România nu este o ţară de 2 lei
După tragedia de la Maternitatea Giuleşti am început să aud foarte multe voci în jur zicând: „România este o ţară de 2 lei”, „trebuie să plecăm odată de aici că nu se mai poate”, „cum se poate să trăieşti într-o ţară în care n-ai încredere că-ţi poţi naşte copilul în siguranţă”, „toţi medicii buni pleacă în străinătate şi aici rămân doar cei mai slabi” şi multe altele.
Am denigrat şi eu România şi sistemul politic de atâtea ori, am fost şi sunt supărat pe ţara în care trăim iar dacă aş avea şansa, mâine dimineaţa aş pleca cu toată familia chiar şi peste ocean, doar doar să găsesc o lume mai civilizată, un loc unde să fiu respectat şi tratat ca om. Dar totuşi prietenii din străinătate îmi spun câteodată că e greu printre străini şi că dacă ar putea, s-ar întoarce şi mâine acasă. Ei recunosc că e bine în occident: salariile sunt frumoase, calitatea vieţii este ridicată dar totuşi nicăieri nu e mai frumos ca acasă. Gropile din asfaltul soselelor pe care le blagoslovim noi atâta, pentru ei sunt o aducere aminte că sunt acasă. Defectele pe care noi le simţim aşa pregnant în viaţa de zi cu zi, pentru ei, românii din străinătate, sunt caracteristici unice ale locului pe care ei cu drag îl numesc: „acasă”.
Nu putem să plecăm toţi din România, chiar dacă am vrea, iar cei care sunt deja emigranţi ai unor state civilizate au familie şi prieteni care îi aşteaptă cu drag acasă. Atunci care e soluţia? Ce să facem ca să trăim într-o ţară mai bună?
Unii zic că România este o ţară de 2 lei dar eu aş zice că România este o ţară cu oameni de 2 lei. Nu vreau să generalizez prin această afirmaţie, caci avem si vom avea oameni deosebiti intre noi, insa încerc doar să accentuez faptul că vina pentru ceea ce se întâmplă în acest moment este doar a noastră, a cetaţenilor anului 2010. România este o ţară superbă cu un relief mirific şi cu bogăţii naturale îndestulătoare. Munţii, delta, dealurile, câmpiile şi marea fac din România un paradis natural de o frumuseţe rară, dar problema ţării noastre suntem noi.
De multe ori când ne denigrăm ţara o facem arâtând cu degetul spre alţii. Iată ce bine spunea Viorel, finul meu, pe blogul lui:
„Ultima fiţă e să fii dezgustat de România şi români. Pe stradă, în autobuz, în ziare şi la TV, numai români nemulţumiţi de ei înşişi. Fiecare se crede în sinea lui un elveţian/neamţ/british gentleman ajuns din pură întâmplare în ţara asta ciudată şi oribilă. Toţi românii sunt nişte dobitoci, nişte oameni de nimic, dar dacă-i întrebi pe rând, fiecare e un exemplu de morală şi integritate, şi pe de-asupra un monument de cultură şi corectitudine.
Eu nu, dar ceilalţi sunt proşti, cu toţii!
…treziţi-vă, ţara asta, România, e populată de români, nu de piraţii somalezi. Pentru orice reprezintă ţara, noi românii suntem direct răspunzători. Adică da, şi eu, şi tu şi copiii tăi.
N-au venit nemţii să arunce gunoi pe stradă în România, n-au venit austriecii să ne coloreze oraşele în gri, n-au venit japonezii să ne înveţe cum se dă şi se cere şpagă pentru orice. Ar trebui să ne crească nişte semne de întrebare în cap în loc de creier, când în Istanbul ţi se dă restul oriunde până la ultimul bănuţ, iar noi, românii nici nu concepem să dăm suma fixă unui taximetrist. Ce vă tot plângeţi atât?
…
Hai să facem o regulă: până nu dispar tabloidele, OTV, gunoiul de pe stradă, claxoanele din intersecţii, manelele, BMW-urile decapotabile parcate în ghettouri şi naşul din tren, nu mai aveţi voie să vă plângeţi de români şi România.”
Înainte de a cere celor din jur să se schimbe ar trebuie s-o facem noi. Când voi fi eu civilizat atunci şi cel de lângă mine văzându-mi exemplul mă va urma. Noi zicem că dacă cei de sus fură de ce să nu furăm şi noi, dar vă reamintesc că aceea care ne conduc astăzi ţara sunt veniţi tot de printre noi. Viitorul ţării depinde de felul în care ne creştem copiii. Dacă eu fac şmenuri, învârteli şi afaceri mai mult sau mai puţin cinstite dar încerc şi să-mi cresc copiii să fie cinstiţi atunci ceva nu e in regulă. Copiii vor lua aminte mai mult la ce facem noi decât la ce zicem.
Fii tu cinstit la locul tău de muncă şi ai să vezi că va fi şi altul cu tine. Depăşeşte aşteptările celor cu care intri în contact în activitatea ta zilnică şi vei observa cum vor să facă şi ei asemenea. Fii civilizat în trafic şi vei vedea cum vor fi şi alţii cu tine. Iartă, înjură mai puţin, nu te mai plânge atât de viaţa grea ci încearcă si fii fericit cu cei ai şi ai să vezi cum cei din jurul tău se vor molipsi.
Zâmbeşte pe stradă, şi zâmbetul tău va stârni alte zâmbete. Bucură-te de lucrurile mici ale vieţii fără să le aştepţi pe cele mari.
Suntem o ţară săracă oarecum, mulţi oameni trăiesc de pe azi pe mâine iar una din marile probleme ale ţării nostre este infrastructura (autostrăzi, drumuri, spitale, şcoli, etc.). Ştiţi cum poate fi scoasă o ţară din cercul vicios al sărăciei? Prin infuziile străine de capital, adică prin investiţiile directe ale marilor companii străine în România. E simplu, de exemplu Michelin îşi deschide o fabrică de anvelope în România. În felul acesta crează locuri de muncă, oferă salarii celor ce se vor angaja. Aceştia la rândul lor, având bani vor avea diferite nevoi încercând să şi le satisfacă (mâncare, haine, electrocasnice, excursii, cărţi. etc.). Vâzând că există cerere pentru astfel de nevoi, alte companii vor veni şi îşi vor deschide capacităţi de producţie în România, încercând să câştige piaţa. Venind vor crea noi locuri de munca. Astfel nivelul de viaţă creşte, societatea beneficiază de profitul acestor companii prin impozitul care va fi redistribuit pentru construirea autostrăzilor, spitalelor, şcolilor, etc.
În România în ultimii ani s-a investit foarte mult dar societatea a beneficiat destul de puţin de succesul acestor companii, o parte din banii care trebuiau să ajungă în infrastructură fiind furaţi în diferite feluri de cei care ne conduc.
Există şi o parte negativă a lucrurilor. Marile companii care vin să investească în România aduc după ele şi o cultură de tip occidental, o cultură seacă, desacralizată, uniformă, fără tradiţii. Felul de viaţă modern pe care-l promovează multinaţionalele este unul libertin, plin de păcate, în care familia nu mai reprezintă de mult un vis al individului din scoietate. Americanii caracaterizează foarte bine viaţa pe care o trăiesc: „mass production and mass consumption” (producţie în masă şi consum în masă). Trăim ca să producem şi producem ca să consumăm.
Fericirea pentru acest stil de viaţă înseamnă „a consuma” iar după ce ai terminat de consumat te gândeşti ce vei consuma mâine mai special ca să fii iarăşi „fericit”. În acest fel omul uită de moarte, de împărăţia cerurilor, de responsabiltiatea faptelor sale, de judecata de apoi, uită de fapt de Dumnezeu. I se prezintă omului un rai pe pământ, un paradis în formare…dar unul fără Dumnezeu.
Dacă ţara noastră ar fi avut o infrastructură foarte bună, mult mai multe companii ar fi venit aici iar stilul de viaţa găunos şi sec al occidentului s-ar fi instaurat şi la noi. Oamenii ar fi devenit mult mai reci faţă de Biserică şi Dumnezeu, locaşurile de cult ar fi fost goale iar mănăstirile ar fi devenit muzee.
Aparenta sărăcie în care trăim ne fereşte de necredinţa promovată de un stil de viaţă păgân. Mergeţi în Marea Britanie şi veţi vedea biserici devenite restaurante sau locuri de făcut escaladări pentru alpinişti.
Sărăcia şi necazurile ne aduc aminte de Dumnezeu. Şi occidentalii sunt săraci, dar săraci sufleteşte. Încântaţi la început de acest stil de viaţă plin de plăceri astăzi au ajuns să vadă şi reversul. Au aflat abia după ce au trecut prin mulţi ani de capitalism că bucuria vine din relaţia cu oamenii şi nu dintr-o halbă de bere sau dintr-un i-pod. Aceşti oameni apreciază astăzi viaţa mănăstirilor din România şi credinţa oamenilor simpli. Europenii sunt miraţi de faptul că sute de mii de oameni stau la coadă să sărute moaştele Sfintei Parascheva sau icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula. Occindetalii încep să descopere în excursiile lor din Europa de Est, Rusia, şi Asia, zone sărace dar pline de spiritualitate.
Nouă ne e ruşine cu sărăcia noastră dar şi lor le este ruşine de societatea secularizată în care trăiesc.
Concluzia: Sărăcia ţării noastre reprezintă un avantaj în perspectiva veşnicie dar este şi un minus pentru moralitatea noastră. Suntem săraci pentru că nu suntem cinstiţi fiecare la locul nostru. Vrei să trăieşti într-o ţară mai bună atunci fii tu primul civilizat.
Toţi cei care au credinţă în Dumnezeu şi participă la viaţa Bisericii ar trebuie să arate efectele acestei credinţe în viaţa lor de zi cu zi. Hristos Domnul are alte aşteptări de la noi cei care-L cunoaştem, mult mai mari decât cei care sunt în afara Bisericii.
Un creştin bun este un om civilizat, cinstit si cu mult mai mult. Cinstea înseamnă echitate, dar creştinismul promovează mai mult decât atât: iertarea, milostenia, iubirea vrăjmaşilor, îngăduinţa…
Astfel un creştin bun este mult mai mult decât un cetăţean civilizat.
Într-o rugăciune ce se citeşte la slujbă de pomenire a celor adormiţi se spune foarte frumos: „Fă-mă pe mine cetăţean al raiului”.
(Claudiu)
Ioana
august 19, 2010 @ 12:10 pm
N-am cuvinte !
Un text care sa curga atat de frumos, nu cred ca am mai citit ! Nici nu am cuvinte !
Guest
august 19, 2010 @ 2:10 pm
Foarte realist articolul..felicitari 😀
Veronica
august 19, 2010 @ 8:40 pm
Dumnezeu sa te binecuvanteze Claudiu! Ti-a daruit tie Bunul Dumnezeu un dar atat de minunat : sa-i faci pe oameni sa se simta bine, sa se desmeticeasca , dar fara sa-i jignesti. Dumnezeu sa fie laudat! Amin !
Iuliana
august 20, 2010 @ 7:50 am
ei nu zau
„Gropile din asfaltul soselelor pe care le blagoslovim noi atâta, pentru ei sunt o aducere aminte că sunt acasă.” – SERIOS ??? nu-mi vine sa cred…
Iuliana
august 20, 2010 @ 8:02 am
Nu sunt de acord!
„Dacă ţara noastră ar fi avut o infrastructură foarte bună, mult mai multe companii ar fi venit aici iar stilul de viaţa găunos şi sec al occidentului s-ar fi instaurat şi la noi.” – romanii nu se schimba.
„Sărăcia şi necazurile ne aduc aminte de Dumnezeu.” – esti sigur? sau aduc aminte de foame?
„Aceşti oameni (occidentalii) apreciază astăzi viaţa mănăstirilor din România şi credinţa oamenilor simpli.” – daca ar aprecia atat de mult ce spui, am avea mult mai multi turisti.
„Europenii sunt miraţi de faptul că sute de mii de oameni stau la coadă să sărute moaştele Sfintei Parascheva sau icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula.” – europenii sunt mirati ca noi si altii ca noi sunt atat de inapoiati, creduli si nerealisti.
Dan
august 20, 2010 @ 8:46 am
Iuliana sa intelegem ca pentru tine Romania este o tara de 2 lei?
Sa intelegem ca tu faci parte dintre acei „norocosi” care s-au [s]crezut[/s] nascut „un elveţian/neamţ/british gentleman ajuns din pură întâmplare în ţara asta ciudată şi oribilă.”, precum se spunea in articol?
Iuliana, ma tem ca ai intrat pe un site de „inapoiati, creduli si nerealisti” iar tu ca o lady ce esti ratacita in tara asta ce nu-ti face cinste, iti faci un deserviciu vorbind fara convingere cu incuiati ca noi.
Bine ca exista atatea tari in care umbla cainii cu covrigii in coada, si toti oamenii sunt perfecti. Le ai la „alegere”
Iuliana
august 20, 2010 @ 9:36 am
Hai sa nu facem presupuneri fara sa ne cunoastem
Romania nu este o tara de 2 lei, ci multi oameni care traiesc pe acest teritoriu sunt, tara nu are a face cu oamenii ce o locuiesc. Nu m-am nascut elvetian, neamt sau englez dar incerc sa fiu ca ei si sper ca si alti romani sa incerce si sa reusesca asta.
Cred ca tu esti cel care vorbeste fara convingere, eu am o personalitate foarte puternica, sunt convinsa mereu de ceea ce spun si nu poate nimeni sa imi schimbe parerea. PUNCT.
Ca sa nu ma intelegi gresit, eu nu intru pe site-uri de genul asta de obicei; am primit un link de la un coleg de serviciu si am citit articolul de curiozitate, sa vad ce mai gandeste lumea. Asa ca, nu ma caracteriza tu pe mine.
Si, daca ai vrea sa imi dai vreo replica la faptul ca am zis „Romania nu este o tara de 2 lei, ci multi oameni care traiesc pe acest teritoriu sunt.”, e o parere personala, nu te-am caracterizat pe tine sau pe alt cititor de aici.
Iuliana
august 20, 2010 @ 9:38 am
De azi nu mai intru
pe site-uri de genul asta, care contin in link cuvinte gen: ortodox(ie), crestin(ism). Nu puteti scrie un articol fara sa pomeniti de Dumnezeu. De obicei articolele incep foarte frumos si se termina prost…
Si @Dan, nu mai imi raspunde.
tot eu
august 20, 2010 @ 9:40 am
gata notificari
Ioana
august 20, 2010 @ 11:33 am
Realist si incurajator
Foarte interesant articolul si extrem de constructiv. Eu sunt atee, deci partea religioasa nu-mi spune mult, insa sunt foarte bucuroasa sa aud ceva atata decreativ la nivel de solutie psihologica a individului. Acolo este necesara schimbarea mentalitatii: catre un sistem de gandire realist, constructiv si onest.
Foarte bun articol.
Admin
august 20, 2010 @ 11:45 am
Multumim pentru sinceritatea aratata si pentru aprecierile facute Ioana.
Sebastian
august 20, 2010 @ 11:53 am
Excelent punctat Claudiu, toti arata paiul din ochiul aproapelui dar nu vad barna din ochiul lor. Toti sunt fraieri, inculti, inapoiati, credului si nearealisti numai ei sunt intelepti si vezi Doamne ‘sfinti’ fiecare isi da cu parerea, critica, acuza sau poate in anumite circumstante chiar cer sange dar nimeni nu incearca mai intai sa-si puna viata la punct. Pacatul luciferic al mandriei a atins cote maxime in civilizatia noastra, nu cred ca mai exista nici un om pe lumea asta care sa nu fi suferit de pe urma acestui pacat. Iar judecata aproapelui vine imediat dupa acesta ca o intarire a satanei asupra inimi omului.
„Nu judecati ca sa nu fiti judecati!” cati oameni oare mai cugeta la cuvintele acestea.
Iar idea ta cu privinta la demoralizarea venita din occident este absolut magnifica, asa este fratilor vreti confort, apartamente mai spatioase, haine mai de firma, masini bengoase atunci fiti pregatiti sa il pierdeti pe Dumnezeu. La fel cum crestinii de acum 2000 de ani care imediat dupa interzicerea persecutiilor de catre imparatul Constantin au inceput sa se indeparteze de El cazand in tot felul de erezii asa si crestinii moderni care tanjesc dupa fericire materiala vor parasi pe Dumnezeu fie ca vor sau nu vor.
