Nașterea Domnului

Nașterea unui om nou (I) - Pr. Arsenie Boca

Ca să ne dăm seama de semnificația cosmică pe care o are Nașterea din Betleem, o integrăm între marile referințe ale lui Dumnezeu la întreaga creație. Patru mari intervenții ale lui Dumnezeu fac lumea să aibă o noimă, o explicație și un Sens. Acestea sunt următoarele:

citește mai departe

Nașterea unui om nou (II) - Pr. Arsenie Boca

Nașterea Veșnicului în timp, Atotputerniciei în dulama smereniei, a Celui mai presus de ființă, prunc în brațele Fecioarei, nu poate rămâne un fapt divers în finele timpului. Nașterea lui Iisus nu e un fapt care să poată fi ros cu dintele timpului, un fapt sortit învechirii.

citește mai departe

Cine se naște în Betleem? - Pr. Arsenie Boca

Noaptea Învierii! Ne risipim pe galerii, la locurile de muncă, dar aproape nimeni nu lucrează. Venirea lui Eisenhower la putere în America ne dă curajul de a ne manifesta mai liber. Numai cei timoraţi încearcă să-şi realizeze norma.

citește mai departe

De ce era nevoie de o stea, dacă magii ştiau locul naşterii

Ca să le fie arătat şi Pruncul. Asta n-o ştiau! Casa nu era mare; iar Mama Pruncului era lipsită de strălucire şi necunoscută. Trebuia, deci, ca steaua să-i ducă chiar la locul unde S-a născut. De aceea, îndată ce-au ieşit din Ierusalim s-a arătat steaua şi nu s-a oprit înainte de a ajunge la ieslea naşterii. Minunea a urmat minunii.

citește mai departe

Naşterea Domnului în cele 4 Evanghelii

Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, drept fiind şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns.

citește mai departe

Omenirea nu va fi salvată niciodată de un politician

Toţi avem probleme şi nemulţumiri. Nu există ţară-n lumea această care să spună că populaţia ei trăieşte într-o societate perfectă. Ne confrutăm toţi cu fel de fel de constrângeri, începând de la slăbiciunile noastre până la greşelile celor din jur care ne afectează în mod direct.

citește mai departe

Diferenţa dintre icoana naşterii Domnului şi tabloul religios al naşterii

Pe întinderea golaşă a unui munte stâncos, presărat ici-colo cu smocuri de iarbă, un furnicar de persoane, deopotrivă cereşti şi terestre, se agită în jurul unei peşteri scobită în piatră. Înăuntrul acesteia, două dobitoace - un măgar şi un bou – îl „asistă” pe Cel de neîncăput, circumscris miraculos în făptura gingaşă a unui prunc înfăşăţel.

citește mai departe

Generalizarea Crăciunului

"Pe pământ pace! Între oameni binevoire!" este o urare comună care se poate găsi pe felicitările din timpul Crăciunului. Acestea sunt, desigur, cuvintele ce au fost cântate de îngeri la Naşterea Domnului în Betleem (Luca, 2,14). Deasemenea, este o frază care permite diverse interpretări.

citește mai departe

Ce-i în peşteră ?

Peştera Bethleemului seamănă cu Peştera Iadului, în care Hristos se coboară la moartea Sa. De asemenea seamănă cu spaţiul încadrat de pietre în majoritatea icoanelor ce înfăţişează Botezul Domnului.

citește mai departe

De ce s-a născut Hristos în sărăcia lucie a unui grajd?

Să fie nașterea lui Iisus într-un grajd doar un fapt banal? Doar o coincidență nefericită? Oare nașterea din acest loc să nu aibă și înțelesuri mai adânci?

citește mai departe

Prin nașterea Sa, Iisus dovedește lumii că este Dumnezeu

Cu toții am învățat, cu toții știm și cu toții vedem că istoria lumii și trecerea timpului se măsoară după două coordonate simple și clare: ”Înainte de Hristos” (î. Hr.) și ”după Hristos” (d. Hr.) . Există și varianta seculară a acestor două coordonate, altfel spus ”înaintea erei noastre” ( Î.e.n.) și ”era noastră” (e.n.) dar lucrul acesta nu schimbă cu nimic evenimentul care a produs împărtirea timpului în două, oricum am face prescurtările: nașterea unui anume Iisus, într-un grajd de vite!

citește mai departe

"Dacă Maica Domnului şi Domnul Hristos vor veni la dumneavoastră, să îi rugaţi, vă rog, să treacă şi pe la casa mea."

Fulgii mari de zăpadă dansează prin văzduh, acoperind pământul cu un veşmânt de un alb imaculat. Străzile pe care, în urmă cu o jumătate de oră, domina pustietatea, erau acum pline de copilaşii ce, veseli de sosirea zăpezii, au ieşit afară pentru a se bucura de clipa pe care au aşteptat-o vreme îndelungată.

citește mai departe

Naşterea Mântuitorului sau reînnoirea lumii, nicidecum sfârşitul ei

...Mă întorc acum la întâmplarea mea de Paşti. Mă pregăteam pentru sărbătoare. Îmi purificam sufletul pe cât puteam, eram surd la insulte, insensibil la lovituri, blindat împotriva foamei, încălzit de o rugăciune interioară.

citește mai departe

Hristos se naşte pe pământ în fiecare zi

Uitându-ne la agitaţia ce se creează în fiecare an în preajma Crăciunului, avem certitudinea că şi astăzi, ca şi atunci, omul freamătă după orice, numai de primirea lui Hristos nu se frământă. Şi credem că nicicând nu a fost altfel.

citește mai departe

Cu ajutorul lui Dumnezeu, lansăm astăzi o nouă campanie numită „În familia ortodoxă nu există contracepție” care are ca scop dezbaterea unui subiect delicat din sânul unei familii. Acest demers urmează firesc campaniei „Mii de tineri își păstrează fecioria până la căsătorie” desfășurată pe site-ul nostru de pe 6 ianuarie 2010 și care continuă până astăzi.

Așa cum pentru adolesecenți / tineri, relațiile intime înainte de căsătorie sunt o ispită puternică, alimentată permanent de sexualitatea promovată excesiv în mass-media, la fel este și în viața de familie, unde contracepția în diferite forme (ferirea de a concepe și naște copii) este o practică generalizată, societatea contribuind decisiv prin mijloacele ei de presiune psihică și constrângere socială.

Suntem foarte mulțumiți de mărturiile care s-au adunat în campania „Mii de tineri își păstrează fecioria până la căsătorie” și de discuțiile bogate care au apărut pe marginea lor. Campania a fost bine primită în rândul tinerilor, iar mărturiile i-au ajutat pe cei indeciși în privința începerii vieții intime. Ne dorim ca prin rânduiala lui Dumnezeu, campania „În familia ortodoxă nu există contracepție” să aibă un impact la fel de eficient în rândul tinerilor și a familiilor ortodoxe, pentru a-i ajuta să conștientizeze că în viața unui creștin, ferirea de copii, este un păcat, deci o depărtare de voia lui Dumnezeu, o pierdere a sensului adevărat al familiei, o fugă de cruce, și de fapt o depărtare de Învierea lui Hristos, o depărtare accentuată de Împărăția Cerurilor.

Mărturii:

Articole:

Deși titlul campaniei are o formă de exprimare negativă („nu există contracepție”) noi vom încerca să ne axăm pe partea pozitivă a abordării, arătând prin mărturii și articole ce frumos este să trăiești după voia lui Dumnezeu și să primești în sânul familiei tale toți pruncii pe care Dumnezeu ți-i oferă în dar. Vom pune accent pe familiile curate, cu o adevărată viață, în duh ortodox.

Tema campaniei are foarte multe aspecte care pot fi discutate. Vom încerca să le abordăm pe fiecare în parte, pentru a crea un tablou întreg din care să tragem concluzii clare, având la vedere toate argumentele posibile. Mai sunt sunt articolele deja publicate iar mai jos lista aspectelor pe care le vom trata pe viitor în articolele noastre:

 • Atitudinea Bisericii Ortodoxe față de mijloacele de contracepție: prezervative, anticoncepționale, sterilet, metoda calendarului, și altele.

 • Legătura dintre începerea vieții sexuale înainte de căsătorie și ferirea de copii (contracepția) în viața de familie.

 • Planingul familial ca denaturare și distrugere a conceptului de familie ortodoxă.

 • De ce se căsătoresc tinerii târziu și ce influență are acest aspect asupra vieții intime de familie.

 • De ce nu vor tinerii de astăzi să aibe copii mulți.

 • De ce în multe familii ortodoxe creștinii se feresc de a face copii? Cum e posibil ca oameni apropiați de Dumnezeu și Biserică să facă acest lucru?

 • Influența decisivă a pornografiei în felul de a privi familia și relațiile intime. Masturbarea, perversiunile și abuzurile sexuale – ca forme deviante de înțelegere a relațiilor intime între soți.

 • Creștinii care folosesc mijloace contraceptive nu se pot împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului.

 • Contracepția, un păcat care înnegrește suflelele soților, și ușor ușor îi depărtează unul de altul.

 • Unirea bărbatului și a femeii în Taina Cununiei are la bază împlinirea tuturor poruncilor lui Dumnezeu, și acceptarea voii Lui în toate aspectele vieții.

 • Efectele medicale negative ale folosirii prezervativului, anticoncepționalelor, steriletului și a altor mijloace contraceptive.

 • Avortul – ca efect direct al dorinței soților de a fugi de jertfa (suferința) nașterii și creșterii de copii.

 • Contracepția în familie ca efect al dorinței soților pentru o viață comodă și plină de plăceri.

 • Efectele sociale, economice și morale ale contracepției în rândul populației.

Mai sunt și alte teme, dar pentru lungimea lor, nu le vom trece aici, dar le vom aborda în articolele și discuțiile noastre.

Vreau să subliniez caracterul decisiv al unei percepții corespunzătoare asupra familiei, așa cum a fost ea lăsată de Dumnezeu între oameni, și sper ca voi toți, tineri, tineri căsătoriți, sau adulți cu o viață de familie experimentată să conștientizați importanța acestui aspect în drumul nostru spre comuniunea cu Dumnezeu, spre Împărăția Cerurilor.

Sufletul acestei campanii vor fi mărturiile voastre. Mesajul unei vieți curate în familie alături de Dumnezeu, va fi transmis mult mai ușor prin intermediul mărturiilor, decât prin articole argumenate teoretic.

Prin urmare, așteptăm cu drag și mult interes mărturiile soților și soțiilor care trăiesc o viață de familie fără a se feri de nașterea de prunci, indiferent de vârstă. Așteptăm mărturiile familiilor cu mulți copii, care nu folosesc mijloace contraceptive în viața lor intimă, și care vor putea fi un exemplu pentru cei care intră timid și neștiutori în viața de familie.

Mărturiile noastre nu sunt modalități de a ne lăuda altora cu viața și familia noastră, căci până la urmă ce facem altceva decât să respectăm firea omenească, ci sunt exemple vii de viață în Hristos, exemple care-i vor întări în poruncile lui Dumnezeu pe cei neștiutori sau influențați negativ de ispitele acestei lumi. Pentru a vă încuraja vă spun că mărturiile din campania „Mii de tineri își păstrează fecioria până la căsătorie” au avut un impact foarte mare în viețile unor tineri, care ne-au mulțumit și ne-au spus că lor nu le-a vorbit nimeni niciodată despre aceste aspecte, hotărând ca din acel moment să-și păstreze fecioria până la Taina Cununiei.

Puteți trimite mărturiile voastre prin email la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau puteți lasă mărturia intr-un comentariu la acest articol.

Mărturiile vor fi publicate pe site în cadrul campaniei, și pe viitor, dacă va fi cazul, și într-o carte. Există posibilitatea ca mărturiile să fie preluate și de alte reviste, portaluri sau bloguri ortodoxe. Prin urmare cei care veți trimite acest mărturii vă dați implicit acordul pentru publicarea în toate aceste medii.

Claudiu Balan
președinte
Asociația Ortodoxia Tinerilor

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Caută articole în site » Caută articole în site »

Crăciunul în temnițele comuniste

Crăciunul anului 1951 în temnița de la Târgu-Ocna, cu Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide și Pr. Gherasim Iscu

Era o iarnă liniştită, cu zăpadă, fără ger. Dealurile dimprejur încărunţiseră. Clopotele de la schit ne vesteau rugăciunile călugărilor şi ne uneam cu ei şi cu toată suflarea creştină într-o rugăciune mută. Este cu neputinţă ca rugile tăcute revărsate în văzduh de oamenii aceia încolţiţi între moarte şi tortură să nu fi fost primite. 

citește mai departe

Crăciunul anului 1948 cu Dumitru Bordeianu, în temnița comunistă de la Suceava

Oamenii milostivi și buni creștini din Suceavași satele din jur aveau frumosul obicei ca sâmbăta și la sărbători mari, să vină la poarta închisorii să aducă deținuților tot felul de alimente și îmbrăcăminte. Din prima sâmbătă, când închisoarea a început să se umple cu noi, cei arestați la 15 mai, acesti pioși creștini au venit la poartă cu alimente

citește mai departe

Crăciunul anului 1952 la Aiud cu Atanasie Berzescu și Radu Gyr

Iisus se naşte şi-n spatele zidurilor reci şi groase, în spatele gratiilor şi uşilor ferecate. În ajun de Crăciun lucram în fabrică. Aşteptam cu înfrigurare scurgerea timpului, ca să mergem în Celular. Ne pregăteam cu toţii de colindul ce avea să fie în noaptea de Ajun.

citește mai departe

Crăciunul, noaptea în care Părintele Gherasim Iscu l-a repus pe Hristos în inima torționarului său

Când mă aflam în închisoare, mă îmbolnăvisem foarte tare. Aveam tuberculoză la amândoi plămânii, de asemenea patru vertebre erau atinse de tuberculoză. Aveam de asemenea tuberculoză intestinală, diabet, insuficienţă cardiacă, hepatită şi alte boli pe care nici nu mi le mai amintesc. Eram aproape de moarte. La dreapta mea se afla un preot pe numele său Gherasim Iscu.

citește mai departe

Crăciunul anului 1941 în temnița de la Sibiu cu dr. Flor Strejnicu

Nici una dintre sărbătorile creștine nu este atât de mult legată de copilărie ca sărbătorirea nașterii pruncului Hristos. Venirea pe lume a copilului Iisus, vestit și slăvit de colindele cântate de copii, darurile aduse de ”Moș Crăciun” copiilor, petrecerea sărbătorii în familie, unde preocuparea centrală o formează copiii, toate acestea fac din acest sfânt praznic motivația nostalgiilor de mai târziu. 

citește mai departe

Crăciunul anului 1950 la colonia de muncă Capul Midia cu academicianul Paul Păltănea

”Am început munca silnică în condiții peste măsură de aspre. De la colonie și până la șantier, câțiva zeci de kilometri, eram duși cu mașini basculante. Înghețam bine și vântul, care nu contenea, trecea năvalnic printre zdrențele noastre, înfășurându-ne scheletul cu straie de gheață. Munca începea la 6 dimineața […] și dura 12 ore, până la 6 seara, cu o pauză de o oră, pentru a primi ceea ce administrația lagărului numea ”mâncarea” noastră zilnică de prânz, niște lături de fapt.

citește mai departe