), atunci pentru alte meserii calificate vei concura cu absolventi de alte facultati care au o pregatire in domenii viabile, deci 0 sanse, nu iti ramane decat o meserie de muncitor necalificat.

    Reply

  21. costinel
    noiembrie 2, 2010 @ 6:52 pm

    Floring
    Noi nu ne luptam cu D-zeu sau Isus, este ilogic (din moment ce consideram ca nu exista, cum sa luptam cu ceva care nu exista ??). Noi luptam cu ignoranta, ipocrizia si lasitatea umana.
    Zici tu "Au fost altii si mai mari decat voi(imparati,presedinti etc.) care s-au luptat cu Hristos.Ce folos?Au murit…au ramas doar o amintire nesemnificativa in istorie in timp ce Hristos este mereu viu" :-))))))
    De parca isi propune cineva sa ramana in istorie! de parca personajele ramase in istorie sunt toate pozitive! de parca tu sau alti crestini (sau alte convingeri) veti ramane in istorie!
    Consider ca in timp va disparea si Isus din istorie sau va ajunge sa fie asemanat cu un fel de Mos Craciun.

    Reply

  22. CristinaL
    noiembrie 2, 2010 @ 7:00 pm

    Respect haina de Arhiereu, se spune ca este mai marea ca haina imparatului , dar multi ,chiar f multi dintre cei ce o imbraca nu o merita pt ca nu isi dau seama ce responsabilitate poarta ca Pastori.
    Si am experiente dezamagotoare cu preotii nosti de peste hoatare , credeti-ma………doar la bani si ecumenism le sta gandul.
    Dumnezeu sa ii lumineze pe toti Arhierei nostri sa poata sa ne povatuiasca pe calea ce buna si sufletul lor sa fie langa Dumnezeu nu langa desertaciunile trecatoare si unirea cu papistasii.

    Reply

  23. ioan
    noiembrie 2, 2010 @ 7:02 pm

    Este articolul meu , cel mai de sus nu a cristineiL
    Asa ca daca cineva vrea sa faca un repros sa il faca mie nu CristineiL

    Reply

  24. CristinaL
    noiembrie 2, 2010 @ 7:15 pm

    @costinel ,nu am absolvit facultatea de teologie totusi cred ca desii nu i-ti gasesti un loc de munca in domeniu gasesti ceva mult mai de pret ….pe Domnul ,care pentru cei care inca nu l-au intalnit nu inseamna nimic iar pentru cei care il cunosc este cel mai de pret dar …nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi ,nici macar nu o sa te conving de ceva totusi am o mare RUGAMINTE si scuze daca o sa te supar prin ceea ce scriu….Am intels ca nu crezi in Dumnezeu totusi nu inteleg de ce trebuie sa intervii mereu si sa superi prin ceea ce scrii persoane care se straduiesc sa dea un sfat bun ,ajutor ,cuvinte de incurajare celor care au nevoie ,daca pana acum nu am spus nimic a fost din motivul ca nu-mi place sa jignesc ,(scuze daca totusi s-a intamplat ).Sotul meu nu crede in Dumnezeu ,nu merge la biserica ,totusi incearcva sa se poartae foarte frumos cu cei din jur ,incearca sa zambeasca ,sa fie vesel ,nu gaseste mereu cuvinte jignitoare si foarte inprtant nu trambita in gura mare ca nu are credinta ,are si el cateva CUVINTE in privinta bisericii ,credintei si celelaltae dar IN PUBLIC SE ABTINE ,doar mie i-mi face morala ,doar mie i-mi spune ceea ce nu-i convine …Poate ca ar trtebui sa inveti ceva de aici ,si inca o remarca ….am spus tot ceea ce am avut de spus despre tine (din ceea ce am citit suntem cam de aceas versta de aceea indraznesc sa-ti vorbesc asa ),asa ca sa nu te astepti sa-ti mai raspund la ceva…. I-mi cer scuze tuturor daca am fost cam dura ….dar cred ca se cuvenea…IERTARE

    Reply

  25. CristinaL
    noiembrie 2, 2010 @ 7:25 pm

    va rog sa faceti ceva in privinta folosirii adresei,cinevaa a scris un articol in niumele meu ,nu inteleg de ce se poate folosi adresa mea ,articolul cu hainele arhiereilor NU I-MI APARTINE ,nu as scri niciodata asa ceva .Sper sa fiu crezuta si sa se faca ceva in acest sens multumesc mult

    Reply

  26. CristinaL
    noiembrie 2, 2010 @ 7:25 pm

    va rog sa faceti ceva in privinta folosirii adresei,cinevaa a scris un articol in niumele meu ,nu inteleg de ce se poate folosi adresa mea ,articolul cu hainele arhiereilor NU I-MI APARTINE ,nu as scri niciodata asa ceva .Sper sa fiu crezuta si sa se faca ceva in acest sens multumesc mult

    Reply

  27. Floring
    noiembrie 2, 2010 @ 7:39 pm

    @Costinel…
    Si un orb poate zice ca nu exista lumina.Este ilogic sa ii explic ca exista lumina atat timp cat el nu o percepe.Deci si orbul poate lupta impotriva "ignorantei,ipocriziei si lasitatii mele",cel care cred in existenta luminii.
    Acelasi lucru se intampla si in cazul lui Dumnezeu.Cum poti tu sa imi zici ca nu exista Dumnezeu cand eu L-am vazut? Cum poti tu sa imi zici ca nu exista Dumnezeu cand eu L-am simtit. Daca tu nu Il vezi,nu Il simti…nu inseamna ca El nu exista.

    Poti sa scrii cate comentarii vrei impotriva crestinilor. Poti sa protestezi cat vrei. Noi nu renuntam la nimic.Noi nu renuntam la Hristos. Deci in zadar te lupti cu credinta noastra( si indirect cu Hristos). Nu ne temem de nimic. Noi avem in minte cuvintele Mantuitorului nostru: "Indrazniti!Eu am birtuit lumea". Poti sa ne zici orice,sa ne faci orice, noi nu renuntam la credinta noastra( ceea ce pt tine inseamna "ignoranta, ipocrizia si lasitatea umana".Te asigur ca nu vei reusi nici tu nici altii sa ne departezi credinta, petru ca lupti cu Cel Care are puterea in mainile sale.

    PS:Eu ce am avut de zis, ti-am zis.Daca crezi bine,daca nu iar bine.Esti liber sa crezi ce vrei.Am inteles mesajul tau(il respect desi nu sunt de acord cu el) si te rog ca si tu sa ma respecti pe mine si pe ceilalti crestini.Indiferent ca esti de acord sau nu cu noi, respecta-ne,nu ne judeca…ignora-ne daca este cazul!

    Reply

  28. CristinaL
    noiembrie 2, 2010 @ 7:41 pm

    Vreau sa nu-mi schimb parerea despre acest sait (scuze daca am scris gresit) dar ce s-a intamplat este ceva la care chiar nu ma asteptam ,sunt suparata deoarece niciodata nu am dorit sa stie cineva adresa mea ,niciodata nimeni nu a scris ceva in numele meu ,de azi trebuie sa se verifice foarte atent ceea ce scriem ,adresa nu mi-o pot schimba deocamdata totusi pe viitor nu se stie niciodata …chiar nu ma asteptam la asa ceva ,cred ca cineva a gresit undeva….am inteles ca trebuie sa intru zilnic sa sterg autentificarile ,dar sa-ti vada adresa o tara intrega este prea mult….sa spun ca nu o sa mai intru nu pot deoarece i-mi place ce citesc aici dar nu o sa mai scriu nimic pana nu se rezolva situatia ,sper ca ma intelegeti si veti rezolva situatia

    Reply

  29. ioan
    noiembrie 2, 2010 @ 8:10 pm

    CristinaL nu te mai scuza , ca EU am scris cu haina de Arhiereu, si dupa am specificat ca ca EU Ioan am scris asta

    Reply

  30. andrei
    noiembrie 2, 2010 @ 8:44 pm

    pacat
    Din pacate din cauza tinerilor teologi care nu au vocatie, sunt obligati de parinti sau isi doresc sa devina preoti numa pt a face ,,afaceri”, avem o Ortodoxie slaba, care sta sa se prabuseasca si la o simpla adiere de vant venita de la sectari se imprastie toata.
    A doua cauza este ruptura dintre cler si popor, clerul vrea cat mai multe ,,donatii” si poporul are o sete nebuna pt Hristos si cele Sfinte ( pe care nu o stinge nimeni).
    Din punctul meu de vedere cel mai bine ar fi ca la facultatea de teologie sa se intre abia de la 30 de ani, cand sa fie 100% convinsi ca asta vor in viata.
    Pacat de Biserica Ortodoxa, noroc cu cativa ,,razvratiti” ( in sensul bun) cei care au site-uri care sa ajute pe ortodocsii dezorienteti ca Patriarhia in loc sa timpareasca Biblii si sa hraneasca duhovniceste poporul face orice altceva (adika afaceri……….bani sa iasa).

    Reply

  31. Ana
    noiembrie 2, 2010 @ 11:01 pm

    @ andrei

    "-)in pacate din cauza tinerilor teologi care nu au vocatie, sunt obligati de parinti sau isi doresc sa devina preoti numa pt a face ,,afaceri”, avem o Ortodoxie slaba, care sta sa se prabuseasca si la o simpla adiere de vant venita de la sectari se imprastie toata. "

    Inteleg punctul tau de vedere si-l impartaseam si eu intr-o perioada.

    Ortodoxia insa nu a fost niciodata slaba si nu a depins de cat de multa vocatie au cei care urmeaza teologia. Hristos e biserica. Calendarul nostru e plin de fosti hoti, talhari, desfranati. Astea sunt talentele pe care biserica le ridica la sus.

    Eu ii vad pe toti care studiaza sau au studiat teologia, ca pe niste soldati cu arma in mana. O fi ea ruginita, veche etc, dar totusi infricoseaza vrajmasul:-)

    Am o atat de mare apreciere si dragoste pentru haina preoteasca, incat pe strada, in magazin etc,unde vad un parinte ortodox, il opresc, il intreb de unde este, cer binecuvantare si-i sarut dreapta. Hristos mi l-a scos in cale.

    [b]Fratilor, asa slabi cum suntem, slava Domnului ca suntem. [/b]

    Reply

  32. Ioan
    noiembrie 3, 2010 @ 6:01 am

    Ana, da, haina Arhiereului este sfanta si trebuie respectata, dar multi din cei ce o imbraca nu sunt demni de ea ,nu vezi cati ortodocsi merg la sectari din cauza Pastorului ca le pune mereu biruri.Iar acum cu ecumenismul Patriarhului Daniel si cu cipurile, multi dintre pastori nostri tac MALC, nu au curaj sa zica ceva ca ii trimite la o parohie undeva la tara.Pai ce pastor a lui Hristos esti daca lasi turma lui sa se piarda sau o dai in mana lupului papistas?
    De ce nu organizeaza mitiguri, de ce nu se merge in strada cu sutele de mii, cu milioanele pt a opri aceasta erezie nebuna.Si ca Preoti au obligatia asta sa vb in biserica sa spuna credinciosilor ce va urma .
    Dar tac si nu fac nimic, pai atunci nu mai sunt demni de haina ce o porta, sfintii nu au facut asa acum 1650 si ceva de ani , Sf Ioan Gura de Aur a fost prigonit pt credinta si a murit in exil si nu sa indepartat de Dumnezeu si nici nu a trecut la pagani si sunt o multime de exemple.
    Deci sa ia aminte ca au o mare responsbilitate in fata lui Dumnezeu pt turma care o pastoresc inainte de a merge la teologie(popie)
    Doamne ajuta si iertate daca am suparat, dar asta este punctul meu de vedere.

    Reply

  33. Claudiu
    noiembrie 3, 2010 @ 6:39 am

    Cristina, e o mica problema la afisarea comentariilor.
    O vom rezolva.
    Nu e vina nimanui.

    Reply

  34. Saurian
    noiembrie 3, 2010 @ 8:23 am

    Nu pot să mă stăpânesc să nu spun ceva când văd aceste atacuri îndreptate către preoţi şi ierarhi.
    [b]ADMIN: Comentariu cenzurat partial.
    MOTIV: Afirmatii care dau curs la cearta si dezbinare.[/b]
    Andrei, ataci Patriarhia că nu tipăreşte Biblii. Azi sunt mii şi mii de cărţi duhovniceşti, biserica e deschisă tot timpul, credinţa e liberă a fi trăită adică ai tot ce îţi trebuie să te faci sfânt şi totuşi oamenii sunt mai păcătoşi ca oricând. Sfinţenia ta care judeci Patriarhia ce ai făcut concret pentru Hristos? E foarte uşor să strigăm în gura mare că suntem sfinţişori dar e foarte greu să o strigăm prin fapte nu prin gură. Hristos spune că dacă Îi suntem ucenici trebuie ca lumina din noi să strălucească în mijlocul păcătoşilor. Şi lumina cumva strigă: „Vedeţi, oameni buni că sunt lumină”? Ea nu spune nimic. Pe când noi tot timpul dăm sfaturi şi găsim soluţii la toate problemele dar nu trăim nimic. Îmi aminteşte asta de o tâlcuire a lui Steinhardt la întâmplarea cu Iuda şi femeia păcătoasă. Iuda spune că femeia ar putea să vândă mirul iar banii să-i folosească pentru săraci. Aşa şi noi spunem că preoţii ar trebui să facă asta, că episcopii ar trebui să facă nu ştiu ce. Dar Hristos ce spune: „Momentan Eu sunt aici lângă tine şi ce faci tu pentru Mine?”. Ce faci Andrei pentru Hristos acum în fiecare zi?
    Ioan, de ce te grăbeşti să judeci pe episcopi? Ce vrei să facă episcopii? Să se agite ca răzvrătiţii de care vorbea andrei că vai ce ne facem că vin cipurile? Să facem miting? Probabil şi primii creştini şi apostoli erau vânduţi masonilor că nu făceau nici un miting ci pur şi simplu Îl trăiau pe Hristos şi când era nevoie se jertfeau pentru El. Bine spunea păr. Serafim Rose că noi trăim tot timpul cu ideea drăcească că ar trebui să ne fie bine pe pământ. Pentru orice creştin nu există viaţă frumoasă pe pământ. El toată viaţa luptă şi se sacrifică să dobândească cerul. Tu nu eşti ierarh şi habar nu ai cum se mişcă lucrurile acolo sus. S-au luat mulţi de patriarhul Daniel şi unii „răzvrătiţi” s-au apucat să-şi bată joc de denumirea formală de „Prea Fericitul” adresată patriarhului şi l-au făcut mason şi în tot felul. Eu nu ştiu dacă e mason sau nu dar când l-am întâlnit mi s-a părut un om ok, un om sincer şi nu un prefăcut. Hai să nu judecăm pe ierarhi. S-a gândit cineva că poate unii ierarhi fac unele compromisuri ca să mai poată supravieţui Biserica Ortodoxă? Ce vreţi acum? Să cheme ierahi pe oameni să se omoare între ei? Să aibă mâinile pătate cu sânge? Cum i-am spus şi lui Andrei: vezi-ţi de viaţa duhovnicească şi nu mai ataca pe ierarhi că asta e încălcarea unei porunci bisericeşti.
    Iertare pentru tonul dur dar m-am săturat să văd pe toţi cum lovesc în ierarhia. Cum spunea păr. Arsenie: „vreţi preoţi vrednici? Naşteţi-i!”

    Reply

  35. Ana
    noiembrie 3, 2010 @ 9:07 am

    @ Ioan

    [i]"Ana, da, haina Arhiereului este sfanta si trebuie respectata, dar multi din cei ce o imbraca nu sunt demni de ea ,nu vezi cati ortodocsi merg la sectari din cauza Pastorului ca le pune mereu biruri."
    [/i]

    [b]Daca preotul greseste, eu ortodoxul merg la sectanti?[/b] Nici daca nu mai sunt biserici nu ma duc! Pai insemana ca nu el a gresit, ci eu sunt slab sau eu abia am asteptat ca el sa greseasca. Asta inseamna ca eu nu stiu nici ce inseamna crezul. Asta-i chiar dureros:sad:

    E adevarat ca a inebunit lumea cu ecumenismul asta. Acum insa se vad vitejii. Totusi, si [b]noi trebuie sa fim un zid solid in spatele preotilor care sunt viteji. Si ar trebui sa fim un zid solid si in spatele celorlalti mai putin viteji. [/b]

    PS: Azi e zi festiva. In locul numelui meu, e numele lui Claudiu:-). Interesanta greseala asta cu setarile:-)

