România de-a lungul anilor….în mâinile Domnului! Oare şi acum?

tismana1Cu adevarat ca toti vedem conflictele care au loc in Transilvania intre romani si maghiari! Si aceste conflicte nu reusesc a se termina doar acolo, ele au ajuns sa aiba loc si in Parlament! De ce atata discriminare? De ce aruncam cu pietre in altul? De ce cand aruncam piatra nu ne gandim ca aceea se va intoarce impotriva noastra…caci pietrele ne vor vedea si pe noi la un moment  goi si flamanzi si atunci se vor razbuna pe noi! Si cata durere vom avea atunci….dar oare o sa ne oprim? O sa intelegem oare ca Dumnezeu e unic pentru toti? Din punct de vedere istoric stim cat au incercat ungurii sa ia Transilvania…dar nu trebuiesc judecati cei care traiesc acum in Transilvania!

Ce vina au ei ca sistemul politic de la vremea aceea ducea o politica de expansiune teritoriala si  demografica in Transilvania? Sa punem capat discriminarii intre unguri si romani! Suntem oameni! De ce ne pierdem darul dat de Dumnezeu care e mai presus de toate-ratiunea? Stim cu totii politica de catolicizare a Ungariei cate suferinte a pricinuit romanilor! Ajunsesera romanii sa fie tolerati prin actul adoptat-Unio Trium Nationum!Din aceasta politica de catolicizare a rezultat biserica greco-catolica! Iata cateva consideratii despre aceasta ale parintelui Iustin Parvu!

„Dar cum va explicati ca biserica greco-catolica vrea sa fie recunoscuta si de Roma si de Constantinopol? Acestia sunt oamenii care se gasesc in doua luntre. Ei nu sunt nici ortodocsi, nu sunt nici catolici. Sunt oameni care la un moment dat nici ei nu stiu ai cui sunt. Pentru ca sunt oameni dubiosi in acelasi timp. Vedeti cum s-au manifestat ei dupa revolutia aceasta a noastra din ’89? Cu cata ura si rautate s-au napustit asupra bisericilor ortodoxe! Cat dispret si desconsideratie au manifestat si manifesta pana la ora asta! in numele Vaticanului ei au facut atatea si atatea acte, in sfarsit, de razvratire si de neomenie fata de Biserica Ortodoxa, pe care acum vor sa le ascunda si sa ne faca pe noi sa credem ca ei au adus cele mai mari beneficii culturii romanesti. si-au aratat fata cu care s-au nascut la inceput, in 1700. Dar acestea se intampla si pentru ca viata noastra ortodoxa nu a fost dirijata nici de barbati foarte destoinici si cu verticalitate care sa-si spuna punctul de vedere ortodox. Acest gen de oameni ne-au condus pe noi pana astazi. Noi insa trebuie sa fim cuminti si linistiti, sa nu avem de-a face cu strainii, sa nu tulburam si sa fim in pace! Dar ei au abuzat si abuzeaza si pana astazi de bunatatea noastra, de intelegerea noastra, incat astazi foarte putini din Ardeal iti mai vorbesc limba romana – peste tot limba maghiara. si parca, la un moment dat si romanii nostri se simt altfel daca vorbesc ungureste, parasindu-si limba lor de veacuri. Da, ei asta spun, ca miscarea greco-catolicismului a contribuit la formarea limbii si culturii neamului romanesc…”

Asadar sa luam aminte sa nu  dam haina ortodoxiei! Sa luptam pentru salvarea valorilor noastre! Caci multi azi ne calca in picioare si stam…cu mainile in san! Frustrarea romanilor e evidenta! Cine se gandea ca romanii au aparat cu sabia credinta sa nu se piarda!? Cand Iancu de Hunedoara a fost numit „lumina lumii”, deoarece a luptat impotriva expansiunii turcesti spre centrul Europei…..azi poate altfel arata harta daca romanii nu aparau valorile lor in primul rand si dupa aceea restul Europei…..Cine din occident aminteste de Stefan cel Mare care a castigat la Vaslui cu 40 de mii de moldoveni in fata turcilor care numarau 120 de mii? Cine spune oare ca acolo nu s-a scris atat de multa istorie precum a fost credinta in Dumnezeu care a invins!? Cine aminteste de aceste lucruri cu bucurie? De ce uitam eroii care au aparat tara cu sabia si noi azi o lasam prada inainte de a ne fi luptat! Un neam ca al nostru asa de zbuciumat e  obosit ce-i drept sa mai lupte….dar oare dorim sa ni se mai arda bisericile? Dorim ca inca o data crucea noastra scumpa sa fie batuta in picioare? Sa nu fie!

Problema noastra este ca am fost lipsiti de libertate religioasa, dar oare acum cand avem libertate ce facem? Am uitat complet de biserica si de crucea Mielului pe care cu pacatele noastre ….il rastignim din nou! Oare de ce a trebuit sa distrugem fara mila brazii care erau stalpii care ne-au aparat in razboaie? Ei nu ne-au tradat si nici Dumnezeu! Noi de ce il ignoram pe Dumnezeu si pe ei ii distrugem …. fara mila?

Papa Ioan Paul al II-lea cand a venit in Romania a zis despre aceasta tara ca este „Gradina Maicii Domnului” datorita monahilor care se roaga neincetat la Maica Domnului…oare de ce noi nu am pretuit faptul ca Maica Domnului are o gradina pe muntele  Athos si ne are si pe noi? Cand o sa incetam a savarsi in nestire pacatul? De ce nu ne gandim ca inundatiile si toate calamitatile sunt de fapt strigatul Domnului catre noi la mantuire? Doamne iarta-ne neamul pacatos si adu multa pace interioara spre noi si sadeste in sufletele noastre sentimentul ca fara Tine plutim in pacat si nu suntem stalpi in biserica Ta! Doamne pomeneste pe toti fratii nostri care au murit pentru ca au iubit crucea Ta si prin ei sa revenim si noi la credinta!

Cu multa mila cu ochii in pamant, Din neamul cel ortodox si asuprit Al Tau rob te roaga sa ne izbavesti! Si Tu pururea cu noi sa fii in veci!

Amin

(Popescu Adrian)

(Visited 1 times, 1 visits today)