Scrisoare către tineri – Tudor Chirilă
Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.
Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa. Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori.
Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?
Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.
Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.
Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool, cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre, ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla. Acum insa trebuie sa invatati, pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot, si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.
Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.
Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau. Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.
Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie. Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA? Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut. Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri. Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.
Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!
Nu va amagiti cu prezentul… Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?
cata
iulie 25, 2009 @ 9:03 pm
extraordinar articol…l-am citit cu sufletul la gura
bravo Tudor,asta e atitudinea care poate aduce SCHIMBAREA
vorbeintelepte
iulie 25, 2009 @ 11:18 pm
Dupa ce a indemnat atata timp tinerii la bautura, petreceri si desfrau, prin versurile cantecelor lui, acum i-a venit mintea la cap si a observat ca viata traita pentru satisfacerea placerilor este o cale gresita. O fi avut vreo revelatie dupa ce l-a parasit Andreea Raicu. Dar tot raul, spre bine, pentru ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci indreptarea lui. Asadar, sa-l primim si noi pe Tudor Chirila cu bucurie, ca pe fiul risipitor care s-a intors la tatal sau, cerandu-i iertare pentru toate prostiile savarsite.
claudiu
iulie 26, 2009 @ 12:50 pm
Si eu l-am citit la fel, pe nerasuflate. Are ceva articolul asta care te face sa vrei sa fii altfel, sa fii asa cum trebuie. Acum de cand o avem pe fetita noastra Sofia inteleg mult mai bine ce zice Tudor. Eu am trait si am vazut multe rele si inca mai vad, si mi-e frica de cum le va intampina Sofi cand va incepe sa cunoasca lucrurile. Lumea pentru ea e un rai pamantesc, toti sunt buni si frumosi, totul e interesant. Sa dea Dumnezeu sa le vada asa si pe viitor, adica sa nu judece pe nimeni.
Trebuie sa ne oprim din fuga asta dupa bani su din furat! caci altfel copiii nostri vor resimti din plin nelegiurile noastre.
Georgiana
iulie 26, 2009 @ 2:04 pm
acest articol l-am citit acum un an, dar abia acum m-am hotarat sa il trimit pentru site.
De am fi si noi ca Sofi,claudiu..ce bine ar mai fi! Sa ii vedem pe oameni buni si frumosi,ea defapt in oameni vede chipul lui Hristos nu altceva. Si Mantuitorul a spus sa ne facem precum copii;-)ar multi fug de vorbele Lui (in special adultii) si isi fac griji pentru diverse lucruri lumesti. Ma uit la parintii mei si as vrea sa simta si ei bucuria cea adevarata, sa nu mai fie preocupati cu tot felul de griji. Dar ca ei sunt multi care nu mai isi mai amintesc de bucuria „copilariei”.
Inca mai profit de aceasta bucurie pot zice:-))) chiar daca am 15 ani.
Tiberiu
iulie 26, 2009 @ 2:42 pm
Foarte interesant acest articol.L-am citit cu o atentie deosebita si fac o promisiune lui Dumnezeu si voua,respectiv mie:voi invata,voi citi si sunt sigur ca voi si reusi pentru ca doar atunci cand citesti poti sa deschizi gura pentru a spune ceva.Felicitari,Tudor Chirila
Adriana
iulie 26, 2009 @ 4:17 pm
Si daca tot ne indeamna sa gasim adevaratii leaderi, ce ar fi sa ii alegem ca leaderi pe Hristos si pe toti cei care aleg sa ii urmeze Lui in smerenie si in iubire?…
Iuliana
iulie 26, 2009 @ 5:36 pm
„Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau” Ma tem ca nu literatura universala este cea mai in masura sa ii invete pe tineri sa deosebeasca binele de rau, oricat si-ar dori apologetii culturii si ai literaturii sa fie asa. Supralicitarea literaturii nu face decat sa te induca in eroare, tinere roman! De ce sa urmezi o calauza aproape oarba sau cu grave defecte de vedere cand poti sa-L urmezi pe Hristos? Adevarat ca este un pas urias de la subcultura de cartier la adevarata cultura, dar de la cultura profana la cultura Duhului, ca sa-l parafrazez pe Parintele Rafail Noica, poate fi uneori o prapastie in care risti sa te prabusesti, rupandu-ti toate oasele. Mai bine mergi direct la Sfanta Scriptura, care are cuvantul lui Dumnezeu si vei gasi …viata.
admin
iulie 26, 2009 @ 9:21 pm
Da Iuliana, ai dreptate, dar e si literatura buna la a cunoaste oamenii si caracterele lor. Eu cred ca Tudor a supralicitat pe asta pentru ca asa a fost format de mic, crescand intr-un mediu cultural, dar probabil fara o prezenta prea mare a lui Dumnezeu in constiinta lor.
Andreea
iulie 27, 2009 @ 9:36 am
Atat de frumos scris, am citit-o de doua ori si am dat-o si la altii sa citeasca, multa dreptate mai are in ceea ce spune!
andrei
septembrie 7, 2009 @ 3:56 pm
iuliana sa sti ca ai dreptate dar cuvantul [tineri] se poate referi la pers cu varsta cuprinsa intre 12 si 20 ani.PT un copil de 12 ani e greu sa inteleaga SCRIPTURA
Alex Ionut
noiembrie 23, 2009 @ 8:30 pm
Din pacate, materialismul acestei lumi ne impiedica pe noi, tinerii, sa vedem adevaratele sensuri ale vietii. E destul de grea calea asta, sa renunti la lucruruile materiale pentru ceva mult mai inalt, ceva spiritual care apropie omul de Dumnezeu. Unde este materialism, acolo nu exista Dumnezeu. Mai observam ca tinerii de astazi considera, majoritatea, ca banii si imbogatirea rapida sunt singura cale de a reusi in viata. Un tanar care se ocupa si cu lectura traieste si in lumea ideilor, opusa lumii materiale. Iar ideile de valoare trebuie spuse intregii lumi, insa criza morala si de valori din societetea romaneasca a ajuns la apogeu. Unde sunt valorile traditionale romanesti, in care au crezut si din care s-au hranit atatea generatii? O noua generatie cu valori morale sanatoase se poate intemeia numai prin apel la cultura, la educatia de care avem toti nevoie. Multi tineri nu mai dau doi bani pe cultura si pe profesori, iar acesta este un semn al „societatii bolnave” in care traim. A fi un om cult nu este o rusine, cei care invata nu sunt in nici un caz „tocilari”. Invatatura este amara, dar roadele ei sunt dulci!
Iulian-Andrei
ianuarie 5, 2010 @ 9:01 pm
Este mult mai fantastic daca il ascultati http://www.youtube.com/watch?v=KjS7djkCHTI
ana
iulie 5, 2010 @ 1:42 pm
Este greu sa lupti si sa fi altfel daca toata lumea e asa cum e si iti lipsesc exemplele concrete din anturaj.
RDF
iulie 5, 2010 @ 1:44 pm
Exemplele le putem lua din viata Sfintilor :love: Daca tot tanjim dupa Imparatia Cerurilor, de ce sa ne obosim a cauta exemple bune in lumea aceasta plina de pacate?
Alexandra
august 9, 2010 @ 6:50 pm
Generatiile de azi..Boc…Romania…
[b]Mi-a placut articolul 😀 ..bine spus,,,de Emil Boc..nu isi va aminti nimeni..de ce? pt ca el fura de la toti 🙁 …dupa ce ca strazile sunt prapadite…vrea sa fie cat mai putine scoli..scade salariile cu 25% la suta… crede ca ajunge in varf. NU. nu asa se ajunge in varf…nu asa ajungi cunoscut ca ai facut ceva..intradevar el a facut ceva…da nu mai mult de a fura de la toti..si asi baga banii in buzunare. Asa NU se va ajunge nicaieri… generatiile care urmeaza se strica din c ein ce mai mult… de invatat putini invata…respectul il gasesti la putini..dar in schimb… pasiunea pentru droguri si bautura o gasesti la tot pasul… :no-comments: nu stim nici sa ne pretuim tara…litoralul romanesc e dezastru..plaja mizerabila…hoteluri…cat de cat bune..dar nu se compara cu cele din afara…ma mir ca au ramas muzeele..maine-poimaine vor disparea si ele..iar istoria noastra? cu ea ce facem? daca nu o vom duce noi mai departe..se va pierde si ea…[/b]
Lili
martie 14, 2011 @ 2:21 pm
Am citit acum catva timp aceasta scrisoare pe un alt site,iar acum stateam si ma gandeam oare cati din tinerii care totusi o citesc se gandesc serios la cuvintele acelea?Cati din acei tineri se gandesc ca au inlocuit cartea,care este hrana pentru suflet(o carte buna din care ai ce invata) cu cluburi,petreceri,internet?Cati mai aleg sa dea bani pe carti si nu pe haine sau pe un Iphone?Foarte putini.
Iuliana,este adevarat si intotdeauna va ramane acest adevar suprem: Biblia este mai presus de toate cartile din lume.Mereu va fi asa.Dar Biblia te invata cum sa iti traiesti viata din punct de vedere moral si spiritual.Cu alte cuvinte te face sa te autoeduca,te face sa-ti dai tu seama unde ai gresit,cum sa te comporti,cand gresesti si cand faci bine,iti da un ajutor practic in viata.Dar si literatura universala este foarte buna !Iti dezvolta cultura,un om are nevoie de cultura.Iti dezvolta intelectul,limbajul,te face sa cunosti mai bine oamenii din jur,tipurile de oameni.O carte buna este ca un prieten intelept,de asemenea o carte buna te poate emotiona,relaxa,te poate face sa gandesti asupra vietii,te poate face sa uiti pentru catva timp de realitatea,uneori urata care ne inconjoara.
Alexandra,mesajul tau arata trista realitate si tristul adevar ce ne inconjoara,"ma mir ca au ramas muzeele..maine-poimaine vor disparea si ele.."au inceput sa inchida teatrele deci mult nu va mai dura pana ce vor inchide si muzeele.Multi imi spun uimiti: "Vaii !! Tu urasti Romania !!etc.."Nu,nu urasc tara,Romania n-are nicio vina,sunt revoltata la maxim pe oamenii care au distrus-o,pe oamenii carora nu le pasa de ceea ce a ajuns tara.De Romania imi este mila si regret unde a ajuns,dar pe cei care au distrus-o,pe aceia ii consider cu adevarat tradatori de tara.
Alexandru L.
iunie 15, 2011 @ 5:21 pm
Totusi, care este mesajul lui Tudor Chirila? El doar e un om cu mesaj! Se vede din privirea lui serioasa.
Pai mesajul e simplu: “AM NEVOIE DE ATENTIE!”
Cine e el, de stie cum sa consilieze tineri? Cum stie instinctiv psihologie fara sa fi studiat nimic la viata lui?
Administrator
iunie 15, 2011 @ 5:27 pm
Alexandru, eu nu cred ca e nevoie sa-ti intemeiezi povestirea experientei personale pe studii. Este de ajuns sa povestesti ce simti, ce ai trait, ce crezi ca e bine si ce este rau.
Eu fac acelasi lucru in articolele mele, vorbesc mult din experienta pnetru ca nu sunt destul de pregatit sa abordez altfel lucrurile.
Lilii
iunie 15, 2011 @ 7:02 pm
Scrisoarea este moralista..doar ca a lui T.Chirila i-au „scapat” cateva detalii..
Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau”-Adevarat,mai putin Stendhal si Goethe care dupa parerea mea calea ce au ales-o nu a fost tocmai calea BINELUI.
„Cititi orice, fara discernamant. „-Am observat ceva,ca de cele mai multe ori avem impulsul de a citi carti ale unor oameni considerati „mari” sau ‘titani” ai literaturii..dar..nu ne gandim ca autorul acela poate a facut f mari greseli in viata care l-au schimbat,iar acest lucru poate se regaseste in opera aceea..pentru ca un om cu intentii si ganduri rele..nu poate printr-o opera oricat de frumoasa ar fi sa transmita ceva bun(pt ca ar fi contradictie)
De aceea poate ar trebui atat cat avem timp sa aruncam o privire si peste autorii considerati „mai putin importanti”..pt ca poate au scris opere frumoase care sa ne impresioneze in mod placut si sa ne sensibilizeze.E gresit sa nu citim o carte doar pt ca acea carte nu are o asa mare valoare literara.
Costel
august 29, 2013 @ 7:47 am
Inainte sa citesc acest articol ziceam:”Nu ma gandesc la viitor ca tot tre’ sa vina el”
Dar dupa ce am citit scrisoarea mi-am dat seama ca am un vis shi nu trabuie doar sa-l VISEZ dar shi sa ma trezesc shi sa-l urmez.