Sfânt pentru o zi
V-aţi gândit vreodată cum ar fi să fii sfânt pentru o zi?
În mintea mea sfinţii sunt oameni care au trăit de mult, acum sute de ani, a căror viaţă o citesc în sinaxare, departe de a fi oameni simpli. Mare surpriză am avut când am văzut acele poze din viaţa Sfântului Ioan de Kronstadt, când l-am văzut că era om simplu ca şi noi, când am citit viaţa lui şi am văzut ca a fost bolnav când era mic, că era slab la învăţătură şi nu ieşea cu nimic în evidenţă atunci am realizat că sfinţii sunt oameni de rând.
Ce om era şi ce sfânt a ajuns! căutat de zeci de mii de oameni aşa cum îl căutau oamenii pe Mântuitorul Hristos. Veneau la Sfântul Ioan de Kronstadt ca să se vindece ca la un izvor al tămăduirii, veneau mii şi mii de oameni zilnic ca să se spovedească, ca să primească sfaturi, ca să se-mpărtăşească şi să-i audă predicile.
Sfânt poate fi şi cineva care locuieşte la bloc, şi un taximetrist, şi un profesor, şi-un cerşetor….Sfânt pot fi şi eu. Dar oare vreau să fiu sfânt?
Ce-ar fi ca într-o zi să-mi propun să fiu sfânt, să-i cer ajutorul lui Dumnezeu să nu fac niciun păcat. Îmi fac un plan dinainte şi-L rog pe Domnul Hristos pe tot timpul zilei să mă-ntărească să-l ţin.
Chiar dacă în ziua aceea voi mai greşi, îmi voi cere iertare şi o voi lua de la capăt. Creştin nu e cel ce nu cade ci cel ce se ridică, important este să relizez că Domnul e lângă mine, şi-n cădere şi-n bucurie. Important este să-nvăţ să mă raportez mereu la El, să-i cer mereu sfatul şi ajutorul, să-nvăţ să nu fiu egoist pentru că fără El nu pot face nimic.
A fi sfânt nu înseamnă să nu greşeşti ci înseamnă să-ţi vezi mereu păcatele şi să-ncerci să le părăseşti, pentru că cel care-şi vede păcatele e mai mare decât cel ce învie morţii.
Cum ar fi să fim sfinţi pentru o zi?
„Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este.”
(Balan Claudiu)
Vasilica
decembrie 2, 2008 @ 10:40 pm
Nu m-am gandit niciodata, suntem plini de ura,de mandrie ,unde sa incapa sfintenia?desi Domnul a zis:”Fiti sfinti, caci Sfant sunt Eu”( 1Petru1,16 )
Aceasta porunca este data pentru prima data lui Moise si o gasim in Levitic cap.11. Asadar, inca din VT avem aceasta porunca de a fi sfinti, insa este f trist ca astazi acest cuvant e de batjocura: ”Cine te crezi?Vrei sa faci pe sfantul?” ca si cum sfintenia ar fi ceva interzis ( este o carte f frumoasa si o recomand pt cine nu a citit-o–Cum am vrut sa ma fac sfant de Virgil Gheorghiu ).
Ar trebui sa spunem ”Doamne ajuta-mi sa fiu sfant”. Sa nu uitam ca este porunca sa fim sfinti, porunca de la Dumnezeu.
Daca privim la vietile sfintilor, despre care stim ca au fost si ei oameni pamanteni ca si noi,asa cum ai scris Claudiu si vedem ca ei au putut implini aceasta porunca a sfinteniei, a desavarsirii, prindem si noi curaj si smerita indrazneala.
Doamne ajuta!
Claudiu
decembrie 3, 2008 @ 8:53 am
Chiar vreau sa citesc cartea aceea a lui Virgil Gheorghiu, pentru ca el este un preot extraordinar. „Tatal meu care s-a suit la cer” este deasemenea o carte extraordinara, scrisa tot de el, in care vorbeste de sfintenia tatalui sau ca preot.
Vasilica
decembrie 3, 2008 @ 7:27 pm
Da ,am citit cartea ”Tatal meu care s-a suit la cer” f frumoasa; cealalta carte o poti gasi pe la manastiri,daca nu se poate si imprumuta : )
numai bine!
MONICA
aprilie 16, 2009 @ 5:17 pm
FOARTE BUN ACEST ARTICOL !
INTR-ADEVAR DOAMNE AJUTA SA FIM SFINTI !PTR MINE E FOARTE GREU RECUNOSC!
andreea
septembrie 21, 2009 @ 10:40 pm
chiar aveam nevoie sa citesc un articol ca acesta.ma ajuta foarte mult mai ales ca imi doresc foarte mult sa mi vindec sufletul de pacate.multe putine….ele exista si poate vor mai exista dar cand Duhul Sfant e langa noi acestea nu vor mai putea prinde radacini
george
septembrie 21, 2009 @ 11:25 pm
Sa fim desavarsiti, precum Tatal Nostru este,toti suntem pacatasi, avem pacate, patimi, afara de Fiul Omului, Dumnezeu si Om, Iisus Hristos, care a venit sa ne mantuiasca pe noi pacatosii.
Minunat este Domnul intru Sfintii Sai!
Porunca avem sa ne sfintim viata,Dumnezeu este Iubire si ne-a dat noua porunca noua sa ne iubim unii pe altii, asadar sa devenim sfinti din aceasta viata,asa cum au facut toti sfintii care acum se bucura in viata vesnica , se veselesc in lumina cu Mantuitorul Nostru.
Viorel
septembrie 21, 2009 @ 11:49 pm
Sfintenia este un ideal obligatoriu. Cine o fi spus asta? Parintele Arsenie Boca? Iar daca dupa Sf. Serafim de Sarov, scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant, ce lamuriri suplimentare ne mai trebuie? Poti fi sfant si fara sa treci Dunarea ca pe uscat! Parintele Ilie Lacatusu, alt exemplu. Da’ da nu-i canonizat vor sari iar criticastrii! Canonizarea nu-i decat recunoasterea oficiala a sfinteniei, nu a devenit nimeni sfant doar pentru ca a fost canonizat. Doamne ajuta!