Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Contracepția (ferirea de copii) şi avortul nu sunt chiar opuse. Ştiu că este posibil ca acest subiect să genereze critici însă, cred că e foarte important să fim în duhul Bisericii, nu să adaptăm învățătura Bisericii la neputinţele noastre.

Într-o predică, părintele Gheorghe Anițulesei spunea că întâlneşte mulţi credincioşi practicanţi, dar că, atunci când vorbeşte cu unii dintre ei, descoperă că aceştia au multe idei care vin în contradicţie cu învăţătura Bisericii (de exemplu reîncarnarea). Deşi acest subiect, ca şi cel cu epilarea, sunt chestiuni de o mai mare fineţe, totuşi sunt parametri foarte importanţi pentru a vedea dacă suntem în duhul Bisericii.

Nu voi insista asupra motivelor pentru care ferirea de copii este un păcat, dar aș dori să reflectăm, însă, la baza acestui păcat. V-aţi gândit vreodată de ce, deşi sunt promovate atâtea metode contraceptive, numărul avorturilor creşte sau cel puțin nu scade? În mod normal, ar trebui să scadă drastic sau chiar să dispară. Doar asta promit metodele contraceptive: siguranța de a nu rămâne însărcinată.

Răspunsul este acela că ferirea de copii nu este un mijloc care elimină avortul, ci tocmai păcatul care stă la baza avortului.

Să presupunem că mâine, toate metodele contraceptive dispar, până şi, prin absurd, cele naturale. Să ne imaginăm că nu va mai exista nici măcar ”metoda calendarului”. În acest caz avem trei opţiuni:

a) Acceptaţi să aveţi toţi copiii (adică, posibil între 1 și 12, după cum rânduiește Dumnezeu pentru fiecare; desigur există și excepții de familii cu peste 12 copii dar există și exepții de familii care nu pot avea nici măcar un singur copil);

b) Aveţi relaţii intime proporţional cu numărul de copii pe care îi doriţi (dar în acest caz vă aruncați singuri în ispită și riscați să fiţi înşelat/înşelată de soţ/soţie sau chiar voi să înșelați, din pricina unei abstinențe forțate, în afara rânduielii din viața de familie);

c) Faceţi avort.

Mă îndoiesc că, dacă toate metodele ar dispărea, am vedea, pe stradă, femei cu câte 4, 5 sau mai mulţi copii la plimbare. De ce? Pentru că deja le-a fost insuflată o anumită mentalitate ”standard”. Deja li se pare inadmisibil să se ”umplă” de copii, să nu mai aibă timp de nimic, să râdă oamenii de ele pe motiv că sunt ”pocăite”, să renunţe la carieră, la plimbări, la relaxare, la o viață de confort. Iată, deci, cum în spatele feririi de copii stă aceeaşi mentalitate care duce şi la avort: împotrivirea de a avea copii pentru a nu pierde confortul personal. De fapt, cred că mulți dintre oamenii care se declară pro-vita, dar care nu sunt ancorați în învățătura Bisericii, sunt așa doar pentru că în situaţia lor pot evita avorturile cu ajutorul contracepției. Adică evită un păcat printr-un alt păcat... mai cosmetizat.

Ştim din Tradiţia ortodoxă că diavolul duce omul în păcat pornind de la un... simplu gând. E de ajuns să avem o idee greşită ca să putem fi în stare de a face toate păcatele legate de acea idee. Înă de cele mai multe ori nu le facem pentru că Dumnezeu ne fereşte de conjuncturi nefavorabile. Pentru a scăpa de păcat, Biserica ne învaţă să smulgem rădăcina acelui păcat, nu doar manifestarea lui exterioară. Adică, în cazul nostru, pentru ca avortul să dispară din sânul familiei și din lume, trebuie, mai întâi, să dispară şi ideea feririi de copii.

Să ne amintim că Dumnezeu dă suflare de viață copiilor. Şi dacă aşa se întâmplă, atunci putem să-i cerem Lui să nu îi trimită decât cum vrem, din moment ce El îi şi trimite, aşa cum şi la naştere, îi cerem sănătate pentru copii, iar nu să apelăm la metode omeneşti. De fapt, nu-I cerem asta tocmai pentru că intuim că nu e corect să credem că suntem mai înțelepți decât El în rânduiala lucrurilor.

Părintele Nicolae Tanase spunea că atunci când doi oameni căsătoriţi se feresc de copii, ei trăiesc în desfrâu, deşi sunt cununaţi. Însă cei care fură plăcerea, leapădând răspunderea care însoțește în mod natural plăcerea, se fură de fapt pe ei înșiși pentru că înșelând natura umană, aceasta se va ”răzvrăti” împotriva lor cu tot felul de boli.

Mulţi credincioși spun că sunt împotriva clonării deoarece omul se pune deasupra lui Dumnezeu. Din păcate, aceiaşi oameni folosesc metode contraceptive, nedându-şi seama că e vorba de acelaşi păcat, ba chiar mai grav. Să nu ne punem mai presus de El, ci mai degrabă împotriva concepțiilor greșite cu care intrăm în căsătoria creștină, căsătorie de la care avem adesea așteptări hollywoodiene, deși ea este și va fi: cale de asceză în doi, pentru mântuire, deoarece, așa cum spune Sfântul Isaac Sirul, ”calea lui Dumnezeu e crucea de fiecare zi, căci nimenea nu s-a suit la cer cu răsfățul”.

(Ioana)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești