Scoate din tine orice urmă de trufie şi de ură împotriva aproapelui
Te superi pe aproapele tău, îl dispreţuieşti, nu vrei să vorbeşti cu el calm, cu dragoste, fiindcă are un caracter care îţi repugnă: e grosolan, brutal, dispreţuitor, acestea vădindu-se în vorbirea şi în manierele lui. De asemenea, îţi displace fiindcă: îşi dă aere, se consideră mai ceva decât este şi se comportă trufaş şi nerespectuos. Tu însă, care eşti doctorul şi învăţătorul aproapelui, meriţi să fii acuzat mai mult decât el. „Doctore, vindecă-te pe tine însuţi” (Luca 4, 23). Învăţătorule, caută mai întâi să înveţi tu însuţi!
Răutatea ta este mai rea decât tot răul. Gândeşte-te, e oare cu putinţă să vindeci răul cu rău? Având tu însuţi bârna în ochi, poţi scoate oare paiul din ochiul aproapelui? Răutăţile, neajunsurile se îndreaptă cu binele, cu mângâiere, cu dragoste, blândeţe, smerenie, răbdare. Recunoaşte-te cel dintâi dintre păcătoşi, dintre cei ce ţi se vor părea păcătoşi, sau chiar sunt, aşază-te pe tine mai prejos ca toţi. Scoate din tine orice urmă de trufie şi de ură împotriva aproapelui, de nerăbdare şi de mânie şi atunci vei putea să-i vindeci pe alţii. Treci cu vederea, din dragoste îngăduitoare, scăderile altora.
Chiar dacă descoperi abateri în comportarea aproapelui, cu ce te vei alege dacă le vei da în vileag? Îi vei purta vrăjmăşie. Dar este cineva fără de păcat? De aceea ni s-a poruncit să iertăm greşiţilor noştri dacă nelegiurile noastre le vede Dumnezeu, putea-vom oare să ne impotrivim judecăţii Sale? „Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl cel ceresc” (Matei 6, 14). La cina dragostei stăm împreună cu însuşi întruchiparea Dragostei, dar nu ne iubim unii pe alţii! Ciudat! Şi nici nu ne îngrijim de aceasta. Iar iubirea nu ne va veni de la sine, fără râvnă, strădania şi lucrarea noastră.
Iubitorul de oameni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mulţumescu-Ţi din adâncul inimii că mi-ai dat ascultare când m-am rugat pentru iubirea de aproapele şi pentru dispreţuirea celor pământeşti, şi că ai revărsat asupra inimii mele pace, dulce şi înţeleaptă iubire. Întăreşte-mă prin aceasta, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre Născătoarea de Dumnezeu şi ca să fiu copil al Tău, Doamne, şi copil al Ei cu totul adevărat.
26 iulie 1864, ora 11 seara Sfantul Ioan de Kronstadt
contribuabil
aprilie 27, 2010 @ 11:26 am
http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/Elementedeastronomie.html#admin
Notă admin: filmul de mai sus ne prezintă anotimpurile precum şi echinocţiul şi solstiţiul în sistemul heliocentric. Observaţi că deşi axa Nord-Sud a
Pămantului era înclinată la 23.5 grade, în momentul în care se explică echinocţiul această axă se îndreaptă şi dispar cele 23.5 grade, de ce oare ?
Maria
aprilie 27, 2010 @ 10:21 pm
ce spune sfantul despre cei care se simt fara sens in viata sau nu isi gasesc rostul in lume?
Maria
aprilie 29, 2010 @ 2:46 pm
poate gasiti un raspuns la intrebarea mea, ca eu asa ma simt uneori.
Adriana
aprilie 29, 2010 @ 2:58 pm
Maria,
Si eu sunt curioasa ce spun sfintii la asa intrebare. Dar daca te ajuta cu ceva, pot sa iti spun ce cred eu despre asta. Rostul pentru care suntem facuti este sa iubim si sa fim iubiti, pentru ca Dumnezeu este iubire iar noi suntem facuti dupa Chipul si Asemanarea Sa. De aceea, cand se intampla sa iubim si sa fim iubiti, ne simtim la locul nostru si nu mai avem senzatia ca am fi fara rost, nici macar nu ne mai trece asa ceva prin cap. Problema este ca de multe ori se poate intampla sa nu simtim ca am fi iubiti si sa ni se para ca nici nu avem pe cine iubi, adica cu alte cuvinte sa ne simtim singuri. In acest moment vine ispita gandului si senzatiei lipsei rostului nostru. Pentru asta ajuta rugaciunea prin care sa cerem sa simtim iubirea lui Dumnezeu pentru noi si pentru om in general, si in urma acestei rugaciuni, totul capata alt sens si dispare chiar si ideea ca cineva ar putea fi fara rost in lumea asta. Incearca si sa imi spui daca a functionat 🙂
omp
aprilie 29, 2010 @ 4:24 pm
Maria, ce zici de rugaciunea asta: revarsa, Doamne, in inima tuturor, iubirea Ta!
Nelu
mai 3, 2010 @ 10:58 pm
Ce este o minune ? Ceva mai presus de fire . A ierta e mai presus de fire , astfel cel ce iarta greselile aproapelui adevarat facator de minuni este .