Skip to content

17 Comentarii

  1. sharbinsk
    octombrie 20, 2015 @ 10:14 pm

    De pe siteul adevărul :
    [i]„Ce se întâmplă în medii defavorizate, unde copiii neşcolarizaţi sunt majoritari, ştie toată lumea, mai puţin, s-ar zice, cei din Asociaţia Ortodoxia Tinerilor.”[/i]

    O educație sexuală generalizată în școli nu ar atinge mediile defavorizate tocmai pentru că astfel de tineri nu frecventează școala unde s-ar desfășura orele în cauză.
    [b]Dacă statul nu a putut gestiona un anumit profil social, mai rar întâlnit care presupune mai puține cheltuieli decât educația de masă; [/b]
    [u]În baza căror premise se ajunge la concluzia că o educație sexuală generalizată va atinge rezultatele preconizate sau va preveni abandonul școlar ?[/u]

    [u]Înainte să se impună părinților o anumită oră prin forța legii ar trebui ca susținătorii să argumenteze[/u] cu studii și statistici ideea că ora de educație sexuală a îmbunătățit sănătatea publică în statele în care se predă.

    Marea Britanie reprezintă un exemplu despre cum sexualizarea copiilor degenerează în conduite negative pentru care sunt exmatriculați anual mii de tineri, unii cu vârste până-n 12 ani.
    http://www.independent.co.uk/news/education/education-news/3000-pupils-excluded-from-school-for-sexual-misconduct-8556254.html
    http://www.agerpres.ro/externe/2013/04/02/peste-3-000-de-elevi-exmatriculati-in-marea-britanie-pentru-comportament-sexual-18-25-59

    Deci orele de educație sexuală nu i-au făcut nici mai responsabili nici nu i-au ferit de conduite bizare în medii urbane cu nivel de trai ridicat, din contră s-a excaladat agresivitatea verbală sexuală iar raportarea față de celălalt a devenit [b]desensibilizată[/b], cu procese cognitive similare raportării la obiecte.

    [i]„Să mă ierte liderii Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor care acuză educaţia sexuală ca fiind „secularizată“ (auzi vorbă!) şi ca având malefice efecte „pentru viaţă“, spre deosebire de benefica educaţie creştină, să mă ierte, zic, dacă îi bănuiesc de o naivitate vecină cu prostia”[/i]

    Pe lângă ce s-a zis în scrisoarea deschisă; unde anume în programele pentru educație sexuală sunt informați tinerii cu privire la [u][b]consecințele psihologice nefaste [/b][/u], ale avortului [de exemplu] ? că doar în mediile creștine mai apar astfel de mărturii.

    Și ce garanții există că anumite teorii care nu concordă cu bioetica [precum infanticidul persoanelor născute cu sindrom down până la un an] nu vor „îmbunătăți” programele despre avort în numele „viziunii tolerante” a secolului XXI ?

    Ca toate discuțiile despre introducerea orei de educație sexuală, accentul cade mai puțin pe forma,frecvența, vârsta, conținutul, calificarea celor care o predau și mai mult pe blamarea bisericii ortodoxe.

    [i]„Psihologii şi sociologii au înşirat zeci de argumente în favoarea necesităţii educaţiei sexuale la timp, în şcoală, adică, relevând totodată riscurile lipsei ei pentru sănătatea tinerilor, a populaţiei, în general”[/i]
    Deocamdată în Marea Britanie realitatea școlară contrazice această ipoteză.

    A repeta greșelile altor state în plin secol al informației este un exemplu impardonabil de [i]„naivitate vecină cu prostia”[/i] dacă nu chiar rea credință față de cea mai vulnerabilă catgorie socială.

    Reply

  2. Iustin
    octombrie 21, 2015 @ 7:42 am

    „Pentru cei care cred, am 1000 de motive, pentru cei care nu cred, nu am ce sa le spun”. Fer. Augustin. Prietenilor de la Ortodoxia Tinerilor, bine ca existați, ați adus argumente care nu pot fi contrazise. Eu va mulțumesc pentru ce faceți pentru ca voi cu adevărat educați tinerii și astfel ii ajutați sa se bucure cu adevarat de viata. Cu recunoștință, un creștin catolic.

