Românii au talent
Fiecărui om din lumea aceasta, Dumnezeu îi rânduiește talanți pe care omul are datoria să-i lucreze astfel încât să aducă roade duhovnicești.
Părintele Arsenie Boca spunea că talanții sunt defapt talentele: „înzestrări cu daruri, misiuni, slujbe duhovniceşti şi slujiri cetăţeneşti; meşteşugul artelor; meşteşugul ştiinţei, a oricărei ştiinţe, darul chivernisirii avuţiei; pe scurt valorile culturii: valoarea morală, politică, teoretică (ştiinţa), estetică, economică şi religioasă. Iar slujitorii sunt oamenii înzestraţi cu toate aceste valori sau talente. Şi fără vorbă, s-ar pricepe, din felul cum e pusă problema, că toate valorile, talentele, ar trebui să se negustorească între oameni, în favoarea lui Dumnezeu, căci precum este o ierarhie a valorilor, tot aşa este un Ierarh al lor.”
Urmărind emisiunea Romanii au talent, cred că oricine s-a putut încredința că și românii au primit talanți… nebanuit de mulți talanți. Totuși, fiind o emisiune profană ce urmarește cu precădere spectacolul și ratingul, desigur că există minusuri ale acestui show tv. Așa cum spunea părintele Dorin, juriul nu a apreciat ceea ce l-a depășit, iar lucrul acesta a fost în detrimentul tuturor. Daca tu ca membru al juriului, știi să apreciezi doar muzica, dansul, numerele de magie și acrobația, asta nu înseamnă că nu există multe alte talente, ci înseamnă doar ca tu ești limitat în a aprecia diversitatea talentelor sau cineva ți-a impus anumite limite.
Desigur că pentru o emisiune de spectacol era de înteles să fie selectate talentele care fac spectacol, însă emisiunea cu pricina se numeste Românii au talent iar nu Românii fac spectacol. De aceea nu este justificată negarea unor talente precum recitatul poeziei, tunsul unei oi sau rezolvarea unei probleme de matematică. Este de știut că nu toate talentele fac spectacol. Poți fi talentat la scris sau la făcut mâncare fără să faci spectacol.
Neprofesional a fost și faptul că s-a facut confuzia între talent și spectacol. Spectacol au facut și cei trei travestiți dar asta nu a însemnat că aveau talent, ci doar că au făcut un spectacol de prost gust apreciat de public. Din aceste considerente, bine a concluzionat părintele Dorin: „Dacă reducem toate talentele la dans, muzică și scălămbăială, pentru că juriul doar la astea se pricepe, nu-i vom vedea niciodată pe marii români talentați ci doar talente periferice și multe non-valori la modă.”
Cu toate aceste neajunsuri, m-am bucurat mult că în aceasta emisiune au avut șansa să se afirme și oameni cu adevărat talentați iar bucuria a fost și mai mare datorită faptului că în finala au rămas trei tineri care promit mult prin felul în care și-au pus talentele în valoare: Adrian Țuțu, Narcis Ianău și Valentin Dinu.
Ceea ce prețuiesc la Adrian Țuțu se datorează mesajelor pe care le-a transmis prin cele trei piese compuse de el. Din păcate unii dintre noi nu au înțeles că Adrian nu a concurat la voce cu ceilalți ceilalți doi concureți care l-au surclasat la acest capitol, ci s-a impus pentru talentul de a transmite mesaje. În cele trei piese, Adrian a vorbit despre respectul ce se cuvine ca tinerii să-l poarte părinților, despre recunoștința față de Dumnezeu și despre dorința de a schimba în bine România, începand cu propria noastra ogradă. Cuvinte mari pentru un om mic…de ani, dar mare în aspirații și idealuri.
Eu cred că mesajele lui Adrian sunt o lecție valoroasă mai ales pentru cei care au indigestie la glasul preoților bisericii. Poate măcar în acest mod profan, unii dintre tinerii certați cu normalitatea vor învăța lucruri elementare precum: „cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie și mulți ani să trăiești pe pământ” și „Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai altț dumnezei afară de Mine”.
Prin piesa recitată în finala concursului, Adrian s-a situat la antipodul curentului general de fragmentare socială. Dacă prin intermediul mass-mediei și a blogosferei românești se promovează un duh al dezbinării dintre semeni și al denigrării valorilor, mesajul lui Adrian a fost unul mobilizator și moralizator care uneste, căci „toţi… suntem legaţi de greutăţi”. Și faptul că mesajul lui Adrian a fost atât de bine primit de public, arată că mulți dintre români simt nevoia să fie încurajați pentru a da tot ce au mai bun din ei, atât pentru familiile lor cât si pentru țara în care s-au născut.
Nu în ultimul rând Adrian a demonstrat că nu stilul muzicii este cel care face ca o melodie să fie frumoasă sau nu, ci felul în care te folosești de stilul adoptat și duhul pe care îl imprimi melodiei interpretate. Mai mult decât atât, Adrian a arătat că defapt muzica hip-hop nu este una destinată limbajului vulgar și violent, ci a arătat doar că din prisosul inimii grăieste gura. Se pare că această lecție atât de necesară a căzut prea greu unor poluatori verbali din aceeași breaslă, care fac necinste bunului simt. Lucrul acesta nu este de mirare întrucât bădărănia, oricât de artistic ar fi prezentată, este mereu în antiteză cu bunul simț. Iar Adrian a avut nu numai bun simț în mesajele sale ci și accente religioase care au dat putere mesajului său.
Narcis Ianău m-a impresionat datorită vocii sale de contratenor, acest talant rarisim în lumea muzicii. Însă m-a bucurat mult nu numai vocea lui Narcis ci și atitudinea lui lipsită de ambiții deșarte. Dacă pentru mulți dintre cunoscuții săi, Narcis era doar un alt dexter ciudat, iată că Dumnezeu arată încă odată cum îi ridică pe cei smeriți și îi coboară pe cei mândri, prin feluri cum nici nu-ți trece prin minte.
Narcis a deschis apetitul pentru muzica clasică, adică apetitul pentru muzica frumoasă și sănătoasă. De aceea sperăm să devină o prezență scenică promovată constant, căci muzica cu tentă senzuală și duh de razvratire a infestat o intreaga generatie de tineri, așa încât este nevoie de o detoxifiere muzicală imediată iar muzica clasică ar fi cel mai bun antidot.
Valentin Dinu, un tânăr familist, modest, blând și cu voce de aur, despre care Andra, nu degeaba a recunoscut că: „dacă ar fi fost să aleg eu câștigătorul, l-aș fi ales pe Valentin Dinu. El mi s-a părut într-adevăr un om cu har, așa cum rar întâlnești chiar și printre cei care iși cultivă talentul o viață întreagă.”
Și într-adevăr, harul lui Dumnezeu l-a ajutat pe Valentin să cânte atât de duios și plin de încărcătură emoțională, încât melodia din finală End of the road a fost interpretată mai frumos decât originalul. Și nu puțin lucru este acesta căci puțini sunt artiștii care reușesc o interpretare mai frumoasă decât originalul.
Valentin mi-a stârnit admirația nu numai pentru blândețea și căldura sufletească degajată prin vocea și ochii săi, dar și pentru faptul că nu i-a fost rușine să-L mărturisească pe Dumnezeu în mod natural și nu crispat. Într-o vreme în care tinerii se rușinează în a-și face cruce la masă atunci când sunt la restaurant cu prietenii, sau se simt timorați să recunoască faptul că postesc, Valentin ne-a dat o lecție de evlavie firească în plublic ce ar trebui să ne dea mult de gândit.
Insă nu numai acest lucru ar trebui să ne dea de gândit, ci și faptul că Valentin s-a căsătorit atât de tânăr, fără a pune cariera înaintea familei. La 22 de ani Valentin are un baietel de 2 anișori, și mă întreb câte „motive” de a clasifica o sarcina drept nedorită, nu găsesc tinerii cu situații materiale și sociale mult mai bune ca ale lui. Totuși, Dumnezeu arată prin Valentin că dacă vom căuta mai întâi împărăția lui Dumnezeu, toate celelalte ni se adaugă nouă. Unii vor spune că Valentin a avut șansă, însă eu spun că înaintea lui Dumnezeu, toți cei care ascultă de El au șanse.
Mă bucur mult că acești trei tineri au fost finaliștii primei ediții de la Românii au talent, deoarece în afară de talentele lor, ei ne-au oferit și niște lecții importante de viață. Important este să învățăm aceste lecții, căci lecțiile cele mai valoroase sunt adesea trecute cu vederea tocmai din pricina faptului că sunt oferite gratuit, fără să le merităm.
Nu în ultimul rând sperăm ca toți românii talentați să fie promovați așa cum se cuvine iar non-valorile să dispară din peisajul mediatic. Faptul că acești trei tineri au ajuns în finală, arată că românii sunt dispuși spre o schimbare în bine, dar aici un cuvant hotărâtor îl au formatorii de gusturi: trusturile de show-bizz.
Noi speram ca acești tineri talentați să nu fie înabușiti de smochinii neroditori ai muzicii autohtone, și ne dorim să li se dea șansa de a-și inmulți talanții pe care i-au primit, spre Slava lui Dumnezeu și binele tuturora.
(Razvan)
Bogdana
mai 2, 2011 @ 3:26 pm
se poate da like? :-))
Claudiu
mai 2, 2011 @ 3:39 pm
Sigur Bogdana, ai buton sus, exact sub titlul articolului. 🙂
gaceu daniel
mai 2, 2011 @ 6:32 pm
Adrian Țuțu, fiind orfan, a bagat asta la inaintare. Este doar un smecheras de cartier ce intalnesti la tot pasul (el este mai special fiindca are sora avocat, mare lipsa de bani duce).
Pe langa asta, ascultati si voi ceilalti artisti de rap din romania, aproape acelasi mesaj este transmis. Voi chiar ati luat-o de buna?
Ludmila
mai 2, 2011 @ 7:54 pm
gaceu daniel,
HRISTOS A INVIAT !
Cred ca nu-ti face bine aceasta nota rautacioasa cu care ai scris comentariul de mai sus; acest baiat a cantat frumos si cu sinceritate, si avand si o sensibilitate deosebita, nu s-a putut desparti de ea, de dragul unor critici severi precum te-ai facut si tu; daca a castigat concursul, e incurajator pentru el, ca sa persevereze, si sa se realizeze intro viata care l-a lovit poate de mic.
Cu ceilalti doi este altceva.
Narcis, nu numai ca ne-a surprins pe toti, pe multi ne-a blocat, nevenindu-ne sa credem. Dar el are in fata succesul pe "marile scene ale lumii", pe care si le doreste fara a sti care sunt acestea.
Domnul sa-i ajute pe toti trei !
Doamne ajuta !
Admin
mai 2, 2011 @ 8:04 pm
Daniel, nu intelegem ce treaba are talentul lui Adrian cu ceea ce spui tu despre Adrian. Noi vorbeam de talentul lui Adrian, nu de faptul ca e orfan.
Letanico
mai 2, 2011 @ 9:11 pm
@Ludmila
Într-adevăr Adrian a demonstrat că are o sensibilitate aparte alegând niște versuri așa de deosebite pentru show-ul televizat. Însă n-aș spune că "nu s-a putut despărți de ea"(sensibilitate)având în vedere că înafara showlui acesta nu e nici pe departe stilul și registrul pe care îl adoptă(nu pot da exemple din respect pentru site, dvs, etc dar puteți căuta melodiile sale pe internet dacă doriți Lil Shean este numele său de scenă. În fine nu-i contest talentul din cadrul emisiunii doar că aș fi zis că acesta pălește prin comparație.
Doamne ajută!
Admin
mai 3, 2011 @ 6:41 am
Salut Letanico!
Intelegem punctul tau de vedere, si intr-adevar este normal ca asa cum ne prezentam in fata unei intregi tari, tot asa sa fim si in particular. Altfel falsam propria imagine in ochii oamenilor.
Insa, acum am vorbit doar de talent in cazul lui Adrian, cu exceptia lui Valentin pe care l-am dat exemplu de om familist.
Din fericire Dumnezeu este darnic si da talanti multi, nu numai romanilor ci si tuturor oamenilor din lumea aceasta. Insa din pacate nu toti isi negustoresc talentele in favoarea lui Dumnezeu. Talente avem destule, depinde cum le folosim: spre osanda sau spre mantuirea noastra.
Si Florin Salam are talent la cantat. Insa din pacate, de cele mai multe ori nu si-l foloseste cum trebuie ci pentru lucruri desarte.
Faptul ca Florin Salam isi iroseste talentul nu constituie un motiv pentru mine de a nu-i remarca talentul in sine. E raspunderea lui cum isi foloseste talentul, si toti purtam raspunderea pentru talantii care ni s-au dat.
La fel si in cazul lui Adrian, depinde de el cum isi va folosi talentul:
a) in favoarea lui Dumnezeu (nu trebuie neaparat sa-l invoce pe Dumnezeu in melodii pentru asta)
b) in favoarea intereselor meschine, avand soarta smochinului neroditor.
Timpul va spune mai multe.
Ludmila
mai 3, 2011 @ 7:27 am
Letanico,
HRISTOS A INVIAT !
Pt ca mi te-ai adresat direct, politicos este sa-ti raspund la randul meu.
Tu de ce descoperi, ce poate Dumnezeu ascunde? Eu nu am stiut care este numele de scena a lui Adrian, si nimic despre el, decat ce am vazut pe acest site. Si nu-l voi cauta pe unde ai facut trimitere, ca ce am vazut a fost suficient.
Eu i-am vazut puritatea copilareasca pe chip, pe care datorita emotiilor concursului nu si-a putut-o ascunde, iar drama lui de ce si-ar fi ascuns-o, daca traieste cu ea clipa de clipa? A, ca nu si-o descopera in "gashca", este caracteristic baietilor sa "se dea mari", puternici, cum ii sta bine unui barbat, dar au tot atata sensibilitate sufleteasca ca si toti ceilalti oameni, traind mai greu decat ei, daca trebuie sa-si ascunda trairile interioare uneori foarte intense.
Iar mesajul transmis este unul biciuitor pentru cei care au parinti si nu-i respecta, dand dovada chiar de lipsa de iubire.
Oare nu avem toti si defecte, si greseli, si pacate, si ne-ar parea bine ca altii sa ni le arate cu degetul, sau Dumnezeu sa ni le arate tuturor ? Nu.
Fiti mai ingaduitori unii cu altii, ca si Dumnezeu sa fie cu noi toti.
Doamne ajuta !
GeoAlena
iunie 1, 2011 @ 1:41 pm
HRISTOS A INVIAT!
M-a impresionat foarte tare aceasta recenzie… Dumnezeu chiar lucreaza si astfel?!