Skip to content

5 Comentarii

  1. sdaniel
    decembrie 1, 2013 @ 5:28 pm

    „De numele Sfântului Apostol Andrei este legată şi originea Bisericii dreptmăritoare din România. Din mărturiile istoricilor şi din Sfânta Tradiţie reiese că Sfântul Andrei este şi primul propovăduitor al Evangheliei la strămoşii noştri daco-romani, fiind considerat „naşul poporului român”. Creştinismul românesc are deci origine apostolică.”
    Stim ca Sfantul Andrei a fost in Scythia Minor (Dobrogea) in anii 50-60.
    In acea regiune se aflau cetatile grecesti de la tarmul Marii Negre, populatia majoritara fiind formata bineinteles de grecii antici si de ceva romani.
    In aceea perioada restul Romaniei era locuit de daci care erau politeisti si au ramas asa multa vreme.
    In aceste conditii aceasta idee foarte veche cum ca Sfantul Andrei este cel care i-a crestinat pe romani nu are absolut nicio legatura cu realitatea din mai multe motive, cum ar fi:
    1) Romanii nu existau pe atunci, nici macar daco-romanii nu existau ca entitate;
    2) Sfantul Andrei nu a ajuns la daci, si nu exista niciun semn ca dacii au imbratisat crestinismul;
    3) Sfantul Andrei a crestinat grecii din Dobrogea, greci care oricum au parasit ulterior coloniile/orasele din Dobrogea, deci oamenii crestinati de Sfantul Andrei au disparut de pe aceste meleaguri.
    Eu stiu ca e important sa pretinzi ca crestinismul nostru e de origine apostolica dar mi se pare mai important sa respecti adevarul. Si-asa istoria noastra e plina de falsuri si de exagerari, ne mintim pe noi insine si nu e bine sa continuam asa.

    Reply

  2. sharbinsk
    decembrie 1, 2013 @ 7:18 pm

    Reply

  3. sdaniel
    decembrie 1, 2013 @ 7:46 pm

    Faci o confuzie, am spus, Sfantul Andrei a crestinat greci si nu traci.
    In primul rand, la nord de Dunare (apropo, Dobrogea este la sud de Dunare), locuia o ramura a tracilor numita daci/geti. Acestia aveau o religie centrata in jurul zeului suprem, Zalmoxis, vezi si sanctuarele/centrele spirituale care se regasesc in toate cetatile dacice gen Sarmisegetusa. In toate cetatile dacice s-ar fi gasit o urma de crestinism daca ar fi existat printre ei. Crestinismul e adus de romani mult mai tarziu, Sfantul Andrei nu mai traia de mult cand Dacia a fost cucerita de romani in anul 106.
    Referitor la Dobrogea, acolo au fost orasele grecesti Callatis, Histria, Tomis etc., grecii au colonizat zona inca incepand cu sec VII I.Hr. E drept ca si geto-dacii au avut si ei perioade in care au stapanit Dobrogea…ultima data cand au stapanit Dobrogea a fost in timpul lui Burebista. Dar aia a fost ultima, cand Sfantul Andrei a fost in Moesia Inferioara (Dobrogea), era provincie greco-romana de peste o suta de ani.

    Reply

  4. sharbinsk
    decembrie 1, 2013 @ 8:25 pm

    Reply

  5. sharbinsk
    decembrie 1, 2013 @ 9:14 pm

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *