Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

De ce astazi tinerii nu mai vor sa aibe copii? Aceasta este intrebarea ce mi-a fost adresata de un preot sincer interesat de soarta si mantuirea tinerelor familii.

Raspunsul pe care l-am dat a fost urmatorul: „Pentru ca gandesc numai pe orizontala, adica doar din perspectiva vietii acesteia, fara sa gandeasca si pe verticala, adica din perspectiva vietii vesnice”

Insa raspunsul acesta nu este pe deplin satisfacator caci nu prezinta profunzimea tuturor motivelor ce au dus la formarea acestui fenomen de degradare sociala, si de aceea n-am sa tac ci am sa insir toate bubele, chiar de vor ustura pe unii dintre noi:

a) multi tineri casatoriti nu vor sa aibe copii pentru ca sufera de egoism;

b) altii nu-si doresc copii deoarece contraceptia sexuala a devenit o metoda fireasca de a incalca legea firii (nasterea de prunci dupa cum vin). Este o metoda atat de „la indemana”, incat e greu sa rezisti tentatiei daca nu ai o motivatie puternica, daca nu esti puternic ancorat in viziunea crestina asupra vietii.

c) tinerii soti duc grija vietii desarte: „acum n-am ce sa-i ofer unui posibil copil din cate mi-as dori sa ii ofer”

d) multi tineri au orbit sufleteste si nu mai vad nepretuitele foloase duhovnicesti ale doririi, nasterii si cresterii copiilori.

a) Egoismul de a refuza nasterea copiilor este atitudinea izvorata din dorinta de a-ti trai viata aceasta in comoditate si desfatari fara sa te gandesti in ce mod influientezi tot ceea ce te inconjoara prin ceea ce faci. Egoismul de a avea „tot ce vreau si cand vreau si cum vreau”, este boala care roade din temelii relatiile dintre oameni. Nu vrei sa ai copii pentru ca nu te gandesti decat la dorintele tale, dar si pentru ca esti constient de consecintele cresterii copiilor pe care nu vrei sa ti le asumi: „potentarea rabdarii si a sacrificiului de sine”.

Totusi, spune Sf. Pavel Nu vă amăgiţi; Dumnezeu nu Se lasă batjocorit, căci ce va semăna omul, aceea va şi secera.” De aceea, plata egoismului de la tinerete nu este decat singuratatea sacaitoare si grea a batranetilor nemangaiate de fii si de nepoti.

b) Ti se pare ca este ceva firesc sa refuzi nasterea de copii, mai ales ca este atat de usor sa o faci. Dar refuzul acesta te costa scump pentru ca trupul tau (trupul sotiei tale) nu poate fi pacalit prea mult deoarece functioneaza sub niste parametri pe care nu-i respecti, parametri care cer nasterea de prunci la timpul potrivit. Iar tu amani timpul potrivit pentru mai tarziu, iar mai tarziu a insemnat pentru multe familii „prea tarziu”. Sunt mii si zeci de mii de familii care si-ar dori acum sa aibe copii, dar nu-i mai pot avea pentru ca „atunci” viitoarele mame nu s-au gandit la „acum”, otravindu-si si distrugandu-si trupul cu anticonceptionale si traumele fizice ale avortului.

c) „Nu este momentul de a avea copii pentru ca nu pot sa-i ofer tot ce-i trebuie”.

Dar care este cel mai bun moment de a avea copii?

Cel mai bun moment este atunci cand vrea si Dumnezeu si omul in acelas timp. Dar adesea omul vrea numai cand vrea el, adica cat mai tarziu, pentru ca el intarzie mereu sa faca binele, deoarece si-a pierdut cadenta neintrerupta cu care Dumnezeu il ajuta sa faca binele, si astfel omul a ajuns de la cadenta binelui la carenta binelui. Iar carenta binelui inseamna prezenta raului, raul care nu inseamna decat suferinta.

Omul rupt de Dumnezeu se inchipuie autonom in propria existenta, cand defapt Dumnezeu sta in spatele fiecarui gand si plan pe care il facem, gata sa ne ofere solutia cea mai buna la problemele noastre.

Facem planuri fara Dumnezeu, pentru ca nu suntem constienti de „Nu se mişcă fir de păr fără voia Mea”. Insa Dumnezeu nu gandeste in mod limitat si rasfatat pentru ca nu iubeste selectiv precum facem noi oamenii, ci gandeste plenar, gandeste desavarsit, la scara mare.

Dumnezeu are un plan mare de mantuire pentru toata lumea. De aceea nu se limiteaza doar la cand crezi tu de cuviinta ca ar fi cel mai bine sa ai un copil. Astfel, Dumnezeu se gandeste si la bunicii viitorului copil, si la matusile si prietenii tai pe care acest viitor copil ii va influienta o viata intreaga, si se gandeste inclusiv la fiii vecinilor tai pe care nu dai doua parale, dar pe care fiul tau nenascut inca, ii va influienta (in bine sau rau) mai mult decat iti poti tu inchipui vreodata. Pe toate acestea le ia Dumnezeu in calcul, fara sa rapeasca din libertatea ta sau a altcuiva, oferind momentul cel mai bun pentru nasterea copiilor tai, care nu este altul decat momentul cel mai bun pentru toata lumea.

Mai inainte de a exista fizic, existam ca si gand/intentie in planul de mantuire a lui Dumnezeu pentru lume. Asta o spune chiar Dumnezeu: "Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut, şi înainte de a ieşi din pântece, te-am sfinţit şi te-am rânduit prooroc pentru popoare" (Ieremia 1:5)

Deci, atunci cand facem planing familial, este esential ca planul nostru mic si aparent neinsemnat pentru ceilalti, sa se integreze in planul mare a lui Dumnezeu, planul in care oricine si orice conteaza enorm de mult. Iar daca planul tau mic nu se integreaza cu Planul cel Mare, atunci nu semeni cu Dumnezeu ci risipesti. Risipesti timpi esentiali de a face binele prin proprii copii, timpi morti pe care nu poti sa-i mai intorci oricate regrete te vor stoarce de lacrimi mai tarziu deoarce nu ai facut lucrurile la timp. Iar „la timp” inseamna „la timpul lui Dumnezeu”, adica la timpul continuu al prezentului.

d) Tinerii casatoriti nu mai vor sa aibe copii pentru ca au pierdut dorul de vesnicie. Caci ce este nasterea de prunci, decat "cea mai mare mangaiere pentru pierderea nemuririi". Sfantul Ioan Gura de Aur compara nasterea de prunci cu invierea, deoarece prin aceasta randuiala minunata a ridicarii de „om nou” in locul celor morti, Dumnezeu vesteste reinoirea firii umane.

Insa acolo unde nu exista dor de vesnicie, de reinoire si de schimbare a vietii, nu exista nici dor de a naste si creste copii. Din aceasta cauza, acest ultim motiv al nedoririi copiilor este si primul motiv care le genereaza pe toate celelalte, caci este un motiv de ordin duhovnicesc. Asadar, prezenta/absenta dorintei de a avea copii are o profunda semnificatie si nu degeaba spune Sfantul Pavel ca femeia "se va mântui prin naştere de copii, dacă cu simplitate rămâne'n credinţă, în iubire şi'n sfinţenie" (Timotei I)

Stiut este ca parintii traiesc prin copii. Prin copii lasi mai departe tot ce ai mai bun (sau mai rau) din tine. In ei lasi ceva din trupul tau, dar mai ales din persoana si personalitatea ta. Prin copiii tai, tu te faci coautor si partas la cele viitoare pe care nu ai sa le mai prinzi de pe lumea aceasta, dar pe care le influientezi indirect prin copiii tai si pentru care esti raspunzator fie in bine, fie in rau. Prin copiii nostri (nascuti, nelasati sa vina sau omorati) noi influentam lumea intreaga. De am fi constienti de insemnatatea acestui lucru!

Multi dintre noi facem apologia unei lumi mai bune, dar lumea aceasta nu poate fi mai buna atata timp cat Dumnezeu randuieste sa aduca in beneficiul ei mai multi viitori ingineri, arhitecti, doctori, preoti, dar pe care noi nu-i lasam sa vina la rand, si mai ales la timp. Acestia sunt oamenii-intentie din planul lui Dumnezeu pe care El ii randuieste sa aibe potenta (talantii) de a contribui la binele tau si al intregii umanitati, dar pe care tu nu-i primesti in existenta fizica, si nu vrei sa-i formezi pentru a te bucura de ei impreuna cu intreaga lume.

Lumea nu poate sa fie mai buna atata timp cat voia mea nu este aceeasi cu „faca-se voia Ta precum in cer asa si pe pamant”.

Drept aceea, pentru cine are urechi de auzit, glasul lui Dumnezeu asa graieste prin glasul unui mare sfant:

Lasati copiii sa vina la rand”

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești