Se mântuiesc oare catolicii, protestanţii, musulmanii,…?
Săptămâna trecută am fost în Paris cu familia câteva zile. În afară de frumuseţea extraordinară a oraşului şi de farmecul lui molipsitor, ce mi-a atras atenţia foarte mult au fost turiştii. Parisul este asaltat la propriu de turişti în fiecare zi. Mii şi mii de oameni din întreaga lume vin să viziteze unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Asta face ca la intrarea în obiectivele turistice să fie cozi foarte mari. Astfel, ca să urcăm în Turnul Eiffel am stat la coadă în jur de o oră şi la fel am facut la Palatul Versailles.
Stând la rând, aşteptând să ne vină rândul să cumpărăm bilete auzeam vorbindu-se limba germană, spaniolă, italiană, franceză, japoneză, arabă, olandeză, română, etc. Eram la Turnul Eiffel dar părea a fi un adevărat Turn Babel, unde s-au întâlnit toate naţiile de pământ. Noi stăteam la coadă cu fetiţa noastră de 10 luni, şi pentru că se plictisea ne jucam în fel şi chip cu ea. Coada era în spirală aşa încat aveam oameni şi in faţă, şi in spate, şi-n stânga şi-n dreapta. Sofia, drăgălaşă şi lipicioasă cum e din fire, se juca cu toţi turiştii. Zâmbea la ei, râdea, îi atingea, le întindea mâna…. Şi toţi cu care se juca o îndrăgeau, se bucurau de ea, se jucau cu ea, îi vorbeau, îi zâmbeau. Sofia fura câte un zâmbet chiar şi celor mai serioşi sau mai timizi.
În acele momente mă gândeam cât de uşor se ataşează oamenii de un copil, indiferent de neamul din care provin sau de cultura lui. Toţi se bucură în preajma unui copil, pentru că cei mici nu au prejudecăţi, nu privesc cu răutate, nu caută să fie egoişti ci doar vor să se joace, au privirea blânda şi inima curata. Copii sunt fără de păcat. Ruşi, olandezi, francezi, germani, englezi, africani, americani, japonezi, etc…. toţi se simt atraşi de un copil, niciunuia nu îi este frică. Harul lui Dumnezeu din inima curată a unui copil îi atrage cu aşa mare putere pe toţi, le smulge câte un zâmbet, le înmoaie inima, le înveseleşte ziua.
Toţi avem acelaşi Dumnezeu, toţi suntem însufleţiţi de acelaşi Duh Sfânt, toţi suntem sub ocrotirea Sfintei Treimi toţi suntem chipul Lui. Mă gândeam atunci, cum să nu se mântuiască şi catolicii, şi protestanţii, şi musulmanii…? Care e vina unui om că s-a născut într-un trib din Africa şi acolo a şi murit? sau a unui arab care s-a născut într-o familie de musulmani? sau care e vina unui copil că s-a născut în Sicilia într-o familie de catolici? N-au nici o vină, şi Dumnezeu îi va judeca conform circumstanţelor în care au trăit. Sunt oameni care au trăit în medii foarte religioase şi alţii dimpotrivă, cum să-i judece Dumnezeu la fel?
Ţine cont Domnul de toate ale noastre, şi o să ne judece drept pe toţi. Am avut o perioadă în care credeam că doar ortodocşii se mântuiesc. Şi ceilalţi 5,8 miliarde de oameni de pe pământ ce fac? pentru că noi ortodocşii suntem doar vreo 200 de milioane de oameni.
Părintele Cleopa ne-a spus că lumea va fi judecată după patru legi. Cei care nu l-au cunoscut pe Dumnezeu vor fi judecaţi după conştiinţă şi după legea firii, evreii după Legea lui Moise, iar noi creştinii după Evanghelie.
Să ne iubim unii pe alţii, căci toţi suntem oameni, şi deşi suntem diferiţi după limbă, neam, culoarea pielii, înălţime, zonă geografică, cultură, religie, după suflet suntem asemenea… asemenea chipului lui Dumnezeu.
Să nu înţelegeţi greşit, că dacă toţi au posibilitatea sa se mântuiasca asta înseamnă că mâine dimineaţă pot să mă trec la catolici că tot mă mântuiesc. Să ne ferească Dumnezeu de asta. Ci doar zic că cei care s-au născut în religia lor, vor fi judecaţi după circumstanţele vieţii lor şi nu altfel.
(Claudiu)
Iuliana
aprilie 28, 2009 @ 12:27 am
Dar mai exista vreun om pe acest pamant guvernat de internet care sa poata sustine la Judecata ca nu a auzit de Dumnezeul cel adevarat si de dreapta credinta? Doar ma intreb, nu dau cu piatra, nici nu stiu raspunsul. Doar Sfintii Parinti au autoritatea de a vorbi pe tema aceasta. E o mare problema pentru noi toti! Dar eu, ca sa nu ma ratacesc, ma tin de „Extra ecclesia nulla salus”. Iar Biserica este aceea pe care o marturisim in Simbolul de credinta. Iertare!
mikis
aprilie 28, 2009 @ 11:16 am
Frumos articolul si de mare actualitate, dar dezbaterea trebuie dezvoltata si din perspectiva globalizarii si a dezvoltarii ecumenismului.
MONICA
aprilie 28, 2009 @ 3:22 pm
EU SUNT ORTODOXA ,INSA TE FELICIT PENTRU ARTICOL.
SLAVA DOMNULUI ASTA TREBUIE SA FIE ATITUDINEA UNUI CRESTIN.
VAD PE MULTE SITE-URI MURINDU-SE DE GRIJA ALTORA.ORI EXISTA UN PROVERB CARE SPUNE CA NUMAI PROSTUL PROCEDEAZA ASA.
CHIAR DACA NOI AVEM DREAPTA CREDINTA ,TREBUIE SA NE PREOCUPAM DE MANTUIREA NOASTRA ,NU DE A SAPA PE CELALALT SAU A-L DENIGRA.POATE UNII SUNT MAI BUNI INAINTEA LUI DUMNEZEU ,CHIAR DACA AU O CREDINTA GRESITA.
SIGUR CA NU TREBUIE AMESTECATA NICI MINCIUNA CU ADEVARUL .ADICA NOI SA TREBUIE SA RAMANEM IN BISERICA ORTODOXA SI INVATATURA EI ,SA-I LUAM APARAREA DACA E ATACATA INTR-O MANIERA MINCINOASA SI SA NE RUGAM PTR INTOARCEREA CELOR RATACITI .
INCA O DATA FELICITARI !
Claudiu
aprilie 28, 2009 @ 4:01 pm
Multumim Monica. Chiar zilele trecute vorbeam cu un prieten de o fata protestanta din Germania, care e de o smerenie aparte, si de un bun simt iesit din comun. E foarte credincioasa, cuviincioasa si mai presus de toate e prietenoasa. Asa cum o vedem noi pare mai smerita decat 10 ortodocsi la un loc…care ne batem in piept ca avem credinta cea adevarata. O avem dar trebuie s-o demonstram prin fapte nu prin vorbe.
MONICA
aprilie 28, 2009 @ 4:07 pm
EXACT. AI DREPTATE.
MONICA
aprilie 28, 2009 @ 4:18 pm
„NU AVEM NICI UN FOLOS DIN CREDINTA NOASTRA DREAPTA, DACA DUCEM O VIATA PACATOASA, ASA CUM NU AVEM NICI UN FOLOS DIN VIATA NOASTRA PLINA DE VIRTUTI DACA NU AVEM CREDINTA ADEVARATA.» SF. IOAN GURA DE AUR
florinm
aprilie 28, 2009 @ 4:38 pm
Să te fereşti de atitudinea exagerat de critică. Nu spun să-ţi anulezi intelectul şi discernământul, ci mai curând să le subordonezi unei inimi pline de credinţă („inimă” însemnând nu doar „sentiment”, ci ceva mult mai profund – organul care îl cunoaşte pe Dumnezeu). Din păcate, sunt unii convertiţi care se cred foarte „isteţi” şi folosesc Ortodoxia ca pe un mijloc de a se simţi superiori faţă de ortodocşii din alte jurisdicţii. Desigur, teologia ortodoxă este mult mai profundă şi mai de bun simţ decât teologiile greşite ale Apusului modern, însă atitudinea noastră de temei faţă de ea trebuie să fie una de smerenie, şi nu de mândrie. Convertiţii care se mândresc că „ştiu mai bine” decât catolicii şi protestanţii, ajung deseori să „ştie mai bine” şi decât preotul lor din parohie, şi decât episcopul, si până la urmă şi decât Părinţii şi întreaga Biserică!
Din cartea Ieromonahului Damaschin,
„Viaţa şi lucrările Pr. Serafim Rose”
Dan
aprilie 28, 2009 @ 5:14 pm
Din punctul meu de vedere cred ca noi ortodocsii (doar unii) facem greseala sa ne mandrim cu ortodoxia in loc sa-i multumim Domnului cu smerenie si sa fim infricosati (in sensul bun) ca am primit dreapta credinta, avand o datorie imensa in fata celorlalti: a o marturisi exact asa cum este. Pentru ca am primit intregul avem si raspunderea cea mai mare…de aceea cred ca vom fi judecati cel mai aspru daca stricam ceva. Ceilalti mai au o scuza…noi nu. Nu vreau sa para mandrie aceasta, dar stiu ca daca mult ti se da atunci mult ti se si cere…iar noi am primit totul „pe tava” prin sangele varsat al atator mucenici si sfinti. Sa ne rugam Domnului sa ne fereasca de a ciunti macar o litera din dreapta credinta. Cat despre ceilalti oameni de alte credinte, sunt convins ca are Domnul un plan si cu ei…ca daca noi le dorim mantuirea oare cu cat mai mult le-o doreste Domnul?
cristian
aprilie 30, 2009 @ 8:33 am
ex eclesia nula sallo(Sfantul Ciprian al Cartaginei) in afara Bisericii nu este mantuire. frumos articolul dar inceput un pic gresit. asa e Dumnezeu va judeca lumea dupa cele 4 legi doar daca nu am cunoscut ortodoxia. Dupa umila mea parere articolul trebuia inceput si terminat cu aceasta idee ex eclesia nula sallo.
florinm
aprilie 30, 2009 @ 1:35 pm
Cristian, am impresia ca articolul a fost scris sub influenta unei duiosii – provocate de admiratia unor straini pentru fetita lui Claudiu (autorul).
Insa ai dreptate, celelalte 3 legi (in afara de legea dupa care vom fi judecati noi, crestinii) se aplica celor care nu au auzit Cuvantul Lui Dumnezeu, care nu au auzit de Hristos.
Daca ai aflat, cunosti, dar nu vrei sa crezi – e alta problema… Pentru ca atunci, pentru ce a patimit, s-a rastignit, a inviat Hristos? Pentru ce a infiintat Biserica? Ce rol ar mai avea Biserica, daca toti se mantuiesc???
Chestia principala este, asadar, ca noi insine sa avem grija de noi, sa luam aminte fiecare la faptele noastre, sa stim ca suntem unde trebuie, sa stim ca mult ni s-a dat si mult ni se va cere.
Hristos a Inviat!
Claudiu
aprilie 30, 2009 @ 1:40 pm
Da Cristiane, asa cum bine zici, cine a cunoscut adevarul si nu-L urmeaza atunci n-are cuvant de indreptatire.
ionutz
aprilie 30, 2009 @ 11:09 pm
De mult ma chinuiam la aceasta intrebare se pare ca aici am gasit o licarire spre finalul acestei intrebari….:-)
Alex
mai 30, 2009 @ 3:42 pm
Cred ca toata lumea stie pilda samariteanului milostiv, la Dreapta Judecata vom fii judecati dupa legea iubiri.Ai avut putere sa-ti iubesti si dusmanul sigur o sa mergi in IMPARATIA CERURILOR.IPS BARTOLOMEU ANANIA sustine clar ca la Dreapta Judecata vom fii judecati dupa Legea Iubiri.Fiecare va fi judecat in legea sa, fiecare relige,fiecare popor, ce vina au acum spre exemplu catolicii daca mai mari lor conducatorii au fost eretici,daca fac voia Domnului se vor mantui,este cel mai mare pacat sa intorci spatele religie tale in care te-ai nascut.Noi stim cu adevarat ca religia Ortodoxa este fara de gres.In comuna mea, pastorul penticostal isi invata supusi din cartile parintelui Dumitru Staniloaie.Dar sa revin la problema noastra si sa nu plictisec pe toata lumea cu atata vorbarie a mea inutila inchei printr-un „banc’ daca pot sa-i zic asa, eu il stiu de la parintele profesor de Vechiu Testament:”La sfarsitul lumii, au murit si evreii si ortodocsii, mai precis toata lumea, iar evreii au ajuns si ei in Imparatia Cerurilor fiind condusi de SFANTUL PETRU, mergand prin Imparatie au ajuns la un zid lung si inalt,Sfantul Petru ii atentioneaza sa nu vorbeasca pana nu o sa treaca de acel zid,au mers si au mers pana au trecut si dupa ce au trecut un evreu il intreaba pe Sf. Petru de ce nu au avut voie sa vorbeasca,la care Sfantul Petru raspunde foarte sincer si calm:<>.”Eu sper ca toata lumea sa se mantuiasca si sa rasune pentru toata lumea indemnul „Mancav-a-r raiul!”.
Adriana
iunie 8, 2009 @ 2:30 am
Frumos articol!
La fel si raspunsul: „la Dreapta Judecata vom fii judecati dupa legea iubiri.Ai avut putere sa-ti iubesti si dusmanul sigur o sa mergi in IMPARATIA CERURILOR”
Si eu cred acelasi lucru! Si cred ca putem sa citim si ceea ce ne zice Insusi Judecatorul despre Judecata pe care o sa o faca:
„Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale.
Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre.
Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga.
Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii.
Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit;
Gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine.
Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei?
Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat?
Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine?
Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut.
Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui.
Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau;
Strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat.
Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit?
El insa le va raspunde, zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut.
Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica.”
(Matei 25, 31-46)
ionutz
iunie 8, 2009 @ 1:00 pm
Celui ce i s-a dat mult mult i se va cere…iar celui ce i s-a dat putin putin i se va cere….Asadar sa nu ne asteptam ca la sfarsitul lumii sa ne intrebam de ce paganii se mantuiesc si noi ortodocsii nu chiar daca am facut poate asemenea acelui pagan;-)
handrei
ianuarie 19, 2010 @ 1:54 pm
Fratilor sa nu cadem in inselare totusi! Ce folos ar mai avea cuvintele mantuitorului, daca si paganii s-ar mantui, mantuitorul spune klar:” De nu se va naste cineva din apa si din duh nu va putea intra in imparatia cerurilor”. Spune mantuitorul apostolilor sai:”Datu-mi-s-a toata puterea, in cer, si pe pamant. Drept aceea, mergand,invatati toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui, si al Fiului,si al Sfantului Duh. Cel ce va crede si se va Boteza, se va mantui; iar cel ce nu va crede, se va osandi”(sf evanghelie de la marcu ,cap16,versetul15).Multi vor spune: da ..dar poate n-au auzit de Hristos?….sa fim seriosi…e plin ierusalimul de musulmani la coborarea sf lumini la pastile ortodoxe!
Si apoi ce rost mai avea apostolatul daca si ei se mantuiesc in credintza lor pagana? Daca ei nu-l recunosc pe Hristos cum pot ajunge la DUMNEZEU TATAL? cand Hristos spune klar:” Nimeni nu vine la tatal decat numai prin mine”
par extremist ? sau poate habotnic? atunci intru in aceeasi categorie cu par. ARSENIE PAPACIOC, SF IGNATIE BRIANCIANINOV SI sper k multzi altii…
augustus
ianuarie 19, 2010 @ 3:04 pm
#
#
MONICA
April 28th, 2009 at 4:18 pm
“NU AVEM NICI UN FOLOS DIN CREDINTA NOASTRA DREAPTA, DACA DUCEM O VIATA PACATOASA, ASA CUM NU AVEM NICI UN FOLOS DIN VIATA NOASTRA PLINA DE VIRTUTI DACA NU AVEM CREDINTA ADEVARATA.» SF. IOAN GURA DE AUR
Monica ai dat un citat care contrazice parerea ta ,si anume aceea ca si paganii se mantuiesc,dupa faptele lor.spune foarte clar SF.IOAN. aici,chiar daca ai o viata plina de virtuti,nu te poti mantui daca nu ai si ,,credinta cea adevarata”.asta e si ce am inteles in in ortodoxie,citind diferite carti scrise de teologi vestiti ortodocsi.acum nu stiu daca e un consens total,dar am auzit de prea multe ori ideea ca doar Iisus Hristos e calea catre mantuire.
gabriel flutur
februarie 12, 2024 @ 4:34 am
Cel mai corect răspuns la dat Augustus eu cred și nu cred ca ma înșel
Saurian
ianuarie 19, 2010 @ 4:22 pm
Pentru toţi amatorii ideii că doar ortodocşii se mântuiesc: e foarte comod să spui că doar ortodocşii se mântuiesc atunci când eşti ortodox. În momentul în care eşti de altă credinţă nu mai priveşti lucrurile la fel. Mi se pare că ar fi prea absurd să mântuiască Dumnezeu pe oameni ţinând cont doar de credinţa de care aparţine. Mântuirea sigură e doar în Ortodoxie dar ce e în alte părţi doar Dumnezeu ştie cum va judeca. Aceasta e Învăţătura Bisericii care a fost exprimată clar de păr. Cleopa Ilie sau păr. Rafail Noica. Încercaţi ca atunci când citiţi ceva din Sfinţii Părinţi să nu acceptaţi de bun ce e scris acolo ci să priviţi şi contextul şi toate celelalte ( că de exemplu am face la fel cu Sfânta Scriptură ar trebui să ne ciopârţim tot trupul că doar aşa cere Hristos în Evanghelie: dacă un mădular de ispiteşte, taie-l ).
ionutz
ianuarie 19, 2010 @ 4:59 pm
Saurian,te-as ruga sa fii mai atent la ce scrii!Doamne ajuta!
Saurian
ianuarie 19, 2010 @ 6:56 pm
Ce-am scris greşit?
ingrid
ianuarie 19, 2010 @ 7:08 pm
Ce spectacol vrednic de plans si de plans in hohote: crestini care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat; rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si de fapt. Intrebarea: “De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?” a devenit o intrebare obisnuita astazi. “Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase! Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte – pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!
Crestinilor! Voi vorbiti despre mantuire, dar habar nu aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos – singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor. Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. “Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad” zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.
Pedepsele – partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: “Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu”, Domnul le-a raspuns: “acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El”, dar un singur lucru bun ne e necesar intru mantuire: credinta; credinta ca lucrare. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!
Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu. „Caci cugetam” – zice Sfantul Apostol Pavel – „ca omul se adevereste prin credinta fara faptele legii. Caci adevarul lui Dumnezeu prin credinta lui Iisus Hristos in toate si asupra tuturor credinciosilor este: fara deosebire. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu: suntem insa iertati in dar, prin harul Lui, cu izbavirea intru Hristos Iisus”. Veti replica poate: „Sfantul Apostol Iacov cere neaparat fapte bune. El invata ca credinta fara fapte e moarta”. Cercetati ce cere Sfantul Apostol Iacov si o sa vedeti ca el cere, ca si toti insuflatii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinta, iar nu faptele bune ale firii noastre cazute. El cere credinta vie, invederata de faptele omului nou, si nu faptele bune ale firii noastre cazute!
El da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului: iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta.
Adanciti-va in cercetarea Noului Testament si in general a intregii Sfintei Scripturi: veti gasi ca se cere implinirea poruncilor lui Dumnezeu, ca numai aceasta implinire este numita fapta, ca numai prin implinirea poruncilor lui Dumnezeu credinta in Dumnezeu se face vie, ca una ce e lucratoare; fara aceasta e moarta, lipsita fiind de orice miscare. Si dimpotriva, veti gasi ca pornirile bune ale inimii sunt interzise, lepadate! Dar tocmai dragalasele acestea de fapte bune va si plac la pagani si mahomedani! Pentru ele, macar de-ar fi si cu renegarea lui Hristos, dumneavoastra vreti sa le acordati mantuirea. Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde!
Evanghelia ne invata ca prin cadere noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca. Aceasta ratiune poate si trebuie sa fie recunoscuta a fi ratiune sanatoasa; ea este credinta capatata din cercetarea lucrurilor, asa de stralucit descrisa de Sfantul Apostol Pavel in al patrulea capitol al epistolei sale catre evrei. Temelia judecatii duhovnicesti este Dumnezeu. Pe piatra aceasta neclintita se nalta ea, si intru aceasta nu se clatina si nu cade. Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun, si prin lepadarea lor. Daca insa vom socoti ratiunea ca sanatoasa, considerand-o astfel pe baza a ceva necunoscut, sovaielnic, nedeterminat, mereu schimbator, atunci ea, ca „sanatoasa”, va renega neaparat pe Hristos. Acest lucru e dovedit experimental. Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?
Ingaduiti-mi sa va expun gandul nostru. Evanghelia, altfel spus invatatura lui Hristos, sau Sfanta Scriptura sau Sfanta Biserica Universala ne-a descoperit tot ce poate sti omul despre mila lui Dumnezeu, ce intrece orice cugetare, ce este mai presus de orice capacitate omeneasca de patrundere, ramanand inaccesibila pentru intelegerea oamenilor. Desarta e ratacirea mintii omenesti cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale… pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere e o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos! Daca din aceasta invatatura harismatica, cereasca, nu ai invatat ca Dumnezeu este incomprehensibil, du-te la scoala si trage cu urechea sa auzi ce invata copiii! Lor profesorii de matematica le explica, in teoria infinitului, ca infinitul, ca marime nedeterminata, nu se supune acelor legi carora li se supun marimile determinate – numerele, ca rezultatele operatiilor cu el pot fi total opuse operatiilor cu numerele. Iar tu vrei sa determini legile actiunii milei lui Dumnezeu si zici: asta e conform cu El – asta ii repugna! E conform sau nu e conform cu ratiunea ta! Cu notiunile si cu simturile tale! Urmeaza din aceasta ca Dumnezeu e obligat sa inteleaga si sa simta cum intelegi si simti tu? Dar tocmai asta si pretinzi tu de la Dumnezeu! Iata cea mai nesabuita si mai trufasa intreprindere! Nu invinui dar judecatile Bisericii de lipsa de bun simt si de smerenie: asta e lipsa ta! Ea, Sfanta Biserica, nu face decat sa urmeze neabatut invataturii lui Dumnezeu despre lucrarile lui Dumnezeu, cele descoperite ei de catre Dumnezeu insusi!
Copiii ei adevarati merg dupa ea cu supunere, luminandu-se cu credinta, calcand in picioare ratiunea trufita ce se rascoala asupra lui Dumnezeu! Credem ca putem sti despre Dumnezeu numai ceea ce Dumnezeu a binevoit sa ne descopere! Daca ar exista un alt drum catre cunoasterea de Dumnezeu, un drum pe care l-ar putea deschide mintea, cu propriile ei sfortari, nu ne-ar fi fost data descoperirea dumnezeiasca. Ea ne-a fost data insa pentru ca ne este strict necesara. Desarte sunt dar si mincinoase propriile autocugetari si ratacirile mintii omenesti. Dumneavoastra ziceti: „ereticii sunt aceiasi crestini ca si noi”. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin ca si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel judeca cu privire la aceasta adevaratii crestini! Numeroasele soboare de sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si indelungi chinuri, inchisoarea, exilul decat sa-si dea acordul la partasia cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu.
Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Erezia e mai degraba un pacat diavolesc decât omenesc; ea este fiica diavolului, nãscocirea lui, e o nelegiuire apropiata de închinarea la idoli. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia – rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu. Cine va citi cu atentie „Faptele apostolilor” se va convinge usor de caracterul pe de-a-ntregul satanic al ereticilor. El va vedea îngrozitoarea lor fatarnicie, trufia nemasurata, va vedea un comportament alcatuit din minciuna neîntrerupta, va vedea cât sunt de robiti celor mai diferite si josnice patimi …. Cu deosebire se remarca la ei ura neîmpacata catre fiii adevaratei Biserici ….
Erezia se conjuga cu încrâncenarea inimii, cu o groaznica întunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu încapatânare în sufletul molipsit de ea si cât de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! Orice erezie contine întrînsa hula împotriva Duhului Sfânt: fie huleste o dogma a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neaparat huleste Duhul Sfânt. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului, care a pecetluit cu propriul sau sânge marturisirea adevaratei credinte, a pronuntat hotarârea soborului local al Constantinopolului asupra ereziarhului Eutihie în urmatoarele cuvinte:
„Eutihie, pâna acum iereu, arhimandrit, fiind întrutotul prins si vadit ca partas al ratacirilor lui Valentin si Apolinarie, atât prin faptele lui trecute cât si prin explicatiile date aici, fiind dar dovedit de urmarea încapatânata a hulirii de Dumnezeu a acelora, nici macar n-a luat în seama sfaturile noastre si povetele catre primirea învataturii sanatoase. Si, de aceea, plângând si suspinând pentru pieirea lui definitiva, declaram în numele Domnului nostru Iisus Hristos ca el a cazut în hulire de Dumnezeu, ca e deposedat de orice cin preotesc, de partasia cu noi si de conducerea asupra manastirii sale, dând tuturor de stire ca de acum încolo, cine va sta la sfat cu el sau îl va vizita, va cadea el însusi sub afurisenie.”
Aceasta hotarâre e un mic exemplu al parerii obstesti a Bisericii Universale asupra ereticilor; aceasta hotarâre e recunoscuta de întreaga Biserica si confirmata de Sinodul Ecumenic de la Calcedon. Erezia lui Eutihie consta în aceea ca el nu marturisea în Hristos, dupa întrupare, cele doua naturi, cum marturiseste Biserica, ci admitea numai o singura natura, natura dumnezeiasca. Veti spune: numai atât!… Amuzant prin ignoranta, si demn de plâns prin caracter si urmari, este raspunsul unei persoane investite cu puterea acestei lumi catre sfântul Alexandru, patriarhul Alexandriei, despre erezia ariana. Aceasta suspusa fata sfatuia pe patriarh sa pastreze pacea, sa nu porneasca dezbinarea, atât de potrivnica duhului crestinismului, pentru câteva cuvinte, zice el, caci el nu gaseste nimic vrednic de osânda în învatatura lui Arie -care difera întrucâtva în stilul de formulare a cuvintelor si atâta tot! Aceste diferente de formulare a cuvintelor, observa istoricul Fleury, în care chipurile nu e nimic de osândit, nu fac altceva decât ca neaga Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos – nu mai mult!
Naruiesc asadar toata credinta crestina – si atâta tot! Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvântului si deformau dogma întruparii. Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Sfântului Duh. Cu hule ei negau Dumnezeiasca Liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele în care Biserica recunostea lucrarea Sfântului Duh. Ei le numeau pe acestea reglementari omenesti – si înca mai nerusinat: superstitii, ratacire!
Desigur dumneavoastra nu vedeti în erezie nici tâlharie nici hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat Fiul Iui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfânt – nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o învataturã hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acesta nu tâlhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mântuirea?!… Toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta în adânca necunoastere a crestinismului ! Sa nu credeti ca o asemenea necunoastere e un defect lipsit de importanta! Nu! Urmarile lui sunt nimicitoare, mai ales astazi, când în societate umbla nenumarate carti cu titluri crestine si continut satanic. Prin ignorarea adevaratei învataturi crestine, sunteti întrutotul expus sa primiti un gând mincinos, fals, amagitor, hulitor de Dumnezeu, drept gând adevarat, sa vi-1 însusiti si, odata cu el, sa va însusiti si pieirea vesnica. Hulitorul de Dumnezeu nu se va mântui ! Iar nedumeririle dumneavoastra sunt tot atâtea semne de întrebare asupra posibilitatilor dumneavoastra de mântuire.
Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mântuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plânge vesnic. Apucati-va de lectura Noului Testament si Sfintilor Parinti ai Bisericii ortodoxe (…) studiati în scrierile Sfintilor Parinti, cum trebuie înteleasa corect Scriptura, ce vietuire, ce gânduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin. Studiati din Scripturi si din credinta vie pe Hristos si crestinismul. Mai înainte sa bata ceasul, ceasul de spaima în care va trebui sa va prezentati la judecata în fata lui Dumnezeu, agonisiti-va îndreptatirea (achitarea) data de Dumnezeu fiilor oamenilor prin intermediul Crestinismului. „
ingrid
ianuarie 19, 2010 @ 7:19 pm
Mai inainte am citat dintr-un sfant pe care toata lumea il cunoaste, dar e bine sa ne reamintim cuvintele lui.
Judecata va fi diferita, in functie de credinta fiecaruia si de multe alte necunoscute. Pedeapsa va fi mai mare sau mai mica. Pedeapsa paganilor virtuosi va fi mult mai mica decat a crestinilor care n-au staruit destul pe calea cea dreapta…
Dar mantuirea nu este posibila decat intr-un singur mod, asa cum spune Sf Ignatie Briancianinov, si toti Sf Parinti, si Domnul nostru Iisus Hristos.
Alte discutii sunt hule, lepadare de credinta. Oricum, suntem liberi sa credem ce vrem, dar Adevarul e unul.
Doamne ajuta!
ingrid
ianuarie 19, 2010 @ 7:38 pm
„Pentru toţi amatorii ideii că doar ortodocşii se mântuiesc: e foarte comod să spui că doar ortodocşii se mântuiesc atunci când eşti ortodox. În momentul în care eşti de altă credinţă nu mai priveşti lucrurile la fel. Mi se pare că ar fi prea absurd să mântuiască Dumnezeu pe oameni ţinând cont doar de credinţa de care aparţine. Mântuirea sigură e doar în Ortodoxie dar ce e în alte părţi doar Dumnezeu ştie cum va judeca. Aceasta e Învăţătura Bisericii care a fost exprimată clar de păr. Cleopa Ilie sau păr. Rafail Noica. Încercaţi ca atunci când citiţi ceva din Sfinţii Părinţi să nu acceptaţi de bun ce e scris acolo ci să priviţi şi contextul şi toate celelalte ( că de exemplu am face la fel cu Sfânta Scriptură ar trebui să ne ciopârţim tot trupul că doar aşa cere Hristos în Evanghelie: dacă un mădular de ispiteşte, taie-l ).”
Zici: „in momentul in care esti de alta credinta, nu mai privesti lucrurile la fel”
In occident nimeni nu se mai ingrijoreaza pt mantuire, din cauza unora ca tine, care s-au facut ucigasi de suflete, incurajand oamenii sa nu caute Adevarul ci sa ramana in „credinta” in care s-a nascut, ca toate credintele ne „mantuiesc”. Fireste ca noi, ecumenistii suntem niste criminali si vom raspunde pentru sangele frtilor nostri apuseni, pe care nu-i lasam sa vina la Hristos.
Invatatura Bisericii asta este : Nu stim cum va judeca Domnul, nici nu este important pentru noi sa stim cum va judeca Domnul, ci numai faptul ca nu este mantuire acolo unde nu este credinta cea adevarata, acolo unde nu se vad si faptele credintei celei adevarate.
Saurian
ianuarie 19, 2010 @ 7:56 pm
@ingrid: vrei citate? 😛 Hai să îţi dau ceva din păr. Rafail Noica:
„Iată vedem un Apus, care de 1000 de ani nu a mai cunoscut Biserică, de când Roma s-a despărţit de Biserică, şi a căzut în erezia, socotesc eu, cea mai cumplită din istorie. Am „văzut” pe pielea mea cum Apusul a suferit din această erezie, în mii de feluri: am văzut în literatură, am văzut în toată cultura apuseană, am văzut-o în politică, am văzut-o în toate lucrurile cu care am avut de-a face. Totuşi, acum, Apusul, în mare măsură, vine la Ortodoxie, sau poate nu în măsură aşa mare, dar în comparaţie cu ce a fost în istorie, în orice caz mai mare decât oricând.
Despre cei care vin la Ortodoxie, întrebarea care se pune este: „Cat de neortodocşi au fost străbunii lor ?”, care n-au ştiut de Ortodoxie. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi ştiut de Ortodoxie, aşa cum ştiu fii lor de astăzi ?
Sunt întrebări la care nu ne putem da răspuns, dar zic: în baza cuvintelor dumnezeieşti, a vieţii lui Hristos care S-a jertfit pentru vrăjmaşi (când noi eram vrăjmaşii, el ne-a iubit şi s-a jertfit), cum putem gândi că Dumnezeu lasă să se nască oameni pe pământ, numai spre pierzanie (pentru că nu-s ortodocşi) ? Însă, am văzut-o, tot pe pielea mea, că nu numai ce numim noi Ortodoxie, este Ortodoxie ! Vă spun că Ortodoxia nici nu ar trebui să aibă nume în istorie, nici măcar Biserică. Ortodoxia am văzut-o ca pe firea adevărată a omului, către care tânjeşte tot omul, sub diferite forme. Observând ce este, istoric, Ortodoxia, noi suntem ortodocşi, dar vai de ortodoxia noastră! Părintele Sofronie spunea: „Un Ortodox a fost în istorie, şi pe Acela L-au rastignit”.
Dar, când zic că Ortodoxia este firea omului, multora dintre voi o să vă fie greu să înţelegeţi aceasta. Eu am trăit-o (iarăşi vă zic) tot pe pielea mea, că am tot căutat, cât am fost în protestantism, şi intrând înapoi în Biserică, revenind la Biserică, după prima spovedanie şi împărtăşanie, a început în mine să trăiască o viaţă şi să-mi dezvăluie nişte lucruri de unde am înţeles că numai în mediul acesta poate înflori ceva duhovnicesc în om. Acesta este pământul în care pot trăi plantele acestea, pământul pe care toţi îl caută, drept şi strâmb.
Aşa că, greutatea Bisericii şi greutatea lui Dumnezeu cu omul este, pe de o parte, că nu trebuie să micşorăm importanţa a ceea ce numim „Ortodoxia” […] ( Ortodoxia este răspunsul lui Dumnezeu prin întrupare şi prin jertfă dumnezeiască, răspunsul tuturor căutărilor omului, prin care ne găsim identitatea – „Ce este omul?” – , identitate pe care ne-a arătat-o Hristos; dacă Dumnezeu a trebuit să se întrupeze şi, prin cinstit sângele Lui să ne descopere ce este omul, apoi trebuie să băgam de seamă să nu pierdem Ortodoxia) iar, pe de altă parte, a fi ortodox înseamnă a iubi lumea întreagă, tot cosmosul, tot ce a zidit Dumnezeu, cu dumnezeiască dragoste, până şi pe vrăjmaş. Nu ne încumetăm, la nivel ascetic, să iubim pe draci sau aşa ceva, fiindcă sunt prea puternici faţă de noi, şi riscăm să cădem în plasele lor, aşa cum a suferit părintele Paisie Aghioritul. Foarte interesantă experienţă ne-a dezvăluit el (las carte să ne spună mai departe), însă în nevoinţă noastră ne limităm la lucruri mai pe măsura noastră. Cu harul lui Dumnezeu, sfinţii ajung la măsura, unde, cum zice Siluan: „Sfintii înconjoară şi Iadul cu dragostea lor”. E o dragoste ne-silnică, care nu sileşte pe cei care vor pierzania, „fiul pierzaniei”, cum zice Hristos despre Iuda. Nu-i sileşte să iasă dintre aceia. I-ar dori cu preţul jertfei lor, i-ar dori mântuiţi.
Deci, apărarea Ortodoxiei înseamnă să ne apărăm singura cale în care ne putem regăsi pe noi şi îl putem înţelege pe Dumnezeu cel adevărat. Dar a fi ortodox este a iubi întreaga lume, pe prieteni şi pe vrăşmaşi, şi a avea încredere în Dumnezeu. Dacă cineva îşi pune problema, şi mulţi, poate toţi şi-o pun: oare numai ortodocşii se mântuiesc? – eu întrezăresc în întrebarea aceasta un duh al iubirii, care n-ar răbda gândul că cel din afara ortodoxiei ar putea pieri; chiar eu aş putea fi în afara ortodoxiei, şi aici e un fel de a iubi aproapele ca pe sine. Adică, dacă cel din afară ortodoxiei neapărat se pierde, cum zice o anumită idee, un fel de gândire, mă văd eu în starea lui şi nu pot răbda lucrul acesta. Răspunsul meu la întrebare este: Dacă în mine, păcătosul, se găseşte destulă dragoste să mă gândesc şi la cei care eventual pier, oare în Dumnezeu este mai puţină dragoste!? Întrebarea aceasta mi-a fost răspunsul, şi cu conştiinţa că Dumnezeu iubeşte mult mai mult decât ce putem închipui noi, las în competenta şi atotputerea iubirii lui Dumnezeu pe toţi, şi îmi caut în ortodoxia pe care am găsit-o şi în care mă aflu şi în care cred, îmi caut mântuirea […]
Cum se zice în slujbele noastre: „Pre noi înşine, şi unii pre alţii, şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dam”. Dacă încrederea pe care o avem în Dumnezeu şi în dragostea Lui, o încredinţăm la toţi cei din alte confesiuni, ba şi religii, ba şi pe atei (ce ştim noi ce poate face Dumnezeu, multe minuni ne-a arătat în istorie) şi ne ocupăm de mântuirea noastră, şi, dacă nu vrem să fim egoişti, purtăm în rugăciune şi pe aceştia (Doamne, mântuieşte-ne pe noi, şi lumea Ta întreagă!), mântuirea noastră nu este şi nu poate fi egoistă, şi dacă ne mântuim se va răsfrânge ceva din mântuirea aceasta, ca o mireasmă peste întreaga lume.”
Teologul Laurentiu DUmitru:
„Faptul ca Sfantul Siluan sau Fericitul Sofronie vorbesc despre iubirea neexclusivista pe care trebuie sa o avem pentru toata zidirea, faptul ca Sfantul Ioan Maximovici era in stare sa se roage la capataiul unui bolnav o noapte intreaga indiferent de credinta lui (crestina, evreiasca, islamica sau budista) nu ne indreptatesc a considera ca e mantuire si pentru cei ce tagaduiesc adevarul lui Hristos. Duhul sufla unde doreste, Dumnezeu mantuieste pe cine doreste, in mod exceptional se pot mantui si dintre pagani. Mantuirea unora dintre pagani nu este, se intelege, un argument pentru a sustine ca religiile lor sunt bune. Noi trebuie sa tinem Calea mantuirii pe care ne-a aratat-o Hristos – capul Bisericii (cf. Coloseni 1, 18), caci intru nimeni altul nu este mantuirea, caci nu este sub cer nici un alt nume, dat intre oameni, in care trebuie sa ne mantuim noi (Faptele Apostolilor 4, 12).”
Ioannis Zizioulas – cu un citat şi din SF. Siluan Athonitul:
„O alta tema interesanta legata de ecleziologie e viziunea Sfantului Siluan cu privire la soarta ereticilor. In relatarile despre viata sa facute de parintele Sofronie, se face mentiune despre opinia unui oarecare parinte Casian, care obisnuia sa spuna ca toti ereticii vor merge spre pierzanie. Sfantul Siluan e infatisat ca replicandu-i astfel: ‘Nu stiu aceasta, dar cred numai in Biserica Ortodoxa: in ea este bucuria mantuirii intru smerenia lui Hristos’. Aceasta pozitie e extrem de semnificativa si ea difera radical de spiritul zelos ce caracterizeaza multi monani chiar si la Sfantul Munte, si exprima o pozitie teologica privitoare la delicata chestiune a limitelor Bisericii, asemanatoare celeia luate de teologi ortodocsi contemporani, potrivit carora singurul lucru pe care-l putem spune, ca ortodocsi, cu certitudine despre cei din afara Bisericii e ca suntem siguri de mantuirea oferita noua in Biserica noastra, evitand sa-i condamnam si lasand pe seama lui Dumnezeu judecata finala asupra tuturor, inclusiv asupra noastra insine.”
Păr. Serafim Rose ( călugăr ortodox din America ) vorbind despre creştinii neortodocşi:
„2. Cu toate acestea, nu este al nostru să definim starea celor aliaţi în afara Bisericii Ortodoxe. Dacă Dumnezeu doreşte să dăruiască mântuirea celor ce sunt creştini aşa cum se pricep ei mai bine, însă fără a fi auzit vreodată de Biserica Ortodoxă – aceasta hotărăşte Dumnezeu, iar nu noi. Dar când El face acest lucru, se abate de la calea normală pe care El însuşi a aşezat-o pentru mântuire – care trece prin Biserică, ca parte a Trupului lui Hristos. Eu însumi pot accepta experienţa protestanţilor care „se nasc din nou” în Hristos; am cunoscut oameni care şi-au schimbat cu totul viaţa prin întâlnirea cu Hristos şi nu pot să le tăgăduiesc experienţa doar pentru că nu sunt ortodocşi.[…]
Intr-adevăr, cuvântul „eretic” (aşa cum am spus în articolul nostru despre Părintele Dimitri Dudko) este folosit mult prea des astăzi. El are un sens şi o funcţie bine precizată, şi anume aceea de a distinge învăţăturile noi de învăţătura ortodoxă; dar foarte puţini dintre creştinii neortodocşi de astăzi sunt „eretici” în mod conştient şi nu este de nici un folos să-i numim astfel. [atentie: Parintele se refera la a numi eretici pe oamenii obisnuiti din confesiunile heterodoxe, iar nu a renunta la calificarea respectivelor confesiuni ca fiind eretice, asa cum doresc ecumenistii!, n.n.]”
Par Cleopa Ilie:
„- Parinte, eu nu ma impac cu judecata de apoi !
– Dar de ce nu te impaci, frate ? Cum asa ?
– Cum, parinte, o sa ma judece Hristos, daca eu as fi chinez sau de alt neam, care n-am auzit niciodata de Hristos ? Ei de acolo nu au auzit de Hristos. Oare Dumnezeu pedepseste cu nedreptate ? El este drept. Cum o sa ma judece si o sa ma pedepseasca, daca eu nici nu am auzit de Evanghelia lui Hristos ?
– Stai oleaca ! Dumneata stii sa invartesti actele acolo, sa faci procese verbale sau ce faci dumneata. Scriptura insa nu o cunosti. Esti un rationalist, desfaci firul in 40 si te prapadesti cu totul, umbland dupa capul tau.
Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul. Nu una, ci patru. Si nimeni nu poate scapa de urgia si dreptatea lui Dumnezeu, fie chinez, fie brahman, fie budist, fie crestin, fie mahomedan, fie evreu, pentru ca Dumnezeu este drept, cum zice Apostolul : Dumnezeu este drept si tot omul mincinos.
Dumnezeu, deoarece este drept, a pus legile acestea, ca pe toti sa-i judece dupa dreptate. Auzi ? Patru legi.
Legea cea dintai este legea firii sau legea constiintei. Prin aceasta lege a mustrat Dumnezeu pe Cain, cand a omorat pe fratele sau Abel. Ca auzi ce spune Scriptura : ” Atat era mustrat de constiinta ca a cazut in deznadejde si a strigat asa : Mai mare este greseala mea, decat a mi se ierta mie „.
A cazut in deznadejde, ca a ucis pe fratele sau Abel, pastorul; ca Dumnezeu i-a primit aceluia jertfa si el l-a zavistuit si, iesind la camp, l-a omorat.
Legea constiintei ii spunea : ” Ce-ai facut ? Ai omorat pe fratele tau !” Aude pe Dumnezeu :
– Cain, unde-i fratele tau ?
Dar el, in loc sa zica : ” Doamne, am gresit „, a zis :
– Dar ce, eu am a pazi pe fratele meu ?
Si i-a zis Dumnezeu :
– Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Pentru ca ai facut aceasta cu toate pedepsele te voi pedepsi pe tine si cine te va omori pe tine de saptezeci de ori cate sapte se va pedepsi …
Si a trait Cain peste o mie de ani, cum scrie in Hronograful lui Chedrin, si nimeni nu-l omora, ca se temea de pedeapsa care era pusa de Dumnezeu asupra lui. Care au fost cele sapte pedepse ale lui cain, pentru ca a ucis pe fratele sau, Abel ?
Mai intai a fost deznadejdea, apoi tremurarea, apoi plansul, ca plangea gemand pe pamant, apoi frica, caci fugea dintr-un loc in altul, de teama ca-l vede Dumnezeu; apoi blestemarea pamantului sa nus-i dea roadele sale si celelalte, cum scrie in Sfanta Scriptura la Facere, capitolul IV.
Orice om de pe pamant, cand face rau, este mustrat de constiinta sa, care ii spune : ” De ce ai facut rau ?” Aceasta este legea cea dintai data de Dumnezeu omului, numita si legea constiintei sau legea firii.
A doua lege care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigorie de Nissa si care, ca o trambita din inaltul cerului rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu, este legea zidirii.
Cine a facut cerul, pamantul si toate cate sunt ? Luna, ierburile, florile, pestii, marile, raurile, pietrele, copacii, muntii, toate vietuitoarele de pe uscat, din apa si din aer. Cine le-a facut, fratilor ? Cine a facut ceasul u niversului care merge cu atata precizie si uimire, incat nimeni nu-l poate imita ? Nimeni altul decat Bunul Dumnezeu ! Centrul de indrumare al acestei lumi este Ziditorul ei, Dumnezeu, Care a pus randuiala in toate.
Aceasta lege a zidirilor este ceea ce spune proorocul David : Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cum ? Prin asezarea lor sferica si prin imensa lor departare; prin spatiul interstelar, care are miliarde de ani calatoria luminii, prin miscarea astrilor ceresti, a sistemului solar si a planetelor cu atata masura si precizie, incat uimeste mintea celor mai mari astronomi din lume.
Ce-a zis Isac Newton, marele fizician englez, care treizeci de ani a fost ateu si la urma cand a descoperit ” Legea atractiei universale ” si a vazut ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti. A pus aparatele pe masa si a zis :
Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale !
Vezi ? El, afland stiinta din afara, a venit la frica de Dumnezeu, cunoscand minunile ce;e mari din lumea astrelor. Ce-a zis Kepler, Isac Newton si ceilalti, de care nu imi ajunge vremea sa-i amintesc, cand s-au convertit, vazand ei zidirea lui Dumnezeu ca nu-i singura, ca are un centru de indrumare si o precizie, care uimeste toata mintea ?
Din secretele naturii inca nu s-a scos nici unu la miliard. Ca intelepciunea lui Dumnezeu n-are margini si nici nu va avea in veacul veacului, pentru ca nemarginita este intelepciunea Creatorului.
Deci, a doua lege care ne sta tuturor in fata este Legea zidirilor sau a creatiei. Ca prin contemplatia naturala in duh, noi ne suim de la ratiunile lucrurilor, la Ziditorul lor.
Daca vezi corabia, trebuie sa te gandesti ca a fost un mester care a facut-o; daca vezi o haina buna pe un om, trebuie sa stii ca bun a fost si croitorul. Daca vezi un palat, o cladire arhitectonica frumoasa, sa stii ca a fost un arhitect destept. Daca vezi un ceas, negresit este un ceasornicar priceput care l-a facut.
Deci, toate acestea ne arata ca este un Facator si, daca este, trebuie sa ne temem si sa ascultam de El, ca sa nu ne pedepseasca dupa dreptate.
A treia lege este Legea scrisa, data de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adica cele zece porunci si tot Vechiul Testament, dupa care va fi judecat poporul ales, adica evreii.
A patra si ultima lege este Legea Darului, Legea Desavarsirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adica Sfanta Evanghelie. Dupa aceasta lege dumnezeiasca vor fi judecati toti crestinii, botezati in numele Preasfintei Treimi.
Cea dintai a fost legea firii, care ramane generala pentru toate popoarele pana la sfarsitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintai. Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si de evrei. Dupa Legea scrisa, adica dupa Vechiul Testament se vor judeca evreii. Iar dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii, fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi. Iar daca o calcam, mai mare pacat avem si mai mare munca vom avea decat ei, care n-au cunoscut Evanghelia.
Asadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Sa nu ne inselam, fratilor, si sa zicem ca Dumnezeu nu stie ce face fiecare. Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu.
Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ? Amin.”
Acum sper că nu spui că toţi aceşti oameni s-au înşelat. 🙂
augustus
ianuarie 19, 2010 @ 8:46 pm
preiau si eu aceasta bucatica din citatul de mai sus,din invataturile lui ILIE CLEOPA.:
,,Aceasta lege a zidirilor este ceea ce spune proorocul David : Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cum ? Prin asezarea lor sferica si prin imensa lor departare; prin spatiul interstelar, care are miliarde de ani calatoria luminii, prin miscarea astrilor ceresti, a sistemului solar si a planetelor cu atata masura si precizie, incat uimeste mintea celor mai mari astronomi din lume.”
ceea ce vreau sa scot in evidenta e ,,spatiul interstelar ,care are miliarde de ani calatoria luminii” deci de aici se vede foarte clar faptul ca lumea nu are doar 6000 de ani.din moment ce lumina unor stele foarte indepartate parcurge distanta pana la noi in ,,miliarde de ani” inseamna ca de tot atata timp ele au aparut in existenta.e ceva banal de inteles,nu trebuie studii superioare pt asta.o stea creata acum 6000 de ani in urma nu ar avea cum sa fie vizibila pt noi in cazul in care s-ar afla la o distanta de miliarde de ani lumina de pamant.pt ca lumina ei nu ar fi avut timp sa ajunga pna la noi.mai tineti minte poezia lui Eminescu, ,,la steaua”?
Adriana
ianuarie 19, 2010 @ 11:24 pm
De ce nu da nimeni citat din Sf. Ap. Pavel? Ca si el a aratat cum se mantuiesc cei care nu sunt crestini!!
Eu cred ca cei care cred ca non ortodocsii nu se mantuiesc, fac o confuzie. Exista doua lucruri distincte: pe de o parte sunt cei care trec de la moarte direct la viata fara a mai fi judecati pentru ca au crezut in Hristos, in Tatal Ceresc si au ascultat cuvintele Domnului, acestia se mantuiesc direct, fara judecata, si pe de alta parte sunt toti ceilalti care dupa moarte nu vor trece direct la viata, ci vor fi chemati la Judecata finala a Domnului, si macar o parte din ei vor fi mantuiti chiar daca nu au fost crestini. Il vor cunoaste in acel moment pe Hristos si se vor mantui prin Judecata Lui. Altfel nici Judecata lor nu ar mai avea sens, caci ce Judecata se face doar pentru a da verdictul „vinovat”?
nyky
ianuarie 20, 2010 @ 1:13 am
ne ratacim fratilor. BISERICA LUI CRISTOS NU ESTE BISERICA ORTODOXA CATOLICA PROTESTANTA SAU PENTICOSTALA ORI INDIFERENT DE CULT SAU FIRMA ; CI BISERICA SPIRITUALA A LUI CRISTOS ESTE FORMATA DIN CREDINCIOSI DIN TOATE CONFESIUNILE :´IAR TUTUROR CE CRED IN NUMELE LUI LI SA DAT DREPTUL SA SE NUMEASCA COPIII AI SAI ´deci unde i cultul unde i firma .credinciosii adevarati il cunosc pe Hristos si mai trebuie sa stim ca Dumnezeu nu priveste la fata omului ci la inima lui. cit despre musulmani sau alte religii care nu cred in Cristos noi trbuie sa le propovaduim EVANGHELIA LUI CRISTOS noi avem aceasta obligatie fata de Dumnezeu : MERGETI SI FACETI UCENICI DIN TOATE NEAMURILE BOTEZINDU I IN NUMELE TATALUI AL FIULUI SI AL DUHULUI SFINT SI INVATATII SA TRAIASCA DUPA EVANGHELIE. ISUS NU ASPUS SA I BOTEZAM INTR O ANUMITA RELIGIE CI DOAR SA IMPLINIM CUVINTUL :AMIN:
nyky
ianuarie 20, 2010 @ 1:17 am
PT ADRIANA : CRESTINI SUNT TOTI ACEI CARE CRED IN ISUS:
nyky
ianuarie 20, 2010 @ 1:45 am
PT INGRID: DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE PT CA L AI INTELES PE HRISTOS ASA CUM ESTE IN ADEVAR.
Adriana
ianuarie 20, 2010 @ 2:21 am
Ingrid,
Tu cum intelegi acest pasaj din Sf. Ap. Pavel (Romani 2, 14-16)?:
„Caci, cand paganii care nu au lege, din fire fac ale legii, acestia, neavand lege, isi sunt lorusi lege,
Ceea ce arata fapta legii scrisa in inimile lor, prin marturia constiintei lor si prin judecatile lor, care ii invinovatesc sau ii si apara,
In ziua in care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, dupa Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.”
Pentru ca este paragraful care arata ca si cei care nu l-au cunoscut pe Hristos, in ziua Judecatii il vor cunoaste si vor fi judecati dupa legea scrisa in inima lor, si prin aceasta judecata a lui Hristos vor trai sau vor pieri. Tot prin Hristos traiesc sau pier si ei.
Adriana
ianuarie 20, 2010 @ 2:23 am
nyky: nici eu nu am zis vreodata altceva, si pentru mine a fi crestin inseamna a crede in Domnul Iisus Hristos (sau Christos, de unde si numele de crestin) 🙂
Adriana
ianuarie 20, 2010 @ 2:34 am
Si apropos de eretici: ce parere aveti, era sau nu era eretic cel din acest pasaj Evanghelic?:
“Si I-a zis Ioan: Invatatorule, am vazut pe cineva scotand demoni in numele Tau, care nu merge dupa noi, si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi.
Iar Iisus a zis: Nu-l opriti, caci nu e nimeni care, facand vreo minune in numele Meu, sa poata, degraba, sa Ma vorbeasca de rau.
Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi.”
(Marcu 9:38-40)
Veronica
ianuarie 20, 2010 @ 5:51 am
Dragii mei!Va rog sa ma iertati! Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni; dar foarte de multe ori, cand vorbim despre credinta se ivesc multe neintelegeri chiar si in familie. Iata, dupa umila mea parere, Dumnezeu nu cred c-a facut cerul numai pentru ortodocsi. Cerul , cred eu, a fost facut de Dumnezeu pentru toate sufletele care-l iubesc pe El.Eu sant de acord cu ortodoxia, total. O iubesc foatre mult.Dar in viata mea am cunoscut multi oameni si de alte religii. Oameni cu „O”(o mare). Oameni extraordinari din toate punctele de vedere. Si i-am admirat foarte mult. Si mi-am dorit sa fiu ca ei.”Inima curata ,Dumnezeu nu o va urgisi”.Nu pot sa cred ca Dumnezeu care e IUBIRE , poate sa intoarca Fata Lui de la oamenii buni care-L slavesc pe El , cu inima curata.Rog pe Bunul Dumnezeu sa aiba mila de noi . Manca-ne-ar Raiul pe toti! Amin!
Saurian
ianuarie 20, 2010 @ 8:58 am
@nyky: ceea ce spui tu e o erezie care e specifică neoprotestanţilor ( şi pariez că eşti neoprotestant ). Adevărul e doar în Ortodoxie şi asta să fie foarte clar. Dacă se mântuiesc alţii din alte credinţe e doar din marea milă a lui Dumnezeu dar Adevărul deplin şi Întrupat e în Ortodoxie. Să fie foarte clar asta pentru toţi care consideră că eu sunt de acord cu acest duh antihristic de amestecare a credinţelor.
@augustus: vezi tu, păr. Cleopa a citat din ceea ce ştiau alţi oameni de ştiinţă care poate se spovedeau la sfinţia sa sau din ce a citit. Îţi recomand un site pe problema asta în care mi se pare că e foarte documentat ( dacă sunt unele întrebări poţi să le pui lor şi îţi vor da explicaţiile de rigoare iar dacă e un punct în care n-au fost în stare să explice să îmi spui ). Site-ul e: http://www.hexaimeron.ro
Partea de ştiinţă care te interesează ( că în site e prezentat şi învăţătura Bisericii despre Originea lumii şi celelalte ) probabil e la „Întrebări frecvente” sau la „Astronomie”. Aştept veşti! 🙂
Alex Ionut
ianuarie 20, 2010 @ 12:38 pm
Am citit undeva urmatoarea afirmatie: „Daca cineva spune ca toate religiile sunt bune, e ca si cum ar spune ca toate merele sunt bune de mancat, chair daca sunt stricate sau nu…”. Dumnezeu va judeca dupa legile Sale, pe care oamenii nu le pot patrunde in intregime, dar ortodoxia este singura religie care reveleaza Adevarul. Dar nu trebuie sa ne laudam cu religia noastra, ci trebuie sa-i aducem si pe altii pe calea cea buna.
ingrid
ianuarie 20, 2010 @ 1:24 pm
@Saurian
nu vreau citate, ci Adevarul care e unul.
Sa luam pe rand.
1) Par Cleopa
Par Cleopa spune ca patru sunt legile dupa care Dumnezeu va judeca pamantul. Ce spune Sf Ap Pavel?
Par Cleopa se inspira din Ep. Romani, acolo trebuie citit amanuntit +comentarii patristice:
Ceva pe scurt:
Cap 1, 18-, 2, 16 arata ca paganii, desi aveau legea constiintei si revelatia naturala, in loc sa slaveasca pe Dumnezeu cum era firesc, s-au inchinat fapturii: deci nu pot zice la judecata lui Dumnezeu: esti nedrept Doamne, ca ma osandesti! Nimeni nu poate spune: esti nedrept Doamne! Cain nu poate zice: nedrept esti Doamne, ca ma pedepsesti asa, chiar daca nu avea nici Legea lui Moise! Deci primele 2 Legi despre care vorbeste par Cleopa sunt ambele „legea firii” cu care Dumnezeu a inzestrat creatura, lege care nu s-a pierdut prin caderea in pacat. Firea tuturor celor zidite de Creator (cer, pamant, iarba, vietuitoare, luna, stele etc) este sa-L indice pe Creator, firea omului in mod special este inzestrata cu aceasta constiinta, pe care numai noi dintre vietuitoare o avem. Pe cei care nu au primit o alta Lege decat legea firii, dupa aceea vor fi judecati ca nu au crezut in Dumnezeu.
Cap 2, 16-29 arata ca nici iudeii nu sunt mai presus, desi au primit Legea lui Moise, pentru ca toti s-au facut calcatori de lege. „Dupa cum este scris: nu este drept pana la unul” (Rom. 3, 10-20)
Deci indreptarea tuturor nu este dupa vrednicie, pentru ca toti au pacatuit, ci prin credinta, in dar, cu harul Lui PRIN RASCUMPARAREA CEA IN HRISTOS IISUS (Rom 3, 22-24). De voi fi judecata dupa Legea firii sau dupa Legea lui Moise, voi fi gasita mai mult sau mai putin vinovata, cum scrie mai sus Sf Ignatie Briancianinov, iar indreptarea este posibila numai „PRIN CREDINTA, in dar, cu harul Lui PRIN RASCUMPARAREA CEA IN HRISTOS IISUS. Nimeni nu a fost gasit indreptat nici prin Legea firii, nici prin Legea lui Moise, de aceea a venit Hristos.
Sa revenim. Pr Cleopa zice ca sunt 4 Legi dupa care vor fi judecati oamenii. Sf Chiril al Alexandriei (Glafire) vorbeste de 5 legaminte incheiate de Dumnezeu cu oamenii:
1) Legea firii (constiinta + revelatia) + porunca din rai: Legamantul cu Adam
2) Legamantul incheiat cu Noe (Gn. 9)
3) Legamantul incheiat cu Avraam (Gn 17)
4) Legamantul incheiat cu poporul Israel in timpul lui Moise
5) Legamantul incheiat de Hristos cu Biserica Sa (care este UNA, SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA)
Indiferent cate legi am socoti, vom fi judecati dupa legea in care ne aflam, precum marturiseste si par Cleopa:
„Cea dintai a fost legea firii, care ramane generala pentru toate popoarele pana la sfarsitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintai. Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si de evrei. Dupa Legea scrisa, adica dupa Vechiul Testament se vor judeca evreii. Iar dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii, fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi. Iar daca o calcam, mai mare pacat avem si mai mare munca vom avea decat ei, care n-au cunoscut Evanghelia.”
Deci :
a) cei care astazi nu sunt crestini (adica nu sunt fii ai Bisericii, ai Unicei Biserici) pe buna dreptate vor fi osanditi, cum zice par Cleopa: „Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu. Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ?”
Ei avand Legea firii trebuiau sa-L caute si sa creada in Ziditorul. Iar Domnul are grija de toata faptura Sa, astfel incat sa se implineasca cuvantul proorocului „ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu” (Rom. 3, 3-12). Rahav desfranata si canaaneanca a auzit de cele ce s-au petrecut in Egipt, a auzit de Dumnezeul lui Israel, de fagaduinta mostenirii pamantului in care ea locuia, nu erau pe atunci atatea mijloace de informare, a fost singura din neamul ei care s-a mantuit. Ceilalti nu.
b)evreii asemenea vor fi osanditi pe buna dreptate: Daca Lumina a venit in lume, iar iudeii n-au primit pe Cel care era Plinirea Legii, vor fi osanditi din cauza legii lui Moise. De aceea iudeii vor fi judecati de Apostoli, de Regina din Saba care vazand intelepciunea lui Solomon a crezut in Dumnezeul lui Israel, iar ei n-au crezut, vor fi judecati de cei 3 Magi, etc. Iar urmasii fariseilor, care nu cred in Hristos, sunt vinovati ca nu i-au primit pe Apostoli si pe urmasii Apostolilor. Care evreu n-a auzit de Hristos? Daca are Legea si proorocii si este sincer in inima sa, primeste pe Hristos.
c)noi crestinii vom fi judecati dupa Evanghelia pe care am primit-o, cum zice par Cleopa, judecata noastra va fi cea mai aspra: „fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi. Iar daca o calcam, mai mare pacat avem si mai mare munca vom avea decat ei, care n-au cunoscut Evanghelia.”
2)Pr Serafim Rose
Parintele arata clar ca daca eventual se mantuiesc unii eretici, aceasta este „abatere de la calea normală pe care El însuşi a aşezat-o pentru mântuire – care trece prin Biserică, ca parte a Trupului lui Hristos.” Nu putem sta linistiti in credinta catolica sau protestanta, ca Domnul va face minuni: cu sau fara Sfintele Taine ale unicei Biserici nu este tot aia!!! Poate unul care nu e ortodox, dar totusi nu aproba ereziile catolice sau protestante, ci crede in Dumnezeu in mod simplu fara sa se faca vinovat de hulele credintelor mincinoase – poate aceluia i se socoteste CREDINTA, si fapte de credinta, POATE SE INDREAPTA (tot PRIN RASCUMPARAREA LUI HRISTOS) – Dumnezeu stie. Dar daca noi ortodocsii spunem: „indiferent cat de mult hulesti impotriva lui Dumnezeu, indiferent de ereziile la care esti partas, Dumnezeu e milostiv si te mantuieste”, cei care spun asa ceva sunt partasi hulelor si ereziilor pe care le incurajeaza!
Cei care-l cauta pe Dumnezeu cu adevarat si vor sa inteleaga (dintre catolici si protesanti) daca sunt sinceri in inima lor si respecta Legea firii sadita in ei – aceia Il vor gasi. Nu vor putea primi hulele eretice si pe masura ce vor cerceta, vor intelege care este credinta cea adevarata. Daca au adormit inainte sa devina ortodocsi, poate Dumnezeu totusi ii va mantui pt sinceritatea lor fata de Legea firii din ei, pentru refuzul lor de ase face partasi pacatelor, hulelor. Nu stim. Stim doar ca trebuie sa propovaduim Adevarul bisericii, ca sa nu ne facem vinovati fata de neortodocsi, ca ei au cautat Adevarul, iar noi n-am vrut sa-L aratam.
„dar foarte puţini dintre creştinii neortodocşi de astăzi sunt „eretici” în mod conştient şi nu este de nici un folos să-i numim astfel.”
E adevarat ca apusenii simt apelativul „eretic” ca pe un semn de dusmanie pe care nu il inteleg. Nici ortodocsii nu inteleg de ce neortodocsii sunt numiti de Sf Parinti eretici. Majoritatea ortodocsilor nu cunosc nici crezul, nu au cum sa intelega de ce o oarecare comunitate (ca de ex monofizitii, sau nestorienii sau altii) au fost taiati de Sf Parinti de la comuniunea cu Hristos.
Ortodocsii trebuie sa inteleaga ca nu numele de „ortodox” mantuieste, ci dreapta credinta. Deci degeaba judeci pe altii ca aceia nu sunt „dreptcredinciosi” cand de fapt pe tine nici macar nu te intereseaza dreapta credinta, nici nu te straduiesti sa aprofundezi invataturile dogmatice! Invatatura Bisericii nu este pentru o clasa superioara de profesori universitari, ci pentru toti care vor cu adevarat sa-L cunoasca pe Hristos.
Degeaba ii numesti pe catolici, pe nestorieni, pe monofiziti, etc eretici. Daca ai in preajma un neortodox care e preocupat si cauta Adevarul, daca esti cu adevarat dreptcredincios ii explici adevarul. Ii explici cum ne pierdem mantuirea daca nu marturisim pe Hristos dupa cele doua firi, o singura Persoana, ii explici despre purcederea Duhului Sfant si toate celelalte. N-are rost sa-l jignesti, ca el nu stie de ce este eretic. El nu stie de ce apartine respectivei confesiuni. Iar daca va hotarai sa primeasca hula si nu Adevarul Bisericii, e problema lui, datoria ta era sa marturisesti Adevarul tuturor, indiferent de religie sau confesiune.
3)Zizioulas
Aici e o problema! Un ecumenist care ataca pe zelosii din Sf Munte Athos cu cuvintele Sf Siluan Atonitul. El vrea sa contrazica pe zelosii antiecumenisti care „exprima o pozitie teologica privitoare la delicata chestiune a limitelor Bisericii”. Mitropolitul Zizioulas doreste sa impuna pozitia conciliului II Vatican cu privire la limitele Bisericii.
Atitudinea smerita a Sf Siluan Atonitul „Nu stiu aceasta, dar cred numai in Biserica Ortodoxa: in ea este bucuria mantuirii intru smerenia lui Hristos” nu contrazice invatatura ortodoxa despre limitele Bisericii. Sf Siluan Atonitul nu credea intr-o Biserica Ortodoxa ale carei limite se extind si asupra celor care „detin adevarul in mod partial”.
Atitudinea dusmanoasa fara de eretici nu foloseste nimanui: dorim mantuirea, nu pieirea lor, dorim ca ei sa cunoasca Adevarul, ii chemam la Hristos: singurul Care poate sa-i mantuiasca. Ii iubim, pentru ca Hristos s-a jertfit si pentru ei. Hristos n-a incetat o clipa sa-l cheme pe Iuda la pocainta! Ne amintim cuvintele duioase „Prietene, cu sarutare vinzi pe Fiul Omului?” Cu asa dragoste suntem datori sa-i chemam si astazi pe toti neortodocsii, nu sa-i socotim niste predestinati pieirii. Daca nu arati Adevarul eterodoxului, daca nu-l chemi cu dragoste sa recunoasca Adevarul si sa se caiasca de hulele la care era partas, daca nu-i explici ca sa inteleaga si sa vina de buna voie la Adevar, te faci partas sangelui acelora.
Totusi, desfiintarea de catre ecumenisti a termenului „eretic” nu aduce chiar multe roade, ca omul nu mai simte ca ceva nu e in regula cu credinta lui. Cuvantul „eretic” este totusi un semnal de alarma cu oarecare rost.
Dar atat timp cat ierarhii nostri ecumenisti care ne reprezinta in Apus, care formeaza imaginea Bisericii in Apus socotesc oportuna nu doar eliminarea terminologiei si a anatemelor, ci le recunosc acelora si „Tainele” ca valide, esti privit de apuseni ca un dusman foarte dusmanos daca indraznesti sa afirmi ca „nu este Hristos in Tainele lor”. Asadar, daca nu esti de acord cu „unirea” Bisericii Ortodoxe cu toate hulele eretice esti socotit oricum vrajmasul lor, cu sau fara folosirea terminologiei „eretic, erezie”, ca ideologic, ecumenistii aproape au savarsit unirea, iar ortodoxul de rand nu cunoaste imaginea ortodoxiei pe care ecumenistii o expun in apus. Totul este „strict secret”.
4)Laurentiu Dumitru
Dragostea crestinului pentru toti oamenii, indiferent de confesiune este o datorie. Este firesc sa te rogi pentru toti oamenii. Sf Liturghie are 2 parti, precum stim: prima este pentru catehumeni, adica pt cei nebotezati! Ne rugam mereu pt cei nebotezati, Sf Ioan Maximovici nu gresea ca se ruga la capataiul celor nebotezati!
Dar fraza „Duhul sufla unde doreste, Dumnezeu mantuieste pe cine doreste, in mod exceptional se pot mantui si dintre pagani.” este o inovatie protestanta, o auzi adesea la Martorii lui Iehova, care iti bat la usa sa te convinga de faptul ca mantuirea nu este doar in ortodoxie. De la Hristos am primit alta Evanghelie: El zice „de nu se va naste cineva de sus, nu va putea sa vada imparatia lui Dumnezeu” (In. 3, 3) Expresia „Vantul sufla unde voieste si tu auzi glasul lui, dar nu stii de unde vine, nici incotro se duce” se refera la „oricine este nascut din Duhul” (In. 3, 8)adica „de nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in Imparatia lui Dumnezeu” (In. 3, 5). „Vantul sufla unde voieste” nu descrie activitatea Duhului Sfant care poate chema la mantuire pe oricine (evrei sau pagani), ci la activitatea celui „nascut din Duhul”, care numai daca este nascut din Duhul poate fi mai presus de legile firii create! Orice creatura este limitata, noi dorim cerul, vesnicia, atotprezenta…cam multe dorim noi. Sfintii aud rugaciunile noastre ori de unde i-am chema, din cauza ca sunt nascuti si traiesc in Duhul.
5)Pr Rafail Noica.
„Totuşi, acum, Apusul, în mare măsură, vine la Ortodoxie, sau poate nu în măsură aşa mare, dar în comparaţie cu ce a fost în istorie, în orice caz mai mare decât oricând.”
Nu stiu la ce se refera ca Apusul vine la Ortodoxie in mai mare masura ca oricand. Poate vorbeste de convertiri individuale. La catolici s-au inmultit ereziile in mod special de la Conciliul II Vatican, protestantii adopta tot felul de anomalii: homosexuali, femei episcop, etc. Poate tocmai inrautatirea starii generale in care se gasesc acele confesiuni ajuta la inmultirea convertirilor individuale. Oricum noi ne bucuram pentru cei care vin la ortodoxie si ne rugam pentru mantuirea tuturor.
„cum putem gândi că Dumnezeu lasă să se nască oameni pe pământ, numai spre pierzanie (pentru că nu-s ortodocşi) ? „
Ne amintim aici de Sf Ap Pavel:
„Sau nu are olarul putere peste lutul lui, ca din aceeasi framantatura sa faca un vas de cinste iar altul de necinste? Si ceeste daca Dumnezeu, voind sa-si arate mania si sa faca cunoscuta puterea Sa, a suferit cu multa rabdare vasele maniei Sale, gatite spre pieire…” (Rom. 9, 18-24)
Aici trebuie inteleasa bine (din comentariile Sf Parinti) diferenta intre predestinatie si prestiinta Dumnezeiasca. Domnul a lasat multi oameni sa se nasca, chiar daca stia ca vor pieri….Calea spre pieire e larga, si multi merg pe ea, Domnul stie asta, totusi lasa sa se nasca atatia…
„Însă, am văzut-o, tot pe pielea mea, că nu numai ce numim noi Ortodoxie, este Ortodoxie ! Vă spun că Ortodoxia nici nu ar trebui să aibă nume în istorie, nici măcar Biserică. Ortodoxia am văzut-o ca pe firea adevărată a omului, către care tânjeşte tot omul, sub diferite forme. Observând ce este, istoric, Ortodoxia, noi suntem ortodocşi, dar vai de ortodoxia noastră! Părintele Sofronie spunea: „Un Ortodox a fost în istorie, şi pe Acela L-au rastignit”.Dar, când zic că Ortodoxia este firea omului, multora dintre voi o să vă fie greu să înţelegeţi aceasta.”
Aici intervine o alta complicatie. E adevarat ca „Ortodoxia este firea omului” si din acest punct de vedere nu putem spune despre nimeni ca este cu adevarat dreptcredincios, decat despre Hristos, singurul Om fara de pacat. Dar daca singurul Ortodox din istorie este Hristos, daca Biserica este, asa cum ne invata Sf Ap Pavel „trupul lui Hristos”, atunci Biserica este ortodoxa din cauza acestei Taine mari ca este Trup a lui Dumnezeu. Uneori Biserica adevarata a fost reprezentata de cate un singur om, ca Sf Maxim Marturisitorul, sau Sf Marcu Eugenicul. Numai cine marturiseste Adevarul este partas Adevarului. In orice caz, Trupul lui Hristos, care este Biserica este deplin ortodox!!!!
„Vă spun că Ortodoxia nici nu ar trebui să aibă nume în istorie, nici măcar Biserică”
Poate nu ar trebui ca „ortodoxia”, „dreapta credinta” sa aiba vreun nume in istorie, nici macar acela de Biserica, dar Domnul nostru Iisus Hristos Care S-a intrupat in istorie a dorit sa ne faca pe noi nevrednicii partasi Trupului Sau celui dreptcredincios, celui deplin ortodox. Nu ne putem mantui inafara Bisericii, inafara Trupului Sau Celui ortodox, Celui dreptcredincios. Trupul Ortodox al lui Hristos este numit Biserica pentru ca asa a vrut El sa ne mantuim ca madulare ale Trupului Lui ortodox. Nu este al nostru sa judecam de ce a vrut El asa…
„iar, pe de altă parte, a fi ortodox înseamnă a iubi lumea întreagă, tot cosmosul, tot ce a zidit Dumnezeu, cu dumnezeiască dragoste, până şi pe vrăjmaş.” Asa este, corect. Toti sfintii, incepand cu Sf Ap Pavel doreau mai bine ei sa fie anatema decat sa se piarda vreun suflet. „Deci, apărarea Ortodoxiei înseamnă să ne apărăm singura cale în care ne putem regăsi pe noi şi îl putem înţelege pe Dumnezeu cel adevărat. Dar a fi ortodox este a iubi întreaga lume, pe prieteni şi pe vrăşmaşi, şi a avea încredere în Dumnezeu.” Asa este.
„Dacă cineva îşi pune problema, şi mulţi, poate toţi şi-o pun: oare numai ortodocşii se mântuiesc? – eu întrezăresc în întrebarea aceasta un duh al iubirii, care n-ar răbda gândul că cel din afara ortodoxiei ar putea pieri; chiar eu aş putea fi în afara ortodoxiei, şi aici e un fel de a iubi aproapele ca pe sine. Adică, dacă cel din afară ortodoxiei neapărat se pierde, cum zice o anumită idee, un fel de gândire, mă văd eu în starea lui şi nu pot răbda lucrul acesta. Răspunsul meu la întrebare este: Dacă în mine, păcătosul, se găseşte destulă dragoste să mă gândesc şi la cei care eventual pier, oare în Dumnezeu este mai puţină dragoste!? Întrebarea aceasta mi-a fost răspunsul, şi cu conştiinţa că Dumnezeu iubeşte mult mai mult decât ce putem închipui noi, las în competenta şi atotputerea iubirii lui Dumnezeu pe toţi, şi îmi caut în ortodoxia pe care am găsit-o şi în care mă aflu şi în care cred, îmi caut mântuirea”
Problema noastra nu este sa judecam lipsa de milostivire a lui Dumnezeu fata de eretic, ca asa a ajuns Origen sa se milostiveasca si sa scoata pe toti pacatosii si pe draci din iad, ca sa intre el. Oare Dumnezeu pe Iuda nu l-a iubit? Dar nu l-a fortat. Fiecare din noi putem cadea in pacatul lui. Toti apostolii Il intrebau pe Hristos cu frica si cu cutremur „oare nu sunt eu acela”?
Problema noastra nu este judecarea lui Dumnezeu, judecarea lipsei Lui de iubire si milostivire!!!!!!!!!!!!!
Noi avem doar datoria sa fim gata si de jertfa pentru mantuirea nu numai a ortodoxului, ci si a ereticului. Pana la moarte, nimeni nu este in mod sigur pierdut. Mai ales ca ereticii din ziua de azi, care nu sunt constienti de erezia la care se fac partasi pot fi chemati la Adevar ca paganii de alta data. Important e sa nu ne facem piedica mantuirii acelora si sa-i amagim ca toata lumea se mantuieste, sa-i amagim zicand ca Domnul este prea milostiv.
Cam asta e, Doamne ajuta!
Adriana
ianuarie 20, 2010 @ 2:08 pm
Ingrid,
Din cate ai scris tu aici inteleg ca cel care este sincer in inima lui il cauta pe Hristos, chiar daca este chinez, sau musulman, sau alta natie care nu a auzit niciodata de Hristos. Stii cine a zis pentru prima oara acest lucru ? Papa Ioan Paul II. Eu sunt deacord cu ea, tot omul sincer il cauta pe creatorul si salvatorul Sau, adica pe Hristos.
Stii ca noi nu il putem intrece in dragoste pe Dumnezeu ? Si stii de ce avem datoria sa ii iubim pe toti oamenii asa cum Hristos ne-a iubit pe noi ? Stii de ce ne-a dat aceasta noua porunca ? Stii de ce a zis sa ii iubim si pe vrasmasii nostri ? Raspunsul il ai in continuarea paragrafului : ca sa fim desavarsiti asa cum Tatal Nostru Ceresc desavarsit este, asa cum Tatal in desavarsirea Sa da soarele si peste cei buni, si peste cei rai. Soarele, adica iubirea Sa. Noi suntem chemati sa ne reluam Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu sadita in noi, si daca suntem chemati in primul rand la iubire si nicidecum la judecata, iata prima insusire a lui Dumnezeu : iubirea. Despre judecata ne-a zis dimpotriva, sa nu judecam ! Si nu vom fi judecati…
Crezi tu ca oamenii pot iubi mai mult decat Dumnezeu ? Eu sunt convinsa ca nu. Si daca sunt atatia oameni care iubesc fiinta umana in mod neconditionat, cu cat mai mult o iubeste Dumnezeu ! Cei care insa se indoiesc de iubirea neconditionata a lui Dumnezeu o fac doar pentru ca refuza sa se lase ei insisi invaluiti de ea…
Saurian
ianuarie 20, 2010 @ 4:12 pm
@ingrid: În primul rând e foarte urât cum începi să schimbi sensul la ceea ce au spus cei pe care ţi i-am afişat aşa încât să înţelegi doar ceea ce vrei tu.
În al doilea rând hai să mai lăsăm cu teologia teoretizată şi să începem cu teologia trăită. În momentul când Îl vei trăi pe Hristos cu adevărat nu vei putea să îi arunci pe toţi neortodocşii în iad. Atât e tot ce am de spus.
jamesbond
ianuarie 20, 2010 @ 4:30 pm
Ce poate sa insemne „eu sunt calea, adevarul si viata” ?
Daca acest lucru insemana ca sunt mai multe cai si mai multe adevaruri, insemana ca nu vorbim despre viata.
ingrid
ianuarie 20, 2010 @ 4:36 pm
@Saurian
Iata atitudinea Sf Maxim Marturisitorul, ca sa nu crezi ca cele spuse de Zizioulas in legatura cu Sf Siluan sunt un caz singular:
Sf Max Marturisitorul, Actele procesului Sf M.M. si a ucenicilor lui:
„Atunci i-au spus:
Asadar tu singur te vei mantui si toti ceilalti vor pieri?
Iar el le-a zis:
Cei trei tineri, care nu s-au inchinat idolului la care s-au inchinat toti oamenii, n-au osandit pe nimeni (Dn. 3, 18), fiindca nu se uitau la ale altora, ci cum sa nu cada ei insisi din adevarata cinstire a lui Dumnezeu. Tot asa si Daniel, aruncat in groapa cu lei (Dn 6, 16), n-a osandit pe nimeni din cei care nu se rugau lui Dumnezeu, acceptand decretul lui Darius, ci s-a uitat la el insusi si la cele ale lui preferand mai degraba sa moara decat sa supere pe Dumnezeu si sa fie biciuit de constiinta proprie pentru calcarea legilor firii. Sa nu-mi dea Dumnezeu nici mie sa osandesc pecineva sau sa spun ca numai eu ma voi mantui! Prefer insa mai degraba sa mor decat sa am constiinta tulburata ca am alunecat in vreun fel oarecare in ce priveste credinta.
[…]
Dar daca romanii se impaca cu cei de aici,ce faci?
Si le-a zis:
Duhul Sfant ii anatematizeaza prin Apostolul Pavel chiar si pe ingerii care ar inova ceva pe langa ceea ce s-a propovaduit”
Sf Varsanufie in Filoc 11.
La întrebarea: „De-mi va cere cineva să dau anatemei pe Nestorie şi pe ereticii care-i urmează, să o fac sau nu?”, el răspunde: „Este vădit că Nestorie şi cei ce-l urmează sunt eretici şi se află sub anatemă. Dar tu nu te grăbi să dai pe cineva anatemei, oricine ar fi. Căci cel ce se socoteşte pe sine păcătos trebuie să-şi plângă păcatele sale şi nimic mai mult. Dar nici nu trebuia să judeci pe cei ce dau anatemei pe cineva. Căci fiecare trebuie să se cerceteze pe sine însuşi (1 Cor. 11, 28).
Insistând cel care întreba, Sf. Varsanufie continuă: „Deşi este vădit că aceia sunt vrednici de anatemă, eu sunt mai păcătos decât orice om; şi mă tem ca nu cumva judecând pe altul să mă osândesc pe mine însumi. Căci chiar de voi da anatemei pe satana, întrucât fac faptele lui, mă dau anatemei pe mine însumi. Fiindcă a spus Domnul: «De mă iubiţi pe Mine, veţi păzi poruncile Mele» (In. 14, 15). Iar Apostolul zice: «De nu iubeşte cineva pe Domnul, să fie anatema» (1 Cor. 16, 22). Deci cel ce nu împlineşte poruncile Domnului nu-L iubeşte pe El. Şi cel ce nu-L iubeşte este sub anatemă. Cum poate deci el să anatematizeze pe altul? Spune-i-le acestea şi de va stărui în aceleaşi, dă pentru conştiinţa lui anatemei pe eretic”
De asemenea si Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre osandire si blestem astfel:
„Până la noi s-a păstrat un obicei general de a zice: Cel care a comis cutare faptă îşi atrage asupra sa blestemul în cutare fel. […] Dar ce este anatema pe care voi o invocaţi? Înseamnă că voi doriţi cuiva sau altcuiva să fie predat diavolului, să nu mai aibă niciodată parte de mântuire, să devină străin lui Hristos.
Cine sunteţi voi atunci? Ce putere şi ce autoritate aveţi voi? Oare fiii lui Dumnezeu se întrunesc la judecată în fiecare clipă, după bunul vostru plac, ca să separe pe cei cu purtări rele, să aşeze pe unii la dreapta şi să respingă pe alţii la stânga?
De ce uzurpaţi voi această mare demnitate la care nu participă decât sinodul Apostolilor, şi cei care printr-o reală (stare) îmbunătăţită se arată a fi adevăraţii lor succesori, plini de har şi adevăr? Aceştia, păzind cu grijă învăţăturile evanghelice, nu resping de la sânul Bisericii pe eretici decât aşa cum şi-ar scoate lor înşişi ochiul drept; ei arată mila şi durerea pe care o simt, ca şi cum şi-ar tăia un mădular bolnav. Hristos a făcut apel la această (comparaţie): «a scoate ochiul drept», pentru a indica câtă compătimire plină de durere trebuie să simtă cei care sunt însărcinaţi cu scoaterea din Biserică a ereticilor.”
@Adriana
Eu nu am zis ca tot omul (chinez, musulman, etc) Il cauta sincer pe Dumnezeu, ci ca datorita Legii firii ar trebui sa-L caute si va fi judecat de Hristos pentru ca nu L-a cautat. Nu stiu ce a spus papa Ioan Paul al doilea prima data, eu vorbeam de invatatura Sf Ap Pavel, citata de atati Sf Parinti, inclusiv de par Cleopa. Papa Ioan Paul al doilea nu stiu daca a citit Sf Scriptura ca sa spuna ce scrie acolo. Oricum, nu ne intereseaza invataturi noi spuse „pentru prima data” de un papa, avem o evanghelie, nu cautam alta evanghelie.
Cu judecata, e complicat. Le-a dat Sf Apostoli harul de a dezlega pacatele si de a lega pacatele, astfel incat sa fie legate/dezlegate si in cer.
Cum zice Sf Maxim Marturisitorul:
chiar daca toti ar accepta erezia, eu nu-i judec pe aceia si nu-mi dau cu parerea daca se vor mantui sau nu, ci imi este frica sa nu am eu constiinta tulburata ca am alunecat in vreun fel in ce priveste credinta, aceia sunt judecati nu de mine, ci de Duhul Sfant: „Duhul Sfant ii anatematizeaza prin Apostolul Pavel chiar si pe ingerii care ar inova ceva pe langa ceea ce s-a propovaduit”
Deci cele dinafara Bisericii le lasam la judecata Duhului Sfant, a lui Hristos si a Tatalui! Cele dinauntru sunt legate si dezlegate de cei care trebuie, iar omul de rand are si alta treaba de facut decat sa judece pe altul.
Noi atata stim: ca numai Hristos este Calea, Adevarul si Viata! Numai El este Calea spre mantuire, numai El este Adevarul, numai El este Viata Vesnica, numai in El ne putem mantui si inafara de El nu este mantuire, iar Adevarul il marturisim impreuna cu toata Biserica, asa cum a fost marturisit de Duhul Sfant in Sf Scriptura, Sf Traditie, Sf Sinoade, numai asa credem ca ne mantuim, iar aceasta credinta socotim sa ni se socoteasca spre indreptare.
Doamne ajuta.
Florin
ianuarie 20, 2010 @ 4:42 pm
Foarte frumos spunea IPS Bartolomeu Anania ca noi stim ca in ortodoxie ne putem mantuii sigur si ca nu stim si ca nu ne intereseaza daca celelalte culte se mantuiesc.Deci fratilor lasati-L pe Dumnezeu sa se ocupe de mantuirea celor din afara ortodoxiei…pur si simplu nu e treaba noastra.Treaba noastra e sa le aratam tuturor ereticilor adevarul,acel adevar care este Iisus Hristos.Sa ii primim pe toti la dreapta noastra credinta ortodoxa.Vrem sa ne unim cu ei,in fiecare liturghie Biserica ortodoxa se roaga pentru unitatea credintei,dar nu cedam nimic din canoanele noastre.Cine vrea unire,sa se lepede de ereziile lui si sa vina la ortodoxie.
Doamne ajuta!
Adriana
ianuarie 20, 2010 @ 5:09 pm
Vad ca toti cei de pe acest site, impreuna cu toti cei citati pe acest site, sunt absolut deacord cu faptul ca Domnul Hristos este Calea, Adevarul si Viata. Parerile diferite incep abia apoi, cand fiecare incearca sa inteleaga ce inseamna a pasi pe aceasta Cale, a intra in acest Adevar si a dobandi aceasta Viata. Si este normal, pentru ca intelegerea noastra, a tuturor este limitata. Dar stie Domnul mai bine decat noi ce are El de facut. Noi sa privim mereu inspre El, sa alergam mereu la El, si nu avem a ne teme!
Doamne ajuta!
augustus
ianuarie 20, 2010 @ 5:22 pm
@ saurian
am intrat pe site-ul unde m-ai trimis.discutiile care ar reiesi de acolo ar necesita un mare spatiu de discutie,eventual un forum,aici nefiind cazul.si asta ptr ca obiectiile ridicate teoriei heliocentriste(cu soarele in centrul sistemului solar) de pe acea pagina merita comentate amanuntit.pe de alta parte,eu nu am o formatie stiitifica.nu cred ca as fi pregatit sa dau raspunsuri la toate intrebarile si ideile de acolo.ca o concluzie pot sa-ti spun ca sunt 100% convins ca soarele este in miscare,pamantul si restul sistemului solar se invart in jurul lui.am mai citit si alte articole ale prof .Badulescu referitor la geocentrism.nu cred ca toata comunitatea stiintifica din toata lumea s-a unit in a ne minti in privinta soarelui si pamantului.
ingrid
ianuarie 20, 2010 @ 6:05 pm
@Adriana
despre (Marcu 9:38-40)
acela nu era eretic, ci nu era dintre Apostoli.
Nu scrie nicaieri ca ar fi propovaduit o invatatura gresita, sau altceva decat invata Mantuitorul.
despre (Rom 2, 15-16)
Nu spune Sf Ap Pavel ca paganii se vor mantui prin Legea firii, ci ca vor fi judecati nu de Legea lui Moise, ci de legea firii prin marturia constiintei lor. Constiinta ii va invinui. Daca pagani nu au Legea lui Moise (nu sunt vinovati aceleia), totusi ei n-au cuvant de aparare pentru ca au Legea firii.
Iar in ziua judecatii Dumnezeu va judeca „prin IIsus Hristos, dupa Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor” (Rom 2, 16)
Judecata este a Domnului dupa Evanghelia pe care am primit-o de la Apostoli. El cunoaste cele ascunse si stim ca judeca dupa dreptate. Nu va fi nimeni osandit pe nedrept, nici nu e cazul sa ne temem ca Dumnezeu va fi nedrept in judecata Lui.
De aceea spunem exact ce am primit: ca numai Hristos este Calea, Adevarul si Viata! Numai El este Calea spre mantuire, numai El este Adevarul, numai El este Viata Vesnica, numai in El ne putem mantui si inafara de El nu este mantuire, iar Adevarul il marturisim impreuna cu toata Biserica, asa cum a fost marturisit de Duhul Sfant in Sf Scriptura, Sf Traditie, Sf Sinoade, numai asa credem ca ne mantuim, iar aceasta credinta socotim sa ni se socoteasca spre indreptare.
Doamne ajuta
Adriana
ianuarie 20, 2010 @ 7:19 pm
Ingrid,
Raspunsul tau este perfect! 🙂
Si el contine raspunsul la tot ceea ce s-a discutat pe aceasta pagina, doar ca putini sunt cei care inteleg si traiesc cu adevarat acest raspuns 😉
Saurian
ianuarie 20, 2010 @ 7:32 pm
@augustus: sper că nu te aştepţi să fiu de acord pe baza faptului că nu crezi că toţi s-ar fi unit să ne mintă. Doar vezi cu evoluţionismul ce se predă în şcoli şi care nu e crezut nici de oamenii de ştiinţă de renume. Nici nu ştii câtă otravă se bagă pe gât azi şi ştiu că e de crezut. Ca să îţi dau un exemplu: încălzirea globală. Organizaţiile Mondială vor o taxă pentru ca să stopeze încălzirea globală deşi oamenii de ştiinţă de renume spun că va urma o răciră globală şi nu sunt probleme cu stratul de ozon aşa cum se spune. Sau ia exemplul gripei porcine. Oricum mă gândeam că eşti mai cunoscător în astronomie ( recunosc că nici eu nu le am cu astronomia şi aş fi fost curios ce ar spune cineva care le are cu astronomia despre acele lucruri ). DOamne ajută!
@ingrid: şi eu consider ca şi tine că Adevărul este doar în Ortdoxie. Tot ce am vrut să spun e că dacă se vor mântui păgânii asta doar Dumnezeu ştie cum va iconomosi. Adevărul e ortodox şi trebuie strigat pentru toţi ecumeniştii ( cum au loc şi aici în Bistriţa întâlniri ecumeniste şi se fac rugăciuni ecumeniste ): ADEVĂRUL DEPLIN ESTE DOAR ÎN ORTODOXIE!!!
augustus
ianuarie 20, 2010 @ 8:07 pm
@ saurian
uite un argument luat exact de pe site-ul ,,hexaimeron”.au acolo o rubrica de obiectii la care ei dau raspunsuri.si una din obiectii ar fi:daca pamantul e centrul inseamna ca ABSOLUT TOATA BOLTA CEREASCA(aici intrand miliardele de galaxii) se INVART IN JURUL PAMANTULUI IN DECURS DE 24 DE ORE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
INTELEGI? E F. SIMPLU.DACA pamantul se invarte in jurul axei sale,atunci e usor de inteles de ce tot ,,universul” pare ca face o ,,miscare de rotatie” in jurul nostru.cum poti tu sa crezi ca noi,Terra,suntm imobili in centrul universului,iar cele cateva miliarde de miliarde de galaxii se invart toate in jurul nostru,taman in 24 de ore?tu iti dai seama ce ar insemna asta?cu ce viteza ar trebui sa zboare universul in jurul nostru?
eu la chestia asta nici nu ma gandisem pana nu am citit acolo.si citeste te rog sa vezi ce raspuns se da la aceasta ,,obiectie”.
spui ca ai fi foarte curios sa vezi si parerea unui astronom.eu zic ca e imperios necesar.sunt multe ,multe aspecte care chiar nu s-ar lega deloc,daca vream sa acceptam ca noi suntem in centrul lumii si toate se invart dupa noi.la fel e si cu varsta pamantului.sa cauti pe cineva dintre cei care sustin varsta de 6-7000 de ani pt tot universul,cum iti explica obiectia cu miliardele de ani lumina pe care le parcurge lumina stelellor indepartate pana la noi.eu nu am cunostinte elaborate de astronomie,dar astea sunt lucruri simple,nu-ti trebuie doctorat sa le intelegi.
Saurian
ianuarie 20, 2010 @ 10:23 pm
@augustus: Problema principală este că majoritatea lucrurilor ce ţi se dau ca bune sunt ca urmare a unor teorii sau a unor calcule teoretice ( care normal că se bazează tot pe teorii ). La fel cum se predă teoria evoluţionistă deşi nu are nici o bază ştiinţifică. Hai să îţi mai dau un link despre problema asta ca încheiere ( mai ales că e off-topic şi cât timp nici unul nu ne pricepem la aşa ceva ne bazăm doar pe ce am citit ) http://vimeo.com/5898592
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 12:00 am
PT SAURIAN: EU AS DORI DACA FACI ANUMITE AFIRMATII SA LE SUSTII CU CUVINTUL DIN SCRIPTURA .IACOV 4:12 *UNUL SINGUR ESTE DATATORUL SI JUDECATORUL LEGII:ACELA CARE ARE PUTERE SA MINTUIASCA SI SA PIARDA . DAR TU CINE ESTI DE JUDECI PE APROAPELE TAU ?** ROMANI 14:4 CINE ESTI TU CARE JUDECI PE ROBUL ALTUIA ? DACA STA IN PICIOARE SAU CADE,ESTE TREABA STAPINULUI SAU;TOTUS,VA STA IN PICIOARE,CACI DOMNUL ARE PUTERE SA L INTARESCA PENTRU CA SA STEA. ACUMA TE INTREB : AI GASIT TU UNDEVA IN SCRIPTURI CA RELIGIA UNUI OM IL POATE MINTUI? SAU SCRIE CACI PRIN CREDINTA OMUL POATE FI MINTUIT. CE SPUI DESPRE PILDA FARISEULUI SI A VAMESULUI ? PRIMUL SE CREDEA FOARTE RELIGIOS SI SE BATEA CU PUMNUL IN PIEPT CACI ESTE CEVA SI FAPTUL CA ESTE FARISEU SI CUNOASTE LEGEA ESTE UN AVANTAJ PENTRU EL. AL DOILEA SE CREDEA UN NENOROCIT SI SPUNEA CACI NU ESTE VREDNIC SA STEA IN FATA LUI DUMNEZEU. PE CARE CREZI CA LA IUBIT DUMNEZEU MAI MULT ? EU CRED CACI PE AL DOILEA .ASA CA ITI MAI SPUN CEVA :EU APARTIN UNEI RELIGII DAR NU ACEIA CARE AI SPUSO TU ORSICUM EU NU CONSIDER CA RELIGIA MEA M AR MINTUI SI AM ADERAT LA ACEASTA RELIGIE PT CA SA POT IMPLINI PORUNCILE LUI DUMNEZEU. NU AM CREZUT NICIODATA CA O ANUMITA RELIGIE M AR PUTEA MINTUI CI CREDINTA IN ISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU. ACUMA DACA TU CREZI CA RELIGIUNEA TA ESTE ASA DE BUNA SI POATE MINTUI PE TOTI CEI CE AU ADERAT LA EA AI GRIJA SA NU TE INSELI. EU MI AS DORI CA TOTI OAMENII DE PE PAMINT SA POATA FI CREDINCIOSI SI MINTUITI PENTRU CA I IUBESC PE TOTI CHIAR SI PE CEI RAI NU IUBESC RAUL CARE L FAC IMI PARE RAU DE SUFLETELE LOR SI MA DOARE. VA DORESC LA TOTI CARE SCRIETI PE ACEST FORUM O VIATA PLINA DE BUCURII IN HRISTOS SI EL SA NE MINTUIASCA SUFLETELE PT CACI NUMAI EL POATE. SUNT DESCHIS ORCAREI DISCUTII PRIVIND MINTUIREA. DUMNEZEU SA NE AJUTE LA TOTI.
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 12:29 am
PENTRU ADRIANA: NU. ACELA CARE A SCOS DEMONI IN NUMELE LUI ISUS NU A FOS UN ERETIC.DACA AR FI FOST UN ERETIC NICI UN DEMON NU AR FI PLECAT DE LA CEL POSEDAT. TRBUIE STIUT CACI DEMONII FUG DE CEI CARE AU O CREDINTA TARE SI ADEVARTA . IN SCHIMB CITESTE CE AU PATIT EXORCISTI IUDEI ´´FAPTELE APOSTOLILOR 19:13´´EI INCERCAU SA SCOATA DEMONII DAR ADEVARUL CU CARE VOIAU EI SA SCOATA DEMONII ERA NUMAI PE JUMATATE. EI NU CUNOSTEAU PE HRISTOS IN MOD PERSONAL EI NUMAI AU AUZIT DE EL DA ACESTIA DIN URMA POTI SA SPUI CA AVEAU NEVOIE SA L CUNOASCA MAI BINE PE HRISTOS.
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 12:49 am
PT SAURIAN: AM OMIS SA TI PRECIZEZ CA DACA TE GRABESTI CIND FACI AFIRMATII GRESESTI: EU NU AM SPUS CA SUNT DE ACORD CU AMESTECAREA CREDINTELOR CREDINTA ESTE UNA SINGURA RELIGIILE SUNT MAI MULTE. EU CRED CA CREDINTA ADEVARATA ESTE SA CREZI CA ISUS HRISTOS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU.RELIGIA NU ARE MARE IMPORTANTA SAU NICIUNA. citeste la 1IOAN 4:2 ´´DUHUL LUI DUMNEZEU SA L CUNOASTETI DUPA ACEASTA: ORICE DUH, CARE MARTURISESTE CA ISUS HRISTOS A VENIT IN TRUP , ESTE DE LA DUMNEZEU; ´´ SI IN CONTINUARE VERSETUL 3 ITI SPUNE DESPRE DUHUL CARE L AI AMINTIT TU. TREBUIE SA FII ATENT LA CE SCRII.
ingrid
ianuarie 21, 2010 @ 1:40 am
@Nyky
Nu te supara, te rog, pe noi.
Saurian a simtit ca esti de alta confesiune precum si tu simti ca noi suntem ortodocsi si a fost putin brutal, dar nu a vrut sa te jigneasca.
Noi ne bucuram ca esti deschis oricarei discutii privind mantuirea si esti binevenit in discutiile noastre.
Asa cum citezi din Iac. 4, 12 si Rom. 14, 4, Domnul nostru Iisus Hristos este Cel care ne mantuieste. Noi (eu cel putin) nu te judecam ca apartii altei religii, ci te admiram ca te intereseaza mantuirea si implinirea poruncilor lui Dumnezeu. E un inceput bun, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am putea aprofunda ce nu intelegi, daca doresti.
Vad ca vorbesti de pilda Vamesului si a Fariseului. Noi nu suntem cu nimic mai presus decat tine, precum am scris mai sus, fii Bisericii vor fi judecati mai aspru decat cei dinafara, vai de capul nostru daca ne vom arata netrebnici. Iar Hristos poate sa cheme oricand la dreaptacredinta pe oricare dinafara Bisericii. Poate acum te-a chemat chiar pe tine.
Vad ca-ti pui intrebari legate de o confesiune sau de alta:
„ACUMA TE INTREB : AI GASIT TU UNDEVA IN SCRIPTURI CA RELIGIA UNUI OM IL POATE MINTUI? SAU SCRIE CACI PRIN CREDINTA OMUL POATE FI MINTUIT.”
„ORSICUM EU NU CONSIDER CA RELIGIA MEA M AR MINTUI SI AM ADERAT LA ACEASTA RELIGIE PT CA SA POT IMPLINI PORUNCILE LUI DUMNEZEU. NU AM CREZUT NICIODATA CA O ANUMITA RELIGIE M AR PUTEA MINTUI CI CREDINTA IN ISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU”
Spui ca ai aderat la religia pe care o ai „ca sa poti implini poruncile lui Dumnezeu” Tu chiar crezi ca argumentul acesta este valid? Nu puteai alege orice alta confesiune ca sa „implinesti poruncile lui Dumnezeu”?
Ce porunci ale lui Dumnezeu implinesti, si cum vrei sa te mantuiesti prin credinta in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu?
Ai citit textul de la Ioan:
„Si le-a zis Iisus: Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel care mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Caci trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu este adevarata bautura. Cel care mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane in Mine si Eu in el. Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez prin Tatal, si cel care Ma mananca prin Mine va trai prin Mine. Aceasta este Painea Care S-a pogorat din cer. cel care va manca painea aceasta viu va fi in veci, nu ca parintii vostri care au mancat mana si au murit” (In 6)
Ai gustat tu vreodata Trupul Domnului nostru Iisus Hristos, sau ai baut sangele Lui ca sa te invie Hristos in ziua cea de apoi si sa traiesti vesnic prin Hristos?
Raspunde intai la intrebarea asta, apoi continuam discutia, sa vedem de ce este asa de importanta apartenenta religioasa pentru mantuire.
ingrid
ianuarie 21, 2010 @ 2:21 am
@Adriana
Te rog nu raspunde neintrebat, cand vorbesc cu Nyky, vorbesc cu el, nu cu tine.
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 2:28 am
hai sa vedem ce spune insusi ISUS despre MINTUIRE: MATEI 12:30´´CINE NU ESTE CU MINE ESTE IMPOTRIVA MEA SI CINE NU STRINGE CU MINE RISIPESTE´´ MATEI 12:33 ORI FACETI POMUL BUN SI RODUL LUI BUN,ORI FACETI POMUL RAU SI POMUL LUI RAU:CACI POMUL SE CUNOASTE DUPA RODUL LUI. ´´ACUMA SA DESLUSIM CE A VRUT ISUS SA NE SPUNA : EL A VRUT SA NE SPUNA CA FARA AJUTORUL LUI ADICA FARA CREDINTA IN EL RAUL NE VA BIRUI SI VOM FACE FAPTELE FIRII CARE ADUC MOARTEA VESNICA FATA DE DUMNEZEU .DEOARECE DUMNEZEU A OSINDIT PACATUL IN FIRE DECI FIREA ESTE OSINDITA LA MOARTE .FIREA DECI ESTE CONDUSA DE CEL RAU. ISUS II SPUNE LUI NICODIM:IOAN 3;3 ´´ADEVARAT,ADEVARAT ITI SPUN CA,DACA UN OM NU SE NASTE DIN NOU ,NU POATE VEDEA IMPARATIA LUI DUMNEZEU ´´ADICA PE INTELESUL NOSTRU DACA UN OM IL ACCEPTA PE HRISTOS IN VIATA LUI SI SE BOTEAZA IN NUMELE TATALUI AL FIULUI SI AL SFINTULUI DUH , DUMNEZEU LUCRIND SI CURATINDUI INIMA SI CUGETUL PRIN SINGELE LUI SFINT NASCINDUL DIN NOU , DIN APA SI DIN DUH OMUL ACESTA VA FI UN OM DUHOVNICESC SI VA FACE FAPTE BUNE IN HRISTOS. CELALALT ORSICIT SA R IMPOTRIVI RAULUI RAUL O SA L BIRUIASCA INTR UN FEL SAU ALTUL ISUS LE SPUNE INTR O IMPREJURARE IUDEILOR:IOAN 8:41 ´´VOI FACETI FAPTELE TATALUI VOSTRU´´––IOAN 8:44 ´´VOI AVETI DE TATA PE DIAVOLUL; SI VRETI SA IMPLINITI POFTELE TATALUI VOSTRU . EL DE LA INCEPUT A FOST UCIGAS SI NU STA IN ADEVAR,PENTRU CA IN EL NU ESATE ADEVAR.ORIDECITEORI SPUNE O MINCIUNA,VORBESTE DIN ALE LUI CACI ESTE MINCINOS SI TATAL MINCIUNII´´TOT EL LE SPUNE:´´DACA RAMINETI IN CUVINTUL MEU ,SINTETI IN ADEVAR UCENICII MEI VETI CUNOASTE ADEVARUL SI ADEVARUL VA VA FACE SLOBOZI.ioan 8;31´´ FARA AJUTORUL LUI HRISTOS NIMENI NU SE POATE IMPOTRIVI CELUI RAU SI VA PACATUI. SI PLATA PACATULUI ESTE MOARTEA. IOAN 16;8-9 ADICA DUHL SFINT NE VA LUMINA SI VA FI DE PARTEA CELOR CREDINCIOSI SI VOM PUTEA BIRUI . 1IOAN 3;8-9 APOC 13:5-10 DECI IN CONSECINTA NUMAI CU HRISTOS VOM PUTEA BIRUI IN LUPTA SPIRITUALA.DECI LA JUDECATA NU VA PUTEA NIMENI SCOTIT BUN IN AFARA DE CEI CE AU ACCEPTAT PE ISUS IN VIATA LOR. DOAMNE ISUSE AJUTANE PE TOTI OAMENI SA FIM DUPA VOIA TA SI SA ALEGEM CALEA TA INTODEAUNA.
Adriana
ianuarie 21, 2010 @ 2:38 am
Nyky,
In religia in care esti tu, voi aveti Impartasania cu trupul si sangele lui Iisus? Ca ne cere sa facem si asta pentru a putea avea viata veesnica.
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 2:41 am
pt ingrid : AM ADERAT LA RELIGIA CARE FAC PARTE DEOARECE SE APROPIE MAI MULT DECIT ALTE RELIGII DE PORUNCILE DATE DE DOMNUL ISUS PRIVIND; BOTEYUL ´´ADICA CEL CARE ESTE BOTEZAT TREBUIE SA MARTURISEASCA CU PROPRIAI GURA IN FATA MARTORILOR VAZUTI SI NEVAZUTI CA ACCEPTA PE HRISTOS CA MINTUITOR IN VIATA LOR . NU AM NIMIC IMPOTRIVA LA NIMENI SI NICI IMPOTRIVA NICI UNEI ALTE CONFESIUNI RELIGIOASE ATITA TIMP CIT RESPECTA CUVINTUL LUI DUMNEZEU EGAL CARE AR FI NUMELE ACESTEIA.
Adriana
ianuarie 21, 2010 @ 2:45 am
Scuze, vad ca nu se intelege bine ultima fraza din mesajul anterior: „…vor sa ramana la forma pe care o avea biserica pe vremea lui.”, prin „lui” ma refeream la Ap. Pavel. De ce ar fi anatemizati prin Ap. PAvel protestantii din moment cei ei fac exact dupa cuvantul Apostolului, nu vor sa accepte nimic introdus ulterior, chiar si de sfant sa fie introdus ca tot nu accepta. Eu observ ca ei respecta la litera cuvantul apostolului (si tin sa mentionez ca nu sunt, si nu am aderat niciodata la protestantism, insa nu ma pot impiedica sa nu observ unele lucruri la ei). Stiu ca unii ar putea argumenta ca partea orala, tocmai pentru ca nu este in Biblie o putem cunoaste doar prin traditie, dar de aici si pana a se accepta ca si cuvant oral al Ap. Pavel tot ceea ce au zis toti sfintii de dupa el, mi se pare exagerat, cu atat mai mult cu cat nu s-a zis totul de la inceput ci s-a adaugat pe parcurs cand apostolul nu mai traia de multa vreme… Si daca el a zis sa nu acceptam nici invatatura ingereasca, de ce o acceptam pe cea lumeasca, chiar sfant sa fie acela? Eu asta nu prea inteleg.
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 2:50 am
pt ingrid DA AVEM IMPARTASIRE CU TRUPUL SI SINGELE DOMNULUI ISUS SI SPALAREA PICIOARELOR DE ASEMENEA CARE ESTE UN ACT DE SMERENIE. SA STITI CA PE MINE NU MA PUTETI SUPARA ORSICE ATI SPUNE DESPRE ORSICE EU DACA CINEVA IMI GRESESTE IL IERT SI DACA NU SI CERE IERTARE DUMNEZEU SA NE AJUTEA LA TOTI
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 3:02 am
PARDON PENTRU ADRIANA AM SCRIS IMI CER SCUZE
Adriana
ianuarie 21, 2010 @ 3:25 am
multumesc nyky!
Stiam ca aveti Impartasania cu Trupul si Sangele Domnului Iisus, dar vroiam sa am confirmarea. Nu stiam ca aveti si spalatul picioarelor, foarte frumos!
ingrid
ianuarie 21, 2010 @ 4:09 am
@ Nyky
Ma bucur ca la voi se savarseste Sf Taina a Botezului prin intreita cufundare in numele Tatalui si a Fiului si a Duhului Sfant.
Ma bucur ca si la voi se vorbeste despre Insusi Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos, care se afla ca jertfa inaintea voastra prin transformarea painii si vinului in Insusi Trupul si Sangele Domnului.
Crezi ca ceea ce gusti este cu adevarat Trupul si Sangele Domnului, sau socotesti ca aceasta este doar o simpla aducere aminte a celor savarsite la Cina cea de Taina?
un calin - tm
ianuarie 21, 2010 @ 9:37 am
Iertati-ma ca intervin si eu dar vad ca se spun citate din Biblie, ori trunchiate ori alese in asa fel incât sa para ca vorbitorul are dreptate.
In cazul de fata citatul care „e cu probleme” este:
“Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi.”
(Marcu 9:38-40)
Dar gasim la Matei 12:30:
„Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte.”
Am putea macar sa intrebam un preot de ce APARENT e aceasta diferenta inainte sa dam citate sau sa emitem judecati pretioase!
Si cred ca mai important e sa vad bârna din ochiul meu in locul paiului din ochiul vecinului!
Doamne, ajuta!
nyky
ianuarie 21, 2010 @ 10:25 am
PT INGRIDID : AI INTELES GRESIT LA NOI BOTEZUL NOU TESTAMENTAL SE FACE PRIN O SINGURA CUFUNDARE IN NUMELE TATALUI AL FIULUI SI AL SFINTULUI DUH,DIND ASCULTARE PORUNCII LUI ISUS ; MATEI 28:19´´MERGETI SI FACETI UCENICI DIN TOATE NEAMURILE BOTEZINDUI IN NUMELE TATALUI AL FIULUI SI AL SFINTULUI DUH´´DECI EU NU AM SPUS CA AS FI PARTINITOR CU O ANUMITA RELIGIE CI AM CAUTAT SA MA APROPII DE O RELIGIE CARE IMPLINESTE PORUNCILE LUI ISUS ASA CUM SUNT ELE LASATE. ITI MARTURISESC CA EU M AM BOTEZAT LA O VIRSTA LA CARE AM FOST CONSTIENT DE CEEA CE FAC SI NU PENTRU CA EU AM AVUT ACEASTA VIRTUTE SI PUTERE CI PENTRU CA HRISTOS S A INDURAT DE MINE SI M A CONSTIENTIZAT DE STAREA MEA .SA STII CA NIMENI NU POATE VENI LA HRISTOS NUMAI DACA DUHUL LUI DUMNEZEU LUCREAZA LA INIMA LUI.DIN CITE STIU EU IN RELIGIA ORTODOXA PRACTICA BOTEZULUI SE FACE DUPA UN ALT RITUAL DAR NU ASTA AR FI O PROBLEMA CI PROBLEMA AR FI POSIBILITATEA PERSOANEI RESPECTIVE DE A MARTURISI CU PROPRIA I GURA CA II RAMINE CREDINCIOS IN LEGAMINTUL CEL INCHEIAT CU EL PINA LA MOARTE. IN RELIGIA CATOLICA DIN CITE STIU EU AICI LA NOI IN AUSTRIA SE PRACTICA DUPA BOTEZ )ADICA COPILUL CARE A FOST BOTEZAT DE MIC )IMPLINESTE O ANUMITA VIRSTA TRBUIE SA MARTURISEASCA EI CACI IL ACCEPTA PE ISUS CA MINTUITOR IN VIATA LOR. CA FAPT DIVERS TRBUIE SA STII CA LA INCEPUT SI RELIGIA ORTODOXA PRACTICA ACELAS BOTEZ NOU TESTAMENTAL ADICA LA O VIRSTA CIND OMUL DECIDE SINGUR CE VREA SA FACA,DAR CINDVA LA INCEPUT PRIN ANII IN CARE CREDINCIOSII AU FOST PRIGONITI EI SI AU PUS PROBLEMA CE SE VA INTIMPLA CU COPIII LOR CARE NU SUNT BOTEZATI SI LE SUNT OMORITI DE CATRE CEI CE I PRIGONEAU,DE ACCEEA BISERICA DIN ACEA VREME A HOTARIT CA BOTEZUL SA FIE FACUTI LA COPIII MICI. EU NU POT SA TI SPUN CUM ESTE MAI BINE FIECARE DECIDE PENTRUU EL INSUSI DAR UITATE DOAR LA URMARILE ACESTUI FAPT CITI DIN CEI BOTEZATI DE COPIII MICI URMEAZA INTRADEVAR CALEA LUI HRISTOS. CIND COPILASII AU FOST DUSI LA ISUS EL SI A PUS MIINILE PESTE EI SI IA BINECUVINTAT NU IA BOTEZAT ;MATEI 19;13´´ IN LEGATURA CU CINA CEA DE TAINA EXISTA O TAINA ASCUNSA SI TREBUIE SA FIM FOARTE ATENTI CUM NE APROPIEM DE TRUPUL SI SINGELE DOMNULUI. ESTE UN ACT AL POMENIRII DOMNULUI SI AL VESTIRII MORTII LUI PINA VA VENI EL DAR SI UN ACT AL LEEGAMINTULUI CELUI NOU PRIN CARE ISUS VIATA RAMINE IN NOI.1corinteni 23-32.
Emanuela
martie 12, 2011 @ 4:14 pm
Eu mai cred ceva, chiar dc poate nu este adevarat – unii din cei de alte credinte ajung sa fie sfinti, sau sa aiba o viata frumoasa in Dumnezeu, prin faptul ca au ajuns la trairea ortodoxa autentica fara sa-si dea seama , in legea lor. Deci, traire ortodoxa, sub tutela altei legi.
nu-i corect
martie 23, 2011 @ 9:55 pm
stai putin, dar de unde esti asa sigur ca toti credinciosii de alte religii trebuie sa se mantuiasca si nu si ortodoxi?? de ce nu ai mentionat ca si ortodoxi tebie sa se mantuiasca, poate nu ortodoxia e calea cea dreapta.De unde esti asa sigur ca ortodoxia este religia cea drepta? ar fi trebuit sa pui in titlu printre acele religii si ortodoxia
Ana
martie 24, 2011 @ 7:09 am
Nu.i corect
[quote]de ce nu ai mentionat ca si ortodocsii trebuie sa se mantuiasca, poate nu ortodoxia e calea cea dreapta.[/quote]
Exista o istorie. Daca ar fi sa ne vedem macar pe [b]noi romanii care nu putem fi romani, fara sa fim si ortodocsi [/b](vezi parintele Staniloae), am intelege mai usor ce inseamna cu adevarat aceasta credinta.
Sa ne punem intrebari si in legatura cu apostolul Andrei si misiunea lui pe pamantul nostru.
Doamne ajuta
Lili
aprilie 4, 2011 @ 6:37 pm
Atat frumos articolul!:-) Si totusi,cred ca multi oameni si in ziua de astazi isi pun problema daca budistii,musulmanii se mantuiesc.Chiar si eu mi-am pus aceasta intrebare.Multi spun ca da,se mantuiesc,dar altii imi spun: nu-i adevarat! totusi,eu nu inteleg de ce in cartile lor Sfintii Teofan Zavoratul si Ignatie Briancianinov spun ca doar crestinii se mantuiesc si nici vorba sa se mantuiasca cei care nu cred in Hristos.Deja,cand am dat de textele lor am ramas putin blocata.Cred ca intotdeauna vor fi oameni indiferent daca-s oameni simpli,sau preoti care vor avea pareri diferite legate de acest subiect.
Bogdan
noiembrie 17, 2017 @ 3:12 pm
Claudiu, vorbești cu păcat în acest articol.
Poate nu îmi vei publica acest comentariu… totuși eu îl scriu.
Orice persoană care nu este potezată în numele Trinității în care Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl și este trimis în lume prin Fiul, nu poate să se mântuiască. Asta nu o spun eu ci însuși Hristos: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu. (Ioan 3: 5).
Știm foarte bine că trinitatea adorată de catolicism nu există, pentru că ei spun că Duhul ar purcede și de la Fiul, lucru care nu este adevărat.
Apoi, spui tu acolo „Care e vina unui om că s-a născut într-un trib din Africa şi acolo a şi murit? sau a unui arab care s-a născut într-o familie de musulmani? sau care e vina unui copil că s-a născut în Sicilia într-o familie de catolici?”
Iți spun eu care este vina lor. Vina lor este că nu au răspuns chemărilor lui Dumnezeu. Și ca să nu se îndrepățească cineva că născut fiind nu are de unde să știe, citiți viețile sfinților. Sfântul Ciprian a fost cel mai mare vrăjitor din acele timpuri, care la un moment a răspuns chemării Domnului, Sfânta Mc. Ecaterina la fel, Maria Egipteanca la fel.. și avem așa multe exemple de oameni păgâni care s-au convertit, fără să audă atâta de Dumnezeu cum auzim noi.
Inima fiecărui om este un tărâm de luptă între Dumnezeu și duhurile căzute. Dumnezeu tot timpul trimite semne oamenilor chiar și acelora din triburi îndepărtate. Oare nu zice la Apocalipsă „Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine” ?
Acum spune-mi tu, ce vină are Dumnezeu că omul nu răspunde la chemări și ascultă șoaptele diavolului? Singura vină este a omului. Dumnezeu luptă pentru noi dar nu ne forțează să venim la El.
Boitos
noiembrie 21, 2017 @ 6:33 am
bogdosan1, cum poti sa spui asa ceva ?
Adica vrei sa spui ca doar noi ortodocsi ne vom mantui ?
Raspunzi chemarii lui Dumnezeu prin fapte, prin credinta , prin comportament.
Si eu am avut o parere putin ciudata despre catolici dar cu timpul cand am ajuns sa ii cunosc mai bine mi-au facut o parere buna.
Problema este ca pararea ciudata mi-a fost insuflata de altii si eu i-am crezut pe cuvant .
Pt ca Dumnezeu nu a venit doar pt unii ci pt toti.
Oare cati dintre ortodocsi raspund cu adevarat chemarii la Dumnezeu ?
Ne consideram o tara majoritar ortodoxa si uite ce se intampla la noi …suntem printre primii la multe rele.
La cate Evanghelii auzim in toata Dumnica ar trebui sa fim exemplu pt toti , un fel de rai .
Hai sa vedem dincolo de religie, dincolo de nationalitate, dincolo de avutie, dincolo de toate si sa aplicam legea de baza :
-„Sa iubesti pe Dumnezeu din toata inima ta si pe aproapele tau ca pe tine insuti „
„Si cine este aproapele meu ? „
… stii Evanghelia mai departe nu-i asa ?
Daca il iubesti pe Dumnezeu vei incerca sa ii respecti poruncile si daca il iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti atunci vei vedea oamenii altfel.
Iti doresc sa vezi dincolo de religie, dincolo de nationalitate .
Succes, daca eu am putut sa vad poti si tu.
Bogdan
noiembrie 21, 2017 @ 10:22 am
[quote name=”Simona”]
Raspunzi chemarii lui Dumnezeu prin fapte, [u][b]prin credinta[/b][/u] , prin comportament.
[/quote]
Dragă Simona, tu singură confirmi ceea ce am spus eu. Nu doar faptul că ai o credință că Dumnezeu ar exista aduce mântuirea ci modul în care tu crezi în El. Mântuitorul a fost foarte clar și te rog să citește din nou cuvintele: De nu se va naşte cineva din apă [u][b]şi din Duh[/b][/u], n[u]u va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu[/u]. (Ioan 3: 5)
De ce nu se mântuiesc catolicii? Pentru că ei cred și se botează în numele unei false trinități unde Duhul ar purcede și de la Fiul. Acea trinitate, află că nu există. Însuși Mântuitorul spune că Duhul prucede numai din Tatăl și se trimite în lume prin Fiul, citește [u][b]Ioan 15, 26[/b][/u].
Chiar dacă în altă parte Iisus spune, că eu și Tatăl una suntem, relația respectivă între ipostase noi nu o putem compara cu relațiile lumești, pentru că dumnezeirea se manifestă diferit față de noi, iar noi nu putem înțelge acest lucru, de aceea trebuie să mărturisim așa cum ne învață Hristos prin Biserica Sa cea Una.
Acestea nu sunt simple divergențe teologice, ci adevăruri de credință de la care mulți s-au abătut și rămân în abatere pentru că nu caută adevărul din comoditate.
Citeam o comparație făcută de Sfinți cu elementele din natură: Tatăl este cercul solar, Fiul sunt razele, iar căldura este Duhul Sfânt. Relațiile între persoanele Treimii care alcătuiesc pe Dumnezeu nu se pot explica de limba umană, iar oricine spune că Dumnezeu este altfel de cum învață sfânta Biserică, acela nu este creștin, pentru că el se roagă la un dumnezeu inventat de mintea lui, sau de alții și nu la adevăratul Dumnezeu.
Boitos
noiembrie 21, 2017 @ 11:04 am
Da , asa o fii cu Ioan 3:5, dar cine este aproapele meu ?
Cum sa ma apuc sa judec pe aproapele meu daca se va mantui sau nu?
S-ar putea ca la Ziua Judecatii o sa avem mari surprize.
Am vazut oameni cu tot felul de pacate , dar care atunci cand li-i s-a cerut ajutorul au sarit in ajutor si altii despre care spuneam ca sunt oameni cu frica de Dumnezeu au neglijat aceea cerere de ajutor. ( ortodocsi )
Am vazut oameni care nu sunt de credinta noastra dar care te intreaba ce faci si cum esti, care iti poarta de grija (oriunde si oricand ) , care se gandesc cum o mai duci, pot eu sa ii judec sau sa ii desconsider ?
Pot eu sa ma apuc sa spun ca nu se vor matui ? Nu.
Cred ca mi-as face un pacat mare.
Dar pot sa sper si sa cred ca Dumnezeu in mare Lui iubire de oameni va avea mila de ei si ii va proteja si cred ca ii va mantui, chiar si pe acel gand bun pe care l-au dat cuiva.
Ai auzit de mila sufleteasca ?
Cred ca da.
Si sa nu uitam si sa aplicam : ,,Mila voiesc iar nu jertfa.”
Hai sa nu mai dam cu pietre in catolici ca nu se stie in cine dam.
Cele cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu.
Cred si sper ca acei oameni sa fie ma aproape de scaunul lui Dumnezeu decat sunt eu.
Si pe pamant si dincolo.
Pt ca eu cred ( ca om ) ca merita.
Bogdan
noiembrie 21, 2017 @ 11:17 am
Simona eu nu am judecat personal cine se mântuiește așa cum o faci tu prin sintagma „eu cred”. Nu am nimic împotriva mântuirii cuiva. Domnul spune că cine nu se naște din apă și din Duhul acela nu va vedea Împărăția lui Dumnezeu. Câtă vreme tu te botezi în numele unui hristos fals și crezi că Hristos este așa cum spune acea credință, niciodată nu ai comuniune cu Dumnezeu și nu ești aproape de El oricât de bună persoană ai fi din punct de vedere moral. Dumnezeu vrea să fie slujit în adevăr și nu în minciună. Văd că aduci texte biblice scoase total din context. Oare dacă Sfântul Ciprian și alți mulți mari sfinți mari ne învață că doar în Ortodoxie Dumnezeu este cinstit corect, cine sunt oamenii care nu ajung la măsura sfinților ca să facă interpretări lumești ale bibliei ca să susțină ereziile diferitelor religii?
Boitos
noiembrie 21, 2017 @ 12:26 pm
Prin ceea ce am spus :” eu cred ” – vreau sa fiu bine inteleasa . Din punctul meu de vedere al unui om cred ca pt ceea ce fac acei oameni se pot mantui .Sigur ca nu pot eu judeca si nici nu vreau sa ma apuc sa judec ce fac acei oameni , dar eu vad comportamentul lor si eu ca om, ii apreciez.
Ce texte biblice sunt scoase din context ?
Singur ca respect toti Sfintii si imi sunt dragi , dar nu ma apuc sa spun ca un Sfant este mai bun ca altul.
Eu zic ca de fapt pt toti este loc in Imparatia lui Dumnezeu.
S-a intors cineva sa spuna cum sunt judecati oamenii sau cum este dincolo ?
Nu .
Deci, pana una alta, fiecare gandeste cum poate si ce poate.
Este dreptul fiecaruia sa spuna ce vrea , dupa experienta personala.
Si imi sustin pararea : oamenii ar trebui sa ii considere pe cei de langa ei aproapele lor si sa aplice legile lui Dumnezeu.
Simplu.
Toti au treaba cu mantuirea .Da, perfect adevarat… dar pana la matuire traim pe pamant cu cei de langa noi.
Merla Bogdan
noiembrie 22, 2017 @ 8:52 pm
Doamne ajuta dragi prieteni din OT. Nu am decat un mic comentariu de facut aici, motiv pt care il rog pe Bogdosan1 sa ma ierte. In Sfanta Scriptura, in Epistola catre Romani, capitolul 2 sau 3 nu mai stiu exact, Sfantul Apostol Pavel spune exact ceea ce spune Claudiu in acest articol: Paganii fac din fire cele ale legii (morale) iar la judecata universala vor fi judecati dupa legea constiintei, scrisa in inimile lor. Acuma nah… fiecare intelege dupa cum simte? este o discutie foarte ampla aici si nu as vrea sa intru in polemici cu nimeni…
Si inca un lucru, sa ne gandim la popoarele chinez si japonez… evreii nu au ajuns in China… dintre sectele crestine, primii au fost acolo nestorienii si maniheii, apoi incepand cu Marco Polo au ajuns si catolicii… ortodocsii au ajuns in China abia la anii 1700 cand Petru cel Mare cucerea Siberia…. in Japonia situatia a fost si mai dura… pt ca Japonia a avut cateva sute de ani granitele inchise…. si sa ne gandim si la popoarele native din America… timp de 7000 ani (biblici)…. sau sa 4500 ani biblici daca gandim de la potop, ei nu au cunoscut revelatia lui Dumnezeu… la care se adauga faptul ca primii acolo au fost catolicii care au facut prapad, au distrus tot ce au gasit.. si au convertit populatia nativa la crestinism (catolic) cu forta… ortodocsii efectiv nu au avut cum sa ajunga in americi decat dupa 1900 o data cu globalizarea planetara…
Intrebarea este, daca Hristos este iubire, oare ce va fi la judecata cu acesti oameni care nu au apucat sa cunoasca ortodoxia din cauza circumstantelor istorice? am citit ca in religia nativilor americani pe langa samani si entitati zoomorfe… se afla credinta intr-un tata ceresc creator si transcendent al lumii… La fel, japonezii din Okinawa, pe langa karate si reikii cred intr-o forta cosmica trancendenta si nedefinita care a creat universul si sa putere proceselor naturii.
Merla Bogdan
noiembrie 22, 2017 @ 8:58 pm
Doamne ajuta…. nu zic… ortodoxia este adevarul cosmic complet si absolut… dar sa ne gandim, pot fi acestea exemple de ramasite din revelatia primordiala pe care au avut-o Adam si Eva in Rai si Noe pe corabie? oare cum simt si cum gandesc acei oameni… cui se roaga cand sunt tristi daca nu il cunosc pe Hristos? daca Dumnezeu este iubire cu ei ce va fi la judecata?
Acestea sunt intrebari foarte profunde la care nu am nici eu raspuns… la fel cum nici istoria religiilor nu are raspuns… si nu pretind sa stiu ceva…. sunt un parlit de student care doar isi da cu parerea…. dar problema in sine este extrem de complexa… si nu putem sa judecam superficial, sa dam cu ciocanul in oameni…
Si apropo, viziunea lui Claudiu… si a mea, o afirma si pr Staniloaie in studiile sale… cu mentiunea ca daca noi ca ortodocsi tradam ortodoxia… o cam „sfeclim” la judecata… noi ortodocsii suntem obligati sa ramanem ortodocsi de revelatia si de botezul pe care l-am primit.
Doamne ajuta bogdasan1, te rog sa ma ierti de interventie, este doar o opinie persoanala limitata… nu intentionez sa ma dau mare si nu vreau sa te superi pe mine, doar mi-am dat cu parerea, sper sa ma ierti…
Va doresc o seara frumoasa la toti, aveti grija de voi. Doamne ajuta.
Bogdan
noiembrie 22, 2017 @ 9:43 pm
@Merla, dacă tot ai citat acel verset care [u][b]nu afirmă deloc că se mântuiesc cei care nu îl cunosc pe Dumnezeu[/b][/u], ştii foarte bine că este foarte uşor să găseşti versete care să sprijine erezii dacă nu eşti în duhul celor scrise acolo. Toţi sfinţii purtători de Dumnezeu afirmă acest lucru,că [u][i][i][b][b]nu este mântuire decât prin Hristos[/b][/b][/i][/i][/u]. Câtă vreme tu nu crezi corect, ceea ce tu numeşti dumnezeu [b]nu este altceva deât o idee personală sau un idol[/b]. Practic tu niciodată[u] nu eşti în contact cu Dumnezeu[/u]. Apoi iubirea lui Dumnezeu peste aceşti oameni se face tocmai prin faptul că el stă la uşă şi bate.. inima tuturor oamenilor este un câmp de luptă. Doar că nu toţi aud chemarea, pentru că se lasă amăgiţi de duhurile căzute cu tot felul de filosofii şi conspiraţii, neprimind semnele, [u]şi atunci este vina lor[/u]. Avem multe exemple în calendar dintre păgânii convertiţi care au ajuns să fie sfinţi. Alţii în zilele noastre din ţări străine vin la ortodoxie. Aşadar nici un eretic sau păgân nu are scuze că nu a aflat, dacă aceştia au putut. Sfinţii şi alţi convertiţi le vor fi spre mustrare. Pe lângă lupta pe care Dumnezeu o dă pentru fiecare, toţi au datoria să cerceteze. Indiferenţa şi scuzele nu sunt un argument, din moment ce alţii fără tehnologie au ajuns la sfinţenie căzuţi fiind.
viezure Ioana
decembrie 5, 2017 @ 6:36 pm
eu cred ca nu conteaza parerea noastra ci ce scrie in Biblie si ce zic sfintii Parinti despre ortodoxie.
Efeseni 4:5 ~ “Este un Domn, o Credinta, un Botez.”
in crez zicem „cred intr-una Sfanta ,Soborniceasca si Apostoleasca Biserica,marturisesc un botez…”
-deci exista doar o Biserica adevarata-cea ortodoxa-,o credinta adevarata-cea ortodoxa- si un botez adevarat cel ortodox.
-si asta zic sfintii:
Sfintul Ioan Gura de Aur : “ Nimic nu foloseste viata virtuoasa, daca credinta nu este sanatoasa.”
-deci asa cum zice si Sfantul Ignatie Briancianinov degeaba au ereticii si paganii viata virtuoasa daca nu au credinta sanatoasa ortodoxa,nu le foloseste la mantuire.
– Ne mântuieşte credinţa în Hristos, nu „faptele bune” .
„Veţi replica poate: Sfântul Apostol Iacov cere neapărat fapte bune: el învaţă că credinţa fără fapte e moartă. Cercetaţi ce cere Sfântul Apostol Iacov şi o să vedeţi că el cere, ca şi toţi insuflaţii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinţă, iar nu faptele bune ale firii noastre căzute. El cere credinţa vie, învederată de faptele omului nou, şi nu faptele bune ale firii noastre căzute! El dă drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta în care s-a învederat credinţa dreptului; iar fapta aceea consta în a aduce jertfă lui Dumnezeu pe fiul său unul născut. Să-ţi înjunghii fiul spre jertfire nu e deloc o faptă bună după firea omenească: e o faptă bună ca împlinire a poruncii lui Dumnezeu, ca faptă de credinţă…” zice Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfintul Cuvios Teodosie de la Pecerska zice ca “ Numai cel ce traieste in Credinta Ortodoxa isi va mintui sufletul.”
viezure Ioana
decembrie 5, 2017 @ 6:47 pm
Ereticii nu sunt creştini zice Sfantul Ignatie Briancianinov . :”Biserica Universală a recunoscut întotdeauna erezia ca un păcat de moarte, a recunoscut întotdeauna că omul molipsit de boala groaznică a ereziei e mort sufleteşte, străin de har şi de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul şi cu pieirea lui…
Erezia se conjugă cu încrâncenarea inimii, cu o groaznică întunecare şi stricare a minţii, Orice erezie conţine într-însa hula împotriva Duhului Sfânt; fie huleşte o dogmă a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neapărat huleşte Duhul Sfânt. Esenţa oricărei erezii este hulirea de Dumnezeu.”
-deci si paganii (pt ca nu cred in Hristos) si ereticii (care sunt morti sufleteste) sunt străini de har şi de mântuire.
-deci se pot mantui si paganii si ereticii doar daca renunta la ereziile lor si accepta invatatura ortodoxa si se boteaza in numele Sfintei Treimi.
Boitos
decembrie 6, 2017 @ 9:33 am
Buna ziua.
La multi ani celor care poata numele Sf Nicolae !
Sfantul sa ii protejeze, sa le de-a cele bune si sanatate !
ioanav, in concluzie ereticii cine sunt : toti cei care nu au credinta ortodoxa ?
Conform noii poruncii : A Iubirii , din Noul Testament nu ai voie sa ucizi .
Se spunea :,,Mila voiesc, iar nu jertfa .”
E bine, ” ne mantuieste credinta in hristos , nu faptele bune ” .Am inteles ce vrei sa spui, dar …
” Nu oricine zice Doamne, Doamne va intra in Imparatia Cerurilor. „
„Sfântul Apostol Iacov cere neapărat fapte bune” – nu numai acest Sfant cere fapte bune , ci inainte de toate cere Dumnezeu fapte bune.
„-deci exista doar o Biserica adevarata-cea ortodoxa-,o credinta adevarata-cea ortodoxa- si un botez adevarat cel ortodox.” – asta e concluzia ta?
Iti recomand sa mai citesti o data Biblia sau mai exact Noul Testament.
Stiai ca unii Sfinti sunt cinstiti si de alte religii , nu numai de cea ortodoxa ? Ca sa nu mai spun ca sunt preoti orotodocsi care accepta ca sunt Sfinti si din alte religii .
Nu vreau sa fie o disputa pe citate, Sfinti, etc., ci bine ar fii sa invatam unul de la altul cate ceva.
Chiar daca nu suntem de aceeasi parere, chiar daca nu vom aplica sfaturile, tot invatam cate ceva.Si eu ioanav am invatat ceva de la tine : sa nu fiu asa vehementa si sa nu spun ca numai ortodocsii se vor mantui.
Sa de-a Domnul sa fie cat de multi mantuiti ( indiferent de religie ).
viezure Ioana
decembrie 6, 2017 @ 10:49 am
da, ereticii sunt toti cei care nu au credinta ortodoxa: romano-catolici (papistasi), greco-catolici,protestanti,neoprotestanti,pocaiti si alte secte, deci toti acestia fiind in erezie ,hulindu-l pe Dumnezeu nu se mantuiesc.
-Iubirea nu se desparte de Adevar:”Eu sunt Calea Adevarul si Viata”
-nu poate sa existe iubire fara adevarul dogmelor,canoanelor,fara adevarul stabilit de sfintii parinti la sinoadele ecumenice
-nu e bine sa interpretam Biblia dupa mintea noastra pt ca putem sa cadem in inselare,cum au cazut protestantii si alti rataciti, trebuie sa citim si explicatiile sfintilor,trebuie sa credem in ce au hotarat sfintii la sinoadele ecumenice
-trebuie sa tinem cont de Pidalion care este carma Bisericii ortodoxe, care cuprinde dogme si canoane, este scris de Sfantul Nicodim Aghioritul.
Pidalionul readuce prospeţimea şi veşnica-folosinţă a Canoanelor apostolice la urechile celor îndoielnici în dreapta credinţă, îndemnându-i deopotrivă pe mireni, călugări, teologi, preoţi şi episcopi:
„Dacă le veţi păstra întru totul, veţi fi mântuiţi şi veţi avea pace; dar dacă nu le veţi asculta, veţi fi pedepsiţi şi veţi avea o luptă continuă, unii contra altora, primindu-vă astfel plata cuvenită pentru neascultarea voastră.” (Epilogul canoanelor apostolice).
„Cei ce pun întru defăimare pe sfinţitele şi dumnezeieştile canoane ale sfinţiţilor părinţilor, care şi pe sfânta biserică o trec cu vederea, anatema fie. Fiindcă sfinţii noştri părinţi creştineasca vieţuirea împodobesc, şi către dumnezeiasca evlavie o povăţuiesc.”
viezure Ioana
decembrie 6, 2017 @ 11:00 am
„Stiai ca unii Sfinti sunt cinstiti si de alte religii , nu numai de cea ortodoxa ? Ca sa nu mai spun ca sunt preoti orotodocsi care accepta ca sunt Sfinti si din alte religii .”
-acesti preoti care accepta ca sunt Sfinti si din alte religii gresesc ,sunt in ignoranta,nestiinta,si nu cred in invatatura ortodoxa,nu cred in sfinti,ci cred in mintea lor si in ecumenismul eretic pierzator de suflete.
-daca nu ii credem pe sfinti,daca nu citim scrierile lor suntem in inselare,nu e bine sa ne bazam doar pe mintea noastra,ci pe invatatura si scrierile sfintilor, de asta dau citate.
-Sfintul Efrem Sirul
“Vai acelora care se intineaza cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeiestile Scripturi! Vai de cei citi murdaresc sfinta credinta cu eresuri sau incheie vreo intelegere cu ereticii!”
-Sfintul Ioan Gura de Aur :” Cel care are teama de trasnetul strasnic al anatemei, care omoara sufletul si trupul, acela sa ia asupra-i dulcele jug al dogmelor Bisericii lui Hristos, sa-si imblinzeasca indaratnicia cugetului sau, cu ajutorul legilor bisericesti si sa se supuna in toate maicii sale – Biserica… „
-deci si eu si tu si toti ortodocsii trebuie sa tinem cont de dogme si de invatatura Bisericii,de sinoade,de sfinti,Pidalion…
-Sfintul Chiril al Alexandriei “Daca cineva schimba ceva in sfintele si dumnezeiestile dogme patristice, acest lucru nu trebuie sa-l luam drept clarviziune, ci drept crima si abatere de la dogma si pacatuire impotriva lui Dumnezeu.”
viezure Ioana
decembrie 6, 2017 @ 11:07 am
-Sfintul Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului
“Cea mai buna comuniune este comuniunea in credinta si in dragostea cea adevarata… Nu exista nimic mai minunat decit Adevarul! Exista doar o singura Biserica a lui Hristos, apostoleasca si soborniceasca. Nu mai multe, nici macar doua. Iar celelalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc si sinod al razvratitilor. Noi, dreptcredinciosii crestini, acestea gindim, asa credem, pe acestea le vestim. Este nevoie sa pazesti toate fara nici o exceptie si, mai presus de toate, cele ale credintei. Pentru ca daca ai devia cit de putin, pacatuiesti pacat de moarte… Si acestea care au fost hotarite la Sinoadele ecumenice si de obste, trebuie ca toti sa le pazeasca. Si toti citi pazesc cele pe care fie unul dintre Parinti le-a scris in chip particular, fie un sinod local le-a statornicit, au dreapta judecata. Dar pentru cei care nu le primesc este infioratoare neglijenta.”
-deci zice Sfintul Fotie cel Mare ca exista doar o singura Biserica a lui Hristos, cea ortodoxa si restul „bisericilor -catolici,protestanti…sunt sinagogi ale celor ce viclenesc si sinod al razvratitilor.
Sfintul Cuvios Teodosie de la Pecerska :” fiule, nu se cade sa lauzi o credinta straina. Cine lauda o credinta straina face la fel ca si cel care-si huleste propria credinta. Cine lauda credinta sa si pe cea straina e un fatarnic si apropiat de erezie … Daca cineva iti spune: “Credinta noastra si a voastra este de la Dumnezeu”, atunci, fiule, raspunde-i asa: “Fatarnicule! Cum pot fi amindoua de la Dumnezeu? Nu stii ce spune Scriptura: Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez. (Efeseni 4,5)
viezure Ioana
decembrie 6, 2017 @ 11:08 am
Sfintul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului : „” Noi pentru nimic altceva nu ne-am despartit de latini, decit pentru ca sunt nu numai schismatici, dar si eretici. Pentru aceasta nu trebuie nicidecum sa ne unim cu ei!”
“Acela care il pomeneste pe papa ca arhiereu ortodox este vinovat si latino-cugetatorul trebuie considerat ca un tradator al credintei. Prin urmare, fugiti de ei, fratilor, ca si de impartasirea cu ei, pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni. Nu este altceva de mirare daca si ispititorii lui Satana se preschimba in ingeri ai dreptatii, al caror sfirsit va fi dupa faptele lor.””
Sfintul Cuvios Mucenic Cosma Etolianul
“ Toate credintele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului. Am inteles si acest lucru adevarat, dumnezeiesc, ceresc, desavarsit si pentru mine si pentru voi: numai credinta crestinilor ortodocsi bine-credinciosi e buna si sfinta, ca sa credem si sa ne botezam in numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. “Noi avem o porunca ce spune sa anatematizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre.”
-deci sfintii sunt foarte clari:”Toate credintele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului.”
-„idolii neamurilor sunt demoni”,citim in psalmi,toti zeii la care se inchina paganii sunt demoni,cum sa se mantuiasca paganii daca nu se inchina la Hristos ci demonilor ?
Boitos
decembrie 6, 2017 @ 12:10 pm
La cat de bine citezi , cred ca poti invata Biblia pe de rost.
Greu nu poate fii.
Concluzia:
-ii consideri eretici pe cei de alte credinte,
– ,,nu poate sa existe iubire fara adevarul dogmelor,canoan elor,fara adevarul stabilit de sfintii parinti la sinoadele ecumenice” – nu pot sa spun decat ca asa ceva nu exista. Iubesti si atat. Te educi sa iubesti si atat.
-,,nu e bine sa interpretam Biblia dupa mintea noastra pt ca putem sa cadem in inselare,cum au cazut protestantii si alti rataciti, trebuie sa citim si explicatiile sfintilor,trebu ie sa credem in ce au hotarat sfintii la sinoadele ecumenice – asa , inseamna ca nu trebuie sa citim Biblia ci doar sa ascultam ce ne comunica altii din Biblie. Cei care ne comunica din Biblie nu se pot insela oare sau nu pot gresi interpretand altceva ? Adica daca citim o propozitie din Biblie : ,,iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti „- o sa fie mai multe intelesuri ? Fiecare va intelege altceva ?
Esenta nu e aceeasi ?
-,,acesti preoti care accepta ca sunt Sfinti si din alte religii gresesc ,sunt in ignoranta,nesti inta,si nu cred in invatatura ortodoxa,nu cred in sfinti,ci cred in mintea lor si in ecumenismul eretic pierzator de suflete”- la faza asta nu am putut decat sa rad .Asa, stii tu ca nu cred in Sfintii. Fantastic .
Boitos
decembrie 6, 2017 @ 12:11 pm
Inainte sa dai cu piatra in altii, inainte sa acuzii de eretism , inainte sa incerci sa ghicesti ce se afla in mintea si sufletul omului , stai cateva secunde si analizeaza cu mintea ta nu cu a altora.
Si cand vei lua sa dai cu piatra sa te gandesti ca in fata acestor „eretici” poate ma pun eu ca aparatoare . Stii de ce ? Pt ca sunt Oameni.Oameni cu bune si cu rele si pana la mantuire avem mult. Dar la cum judeci nu mai conteaza cine este in fata ta , oricum dai cu piatra.
Anatema ? Oare avem noi voie sa spunem despre altii ce sunt si cum sunt ?
Noi putem pune etichete ?
Noi putem judeca ?
M-am tot gandit daca sa iti scriu sa nu, totusi cred ca este o pierdere de vreme.
Mai ai multe de invatat si de dat cu capul de pragul de sus ca sa il vezi pe cel de jos.
Decat sa citesti atatea carti cu invataturile Sfintilor mai bine citeste Biblia si unde nu intelegi intreaba pe internet pe site-uri ortodoxe .
Sa ai spor.
viezure Ioana
decembrie 6, 2017 @ 1:31 pm
-cred ca esti ortodoxa…sper
-ma repet,daca citesti Biblia de capul tau poti sa ajungi in inselare
-de asta avem sfintii parinti
„Cei care ne comunica din Biblie nu se pot insela oare sau nu pot gresi interpretand altceva ? „
-nu pt ca au fost luminati de Dumnezeu pe cand tu nu ai ajuns la masura lor, adica chiar poti interpreta gresit
-nu ii judec eu,nu pun etichete…ci sfintii ii numesc eretici pe catolici,protestanti…
-decat sa citesti doar din Biblie si sa interpretezi cum vrei tu, mai bine citesti carti cu invataturile Sfintilor
–
viezure Ioana
decembrie 6, 2017 @ 1:33 pm
„Trufia mintii si slabirea credintei la eretici se arata in neascultarea fata de Biserica. Ereticul incepe sa mearga pe o cale gresita, din clipa in care se desparte de crezul si de canoanele Bisericii. El cauta o credinta „noua”, o cale „noua”, care tocmai prin noutatea ei este gresita. Biserica este una, sfanta, soborniceasca si apostolica.
A doua, a treia, a zecea sau a suta „biserica” nu poate sa mai fie a lui Hristos, caci „nimeni nu mai poate sa puna alta temelie, afara de cea pusa” (I Cor. 3,11). Prin faptul ca ereticii nu mai asculta de Biserica, ei raman straini de invataturile si binecuvantarile ei, ca niste pagani si vamesi (Mt. 18, 17).
Despartiti de Biserica, ereticii iau „chip de apostoli ai lui Hristos”, cum „insusi satana se pre-facein inger al luminii” (II Cor. 11,13-14). Cu Biblia in mana, luata de la Biserica, ei cauta sa-si indreptateasca eresurile lor.
[b]Biserica Ortodoxa ii invata pe fiii ei ca fiecare crestin poate si e bine sa citeasca Sfanta Scriptura, dar nu si sa o talcuiasca, tocmai pentru nenumaratele eresuri care s-au nascut din talcuirea ei gresita.[/b]
Una dintre pricinile care dau nastere la eresuri este incercarea de a talmaci invataturile cele mai grele si tainele cele mai adanci despre care ne vorbeste Sfanta Scriptura. Apostolul Petru scrie ca in epistolele Apostolului Pavel „sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzanie” (II Pt. 3, 15-16).