Skip to content

1 Comment

 1. Laura-optimista
  octombrie 2, 2010 @ 7:47 pm

  După ce ieri Biserica noastră a prăznuit cu recunoştinţă şi bucurie Acoperământul Maicii lui Dumnezeu, astăzi, în a doua zi a lunii octombrie, îi pomeneşte pe Sfinţii mucenici Ciprian şi Iustina. Vă propun să medităm puţin asupra vieţii acestor doi sfinţi martiri ai lui Hristos:
  „Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian, numit şi „Magul” sau „Vrăjitorul”, locuia, în timpul împăratului Deciu (249-251), în Antiohia (între Siria şi Arabia). Părinţii lui erau păgâni şi oameni superstiţioşi. Încă de mic a fost iniţiat în tainele păgânismului, iar la vârsta de 10 ani lua parte la aducerea jertfelor pe Muntele Olimpului (Grecia) unde se credea a fi şi locuinţa zeilor. De aici a mers în Argos (Grecia), în Frigia (Asia Mică), în Egipt şi Chaldeia unde a învăţat ştiinţele magiei şi astrologiei, ajungând un cunoscut vrăjitor al timpului său. În acelaşi oraş, Antiohia, se afla şi Sfânta Muceniţă Iustina, fiica preotului păgân Edesis şi a soţiei sale Kleonida. Iustina, auzind pe diaconul creştin Prailie vorbind despre Hristos unor oameni, a crezut şi s-a alăturat Bisericii lui Hristos, mai pe urmă şi părinţii ei, primind în cele din urmă botezul. Un tânăr din Antiohia, Aglaid, văzând frumuseţea Iustinei încerca în orice fel să o ia pe aceasta de soţie. Însă iubirea Iustinei, pentru Domnul nostru Iisus Hristos era prea mare ca Aglaid să reuşească să o convingă. Atunci, tânărul Aglaid a cerut ajutorul vrăjitorului Ciprian care a încercat toate mijloacele prin care ar fi putut-o ispiti pe Iustina, însă au fost în zadar.

  Ciprian şi-a dat seama de puterea Crucii Mântuitorului Iisus Hristos şi de faptul că s-a înşelat şi luând cărţile vrăjitoreşti ca să le ardă, s-a dus la Episcopul Antim şi căindu-se a fost botezat de către acesta şi ridicat în treapta de diacon, preot şi chiar episcop. Sfânta Muceniţă Iustina a fost ridicată în treapta de diaconiţă. Fiind aduşi de către păgâni în faţa guvernatorului Evtolmie, sunt supuşi supliciilor, scăpând de fiecare dată nevătămaţi. Din cauza acestui fapt, guvernatorul îi trimite în Nicomidia, la împăratul Diocleţian care îi condamnă la moarte prin sabie, osânda fiind împlinită pe malul râului Galus de lângă Nicomidia.”
  sursa online: http://www.ziarullumina.ro

  Tot astăzi, Biserica ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos.
  Doamne ajută!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *