Salina Praid
De 1 iunie, am fost în vizită la Salina Praid din județul Harghita, una dintre cele mai mari saline din țară și din Europa. În inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul în salină se face coborând 300 de trepte de lemn.
Nici nu apuci bine să deschizi ușa de la intrarea în salină, că ți se desfășoară brusc în fata ochilor un adevărat orășel de joacă pentru copii: o mulțime de băncuțe, leagăne, tobogane, balansoare, castele gonflabile și alte „ustensile” care fac deliciul copiilor.
Atmosfera a fost cu atât mai veselă cu cât mă aflam acolo împreună cu soția chiar de ziua copiilor. Nu aș exagera dacă aș spune că în salină erau condensate câteva grădinițe de copii. Deși din fotografii nu se văd așa mulți copii, totuși vă asigur că ei au umplut salina de tropăituri, chicoteli, năzbâtii și joacă, într-un cuvânt de: viață.
Salina Praid se întinde pe o suprafață mare așa că am avut ce vedea preț de 2 ore. Unii copii erau echipați cu role, alții încercau să joace un soi de fotbal, iar cei mai mari se delectau la jucat tenis de masă în locurile special amenajate. Loc de joacă și pentru cei mici și pentru cei mari.
La un moment dat am zărit și un loc amenajat pentru slujbe unde, după câte am citit, slujesc pe rând ortodocşii, catolicii şi reformaţii. Nu intru în detaliile unui astfel de compromis canonic, ci doar vă spun că asta era situația de la fața locului.
La mică distanță de acest loc de slujire era amenajat și un țarc de prezentare a evoluției metodelor de exploatare a sării de-a lungul timpului și până în prezent.
Aproape de ieșirea din salină, am dat de o altă încăpere mare, unde era amenajat un restaurant de tipul „plimbă tavă”, și spre marea noastră surprindere prețurile nu erau „sărate” deloc. Așa că, fiindu-ne foame, ne-am ospătat cu o ciorbiță și cu un gulaș de-al casei, după care ne-am îndreptat spre ieșire, încântați de o experiență frumoasă.
Chiar dacă nu toți aveți posibilitatea să ajungeți la Praid, vă oferim cu drag experiența noastră de acolo, în imagini.
PS: În genere fotografiile au calitate mediocră din pricina iluminatului artificial insuficient și a aerosolilor, așa că mai bine de atât nu am putut fotografia.
(Dan)