    Reply

  3. Andrei Calin
    octombrie 21, 2015 @ 8:36 am

    @ sharbinsk

    In Marea Britanie situatia era la fel si inainte de educatia sexuala. Ora aceea nu a schimbat nimic, probabil pentru ca a fost facuta prost si rapid.

    Reply

  4. Andrei Calin
    octombrie 21, 2015 @ 8:38 am

    In Italia, de exemplu, au ora de educatie sexuala. Au printre cele mai mici rate de avort din Europa, si cele mai putine nasteri din partea minorelor.

    Deeeci….

    Reply

  5. Ludmila Doina
    octombrie 21, 2015 @ 12:16 pm

    [b]Nu am cuvinte sa exprime bucuria publicarii acestei scrisori cu destinatie precisa, acolo unde era absolut necesar, datorita responsabilitatii enorme detinute.[/b]

    Nu s-a scris nimic in plus, si nu lipseste nimic.

    CINE ARE URECHI DE AUZIT SA AUDA !

    Personal multumesc pentru toate cele scrise mai sus, eu fiind o persoana din aceeasi generatie cu destinatarul acestei scrisori, si sunt ingrozita de educatia care deja se da copiilor in scoli, sau mai degraba nu se da, fara sa mai fie vorba si de introducerea obligatorie a acestei indiscipline sexuale.

    La fel ca si Iustin, multa recunostinta pentru implicarea atat de serioasa, prvind acest subiect de o mare delicatete, fata de care numai parintii detin raspunderea.

    Sfante Mare Ierarh NICOLAE, ocrotitorul familiilor, ajuta copiii si nepotii nostri, sa nu treaca prin astfel de experiente aducatoare de boli, dintre care cele mai multe mintale si in final la sinucideri.

    DOAMNE AJUTA

    Reply

  6. Ludmila Doina
    octombrie 21, 2015 @ 12:45 pm

    Nu am cuvinte sa exprime bucuria publicarii acestei scrisori cu destinatie precisa, acolo unde era absolut necesar, datorita responsabilitatii enorme detinute.

    Nu s-a scris nimic in plus, si nu lipseste nimic.

    CINE ARE URECHI DE AUZIT SA AUDA !

    Personal multumesc pentru toate cele scrise mai sus, eu fiind o persoana din aceeasi generatie cu destinatarul acestei scrisori, si sunt ingrozita de educatia care deja se da copiilor in scoli, sau mai degraba nu se da, fara sa mai fie vorba si de introducerea obligatorie a acestei indiscipline sexuale.

    La fel ca si Iustin, multa recunostinta pentru implicarea atat de serioasa, prvind acest subiect de o mare delicatete, fata de care numai parintii detin raspunderea.

    Sfante Mare Ierarh NICOLAE, ocrotitorul familiilor, ajuta copiii si nepotii nostri, sa nu treaca prin astfel de experiente aducatoare de boli, dintre care cele mai multe mintale si in final la sinucideri.

    DOAMNE AJUTA

    Reply

  7. sdaniel
    octombrie 21, 2015 @ 8:39 pm

    Felicitari initiativei Ortodoxia Tinerilor (si nu numai) pentru dezbaterile pe tema educatiei sexuale. Nu sunt de acord chiar pana la capat, adica neintroducerea totala a orei de educatie sexuala. As sustine introducerea ei, dar ca disciplina optionala, dupa clasa a VI-a (cel putin), cu accent pe biologie-antropologie plus prezentarea laturii sentimentale a relatiei, cu prezentarea familiei crestine (ne place sau nu, Romania nu exista astazi in aceasta forma daca nu era aplicata ideea de „familie crestina””).
    Am incredere ca in aceste conditii de atentie a unor organizatii civice precum a voastra, Romania nu va cadea in extrema libertinajului/exceselor occidentale. Ca sa fiu corect („politically”) zic ca minoritatile (inclusiv cele libertine) au si rolul lor benefic, doar ca reprezentarea trebuie sa fie cat de cat proportionala. La o comunitate libertina de 0,01% din populatie, reflectarea in viata sociala, politica, mass-media etc trebuie sa fie cat de cat similara.

    Reply

  8. Boitos
    octombrie 22, 2015 @ 6:53 am

    Eu stau si ma gandesc , asa ca un om normal, tinerii din ziua de azi mai stiu altceva inafara de sex, sexualitate, dragoste, parteneri ?
    Adica mai stiu ca trebuie sa invete ca altfel nu se stie ce vor ajunge, ca trebuie sa ajute batranii, ca trebuie sa isi respecte parintii ?
    La bacalaureat e dezastru, la fumat si droguri e dezastru, la destrabalare e dezastru.
    Sunt convinsa ca exista si tineri care isi traiesc tineretea atfel asa cum trebuie, dar cred ca majoritatea se duc pe o panta spre rau .
    Si mai cred ca lipsa sau nu a materiei ,,Educatie sexuala” nu ii va salva.
    Familia trebuie sa le faca prima educatie in casa, dar daca lipseste cu desavarsire e totul pierdut.
    Eu personal nu vad rostul acestei materii in scoala.Doar un fel de amuzament .
    Atat timp cat majoritatea dintre tineri probabil ca sunt mai experimentati decat profesorii care le predau aceasta materie.

    Reply

  9. LuciaS
    octombrie 22, 2015 @ 4:34 pm

    Draga AndreiCalin, ca sa faci o comparație intre tari pe acelasi subiect, trebuie sa privești mai la adâncuri si nu doar la luciul apei. Cel putin in Scotia, de prin anii ’60 oamenii si-au pierdut direcția religioasă si tot libertinajul de astazi a fost posibil datorită acestei lipse. Acolo sunt preoți si preotese declarați homosexuali. In Italia, catolicismul inca e viu si inca destul de conservator. Nu știu sub ce forma se preda in Italia ora de educație sexuala, dar știu ca in Scotia li se da copiilor in jur de 11 ani sa vadă un filmuleț animat foarte explicit si li se spune ca au voie de la 16+ ani cu protecție. Copiii aceștia nu mai așteaptă inca 5 ani…plus ca o minora care naște primește £2000 pe luna plus un apartament de la primărie cu chirie de vreo £200. Tot in Scotia, la școlile catolice educația sexuala înseamna ora de anatomie a corpului uman. Știu ca li se mai spune ca sunt copii care au ori doua mame ori doi tati, dar nu trebuie sa-i judece.
    Tu știi ce cuprinde ora de educație sexuala in Italia?

    Reply

  10. Andrei Calin
    octombrie 22, 2015 @ 9:23 pm

    @Lucia

    Nu stiu de unde ai scos toate acele informatii. Uite unele reale:

    Rata de nasteri ale minorelor a scazut in Scotia cu 35% fata de 2007, acum fiind la 19 per 1000 nasteri (Romania este la 39 per 1000 de nasteri). In Scotia nu esti cu nimic mai speciala daca esti insarcinata, si ai sub sau peste 18 ani. Primesti aceleasi lucruri ca alte mame:

    20.70 lire pe saptamana pentru primul copil
    13.70 lire pe saptamana pentru viitorii copii
    Vizite la dentist gratuite (limitate)
    Medicamente gratuite.

    Nu stiu de unde ai scos chestia cu apartamentul, cu 2000 de lire pe luna.

    Propui sa-i invete pe copii sa-i [b]urasca[/b] pe cei cu preferinte sexuale diferite? Nu vad care este problema cu a le zice „Sa-i lasati in pace.”

    Reply

  11. LuciaS
    octombrie 23, 2015 @ 8:16 pm

    Draga AndreiCalin,
    Unu: Am trait in tara asta. Informațiile tale sunt corecte dar se referă la familiile normale, sa le spun asa. Eu atat primeam pentru copilul meu. Știu despre acele beneficii pentru persoanele defavorizate dintr-un caz real: o fetita in jur de 13-14 ani, colega cu unul din copiii romani, a ramas însărcinată, a născut si a primit aceste beneficii menționate mai sus. Apoi a trecut pe la scoala sa-si viziteze coplegii si sa le spună ce bine ii este..fara scoala. Acolo e din mama-n fiica, pentru localnicii care își propun asta, sa se limiteze la beneficiile de la stat care sunt mai mult decat suficiente.
    Doi: Spui ca educația sexuala nu a schimbat cu nimic situația in MB, pai atunci de ce sa o mai introducem? Ce atâta chin?
    Trei: Citeam, nu de mult, un studiu despre aceasta problema in MB si spunea ca statisticele făcute despre avorturi si nașteri din anii ’60 pana in prezent nu sunt relevante deoarece MB a avut in anii aceștia o dinamica a imigranților foarte mare, cine a locuit acolo sau a studiat știe, si din cauza diferențelor de cultura (musulmani, polonezi, indieni etc), nu sunt relevante.
    Patru: Nu sunt de acord cu ura, dar nici cu amestecarea binelui cu răul. Recomand tuturor sa citească Dan Puric – Suflet romanesc – e superb!
    Cinci: Scuza-ma, dar nu cred ca mi-ai răspuns la întrebare. Multumesc.

    Reply

  12. sharbinsk
    octombrie 23, 2015 @ 10:27 pm

    [i]„Propui sa-i invete pe copii sa-i urasca pe cei cu preferinte sexuale diferite? Nu vad care este problema cu a le zice „Sa-i lasati in pace.”[/i]

    S-a demonstrat și-n analiza siteului „clopoțel” că programa nu îndemna doar la tolerarea unor persoane cu anume orientări [u]ci încuraja[/u] permisivitatea față de [u]angajarea proprie[/u] a cursanților în orice experiență sexuală, fără nicio mustrare de conștiință sau rușine.

    Mai degrabă ura o propagă [i]„neokulturnicii”[/i] care sădesc în inimile copiilor [b]îndoială față de învățăturile părintești [/b]și valorile primite de acasă, caricaturizând autoritatea părintească pe motiv că moralitatea creștină ar fi de domeniul [i]„absurdului”, „iraționalului”[/i] în sec. XXI.
    În același timp cei de aceeași generație care preferă să rămână caști și să susțină valori morale sunt marginalizați și supuși disprețului colectiv.

    E atitudinea care reiese și din articolele celor cu pretenții moralizatoare(sic!), alde N.Manolescu care pendulează între etichetări gratuite și [b]trimiterea disprețuitoare[/b] la biserică a celor care vin cu idei moral-creștine despre familie și sexualitate.

    [u]Dacă ar fi după fabricanții de morală publică B.O.R nu ar trebui să-și transmită ethosul canonic nici măcar în spațiul ei ci să urmeze doar interpretarea pe care o diktează ei[/u] de la înălțimea… firului de nisip care se rățoiește la o biserică bimilenară.

    Nu doar că se provoacă o divizare socială copiii-părinți, o marginalizare a copiilor și a profesorilor de religie care nu aderă la valorile predate ci [b]câmpul misionar al Bisericii se restrânge tot mai mult,[/b] scopul final e secularizarea însăși a Bisericii și presarea ei să accepte setul de reguli!

    Reply

  13. Dan Tudorache
    octombrie 27, 2015 @ 10:51 am

    Cu întârziere dar și cu recunoștință, îți muțumim pentru aprecieri Iustine!

    Când ți-am citit afirmația că „ați adus argumente care nu pot fi contrazise”, mi-am zis în sine:
    „Ai un pic de răbdare, că imediat se trezește cineva care să ignore complet orice argument și să citeze câteva „statistici” ale „binefacerilor” aduse de Educația Sexuală.”
    Și n-a durat mult până când să intre în discuție Andrei Călin.

    Așa că mare dreptate avea și are Fericitul Augustin.

    PS: Mi-a povestit Claudiu că s-a întâlnit cu tine la una din serile Fericiți cei prigoniți de la București.
    M-am bucurat mult de veste, mai ales că subiectul eroilor și al istoriei naționale, este unul comun, indiferent de diferențele confesionale. Mi-aș dori să putem prezenta o temă și despre pilda de eroism/bărbăție a greco-catolicilor din închisori și din rezistența armată anticomunistă. Exemple sunt foarte multe, și pe cât de multe, pe atât de necunoscute.

    Reply

  14. Dan Tudorache
    octombrie 27, 2015 @ 11:03 am

    Andrei (Călin), cu părere de rău te anunț că ți-am suspendat contul.
    Ți-am atras atenția în repetate rânduri că ai abuzat de bunăvoința noastră.
    Ceea ce faci frăția ta nu se numește dialog ci trolling: Intervii mereu în comentarii, cu scurte afirmații, pentru a stârni polemici, făcând abstracție de orice argument din cadrul articolului.
    Tu nu te angajezi în dialoguri ci doar formulezi afirmații-fitile, după care „părăsești” scena, în timp ce alte persoane își rup din timpul lor pentru ați dedica răspunsuri, nu de puține ori ample.
    Ca să nu mai zic că ultima oară ai făcut și un proces de intenție Luciei.
    Ținând cont de tipul de „discurs” pe care l-ai practicat de-atâta timp în această comunitate, consider că prin suspendarea contului tău, nici tu nu ai nimic de pierdut, și nici noi.
    Dacă consideri utile informațiile de pe site, fie doar și parțial, le poți lectura în continuare întrucât nu te oprește nimeni.
    Însă dialogul cu tine ni se pare de prisos, la fel ca și alte explicații.

    Încă odată, îmi pare rău de situație.

    Reply

  15. Dan Tudorache
    octombrie 27, 2015 @ 11:06 am

    Sărut-mâna Ludmila!
    Rugați-vă pentru noi, să ne dea Dumnezeu puterea și înțelepciunea de a continua demersul de igienă morală în acestă chestiune care sincer, pe mine mă obosește de n-am cuvinte.

    Reply

  16. Dan Tudorache
    octombrie 27, 2015 @ 11:16 am

    Daniel,
    la fel ca și tine, nici eu nu sunt de acord cu introducerea unei ore de „educație sexuală” la clasele I-VI, cu atât mai puțin obligatoriu, chiar dacă această materie ar fi după o viziune tradițională de viață.
    N-are ce căuta o astfel de materie în lumea copiilor, oricât de „creștină” ar fi ea concepută, pentru că există riscul de a-i interesa înainte de vreme despre relațiile intime, ceea ce înseamă a-i sexualiza.

    Copiii află înformații despre sexualitate în mod natural de la părinți, atât prin explicațiile lor elementare despre biologia umană cât mai ales prin chiar modul de viață al familiei (cum se raportează tata la mama și invers). Numai că într-o familie decentă, tradițională, informațiile acestea sunt asimilate în chip inocent, nu vulgar.

    Deci informațiile „brute” despre sexualitate nu sunt un subiect care să-i preocupe în mod constant pe copii. Interesul sexual nu face parte din viața lor decât cel mult pasager. Abia cu începutul pubertății, începe să crească și interesul, dar iarăși, informațiile trebuie dozate în funcție de copil!, de dezvoltarea sa biologică și psihologică, pentru că întotdeauna sexualitatea are o latură intimă și cere o abordare delicată, cu o persoană potrivită, de încredere pentru copil. Iar acea persoană este de cele mai multe ori părintele. Și în niciun caz, o eventuală materie despre sexualitatea umană nu ar trebui să fie obligatorie, chiar dacă am presupune că s-ar desfășura după o viziune tradițională. Și-așa sunt sărmanii invadați de conținut sexual în lumea în care trăiesc și ar fi culmea să-i mai și obligăm să invețe la școală despre asta.
    Din contră, ce le-ar prinde extrem de bine copiilor, ar fi protejarea lor printr-o lege care să interzică mesajele, literatura și reclamele care au ca scop ori folosesc ca mijloc excitarea sexuală, inclusiv în spațiul virtual. În acest fel ar putea respira și ei într-o lume mai curată.

    Cât privește rolul minorităților libertine, ai intuit o chestiune foarte interesantă. Eu unul sunt de părere că Dumnezeu îi tolerează pe aceștia pentru a trezi conștiințele adormite/amorțite ale creștinilor, care cred că lucrurile merg de la sine, sau că creștinismul de duminică ori din an în paște, este suficient pentru a menține igiena morală în spațiul public.

    Și eu cred că se vor trezi mulți tocmai datorită ofensivei minorităților imorale față de copii.

    Reply

  17. sdaniel
    octombrie 28, 2015 @ 4:24 pm

    @ Dan
    Si eu zic ca minoritatile exista pentru a ne testa provenienta, unitatea, hotararea si, mai ales, daca suntem buni si la fapte, nu numai la vorbe.
    Exact cum ziceam si atunci cand ora de religie a devenit optionala. Spuneam atunci ca nu trebuie sa ne lamentam ci sa trecem la treaba. Rezultatul a fost covarsitor, un procent extrem de mare si-a inscris copilul la ora de religie.
    Cu munca, rabdare, incet-incet lumea se trezeste. Sper la rezultate foarte bune si pe tema avorturilor (care sunt crime cu premeditare ce sa ne mai ascundem), si a celorlalte proiecte initiate de Biserica.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *