[Dialoguri de suflet] Sâmbata lui Lazăr – Învierea „cea mică” a neamului omenesc
Începem cu ajutorul lui Dumnezeu șirul emisiunilor „Dialoguri de suflet” dedicate Patimilor Domnului. Prima din această salbă a sărbătorilor Patimilor Domnului este Sâmbata Învierii lui Lazăr. Vă urăm audiție cu folos duhovnicesc.
http://radio.ortodoxiatinerilor.ro/dialoguri-de-suflet-sambata-lui-lazar-invierea-cea-mica-a-neamului-omenesc/
Sâmbăta lui Lazăr este din punct de vedere liturgic sărbătorită ca o duminică. Este zi de mare sărbătoare pentru că Hristos Domnul înviază un om, scoțându-l din putrefacție.
În această sămbătă se întâlnește Dumnezeu, Creatorul a toate, Învierea Tuturor, cu omul căzut în păcat, legat de patimi, așa cum Lazăr era înfășurat în pânză, mut și orb, fără rațiune și fără posibilitatea de a se mai ajuta singur.
Starea lui Lazăr în momentul Învierii Domnului este starea întregii omeniri căzute în păcat, și batjocorite de diavol.
Învierea lui Lazăr este model al felului în care toți vom învia. Dar cum? Doar întâlnindu-ne cu Hristos, față-n față. Doar având o relație personală cu El.
Marta credea în învierea cea de apoi și când Domnului îi spune: „Fratele tău va învia” ea spune: „Ştiu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi”. Răspunsul Mântuitorului șochează omul contemporan:
„Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta? „
Învierea nu este o trecere ci întâlnire reală între Dumnezeu și om.
Cine nu se întâlnește cu Dumnezeu în Biserică, în Trupul și Sângele Lui, acela nu va învia.
O altă imagine care mi-a plăcut foarte mult și am aflat-o la domnul profesor Gheoghe Butuc este următoare:
Naosul bisericii unde stăm noi credincioșii este mormântul lui Lazăr. Ușile împărătești ale sfântului altar sunt piatra mormântului lui Lazăr. Deschiderea ușilor și ieșire preotului cu Sfintele Daruri zicând: „Cu credință și cu dragoste apropiați-vă!” este Iisus Hristos care cheamă la Viață (Înviere) pe fiecare om din biserică, legat de patimile sale.