Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Pentru a înţelege mai bine acest aspect, e nevoie să definim sexualitatea normală, sănătoasă: un act ce se desfăşoară într-un cadru bine definit (în cuplul marital, când ambii parteneri ofera o parte din ei, şi la rândul lor primesc de la celalalt, de fiecare dată când se întâlnesc la acest nivel, astfel încât acel ceva nu se pierde, fiind ca o investiţie care se întoarce mereu la tine), având ca mobil iubirea, nevoia şi dorinţa de uniune, nu simpla tânjire după satisfacţia sexuală. Conform învăţăturii ortodoxe a avea relaţii intime în afara căsătoriei, sau cultivarea plăcerilor sexuale, doar pentru atât e greşit.

Această regulă nu e făcută să îngrădească, ci să protejeze de o sumedenie de nefericiri: de la a te infecta cu o boală incurabilă, la a rămâne o mamă singură, sau a-ţi produce suferinţă recurgând la avort (fie el chirurgical, hormonal, chimic).

Cu toate acestea, din timpuri vechi, instinctul sexual nu e înţeles cu înţelepciune, ci lăsat la voia întâmplării. Ca să ajungem la tema articolului, prostituţia: constă într-un schimb: de regulă femeia îşi oferă propriul trup, iar bărbatul dă la schimb ceva material (bani, obiecte etc). După cum am spus în paranteza de mai sus, de fiecare dată când eşti implicat în relaţii intime oferi ceva din tine, pui pe tavă ceva mai mult decât propriul trup, dar dacă acest ceva nu îţi va fi înapoiat, râmai în timp cu o cicatrice. În timpul relaţiilor intime, se crează o altă legătură între cei doi, dar dacă nu există o bază solidă pentru relaţia lor, dacă întâlnirea e “accidentală”, fiecare oferă ceva ce nu vor mai recupera.

Să revenim la dinamica acestei preocupări şi să analizăm puţin perspectiva bărbatului implicat. Acesta oferă bani şi consideră că i se cuvine să folosească trupul femeii, după bunul plac. El îşi obţine un venit făcând la rândul lui lucruri care nu îi plac, care poate îl plictisesc, care nu îi oferă o perspectivă, deci nu vede o problemă prea mare că femeia respectivă îşi câştigă banii în acest fel. Obişnuit să considere femeia ca fiind inferioară, murdară, întâmpină probleme în calificarea situaţiei de prostituţie. Defapt nici nu se raportează la ea ca la o femeie, ci ca la o colecţie de părţi anatomice, puse la ofertă. El, ca și cei ce au fost înaintea lui şi cei ce vor veni după el, îi confirmă acelei femei faptul ca nu valorează mai mult decât 100 de lei, 200 de lei poate, că ea e defapt un obiect, care este lăsat după utilizare pentru următorul care va avea nevoie. Nu îi cunoaşte numele real, sau numele complet, nu îi cunoaşte vulnerabilităţile, problemele, visele, nu cunoaşte decât aspectele care îl interesează: câteva părţi anatomice.

De multe ori se ajunge în situaţia tragică în care femeia, casnică fiind până în acel moment rămâne fără sprijinul soţului, fiind nevoită să îşi crească singură copiii. Locurile de muncă pentru o asemenea femeie sunt puţine, uneori foarte greu de găsit, plătite prost, iar în timp se poate ajunge într-o spirală a disperării, când orice variantă pare să fie o bună variantă. Din păcate nu e chiar aşa. Copiii nu cresc doar cu o felie de pâine în plus, iar condamându-te pe tine îi condamni şi pe ei.

Ce ar putea face bărbaţii în eradicarea prostituţiei? Primul şi cel mai la îndemână pas e să nu caute compania erotică a acestor femei, să nu perpetueze senzaţia de femeie-obiect. Al doilea pas ar fi ceva mai greu de făcut, care cere mai mult efort: implicarea onestă în viaţa de familie, construirea unor relaţii oneste şi sănătoase cu femeile din viaţa lor, fie ca e vorba de mamă, soţie, fiică, soră. Femeile, după cum se poate observa de multe ori cu ochiul liber, sunt mai sensibile la mesajele care vizează percepţia asupra propriei persoane, sau a imaginii corporale şi înclinată fiind să placă, uneori va face lucruri care sunt în contradicţie flagrantă cu propriile valori.

Când un tată e implicat la modul cel mai activ în viaţa fiicei lui, va construi în ea o imagine de sine sănătoasă: dacă va fi apreciată pentru că este gingaşă şi frumoasă, va fi apreciată pentru lucrurile gospodăreşti pe care le face, va fi apreciată pentru inteligenţa ei, spiritul fin de observaţie, va fi acceptată cu slăbiciunile ei fiziologice, nu doar că îşi va valoriza propriile calităţi, dar nici nu va mai privi propria feminitate ca blestem – cum încă mai e obiceiul chiar şi în cultura noastră. Comportaţi-vă cu fiicele voastre aşa cum vreţi ca ceilalţi bărbaţi să se comporte în viitor cu ea şi nu o reduceţi la un simplu ajutor al soţiei în treburile casnice, bucurându-vă ca vouă vă revin mai puţine sarcini.

Iar pentru femei: nu vă mai reduceţi voi înşivă la statutul de obiecte. Sunt puţini bărbaţi care pot şi ştiu sa facă lucrurile pe care voi le faceţi. Nu vă pierdeţi timpul încercând în zadar să fiţi bărbaţi, ci înmulţiţi darurile pe care le aveţi ca femei. Nu căutaţi compania unor bărbaţi care să vă confirme ce poate credeţi despre propria persoana, ci căutaţi acei bărbaţi care vă apreciază cu adevărat, iar în viitor nu cultivaţi în fiii voştri imaginea bărbatului abuziv şi dur. Nu creşteţi nici victime nici călăi!

Mai mult, în anul acesta a fost propus (dar s-a renunţat pe moment) ca violul să intre în categoria infracţiunilor minore, pentru care ar fi fost nevoie să se ia în considerare posibilitatea unei medieri, împăcări, între părţi. Nu vreau să discutăm prea mult despre efectele medierii, argumente pro, contra, dar despre diferenţa de percepţie ce se doreşte a fi indusă prin acest proiect. Dacă ar fi violul încadrat ca infracţiune minoră, cum ar începe oamenii să privească această faptă? Ca pe un fapt nesemnificativ, care se întâmplă, dar care nu e investit cu prea multă însemnătate. Pe lângă alţi factori (pornografia din ce în ce mai explicită, mesajele din presă, mesajele subliminale din media etc), consider că acest lucru e de o importanţă covârşitoare pentru o educaţie sexuală greşită şi nesănătoasă. Pe lângă faptul că se promovează imaginii femeii ca obiect (sexual), colecţie de părţi anatomice, se merge mai departe, susţinând că abuzurile (sexuale) împotriva acesteia sunt de o importanţă minoră. Multă atenţie!

(Raluca Irimie -psihoterapeut)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești