Rezultatele campaniei de ajutorare a oamenilor străzii, în București, de Paști (2012)

{jcomments on}Cu ajutorul lui Dumnezeu am finalizat cu bine campania de Paști pentru ajutorarea oamenilor străzii din București. Neașteptat, față de campania din postul Nașterii Domnului, s-au strâns de două ori mai mulți bani și am putut ajuta mai consistent pe cei ce au nevoie de atenția și grjia noastră permanentă.

Suma totală strânsă în această perioadă a fost: 3825 de lei (550 de euro + 1140 de lei + 100 dolari)

13 persoane au trimis bani, haine și jucării pentru această campanie.

Am împărțit darurile în două zile, luni și marți seara, în Săptămâna Patimilor. Deși inițial ar fi trebuit să ne întâlnim mai multe persoane pentru a merge la cumpărături și apoi pe străzi, până la urmă, din diverse motive, ne-am adunat doar patru: Eu, Florin, Alina și Alex.

În prima seara am făcut 30 de pachete de mâncare în care am pus: pâine, un baton șuncă presată, un pachet de brânză topită, iaurt, apă, două mere, o portocală, o ciocolată și o eugenie.

În a doua seară am făcut alte 30 de pachete cu aproximativ aceleași produse. În plus am cumpărat și 15 pături, 15 perechi de sosete, 15 chiloți și 15 maiouri.

Aceste 60 de pachete, păturile și hainele le-am dăruit oamenilor străzii de la Gara de Nord și celor din Complex Regie, vis-a-vis de stația de metrou Seămănătoare. Eu și Florin am mers spre Gara de Nord. Am ajuns acolo în jurul orei 22 și am văzut două persoane, care au început să-i cheme și pe ceilalți din gurile de canal, din parc și dintr-o mașină părăsită. S-au bucurat și ne-au mulțumit, dar aveau fețele triste și pline de suferință. Toți erau murdari, subțire îmbrăcați, iar unii dintre ei bolnavi. Ne-am apropiat de o mașina părăsită unde locuiau 3 persoane, o femeie și doi tineri. Mirosea îngrozitor… mașina avea geamurile sparte. Am vorbit cu ei câteva minute.

I-am întrebat ce ar avea nevoie pentru a le ușura traiul și ne-au spus că vor haine mai groase, încălțări, și pături, pentru că noaptea e frig. A doua seară ne-am întors și le-am adus pături dar ar fi vrut și fesuri, geci mai groase, pantaloni mai groși…

Alina și Alex au mers în regie unde au găsit câteva adăposturi improvizate ale oamenilor străzii și le-au dăruit ceea ce pregătisem pentru ei.

O parte din bani i-am împărțit în mână unor oameni de pe stradă.

Gestul nostru a fost unul firav, nevoile lor fiind mult mai mari și grija pe care trebuie să le-o arătăm trebuie să fie una mai mare și mai consecventă. Chipul și trupul lor e schimonosit de suferință și indiferența noastră, a celor care avem ce ne trebuie, dar nu-i ajutăm după puteri.

O altă parte din bani am folosit-o pentru a ajuta cu alimente de bază două familii foarte sărace din Galați. Una din ele, are 8 copii, mama a plecat și i-a părăsit, iar ei trăiesc doar cu tatăl lor într-o garsonieră mică din oraș. Cealaltă familie este familia Ciuraru cu 9 copii, la care noi am mai fost de Crăciun. În valoare de apoximativ 500 de lei s-au cumpărat următoarele: mere 25 kg, cartofi 20 kg, ceapă peste 10 kg, morcovi 3 kg, țelina 2 kg, fasole 3 kg, ulei 6 l, ouă 30 buc, orez 3 kg, zahăr 2 kg, paste 3 buc, bulion  2 buc, lapte bătut 4 l, pui refrigerat 3 kg, parizer 1 buc, salam săsesc 2 buc, muștar 1 buc, ciocolată 8 buc, unt 2 buc.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la adunarea acestor daruri și sperăm ca de acum să-i ajutăm mai des pe acești frați ai noștri.

Chiar și simpla noastră prezență în mijlocul lor reprezintă o mângâiere pentru ei.

Am făcut și câteva fotografii cu telefonul, dar de o slabă calitate, și asta doar în prima seară, pentru că în a doua seară, când încercat să fotografiem, unul din telefoane se descărcase iar celălalt nu avea blitz, prin urmare fotografiile ieșind foarte întunecate. Fotografiile cu mâncarăruri sunt făcute de Dan, ziua în Galați, pentru cele două familii.

(Claudiu)

(Visited 1 times, 1 visits today)