Skip to content

14 Comentarii

  1. Carol
    mai 18, 2016 @ 7:01 am

    Fereasca Dumnezeu !

    Sa ne rugam mai bine ca acest sinod sa nu aiba loc !

    Toti parintii imbunatatiti ai ortodoxiei, care mai sunt in viata, sau care au pelcat la Domnul vorbesc despre un sinod talharesc, si au idnemnat sa ne rugam si sa facem toate eforturile ca acest sinod sa NU aiba loc !

    Eu nu cred ca e bine sa ne rugam pentru asa ceva, sa ne ruga mai bine sa nu fie !

    Reply

  2. Dan Tudorache
    mai 18, 2016 @ 2:54 pm

    Într-adevăr, să ne ferească Dumnezeu, dar nu de un eventual sinod care are măcar nobilul scop de „a mărturisi că Biserica Ortodoxă este Biserica cea Una, Sfântă, Universală (sobornicească) şi Apostolică unită prin Sfintele Taine, Sfintele Canoane şi Sinoadele Ecumenice.”, ci să ne ferească de atitudini sectare, ca cea exprimată de tine mai sus.

    Cum să nu te rogi Carol [i]„pentru toţi episcopii care vor participa la Marele Sinod Ortodox care va avea loc în luna iunie, [b]ca Dumnezeu să le dăruiască gând bun, inimă curată, minte deschisă şi să-i ajute să i-a hotărârile potrivite pentru unirea tuturor în Hristos Domnul nostru.[/b]”[/i]?

    Ori cu sinodul acesta, ori fără el, tot avem această datorie de obște, de a ne ruga pentru vlădicii noștri.

    Până atunci, țin să precizez că ortodoxia universală nu stă doar în eventuali părinți îmbunătățiți, ci și în teologi, ierarhi ori simpli preoți.

    De ce vorbești apriori despre acest sinod ca despre unul tâlhăresc, atâta timp cât el încă nu a avut loc și nici măcar monahii din Athos, cu toate criticile aduse documentelor premergătoare sinodului, nu au îndrăznit să arunce o atare etichetă participanților la sinod?

    Această atitudine disprețuitoare față de sinodalii participanți este departe de duhul creștin.

    Hristos a înviat!

    Reply

  3. Carol
    mai 19, 2016 @ 12:13 pm

    Adevarat a Inviat !

    Salutari calde iti urez Dan si tie, si lui Claudiu, la toti cititorii si tuturor celor din OT si apropiatilor !

    Ca si crestin ortodox, care participa la slujbele bisericii, nu am cum sa nu ma rog, impreuna cu toti pentru mai marii bisericii noastre ! Si acasa la rugaciunile pe care le fac, pentru ierarhi, pentru biserica, pentru conducatorii tarii !

    Am luat aminte la ce spun parintii bisericii, care au vorbit intotdeauna despre incercarile si provocarile vremruilor de acum ! Parintii de la Athos, Ips Serafim al Piterului, care a infruntat conducerea atee a statului si sta drepti in fata faradelegiuitorilor, parintele Iustin, ucenicii parintelui, sunt surse si modele vii de incredere !

    Am incredere in cuvintele IPS Loghin si ale parintelui Aldea ! Am ascultat o conferinta a parintelui Longhin, si am citit un articol recent in revista lumea monahilor, un om care a facut cu fapta mai mult decat cu vorba si se lupta pentru neamul nostru si pentru tot poporul ortodox, ucenic al Pr Iustin ! Era tare intristat la inima cu privire la sinodul care urmeaza !

    Parintele Aldea, de asemeni a analizat foarte bine problema, un parinte care stie ce vorbeste, s-a pronuntat impotriva. Am sa citesc articolul din revista Atitudini, ultimul numar unde se vorbeste despre asta !

    M-am ferit sa mai arunc direct etichete, sa spun eu ca e sinod talharesc, dar parintii vorbesc despre asta cu intristare ca despre ceva rau, ca si cum ar veni comunismul, ca si cum s-ar pleca la antihrist. Vorbesc despre un atac la adresa canoanelor bisericii, a respectarii lor, a inclinarii bisericii spre new ageism, ecumenism si institutionalizare, asa cum cer cei din Consiliul Mondial al Bisericilor ! Spune ca e impus, ca se discuta despre el de 100 de ani, aforma IPS Longhin si e un om pe care-l cred ! CA nu multi nu vorbesc de lucruri importante, si nici la predici, ca le e frica. Sunt putini pastorii care avertizeaza ca dau lupii iama… e ceva… e o mare slabiciune !

    La un moment dat biseric a ramas Sf MArcu Marturisitorul, sau Sf MArcu al Efesului, ca au mai incercat sa faca sinoade care sa abata de la canoanele parintilor ! Evident , multi zic ca scopul e nobil ! Daca ei pregatesc altceva, si vin sa dea directive cum se cere la CMB, e grav, si cunoastem ca in ultima vreme s-a intamplat asta. Se vorbeste de mult si oficialii BOR spun ca vor sa se adapteze la data unica de serbare a Pastelui cu celelalte culte. In occident asa s-a ajuns, catolicii si protestantii au in aceeasi zi, e ecumenism, e capitalism avansat, e comercial, e lipsit de taina. Traire la oamenii aia nu am vazut deloc de Paste. La ei vinerea mar e zi de paste, de mare bucurie, si mananca Peste. Posturi nu au.

    Hotararile sinoadelor raman actuale si astazi, nu avem nevoie de nimic altceva. Trebuia ca toti insa sa respectam si sa iubim biserica lui Hristos, cu dragoste si cu discernamant, sa nu exageram in dragoste fara discernamant si nici pe calea dogmelor fara dragoste ! Ca acum oricum se dau canoane mai usoare, e altceva, ca ele sunt puse spre indreptare si se mai pot usura e una, dar sa vrei adaptezi biserica la om, sa fie in rand cu celelalte culte, sa faci pogoraminte umaniste, mi se pare deplasat !

    Eu cred pe parintii acestia athoniti, pe preotii, episcopii acestia marturisitori, care au spus intotdeauna lucrurilor pe nume, ca de la ei aflam adevarul, ca spun lucruri de care multi se feresc sa spuna de multe ori !

    Sa ne lumineze pe toti Dumnezeu, sa ne rugam ca episcopii sa fie luminati si sa nu fie sinod.

    Amin !

    Reply

  4. Dan Tudorache
    mai 19, 2016 @ 1:09 pm

    Multă vorbă pentru nimic, Carol!
    Rugăciunea pentru aproapele, oricare ar fi el, este o formă de iubire.
    Apelul de față, este un apel la rugăciune.
    În rest, „dacă și cu parcă se plimbau într-o barcă”.

    PS: între ucenicii părintelui Justin se pretinde a fi și un anume monah Teodot, scos între timp din mănăstire, așa că atenție la „surse și modele vii de încredere”. În rest, cum am spus, Biserica nu stă doar în anumiți „părinți”, aleși după șabloanele ortodoxiei de tabloid (anti-x, anti-y, etc.). Ceilalți sinodali, tot „părinți” sunt și ei, în înțelesul popular al cuvântului.

    Reply

  5. Carol
    mai 19, 2016 @ 1:36 pm

    Nu eu am facut vorbarie, nu eu am dus discutia in derizoriu !

    Am vorbit despre ucenici care astazi sunt modele vii ale bisericii noastre ! De exemplu IPS Longhin, un ierarh iubit de multi romani, ale carui predici au aparut si aici pe site !

    De ce trebuia sa aduci dsictia despre Teodot? Am facut eu referire cumva la el?

    Vad la multe biserici, manastiri, preoti buni, care mergeau la pr Iustin, se spovedeau, se sfatuiau, care sunt modele vii ale bisericii ! Prin tara, unde am mers, am gasit calugari cu har care se spovedeau la parintele ! Ca a fost si unul mai dus cu pluta, e normal, ca si Iuda a fost ucenic direct al Mantuitorului si a derapat !

    Au fost Sinoade care au stabilit clar ca Biseric Ortodoxa este universala, sfanta siapostoleasca, binecuvantata de Duhul Sfant ! Nu e vorbarie pe nimic, sunt aspecte care nu trebuiesc ignorate !

    Sunt declaratii oficiale ale purtatorilor de cuvant ai patriarhie cu mutarea Pastelui in rand cu celelalte culte, care nu snt biserici, care ma pun pe gand si intaresc gandul ca acest sinod nu e in duhul ortodoxiei si altul este scopul, dupa cum avertizeaza parintii sporiti si imbunatatii ai bisericii !

    Cati teologi nu au fost in vremea sf Marcu al Efesului, a Sf Maxim Marturisitorul, si cati au fost in adevar si au lasat sa se faca lucrarea Duhului Sfant?

