Ritmurile muzicii sunt…. ritmurile sufletului!
Muzica cu adevarat in aceasta lume ne modeleaza sufletul !Muzica cu siguranta exprima foarte bine ceea ce sufletul simte si traieste!” „Muzica ofera un suflet universului, aripi mintii, zbor imaginatiei si viata oricui” (Platon). Muzica mai presus de toate e un dar de la Dumezeu, deoarece Duhul Sfant poate sau nu poate sa fie in ea! Caci Dumnezeu a lasat omului bucuria de a-I canta in biserica, puterea de a fi treaz prin muzica si nu in ultimul rand un mod de cinstire catre Dumnezeu!
Cand la inaltarea glasurilor noastre participa doar trupul prin prezenta vocii, atunci noi suntem sterpi! Dar cand si sufletul si trupul participa armonios la inaltarea glasului catre Dumnezeu atunci buna mireasma duhovniceasca se revarsa peste noi! Bucuria de a canta se poate manifesta si cand nu ai voce! Important este sa simti ceea ce doresti sa zici!!
Din nefericire multi dintre noi astazi nu mai privesc spre cer cu lacrimi de bucurie sa iti….cante! A ajuns lumea sa profite de acest dar aducandu-l ……..cinste diavolului! Cate petreceri si nunti anticrestinesti nu se fac astazi? Caci daca muzica ofera „aripi mintii” si „zbor imaginatiei” oameni buni cand trecem pe langa o discoteca….si auzim fel de fel de vorbe spurcate intr-un „cantec” oare nu ne aduce paguba sufletului? Cu cata rapiditate aducem in suflet samanta diavolului! Caci se vatama si auzul, inima si da frau imaginatiei si asa se naste curvia cu mintea! Caci in minte se deruleaza poftele trupului poate fara vointa noastra, dar sa luptam cu ele sa nu le lasam sa ne rapeasca de la gandul cel bun si de la comuniunea cu Dumnezeu! Caci oare eu ticalosul de cate ori nu am vatamat auzul meu si am facut tulburare in suflet? De multe ori cu siguranta…..!
Caci nu ii este omului in putere sa biruiasca cele ale firii, dar ii este Celui peste fire a-l ajuta pe om sa biruiasca! Asadar aceasta e una dintre consecintele acestei profanari a darului dat de Dumnezeu prin muzica, care atrage dupa sine savarsirea pacatului!
Un alt punct al muzicii este faptul ca aceasta e impartita pe genuri! Nu prea ma pricep a le clasifica, dar pot sa va zic o intamplare din viata mea cu un prieten care are o atitudine de izolare fata de lume.
In copilarie era un baiat vesel, avand de toate poate mai vesel decat eram eu si fara……prea multe griji materiale! In schimb saracul de el a avut multe operatii ….. dar nici acestea nu i-au doborat veselia de pe chip! Va imaginati ce copil? Va imaginati ce bucurie enorma simte un copil cand e inconjurat de prieteni si de rude?
Am fost plecat 4 ani de langa mama mea si cand m-am intors am regasit un prieten…caruia ii murisera toate sperantele, caruia i-a apus toata veselia si caruia da semne ca nu mai crede in Dumezeu….M-am intrebat de ce? Nu am primit raspuns inca….!Lui ii place foarte mult rockul …..cu videoclipuri intunecate si infricosatoare! Asculta si un rock „trist”, dar NUMAI rock asculta …
Asadar precum e sufletul asa e si el in exterior! Sufletul lui ii este trist! Pe chipul lui eu pot vedea ce inseamna cu adevarat departarea de Dumnezeu! Înseamna o suferinta enorma care el nu si-o poate explica intr-un fel! Şi inafara de acest lucru inainte sa ma intalnesc cu el avea doar un singur prieten! Eu inca ii sunt alaturi si il sfatuiesc sa nu mai asculte muzica aceea oribila care pe mine ma tulbura!
Imi zice mereu ca uraste oamenii si ca vrea sa fie singur! În schimb ii place sa stea in prezenta mea! De ce?Am fost in copilarie prieteni putea sa ma uite! Putea sa de-a uitarii numele meu, dr de fiecare data se bucura cand ma plimb cu el, cand il insotesc undeva….ce e in sufletul lui? Ce il macina asa tare acolo in launtrul lui?
Cu pasi repezi catre Domnul sa strigam si El ne va auzi!! MIluieste-ne Doamne ca sub multimea pacatelor noastre se surpa pamantul! Daruieste-ne un pic de intelepciune si noi sa avem vointa!Amin.
(Popescu Adrian)
flinutz
ianuarie 2, 2009 @ 10:46 am
Felicitari pt articol!
Despre acel prieten – cauta motivele care l-au adus aici, toti factorii, inclusiv mediul ambiant, anturajul, familia.
Incearca sa „empatizezi” cu el, sa suferi alaturi de el, sa-i arati ca il intelegi dar sa ii aduci si bucurie, speranta (asta deja o faci, dupa cum scrii).
Poate ca el Il cauta, fara sa stie, chiar pe Dumnezeu. Poate ca isi da seama ca sufletul ii e gol, ca totul e zadarnic fara o ancora solida, dar care poate fi acel sprijin?
Pentru a-l intelege mai bine, poate te ajuta cartea Viata Parintelui Serafim Rose, primele capitole, sa vezi cautarea lui, drumul si zbuciumul sau pana ce L-a gasit pe Domnul.
Muzica e doar unul dintre semnele care ne arata starea de fapt… Dar unul destul de important.
ionutz
ianuarie 2, 2009 @ 11:22 am
Iti multumesc pentru reperul dat!:-)
gabriela
ianuarie 2, 2009 @ 8:38 pm
Ai pus foarte bine problema. Din nefericire tinerii nostrii se identifica cu starea Emo, fara a avea vreo legatura cu ea la nivel personal. Doar fiindca e la moda…Si asa ajung la depresii nefondate, se simt singuri si chiar isi doresc singuratatea, desi au mare nevoie de un umar pe care sa planga, de afectiunea parintilor, de niste prieteni adevarati. Prietenul tau e norocos, ca te are pe tine, iar tu esti aproape de Dumnezeu si El iti da ocazia sa indrepti un suflet pe calea cea buna. Desi nu o recunoste, prietenul tau regaseste in tine bucuria si inocenta care il caracterizau candva si sigur ii e dor sa fie iarasi el. Suntem datori sa le fim alaturi celor ce au nevoie de noi, fiindca prin ceilalti ne mantuim. Sa incerci sa te rogi pentru el, si sunt convinsa ca va simti nevoia sa schimbe ceva in viata lui. Multa rabdare!
Si…felicitari pentru articol! Doamne ajuta!
GeoAlena
mai 24, 2011 @ 1:29 pm
Hristos a inviat!
Imi puteti spune daca Marshall Mathers( EMinem) este Ortodox? In melodia When I’ve gone am vazut ca s-a inchinat ca un ortodox, insa as vrea sa stiu cert daca este BOTEZAT?