    Reply

  36. Ana
    noiembrie 3, 2010 @ 9:16 am

    @ Saurian
    „Apoi ataci Patriarhia că nu tipăreşte Biblii. Azi sunt mii şi mii de cărţi duhovniceşti, biserica e deschisă tot timpul, credinţa e liberă a fi trăită adică ai tot ce îţi trebuie să te faci sfânt”
    Asa este.
    ADMIN: Comentariu cenzurat partial

    Reply

  37. Admin
    noiembrie 3, 2010 @ 9:34 am

    Ana, ti-am cenzurat partial ultimul comentariu deoarece referirea ta nu mai avea suport, in sensul ca i-am cenzurat lui Saurian acel punct de vedere. Am specificat asta si in comentariul lui: „ADMIN: Comentariu cenzurat partial.
    MOTIV: Afirmatii care dau curs la cearta si dezbinare.”
    Sper sa nu te superi pe noi, dar nu dorim sa facem si aici „bisericute” si tabere de „apartenenta”. Avem rugamintea si catre tine si catre Saurian, sa nu luati aceste lucruri ca un repros, ci ca o preintampinare de a nu mai arunca paie pe foc, caci focul vrajbei dintre frati inca nu s-a stins, si mai rau facem daca intram in valtoarea aceasta.
    Cel mai bine este sa ne rugam pentru impacarea tuturor, decat sa reprosam.

    Reply

  38. Ana
    noiembrie 3, 2010 @ 9:47 am

    @ Admin

    "Cel mai bine este sa ne rugam pentru impacarea tuturor, decat sa reprosam."

    Frumos. [b]Sunt de aceeasi parere[/b].

    Doamne ajuta

    Reply

  39. RDF
    noiembrie 3, 2010 @ 12:10 pm

    Sa nu uitam ca si preotii sunt OAMENI! chiar Parintele Cleopa ne zicea ca de vom vedea un preot cazut in sant, mort de beat, sa-i sarutma mana caci Duhul Sfant salasluieste intr-insul…ce e atat de greu sa faci ceea ce ti se spune, ce ri se zice dintr-un indemn?De ce tot cautam DEPLINATATEA ADEVARULUI…cautam un alt adevar decat cel adevarat…De ce sunt atatia demoni printre noi?Si de ce sa judecam preotii si Biserica? Avem noi vreun drept…?:sad:Nicidecum…Sa ne iubim PREOTII caci ei ne conduc spre mantuire, ei ne indeamna, ei ne ajuta, ei ne sunt sprijin, ei ne cunosc si ne inteleg sufletul…caci la Sfanta Spovedanie marturisim tot…cerem ajutor…EI SUNT CEI CARE NE DUC LA MANTUIRE! De mici copii, Parintii ne iau de manute…ne arata unde sunt praguri,ne ajuta sa pasim, daca ne e greu ne dau putere, daca plangem ne intaresc…si asa, agale cu pasi mici dar siguri, urcam pe Carare…urcam, urcam, cu Crucea in spate…si "-)ragul meu/Draga mea, pana aici te-am adus…acum mergi cu Dumnezeu!"-)oamne ajuta!

    Reply

  40. adorcristy
    noiembrie 3, 2010 @ 1:33 pm

    Credinţa trebuie să fie mărturisitoare şi mărturisitoare nu numai prin cuvânt, ci mărturisitoare prin întreaga noastră viaţă.

    Teofil Părăian

    Reply

  41. Saurian
    noiembrie 3, 2010 @ 6:54 pm

    Admin, părerea mea este că trebuiau şterse şi atacurile la adresa Patrarhului. Tipul respectiv a prezentat o atitudine ce apare foarte des pe site-urile ortodoxe de scandal.

    Reply

  42. Saurian
    noiembrie 3, 2010 @ 6:58 pm

    În privinţa cenzurii aplicate nu mă mir de ceea ce aţi făcut că altfel v-aţi fi trezit cu un scandal imens pe capul vostru şi nu se merită.

    Reply

  43. andrei
    noiembrie 4, 2010 @ 8:13 am

    deci, dragii mei, nu incerc in nici un caz sa-l atac pe patriarh, sau structura BOR, ci am specificat foarte clar, faptul ca exista un interes scazut in ceea ce priveste catehizarea credinciosilor, si faptul ca sunt tiparite multe carti nu inseamna ca nu citim Sf Scriptura ( ca doar Ea este baza noastra cand vorbim despre Hristos), faptul ca sunt tiparite foarte multe carti ( care fie vorba intre noi costa) nu inseamna ca toti isi permit sa le cumpere, tocmai de aceea spuneam ca Patriarhia ar trebui sa tipareasca Biblii gratuit si sa le ofere credinciosilor ( cunosc foarte multe familii care nu au in casa o biblie ortodoxa care costa cel putin 40-50 de lei ci au doar bibliide la sectanti care le ofera gratuit). deci ca sa fiu si mai explicit de ce am atras atentia asupra patriarhiei: BOR ar trebui sa observe faptul ca
    1: avem teologi slab pregatiti (fara aplecare asupra propovaduirii cuvantului, si scriptura ne invata ca sunt vrednici de cinste preotii care se ostenesc cu cuvantul)
    2: avand teologi care nusi dau interesul pt propovaduirea ortodoxiei, si avand si o lipsa foarte mare de Biblii (carti din care credinciosi ar putea suplinii lipsa de propovaduire ) am considerat ca cei care ar pot ( sau ar putea) sa schimbe lucrurile sunt cei din Sfantul Sinod dar mai ales patriarhul ( sa nu uitam ca Patriarhul Ilia a reusit singur singurel sa creasca natalitatea in Georgia, oare nu ar reusi Patriarhul Daniel sa consolideze cunostintele religioase ale romanilor?)

    REPET : e o constatare a mea personala fara valoare universal valabila pt toata romania: AVEM TEOLOGI SLAB PREGATITI, PREOTI FARA VOCATIE DECI AJUTORUL TREBUIE ASTEPTAT DE MAI SUS ( PATRIARHIE)

    IMI CER SCUZE CA PUNCTUL MEU DE VEDERE A CREAT NEPLACERII SI SMINTELI PT UNII SI VA ROG SA MA IERTATI.

    Reply

  44. RDF
    noiembrie 5, 2010 @ 2:11 pm

    Parintele Arsenie Boca avea o vorba:"Va plangeti ca nu aveti PREOTI BUNI?Nasteti-i!" sa facem bine sa nu-i judecam pe altii…

    Reply

  45. Ana_1
    noiembrie 10, 2010 @ 5:18 pm

    Sigur nu este prea tarziu
    @Claudiu

    La multi ani si bucurie sfanta. A fost ieri, dar cred ca nu-i prea tarziu nici acum. Dumnezeu sa-ti ajute ca intr-o zi sa imbraci frumoasa haina a preotiei. Tara are nevoie de preoti tineri si din cat am citit aici am inteles ca Dumnezeu te-a inzestrat cu cuvant ponderat, cu Cuvant. [b]Dumnezeu sa-ti ajute si tie si familiei tale frumoase.
    [/b]
    Sanatate si curaj

    Doamne ajuta

    Reply

  46. Laura Stifter
    iulie 1, 2011 @ 11:24 am

    O ştire interesantă despre colegii noştri care au absolvit anul acesta Teologia în Bucureşti:
    http://www.ziarullumina.ro/articole;1649;1;59209;0;Juramantul-de-credinta-al-teologilor-bucuresteni.html

    Dumnezeu să fie cu ei şi să-i ajute să-şi împlinească, cu dragoste şi bucurie, misiunea pe care şi-au asumat-o prin jurământ!

    Reply

  47. Laura Stifter
    aprilie 7, 2013 @ 3:30 pm

    Concert caritabil organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi din Bucureşti (ASTO) – miercuri, 10 aprilie 2013, ora 18:30, la sediul nou al Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Vor intona cântări pascale Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei, corul Tronos şi corul Facultăţii de Teologie Bucureşti.
    Informaţii utile:
    http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/teologii-bucuresti-strang-bani-pentru-femeile-copiii-victime-violentei-domestice-140272.html
    Doamne ajută!

    Reply

  48. Ramona
    aprilie 7, 2013 @ 6:24 pm

    multumesc,Laura,chiar doream informatii despre acest concert de cantari pascale,am vazut un anunt lapidar despre el.

    Reply

  49. Laura Stifter
    iunie 25, 2013 @ 5:03 pm

    Doamne ajută!
    Dragii mei, aş dori să împărtăşesc cu voi o mare bucurie!
    Cu ajutorul lui Dumnezeu, am absolvit cu bine Facultatea de Teologie (studiile de licenţă).
    Astăzi, în catedrala cu hramul Sf. Spiridon al Trimitundei, toţi absolvenţii promoţiei 2013 am depus Jurământul de credinţă, în prezenţa PS Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, a părinţilor noştri profesori, a unora dintre membrii familiilor noastre veniţi să fie alături de noi şi a credincioşilor prezenţi la slujba de Te Deum, în cadrul căreia a avut loc ceremonia solemnă a depunerii Jurământului.
    În toţi aceşti ani, Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Hristos, pentru rugăciunile Preasfintei Sale Maici, pentru ale Sfintei Muceniţe Ecaterina (ocrotitoarea facultăţii noastre), pentru ale Sfinţilor Trei Ierarhi (ocrotitorii învăţământului teologic) şi pentru rugăciunile tuturor Sfinţilor şi Îngerilor Săi, a fost neîncetat cu mine, mi-a îndrumat paşii şi m-a ajutat să finalizez cu bine prima etapă a studiilor teologice – anii de licenţă.
    Sunt la începutul drumului; am terminat prima etapă, primul pas în „ştiinţa despre Dumnezeu”, iar acum, pe lângă aprofundarea cunoştinţelor teologice, conştiinţa îmi spune că am datoria de a-mi începe şi misiunea pe care mi-am asumat-o astăzi, în faţa lui Dumnezeu, prin jurământ (şi cale pe care, de fapt, o alesesem de mult timp): aceea „de a păzi şi propovădui, în toată viaţa mea, învăţătura Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, aşa cum ne-a fost descoperită de către Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.
    Mă gândeam recent că, atunci când am păşit pentru prima dată în facultatea noastră teologică, aveam impresia că sunt bine informată şi că deja ştiu aproape toate răspunsurile în ale teologiei, iar acum, la sfârşitul primei etape de studiu, conştientizez faptul că, în realitate, abia încep să-nvăţ cum să formulez întrebările… Teologia este un domeniu atât de complex… Câtă dreptate avea părintele profesor Dumitru Stăniloae, atunci când, în ultimii ani ai vieţii, mărturisea că, deşi a studiat atâţia zeci de ani teologia, încă se simte la început de drum. Teologia ne deschide orizontul spiritual până la capacitatea contemplării tainelor dumnezeieşti… iar Dumnezeu este infinit, ceea ce-nseamnă că putem şi suntem datori să sporim veşnic şi să nu abandonăm niciodată alpinismul duhovnicesc în care, de câte ori credem că am atins un vârf, ni se descoperă alte şi alte culmi… astfel încât mereu vom rămâne copii şi ucenici ai lui Hristos, păşind încet, dar neşovăielnic pe drumul nesfârşit şi minunat al desăvârşirii!
    Pentru mine, anii de facultate au reprezentat cea mai frumoasă etapă din viaţa mea de până acum, cea mai rodnică perioadă din punct de vedere spiritual şi intelectual. Acest fapt se datorează, desigur, într-o foarte mare măsură, părinţilor profesori şi domnilor profesori deosebiţi pe care i-am avut.
    Nu voi uita niciodată aceşti ani… experienţele minunate pe care le-am trăit aproape zi de zi alături de dragii mei colegi, atunci când învăţam lucruri noi şi dobândeam, în timpul multora dintre cursuri, anumite cunoştinţe care-mi deschideau noi perspective în înţelegerea şi trăirea sfintei noastre Ortodoxii, credinţa descoperită nouă de Fiul lui Dumnezeu întrupat, credinţă care nu-i ideologie, nici colecţie de definiţii, ci relaţie vie, concretă şi dinamică a noastră cu Cel în Care credem. M-am întărit în credinţă, în dragostea pentru Hristos, dar toate aceste daruri mi-au fost date nu pentru a le ascunde sub obroc (după expresia Mântuitorului), ci pentru a le ÎNMULŢI şi DĂRUI pe parcursul întregii mele vieţi.
    Îmi voi aminti cu drag şi dor de profesorii şi colegii mei, de orele petrecute împreună în discuţii despre Dumnezeu (căci am avut de învăţat enorm nu doar de la profesori, ci şi de la ceilalţi studenţi), ba, dacă mă gândesc bine… chiar şi de examene. 🙂
    Dumnezeu să fie cu noi, toţi absolvenţii şi studenţii teologi, „să ne deschidă mintea ca să pricepem Scripturile”, să ne conducă permanent pe drumul pe care l-am ales răspunzând chemării Lui şi, în primul râd, să ne fie alături, să ne ducă de mână cu iubire din ce în ce mai aproape de El, astfel încât să devenim, aşa cum atât de frumos s-a arătat în pericopa evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, „sarea pământului” şi „lumina lumii”, discipolii şi martorii Săi credincioşi în societate!
    Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

    Reply

  50. Claudiu Balan
    iunie 25, 2013 @ 8:12 pm

    Slavă lui Dumnezeu pentru toate, Laura!
    Ne bucurăm pentru voi. Dumnezeu să vă ajute să-i slujiți lui toată viața cu inimă curată, dezinteresați de cele materiale.

    Și pentru mine a fost o perioadă frumoasă facultate de teologie și au trecut 4 ani de când am terminat-o și tot citesc cărți legate de credința și spiritualitatea ortodoxă și pot spune și eu același lucru: încă gânguresc în ale teologiei…

    Mai am multe de înțeles, de învățat… e greu… dar e frumos.

    Fiecare etapă a vieții este frumoasă.

    Reply

  51. Laura Stifter
    iunie 25, 2013 @ 8:15 pm

    Aşa este, Claudiu. Îţi mulţumesc mult pentru aceste cuvinte frumoase! 🙂
    Dumnezeu să fie cu tine şi să-ţi ajute să-L slujeşti şi să-L mărturiseşti toată viaţa ta, aşa cum reuşeşti şi acum!

    Reply

  52. Boitos
    iunie 26, 2013 @ 5:38 am

    Eu inteleg niste lucruri aici.De fapt le-am inteles mai demult dar acuma s-a ivit ocazia sa le spun.
    La teologie merg 2 tipuri de oameni: cei cu parinti preoti si cei fara parinti preoti.
    Primii au sanse mai mari sa isi gaseasca de lucru in domeniul lor ( adica sa devina preoti ), ceilalti au sanse mai mici.
    Primii (majoritatea dintre ei) fac teologia deoarece vor avea o slujba asigurata dupa facultate, tatal lui este deja preot si in acest caz nu prea poate interveni un preot strain in parohie daca lasa un mostenitor.Acestia isi vor duce copii de mici la Biserica si ii vor pune mai ales la cantat.
    Ceilalti fac teologie de dragul ei si a lui Dumnezeu,de a invata ceva deosebit, pt ca au niste calitati, au chemare.Neavand rude in Biserica nu preau au sanse sa ajunga devreme preoti.
    Este adevarat ca si la teologie exista uscaturi, dar suntem oameni toti.
    Gresala noastra a celorlalti ( a oamenilor care nu am facut facultatea de teologie ) este ca avem pretentii f mari de la teologi si de la preoti.
    Asteptam prea multe, ceea ce este o gresala.Asa cum ei pot fi un exemplu pozitiv sau negativ , asa putem fi si noi pt ceilalti.
    Stii cum e Claudiu, niciodata nu se stie cum e mai bine: in tot raul exista un bine si in tot binele exista un rau.
    Poate e mai bine ca nu ai devenit preot, dar ai sansa sa intorci pe multi la credinta, sa propovaduiesti credinta si pe Dumnezeu.

    Reply

  53. albinuta
    iunie 26, 2013 @ 6:39 am

    Doamne ajuta ,ma bucur tare mult Laura ca ai incheiat cu bine studiile ,Dumnezeu sa-ti ajute in tot ceea ce doresti sa realizezi in continuare

    Reply

    • Laura Stifter
      iunie 27, 2013 @ 9:08 pm

      [quote name=”albinuta”]Doamne ajuta ,ma bucur tare mult Laura ca ai incheiat cu bine studiile ,Dumnezeu sa-ti ajute in tot ceea ce doresti sa realizezi in continuare[/quote]
      Îţi mulţumesc mult, dragă Albinuţa, pentru aceste gânduri! Dumnezeu să fie şi cu tine şi să te ocrotească!
      Doamne ajută!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *