Sfântul Spiridon al Trimitundei – Făcătorul de minuni

sfantul-spiridonDupă ce ai citit multe şi ai învătat multe, ţi se cade ţie a veni la începutul începuturilor – la Dumnezeu.

Un sfânt care a înţeles foarte bine acest lucru este Sfântul Spiridon al Trimitundei, marele făcător de minuni, care deşi ajunge episcop, uimeşte cu simplitatea prin care explică chiar la Sinodul de la Niceea, unitatea şi diversitatea Sfintei Treimi, ţinând în mână o cărămidă şi spunând că este formată din trei elemente: foc, pămant şi apă. În timpul explicaţiei sale, se aprinde focul în partea de sus a cărămizii, în mâna îi rămane pămant şi curge apa.

Se spune că pe Sfântul Spiridon l-a legat o prietenie trainică de Sfântul Nicolae, ceea ce e de înţeles, având în vedere că aveau în comun daruri de mare preţ: iubirea, blândeţea şi milostenia.

La fel ca Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon ne învaţă că :”Dumnezeu dragoste este, şi cel ce rămane întru dragoste întru Dumnezeu rămâne şi Dumnezeu întru el.”

Sfântul Spiridon, ale cărui moaşte se află în insula Corfu, este considerat un sfânt călător, deoarece papucii de mătase, de pe tălpile sale se uzează în fiecare an şi sunt înlocuite de praznicul sau. Sfântul călătoreste spre a veni în ajutorul celor credincioşi, care îi cer din suflet ajutorul. Multe spitale şi biserici poartă numele sfântului, pentru că el este un mare vindecator.

In Bucureşti, la Biserica Sfântul Spiridon Vechi, există o icoană făcătoare de minuni a sfântului, la care s-au rugat mulţi şi la care au venit apoi să mulţumească pentru ajutorul primit, pentru că acest sfânt nu se îndură să lase neîmplinite rugăciunile celor credincioşi, care cu lacrimi îi cer ajutor când sunt în suferinţă.

Bucură-te, tămăduirea trupului meu,

Bucură-te, mântuirea sufletului meu,

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!

 

(Monica Frăţilă)

(Visited 4 times, 1 visits today)