    Reply

  6. brindau cristina
    mai 19, 2016 @ 1:39 pm

    Hristos A Inviat! Inainte de a incepe comentariul meu doresc sa imi cer scuze daca o sa supar Adminul(Dan).Nici eu ca un bun crestin practicant nu sunt de acord cu acest sinod pentru ca asa cum scris si Carol s-au mai incercat sa faca sinoade care sa abata de la canoanele parintilor. Vor sa fac sa fim la fel ca si catolicii sa ne scurteze perioada postului si sa fie la fel lacto-vegetarian si multe alte schimbari. Mai bine ne rugam ca acest sinod sa nu aiba loc si daca va avea loc sa ne rugam sa fie bine. Doamne Ajuta!

    Reply

  7. LuciaS
    mai 20, 2016 @ 8:32 pm

    Hristos a Inviat! Dupa ce am citit mai sus mi-am dat seama ca sunt mic si nu știu nimic : ), daca imi permiteți o gluma de post. Rânduiala lăsată noua este rugăciunea, deciziile le ia Dumnezeu. Oare mor caii cand vor câinii? Oare pentru rugăciunile noastre nu s-ar îndura Dumnezeu sa scoată ceva bun si din acest Sinod sau sa-i pună bete-n roate? Ce știm noi cu mintea noastra proasta? – iertati-mi expresia. Unde e încrederea in Dumnezeu? In frica??

    Reply

  8. Carol
    mai 21, 2016 @ 10:04 am

    Lucia, dupa logica asta, ne rugam sa ne dea Dumnezeu catastrofe din care sa iesim cu bine, ca mare putere are rugaciunea !

    Te poti ruga pentru orbirea mintii, sa sa lucreze Dumnezeu sa dea gandul cel bun?

    Problema e ca nu e nevoie de acest sinod, pentru ca toate adevarurile de credinta s-au stabilit ! Dumnezeu nu cere credinta oarba, lucratoare, iar puterea deicizionala tine si de om, ca altfel nu mai aveam nevoie de ratiune, si doar de spirit. Toate facultatile mintii si ale spiritului trebuie sa lucreze in armonie si cu discernamant ca iasa lucrurile foarte bine !

    Eu unul ma rog sa nu se faca acest sinod, sa dea Dumnezeu sa nu fie, iar cei care-l pregatesc, daca tot merg pe ideea asta, sa le puna Dumnezeu bete in roate sa nu fie, ca au stabilit sfintele sinoade in momente grele care sunt adevarurile credintei noastre ! Ca si crestin, nu iti trebuie sinod, trebuie doar sa aprofundezi credinta ortodoxa, sa o traiesti si gasesti in cartile sfintie tot ce ai nevoie sa vezi ca ortodoxia este credinta una cea adearata si universala ! Amin ! Amin ! Amin !

    Reply

  9. maus
    mai 21, 2016 @ 11:58 am

    Monahul Teodot este mare marturisitor anticip si antiecumenism antiglobalizare .cum iti permiti dan sa te iei de dansul?este ucenicul Parintelui Iustin Parvu .chiar nu tie rusine un pic?

    Reply

  10. Grigore Alexandru
    mai 21, 2016 @ 5:50 pm

    Părintele Viorel Ioniţă vorbeşte despre câteva aspecte legate de Sfântul şi Marele Sinod:
    [url]https://www.youtube.com/watch?v=-MQdAS-4ROU[/url]

    Reply

  11. Dan Tudorache
    mai 31, 2016 @ 8:27 am

    Pentru „pcmouse”, cu întârziere:
    Iată cum sminteala de pe urmă este mai mare decât cea dintâi.
    După ce că a fost exclus din obștea de la Mănăstirea Petru Vodă pentru repetate abateri de la rânduiala călugărească, culminate cu dezgroparea de la sine putere a osemintelor/moaștelor părintelui Gheorghe Calciu (ca să nu mai zic de uscarea lor cu feonul), acum fostul monah Teodot este și mare mărturisitor anticip și antiecumenist.

    Și pentru toate acestea ar trebui să-mi fie rușine mie? Nu mie, ci fostului monah Teodot ar trebui să-i fie, și vouă, tuturor celor care în loc să vă reveniți în fire, v-ați făcut model dintr-un om rătăcit, înmulțind sminteala.

    Și de când în ortodoxia noastră, avem „mărturisitori anticip și antiecumenism, antiglobalizare”? De unde și până unde inepția aceasta? În Biserică avem doar mărturisitori ai lui Hristos și punct.

    Sincer îți spun, nu cred că meritai publicarea comentariului, cu atât mai puțin un răspuns. Dar am răspuns mai mult silit de conștiință că poate nu vor fi fost vorbele mele praf în vânt.

    Revino-ți în fire frate!

    Reply

  12. Dan Tudorache
    mai 31, 2016 @ 8:41 am

    Carol, apropo de IPS Serafim de Pireu, este o mare diferenta între modul în care dialoghează ierarhul pe marginea Sinodului, și radicalismul tău. Iată și câteva mostre de dată recentă:
    „– Care este atmosfera in jurul acestui Sinod?

    [b]Vedeti, atmosfera este tensionata intotdeauna la asemenea dezbateri si discutii, si asa a fost din totdeauna. Nu trebuie sa ne miram sau sa ne smintim pentru ca sunt discutii contradictorii. Toate sinoadele au trecut prin asemenea framantari interioare si lucrarile Sinoadelor marturisesc asta.[/b]”
    […]
    „…trebuie sa-mi exprim profunda apreciere, marele devotament si dragostea fiasca fata de Întaistatatorul Preasfintei Biserici Ortodoxe Romane, Preafericitul Patrairh al Romaniei, Daniel, care este o foarte importanta personalitate teologica a Ortodoxiei de azi si un ierarh constient si veghetor al Bisericii lui Hristos. Deci, smerit, cu acest prilej, imi exprim pretuirea fata de Patriarhul Romaniei si fata de poporul roman frate, din partea Mitropoliei Pireului”.
    […]
    „La intrebarea foarte importanta pe care mi-ati pus-o, voi raspunde cu multa smerenie ca Biserica lui Hristos nu este un sistem al oamenilor “curati”, nu este o elita a unora care teologhisesc si filozofeaza, ci este Trupul lui Hristos, adica este Trupul pacatosilor care si-au schimbat viata si Il recunosc pe Mantuitorul lor, pe Hristos, drept Cap al Bisericii lor si Domn al vietii lor.

    Prin urmare, ca sa raspund la intrebarea dumneavoastra, ca acest Sinod sa aiba o relevanta ecumenica, ar trebui sa se ocupe de urmatoarele subiecte de mare insemnatate, care ar aduce o schimbare esentiala in problemele Bisericii Ortodoxe in lumea contemporana, care are o atat de mare nevoie de Biserica…”.

    Astăzi are loc și o dezbatere pe tema mult așteptatului Sinod Ortodox în Aula Magna a facultății de drept a Universității din București. Printre participanți se numără și părintele Aldea. http://www.activenews.ro/stiri-social/Dezbatere-despre-Sinodul-Ortodox-in-Aula-Magna-a-Facultatii-de-Drept-a-Universitatii-Bucuresti-133698

    Până una alta, nu sinodul este o catrastrofă (nici măcar nu a avut loc) ci atitudinea ta vis a vis de sinod este catrastrofică. Personal înțeleg îngrijorările, și eu le am, dar a renunța la rugăciunea față de întâistătătorii noștri pe premisa că „sinodul e tâlhăresc”, iese din sfera raționalului și a duhului creștin.

    Reply

  13. Grigore Alexandru
    iunie 8, 2016 @ 3:37 pm

    Să îi pomenim în rugăciune pe cei 25 de ierarhi care vor participa la Sfântul şi Marele Sinod
    [url]http://basilica.ro/membrii-delegatiei-patriarhiei-romane-care-vor-participa-la-sfantul-si-marele-sinod/[/url]

    Reply

  14. Merla Bogdan
    iunie 14, 2016 @ 5:30 am

    Da. Ma iertati de interventie. Am auzit si eu de lucrurile care se spun despre acest sinod. Dar ma gandesc, cu mila Domnului si Maicii Sale, e adevarat ca lucrurile pot iesi foarte rau, dar in acelasi timp, Domnul le poate randui si sa iasa foarte bine. Au mai fost in istorie si sinoade care au inceput prost si s-au terminat bine. Oricum nu mai putem impiedica desfasurarea sinodului, „trenul a plecat deja din statie”. Atunci macar sa ne rugam sa iasa treaba bine, ca in povestea cu drobul de sare. Sa ne rugam sa castige vointa lui Dumnezeu la lucrarile sinodului si sa asteptem rezultatele lui. Si abia apoi sa tragem concluzii despre vladicii nostrii, ca sincer vorbind, in mod sigur sunt si ei constienti de responsabilitatea pe care o au. Asadar sa asteptam sa inceapa luna iulie si apoi tragem concluziile. Pana atunci sa ne rugam sa iasa bine.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *