Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată (06-19 aprilie 2015) – Cea mai frumoasă perioadă din anul bisericesc

Doamne ajută!

Dragilor, am intrat în cea mai frumoasă și bogată perioadă duhovnicească a întregului an bisericesc.

Vă încurajez să lăsam toate deoparte și să ne concentrăm pe bucuria pe care Domnul ne-o pune înainte în aceste următoare zile. Haideți să căutăm mai întâi împărăția cerurilor și toate celelalte se vor adăuga. Haideți să lăsăm pregătirile materiale pentru Paști și să punem accent pe ceea ce este mai important: sufletul.

Gătiți-vă sufletul cu post, rugăciune, pocăință, milostenie și primiți în toată ființa voastră Trupul și Sângele Domnului. Toate acestea vă vor aduce Împărăția Cerurilor chiar în voi.

Sâmbătă, 04 aprilie 2015 este Sâmbăta lui Lazăr – zi specială de pomenire a morților. Dacă puteți, mergeți și participați la Sfânta Liturghie, rugați-vă pentru sufletele celor trecuți la Domnul din neamul vostru, aduceți prinoase spre sfințire (colivă, vin, pâine și colaci, mâncare, etc.) și dați-le milostenie săracilor. Dacă puteți și dacă v-ați pregătit și ați primit dezlegare de la duhovnic, împărtășiți-vă cu Trupul și Sângele Domnului în această zi.

Spre seară urmează Vecernia Duminicii Floriilor, o oază de bucurie în mijlocul tristeții. O lumină în mijlocul pătimirilor ce urmează a le îndura Domnul.

Duminică, 5 aprilie 2015 este Duminica Floriilor, în care toată Biserica se îmbracă în haină de lumină, și toți de bucurie vom avea în mâini ramuri de finic și flori pentru a-L întâmpina pe Iisus Hristos, Creatorul nostru, Cel ce vine spre patima Sa de bună voie. Iarăși, cei ce s-au pregătit se pot împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului.

Duminică seara începe Săptămâna Patimilor, un râu duhovnicesc bogat, care inundă sufletele creștinilor și acaparează întreaga noastră atenție. În această seara va fi prima denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de luni când Biserica face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.

Luni, 6 aprilie 2015 seara urmează a doua denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de Marți în care se face pomenire de cele zece fecioare din Sfânta Evanghelie.

Marți, 7 aprilie 2015 seara urmează a treia denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de Miercuri în care dumnezeieştii Părinţi au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul aceasta s-a întâmplat cu puţin înainte de mântuitoarea patimă.

Miercuri, 8 aprilie 2015, seara urmează a patra denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de Joi în care sfinții care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieştilor Apostoli şi Sfintelor Evanghelii, ne-au pre­dat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoşatelor Taine, rugă­ciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului.

Joi, 9 aprilie 2015, dimineața se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în amintirea Cinei cele de Taina a Domnului și în unele Biserici se reface momentul spălării picioarelor ucenicilor de către Domnul Hristos. Este o Sfânta Liturghie de o frumusețe aparte în tot anul bisericesc. Mergeți cu bucurie și dacă v-ați pregătit împărtășiți-vă cu Trupul și Sângele Domnului.

Joi seară urmează a cincea denie, momentul culminant al acestei săptămâni: răstignirea Domnului și scoaterea crucii în mijlocul bisericii. Este Denia din Sfânta și Marea zi de Vineri în care se prăznuiesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insul­tele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa, şi înainte de toate, crucea şi moartea, pe care Ie-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, ce a fost răstignit împreună cu El.

Vineri, 10 aprilie 2015, dimineață se citesc ceasurile împărătești.

Vineri seara, începe ultima denie, a șasea: Denia din Sfânta și Marea zi de Sâmbătă în care se face amintire de îngroparea Domnului și toți participăm la slujba Prohodului, o alcătuire poetică minunată, care îi unește pe toți creștinii lângă Dumnezeu, așa cum cloșca își adună puii sub aripile sale. O seară care marchează orice suflet cinstit și însetat de harul lui Dumnezeu.

Sâmbătă, 11 aprilie 2015, dimineață se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iarăși o liturghie cu cântări aparte, ceva rar în tot cultul nostru. O altă ocazie de a primi Trupul și Sângele Domnului.

Sâmbătă seara, la miezul nopții serbăm tot neamul creștinesc de pe întinsul pământului Învierea Dumnezeului nostru drag: Iisus Hristos – Mântuitorul lumii. În toate bisericile se săvârșește mai întâi slujbă afară prin care se aduce lumina învierii tuturor și apoi urmează Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie. Pregătiți-vă duhovnicește să vă împărtășiți cu Sfânta Euharistie în cea mai mare zi a Universului: Ziua Învierii.

Pregătiți-vă sufletește pentru a vă împărtăși apoi în toate zilele de Paști, căci doar așa vom simți bucuria cea adevărată a Învierii Domnului.

Duminică, 12 aprilie 2015, Ziua Paștilor Domnului, la ora 12.00 va avea loc slujba numită popular „a doua Înviere”, în care se va citi evanghelia Învierii Domnului în 12 limbi ale pământului.

Luni, 13 aprilie 2015, a doua zi de Paști, are loc Sfânta Liturghie și seara vecernia pentru a treia zi de Paști. Pregătiți-vă duhovnicește să vă împărtășiți cu Sfânta Euharistie. În aceste zile primirea Sfintei Împărtășanii nu este condiționată de postire, pentru că am postat deja 49 de zile, iar acum urmează zile de mare bucurie.

Marți, 14 aprilie 2015, a treia zi de Paști, are loc Sfânta Liturghie. Gustați din Trupul și Sângele Domnului.

Vineri, 18 aprilie 2015 sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, are loc Sfânta Liturghie. Iarăși o ocazie să primim Sfânta Euharistie și să simțim bucuria mare a Săptămânii Luminate.

Nu ratați acest program duhovncesc pregătit cu înțelepciune de Dumnezeu în Biserică tuturor creștinilor.

Nu este bucurie mai mare decât aceste două săptămâni ale anului bisericesc.

Săptămâna mare și săptămâna luminată sunt cu adevărat inima anului Bisericesc.

Toate cele rânduite de Dumnezeu în această perioadă sunt spre unirea tuturor, spre iertarea, spre buna înțelegere, spre pace și bucurie între oameni și nu spre desfătăre duhovnicească egoistă. În toată această perioadă pliniți bucuria duhovnicească a slujbelor cu milostenie, cu rugăciunie dese, cu pocăință și smerenie.
 
 
(Claudiu Balan)

(Visited 6 times, 1 visits today)