Te-ai căsătorit, te-ai prăpădit

game-overExistă o părere generală aşa în lumea noastră că dacă „te-ai căsătorit te-ai prăpădit”. Gata cu distracţiile, gata cu bucuria vieţii, gata cu libertatea ta, gata cu toate… Asta îi face pe unii să nu-şi dorească a se căsători devreme ci mai târziu pe la 30 de ani, ca acum să mai copilărească, să se mai distreze.

Părerea aceasta generală, exprimată de multe ori în glumă, lasă impresia că în căsătorie nu mai e nimic frumos, că nu se mai compară nimic ca atunci când erai tânăr, că sunt doar supărări şi muncă şi nici un pic de bucurie. Şi mie mi-au spus unii că m-am căsătorit prea repede, că poate ar trebuie să mai aştept, că m-am legat aşa de tânăr.

Eu m-am căsătorit la 23 de ani, nu de nevoie, ci de bucurie. Eram cu Iulia de 5 ani şi ne înţelegeam foarte bine, ne vedem în fiecare zi, vorbeam foarte mult la telefon, şi ne doream să stăm mai mult împreună. Şi aşa ne-am dat seama că cel mai bine este să ne căsătorim. ca să stăm tot timpul împreună.

Am avut o copilărie frumoasă şi m-am bucurat de ea şi-n liceu, şi-n facultate. Dar acum, după doi ani de căsătorie vă zic sincer că au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Am făcut foarte multe lucruri cu soţia, am fost în multe locuri, am stat mult cu prietenii, am avut multe bucurii.

Căsătoria nu a fost o corvoadă, nu ne-a limitat, nu ne-a închis, ci dimpotrivă am început să căutăm să avem întotdeauna mulţi prieteni, să ne-nţelegem bine cu ei, să putem să-i sunăm oricând şi să stăm cu ei când ne e drag.

Am avut şi supărări şi momente mai grele, dar au trecut toate repede şi a fost bine. Secretul nostru este Dumnezeu. El ne dă bucuria în familie, El ne ajută în fiecare zi să fim sănătoşi, să avem ce ne trebuie, să ne-nţelegem bine cu ceilalţi, să înaintăm în viaţă. Dacă nu era El, nimic nu era aşa cum e acum.

Am avut un moment în care Dumnezeu mi-a arătat cum e fără El. În momentul acela eram aşa de trist şi de supărat şi stăteam în faţa icoanei lui şi mă rugam plângând; atunci mi-am dat seama că eu nici pe mama nu o pot iubi fără El. Dacă n-ar fi El eu n-aş putea iubi pe nimeni. Mi-am dat seamă că dacă nu era El în familia nostră eu n-o puteam iubi pe Iulia, şi poate totul s-ar fi terminat de mult.

El e cel care ne ajută să fim fericiţi în fiecare zi. Noi doar atât facem, mergem la Biserică, Îi cerem ajutorul, ne mărturisim păcatele şi ne-mpărtăşim cu Trupul şi Sângele lui la Sfânta Liturghie.

Căsătoria e o mare bucurie când Dumnezeu e prezent în fiecare zi în familie. Căsătoria e un pas frumos al vieţii şi aduce multe bucurii. Dar toate sunt de la Dumnezeu. Familia fără Dumnezeu e ca un pământ fără de apă, semănat şi arat, dar care nu dă roade. Rămâne sterp şi pustiu.

Zisa Domnul: „N-aţi citit că Cel ce i-a făcut de la început i-a făcut bărbat şi femeie?  Şi a zis: Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup. Aşa încât nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu omul să nu despartă.” (Mt.4,6)

(Balan Claudiu)

(Visited 84 times, 1 visits today)