Mesaj catre Iuliana : In caz ca nu ai observat acest site se cheama ‘ORTODOXIA TINERILOR’ nu forum Realitatea TV sau blogul lui Nasu’ de la B1 tv. Iti sugerez sa iti cumperi o pereche de ochelari. Daca cuvantul ‘DUMNEZEU’ iti provoaca atata disconfort atunci evita sit-ul acesta, dar Doamne fereste sa ajunga numele tau sa provoace disconfort lui Dumnezeu ca atunci s-a terminat cu tine.
Dumnezeu sa ma ierte ca am judecat si iertati-ma si voi fratilor!
Doamne ajuta!
Ioanacea din primul comm
august 20, 2010 @ 11:53 am
Felicitari !
Felicitari Dan pentru raspunsul pe care i l-ai dat Iulianei ! Bland, rabdator si iertator ! FELICITARI !
Dan
august 20, 2010 @ 12:18 pm
Ioana, mie sincer imi pare rau ca dialogul cu Iuliana s-a terminat trist. Chiar m-a mahnit treaba asta. N-am vrut sa fac suparare ci doar sa arat ca daca avem nemultumiri vis-a-vis de tara noastra, atunci trebuie sa fim constineti ca noi toti purtam o vina (mai mare sau mai mica). Recunosc ca si eu mi-am denigrat tara candva (deci pe oamenii din tara asta), dar mai tarziu mi-am dat seama ca fac o mare greseala.
Refuz sa mai fac galerie negativa pentru ca intr-adevar avem o tara extraordinara in care exista si oameni extraordinari. Si am intalnit astfel de oameni, si pe unii dintre ei ii am aproape in fiecare zi langa mine.
Apoi lamentarea aceasta generala, fara sa ne gandim cu ce-am putea ajuta la imbunatatirea situatiei, este o lamentare fara folos…pierdere de timp, acumulare de frustrari…si nimic mai mult.
Eu ma gandesc la mine daca am fost un bun cetatean (nu un om bun, ci macar un bun cetatean) de-a lungul timpului. Si constiinta imi spune invariabil ca per total nu sunt un bun cetatean si nu mi-am ajutat tara cu cat ar fi trebuit si as fi putut.
Poate aceste lucruri de care discutam par discutii filozofice inalte, dar nu este asa. Sunt lucruri de un bun simt elementar: Eu cu ce mi-am ajutat tara de care ma tot plang? Cu ce am fost de folos ca sa schimb in bine situatia care ma nemultumeste?
Cam atat, ca sa nu plictisesc. 😀
Valentin
august 20, 2010 @ 3:14 pm
Conversatia cu Iuliana
Dan, nu cred ca primul tau raspuns la adresa Iulianei a fost cel mai potrivit, sa ma ierti daca gresesc. Cred ca s-a simtit ofensata si nu a mai fost deschisa sa-ti asculte ideile. Poate era mai bine sa dezvolti ideile din articol – pe care ea le-a combatut cu ideile ei. In general mi s-a parut raspunsul tau lipsit de obiectivitate si un pic rautacios.
Filofteia
august 20, 2010 @ 5:59 pm
Eu sunt de parere ca tara ideala nu exista,iar Romania nu o putem schimba noi,ca simplii oameni.De masini,tabloide,manele,gunoaie nu vom scapa decat daca toti oamenii din toata tara s-ar schimba,iar lucrul asta e imposibil.Ce putem noi sa facem este sa ne schimban pe noi insine si sa dam exemplu prietenilor,sa evitam modernizarea rea(adica noi ii avem ca model pe americani,dar….am citit in ziar ca americanii nu stiu nici cine a fost Beethoven)trebuie sa luam din exterior numai ce este bun.Am colegi la scoala care scriu zilele saptamanii cu litera mare(ca in engleza)si zic ca asa cum se scrie pe romana cu litera mica e gresit sau sunt altii care nu vorbesc cu politete pentru ca asa e ,,modern” sau spun cuiva mersi in loc de multumesc(lucrul asta sa zicem ca merge pt cei de aceeasi varsta dar pentru persoanele mai mari nu merge).
Cred ca oamenii sunt la fel indiferent de tara din care fac parte.Mie una nu-mi pare rau deloc ca sunt romanca,pana la urma toti oamenii sunt la fel,numai numele de roman/spaniol/francez/englez/etc ii diferentiaza,deci nu se poate spune ca romanii sunt intr-un fel sau spaniolii in alt fel.
Apropierea de Dumnezeu in timpul saraciei depinde de la om la om.Unii se apropie de Dumnezeu,altii se indeparteaza si dau vina pe El,ca El este vinovat de saracia lui.Atata timp cat presedintele tarii dar si ceilalti din partid nu vor fi patrioti,Romania nu se va schimba,cel putin eu asta cred.
Dan,ma bucur ca te-am regasit aici,privat nu merge sa-ti dau dar vreau sa-ti spun,in legatura cu ce scrisesem saptamanile trecute ca ma simt mai bine si dupa ce m-am rugat la Dumnezeu m-am gandit ca nu Biserica este cea care discrimineaza,ci oamenii din ea care au atatea pareri si convingeri fara sa le pese de ceilalti.
oana
august 21, 2010 @ 9:19 pm
sa ne rugam mult
Draga Dan,frati si surori
Cred ca nu ajung la nivelul nici unuia dintre voi de aici,ci sincer ma simt undeva mult mai jos. Motivele sunt mult prea multe deci nu le dezvolt.
In primul rand il felicit pe Dan pentru articol, e deosebit si graitor, si, dragii mei, cei care aveti oarecum pareri diferite de ale lui (poate ca aveti oarecum dreptate din pacate,mesajul Iulianei)dar el nu a judecat pe nimeni personal si nici nu a zis ca nu ar fi asa. El a visat si a gandit la ceva frumos, care desi greu, nu este imposibil. Faptul ca el si-a pus problema asta, si s-a gandit la o schimbare e deja un lucru pozitiv si deosebit de bun.
Eu cred cu mare tarie ca rugaciunea poate ajuta tara noastra. Imi cer scuze daca exclud pe cei atei, si cu discomfort la cuvantul Dumnezeu. Eu nu sunt in tara, sunt in Irlanda de Nord, deci Marea Britanie, dar tara imi lipseste foarte mult. Conditiile de viata sunt excelente aici,si iti poti permite mult mai mult decat acasa, dar am atat.Sa stiti ca de sarbatoarea Pastelui nu am auzit coruri marind invierea Domnului care a calcat moartea pe moarte,si nici de Craciun nu am auzit colinde despre Pruncul Isus nascut in ieslea cea saraca,iar toate astea au nascut in mine un dor de tara mea acolo unde intr-adevar e greu de trait decent,si mai ales pentru noi tinerii, dar unde te poti simti mai aproape de Dumnezeu un bun crestin fiind.
Sunt intrebata de cateva ori zilnic de unde vin, si sa stiti ca majoritatea oamenilor de aici au o parere buna despre Romania. Sunt si care nu stiu nimic despre tara asta,sau au o parere gresita, dar tuturor le spun,cu bucurie ca ma voi intoarce acasa intr-o zi.
Am sa propun daca vreti sa ne rugam pentru tara noastra Bunului Dumnezeu, si Parintelui Arsenie sa ne ajute in primul rand sa ne schimbam e noi insine in bine, apoi si tara in care traim.
Doamne ajuta si numai bine tuturor.
Guest
august 22, 2010 @ 11:47 am
poza e cumva de la Balea lac? :love: :love: :love:
Dan
august 22, 2010 @ 8:09 pm
Valentin, ai dreptate, prin comentariul meu am fost ironic. Insa mai convintator decat s-a scris in articol nici ca as putea fi. Daca am procedat bine sau rau Dumnezeu stie dar cand cineva vorbeste de rau „babele si mosii care stau la coada la sarutat sf. moaste” pur si simplu nu pot sa tac si sa ma fac ca nu se intampla nimic. Datorita babelor si mosilor pe care ii denigram de mai tine Dumnezeu, si multe avem noi de invatat de la ei. Pe final iti multumesc pentru observatia foarte realista 😀
Oana, articolul nu este scris de mine ci de Claudiu. Felicitarile ii aparitin 😀
Anonim, poza din articol este de la Balea lac, unul dintre cele mai frumoase locuri din tara pe care le-am vazut si eu anul acesta.