Skip to content

27 Comentarii

 1. catalin
  august 28, 2009 @ 9:10 am

  Permiteti-mi sa remarc un articol frumos dar care reflecta un aspect adevarat dar dureros al timpurilor noastre. Asa este. A reusit. Totusi ma folosesc de acest comentariu sa adaug si faptul ca ne permitem cam mult sa vorbim, sa interpretam , sa comentam niste lucruri care ne depasesc.Suntem departe de Adevar iar despre Adevar trebuie sa vorbeasca Duhul Sfant prin oameni alesi. Daca astfel de oameni scriu articole si comenteaza aici sunt coplesit…..dar Fratilor………..!!!!!!!!!!!!!!!!!! mergeti la biserica, la manastire si ascultati acolo un cuvant care zideste.Nu oricui ii este dat faca pe apostolul. Si mai este ceva. Arsenie Boca a fost un mare si sfintit parinte contemporan dar inainte de al face sfant asteptati canonizarea de catre Biserica a carui cap este Hristos ! Nu mai canonizati voi ca ne ocupati si voi timpul cu alt mestesug mai alunecos si viclean decat cel al personajelor de mai sus. Lasati biserica sa vorbeasca.

  Reply

 2. admin
  august 28, 2009 @ 10:06 am

  Frate @Catalin, Biserica suntem noi toti, si clerici dar si mireni, cu Hristos deasupra. Asa cum spunea Ps. Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanţilor „Trebuie să vă spun mai întâi că nu Biserica îi face pe sfinţi. Nu Noi, Sinodul Bisericii, îi facem pe sfinţi. Ci pe sfinţi îi face Dumnezeu şi poporul. Dumnezeu – pentru că le recunoaşte sfinţenia lor şi poporul – pentru că păstrează în memoria sa faptele lor”
  Cat despre apostolat, ai dreptate. Il face doar cel care are binecuvantare. Si asta stie fiecare in parte.

  Reply

 3. catalin
  august 28, 2009 @ 10:19 am

  Ai dreptate . Biserica suntem noi toti, dar noi mirenii trebuie sa ne intelegem locul.Sfantul Vasile cel mare spune:”Nu este in puterea oricui sa filozofeze despre Dumnezeu, fiindca lucrul acesta pot sa-l faca cei care s-au cercetat cu de-amanuntul si care au inaintat pas cu pas pe calea contemplatiei si care, inainte, de aceste indeletniciri, si-au curatat si sufletul si trupul, sau care cel putin se silesc sa se curete”.
  Toate informatiile care se regasesc aici bucura pe orice crestin , dar sa nu o luam inaintea bisericii. Asta am vruta sa spun. Numai bine!

  Preotul este deci chemat sa teologhiseasca, sa invete cuvantul adevarului. Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste pe larg despre insusirile pe care sa le aiba predicatorul si predica pentru a face sa patrunda cuvantul lui Dumnezeu la inima credinciosilor. O astfel de predica cere osteneala, simt critic si mai ales smerenie. Singurul indreptar si singura calauza in alcatuirea desavarsita a predicilor este Dumnezeu. Predicile, asadar, trebuie sa fie alcatuite astfel, ca „ele sa placa lui Dumnezeu”. Preotului i se cere, nu numai invatatura ci si o viata ireprosabila. Sfintii Trei Ierarhi se opresc cu multa staruinta asupra acestei laturi a preotiei. Sfantul Vasile cel Mare da sfaturi preotilor pentru a avea o tinuta cu totul vrednica de slujirea preoteasca, mai ales in timpul savarsirii Sfintei Liturghii. El socoteste ca cel ce vine la hirotonie a fost, deja examinat cu multe marturii cu privire la invatatura si purtare, de aceea indemnul se indreapta la implinirea Tainei Preotiei cu multa atentie. „Ia seama la tine insuti, o preotule, spune Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, si fii cu luare aminte la dregatoria preoteasca, pe care ai primit-o, cu scopul s-o savarsesti intru frica lui Dumnezeu (Col. 4, 17). Gandeste-te bine, ca nu ti s-a incredintai o slujire pamanteasca, ci cereasca, nu omeneasca, ci ingereasca. Invata ca sa te infatisezi lucrator cinstit, drept invatand cuvantul adevarului. Ia seama ca sa nu stai la rugaciune avand dusmanie cu cineva ca sa nu te departezi de Mangaietorul. Pana la ceasul Liturghiei, citeste si te roaga si numai asa sa te apropii de Sfantul Altar, fiind adanc patruns de duhul pocaintei”.

  Reply

 4. Mikis
  august 28, 2009 @ 1:14 pm

  Dati-le minute gratuite la mobil, sa le ia foc creierii, dati-le credit cu buletinul, sa se intinda mai mult decat le permite plapuma si sa munceasca ca robii pentru plata dobanzilor, up-gradati computerele, masinile, telefoanele mobile etc in fiecare luna, ca sa cheltuie nesabuit pentru a fi in „trend”, tipariti cat mai multe reviste colorate frumos, care propovaduiesc cele mai urate pacate, promovati-le non valorile si desfranatii la TV ca sa le slujeasca de exemplu, porniti campanii de denigrare ale arhiereilor, ca sa le fie scarba de Biserica…(va invit sa continuati lista!)

  Reply

 5. dan
  august 28, 2009 @ 1:41 pm

  Dati-le vise desarte cu „managerul de succes”, cu „femeia de succes”, cu cariera de succes, ca sa uite de familie si de mantuire, umpletii de cunoastere desarta ca sa se creada dumnezei si sa se inchine propriilor lor minti… La cei altruisti dar deznadajduiti aratati-le toate uraciunile pamantului prin tv, internet si presa…crime, violuri, tradari in dragoste, sinucideri, incest…aratati-le toate aceste extreme ca sa se scarbeasca de viata si de semenii lor…ca sa ajunga sa-l judece pe Dumnezeu pentru pacatele oamenilor, sa nu-L mai inteleaga si sa-l traga la raspundere inclusiv pentru neputintele din viata lor. Asa ii vom fierbe incet, incet pe toti pana ii vom slei de orice putere sufleteasca, ajungand sa creada ca aici este iadul si aici este raiul.

  Reply

 6. Tiberiu
  august 28, 2009 @ 7:31 pm

  Foarte realist articolul.Asa este

  Reply

 7. crusad3r
  august 29, 2009 @ 7:10 pm

  citind articolul asta m-a bufnit rasul. Sectorul informaticii a aparut datorita dezvoltarii tehnologiei, cat despre Mos Craciun ‘n’ company nu poti sa-i spui unui copil mic despre nastere si asa, trebuie sa-i indulcesti memoria

  Reply

 8. D
  august 29, 2009 @ 7:31 pm

  Si eu care credeam ca informatica a inventat-o diavolul si a dat-o oamenilor ! …

  Si ma rog de ce nu poti spune unui copil despre Nasterea Mantuitorului (pe intelesul lui,evident), dar ii poti spune despre mosi care vin din Laponia, cu sanii trase de reni, intra pe cos (cei de la bloc trebuie sa adapteze) si le fac cadouri exact ce-si doreau ei, doar daca au fost cuminti (se spune inainte) , indiferent cum au fost in realitate.
  Asta o pot intelege, dar Nasterea Mantuitorului nu ? Si apoi sa te tii dezamagire cand afla ca mosul e de fapt o mare teapa !

  Cred ca ideea asta cu mosul poate fi considerata emblematica pt. mirajul societatii noastre de astazi, cand ti se livreaza tot felul de lucruri care promit sa-ti aduca fericirea pe pamant, crezi in ele, le cazi in plasa, ca sa descoperi intr-un final (daca ai sansa sa ti se deschida ochii) ca totul e o mare cacialma.

  Reply

 9. Dan
  august 29, 2009 @ 9:45 pm

  Frate @D…aveam mai multe pretentii de la tine 😛 🙂 Pai nu putem spune unui copilas despre Mantuitorul pentru ca nu o sa inteleaga adevarul. Adevarul este greu de inteles chiar si pentru noi, oamenii mari. Exemple sunt in jur cat cuprinde. In schimb, o sa creada mult mai usor intr-o minciuna…frumoasa (ca asa sunt toate minciunile pe dinafara). Plus ca daca nu le spunem de mos craciun o sa scada drastic vanzarile de iarna, nu o sa mai fie cadouri cu „carul”, si astfel o sa ramana piticii si renii fara locuri de munca…si o gramada de oameni din zona marketing pe langa ei…iar asta este un lucru rau. Noi oamenii de astazi nu ne simtim bine cu simplitatea si smerenia Mantuitorului. Noua ne place spectacolul si grandomania. De aceea multi au de toate (material vorbind), si tot nu se simt impliniti (sac!).
  Da, frate @D…ai concluzionat foarte bine agonia cercului vicios in care ne invartim astazi.

  Reply

 10. Ahile
  august 30, 2009 @ 1:12 am

  Hehe he , Satan va invinge 😀

  Reply

 11. D
  august 30, 2009 @ 2:33 pm

  Asa e, va invinge; va invinge pe cei ce se vor lasa invinsi. Fara suportul nostru nu poate face nimic. Este zero barat.

  Reply

 12. Viorel
  august 30, 2009 @ 5:08 pm

  @ Catalin
  Pana la urma n-am inteles care-i problema dumitale! Trebuie sa asteptam pana un predicator cu cu diploma de predicator se va cobora din cer si sa inceapa a propovadui?
  Pe de alta parte nu inteleg care-i legatura cu Parintele Arsenie Boca. Nu se face nici o referire in articol la cuviosia sa. Nici el, nici Parintele Cleopa, nici Parintele Argatu de la Cernica, nici Parintele Ilie Lacatusu precum si altii ca ei, nu au fost inca canonizati. Dar am credinta ca nu va trece mult timp pana se va intampla aceasta. Totusi pana atunci cea ce se vede cu ochiul liber nu trebuie cautat cu lumanarea. Anume faptul ca prin vietuirea lor au fost si sunt niste titani, luminatori ai neamului in cele ale invataturii ortodoxe, exemple monumentale de traire autentica. Inainte de a teologhisi ei au trait teologia. Au invatat-o pascand oile manastirii, cu Psaltirea intr-o mana si cu toiagul de pastor in cealalta. Au invatat-o prin inchisorile comuniste sau in prigoana atee. Cu toate acestea apar unii in ziua de azi-parca invidiosi pe faima acestora- care nu au alta treaba decat sa carteasca. Personal am deosebita cinstire pentru Sfintii Bisericii fie ei canonizati sau nu. Faptele lor, nu vorbesc ci striga in urechile noastre!

  Reply

 13. Viorel
  august 30, 2009 @ 5:09 pm

  @ Ahile
  Sa nu uitam ca si invincibilul Ahile a fost invins!

  Reply

 14. Adriana
  august 30, 2009 @ 5:40 pm

  Intrebare: ce a vrut sa zica parintele cu aceasta fraza:

  „Tineti-le pe neveste ocupate cu casa, cu masa, cu copiii, cu indatoririle fata de sot, de parinti, pentru ca odata sfarsita ziua sa nu le mai poata oferi sotilor dragostea lor, astfel ei se vor umple de amar si vor cauta mangaiere in alta parte.”

  ?

  Reply

 15. Alexandru
  august 30, 2009 @ 8:08 pm

  Doamne ajuta !
  Sotiile sa aiba atentia axata doar pe „luciul” mobilei, „kilometrii” de sarma si haine spalate la uscat pe ele , mancarea la comanda , si odata cu sfarsirea zilei numai la odihna viseaza si cand vine sotul acasa…..sotia numai este in stare de taina casatoriei. Iertati-ma fratilor pentru raspunsul neserios al meu dar e mai usor de inteles (si iertati-ma din nou caci cu spusa de mine „e mai usor de inteles” mi-am ascuns neseriozitatea)

  Foarte frumoasa a tinut o predica un parinte (care mi-e duhovnic) la care am participat. A zis urmatoarele :
  ” Femeilor li s-au dat functii inalte de serviciu pentru a nu mai face copii si a nu se mai gandi mai deloc la familie ci numai la …….bani, la materialism. Si daca fac un copil il lasa in grija statului (pentru ca ele nu au timp ca trebuie sa faca banii) ca zice statul :Daca nu ai timp de el lasa ca avem noi grija de el, nu e nici o problema: Si statul e condus de cine altcineva decat de conducatori masoni, Bilderberg’i. (acesta e numele grupului masonic care face prapad pe tot globul , Bilderberg…iertare cer pentru cei care stiu numele caci nu am deloc intentia sa supar pe nimeni sau sa ma dau mare). Si copii cresc fara mama si un copil crescut fara „preotul”(mama) lui se observa.” Acestea au fost cuvintele parintelui. Asta e alt punct de ochire al planului Satanic.

  Inca ceva, sunt nou in comentarii (acesta fiind primul) dar cam vechi pe vizionarea lui. Sper sa ma primiti si pe mine printre voi. Doamne ajuta ! iertati-ma pe mine pacatosul si neseriosul

  Reply

 16. Alexandru
  august 30, 2009 @ 8:09 pm

  scuzati-mi acel smile dar nu am intentionat sa fac un astfel de smile, am vazut ca a aparut si….. a aparut…scuzati…

  Reply

 17. D
  august 30, 2009 @ 8:29 pm

  Bine ai venit. Doamne ajuta !

  PS: ai un duhovnic curajos !

  Reply

 18. Adriana
  august 30, 2009 @ 8:57 pm

  Bine ai venit Alexandru,

  Eu nu intelesesem de ce sunt acuzate sotiile ca sunt „ocupate cu casa, cu masa, cu copiii, cu indatoririle fata de sot, de parinti „, si de ce pentru asta sotii „se vor umple de amar si vor cauta mangaiere in alta parte.” considerand ca ele „nu le mai poata oferi sotilor dragostea lor,”, dupa ce mai inainte tocmai a afirmat ca ele sunt ocupate si cu indatoririle fata de sot printre altele… Atata tot…

  Reply

 19. D
  august 30, 2009 @ 9:00 pm

  Ideea cred eu ca era aceea de a nu da importanta exagerata celor exterioare in detrimentul relatiei personale,sufletesti sot-sotie, care este esentiala. Nu ca nu ar trebui sa le faca pe celelalte.

  Reply

 20. admin
  august 30, 2009 @ 9:13 pm

  @Adriana, articolul postat nu face parte din scrierile pr. Arsenie Boca. Doar poza articolului are legatura cu parintele. Reprezinta o scena din pictura bisericii de la Draganescu, de unde si-a petrecut ultimii ani din viata. Noi l-am preluat de pe blogul Jurnalul Anei si am citat sursa. Ni s-a parut foarte actual si cu invataminte de luat.
  Cat despre nelamurirea ta, credem ca ocupatia excesiva fata de casa(„Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti Dar un lucru trebuie: caci Maria partea buna si-a ales”), in detrimentul relatiei cu Dumnezeu si cu afectiunea fata de sot, duc la consecinte regretabile. Aceasta nu inseamna ca sotii (barbatii) sa fie indreptatiti sau scuzati ca se duc sa caute mangaiere in alta parte. Nu, ci faptul ca se raceste dragostea dintre cei doi soti si se amplifica slabiciunile fiecaruia.

  Reply

 21. Adriana
  august 30, 2009 @ 9:37 pm

  Acum am inteles, multumesc!

  Reply

 22. Alexandru
  august 30, 2009 @ 9:55 pm

  Eu am inteles ca poate fi vorba si de rugaciunea in indeletnicirile de zi cu zi ! Daca ea lipseste e grava situatia si se observa raceala intre cei doi soti ! Raspunsul adminului este cel mai potrivit in el continand si invatatura din Sfanta Scriptura. Frumos. Doamne ajuta !

  Reply

 23. paul
  septembrie 4, 2009 @ 10:04 pm

  Doamne ajuta! Sunt multumit ca inca se mai discuta astfel de subiecte care ne framanta pe noi in fiecare zi, cel care a postat acest doc este o pers credincioasa care a putut face si pe altii sa vada adevarata fata a vietii,de a incuraja sa mearga la duhovnic si sa opreasca lipsurile care sunt pt Hristos

  Reply

 24. Monica
  septembrie 28, 2009 @ 5:17 pm

  da… frumos…. asa este.. de cate ori nu mi-a venit in gand ca mai bine vad un film sau ma intalnesc cu prietenii decat sa merg la Biserica… stiu ca acest gand este de la diavol si incerc sa ma impotrivesc. de asemenea consider ca cei care nu merg la Biserica dar spun ca au urmarit Liturghia la televizor savarsesc o mare greseala.

  Reply

 25. george
  septembrie 28, 2009 @ 7:31 pm

  Cuvantul lui Dumnezeu este Cuvant Sfant si acesta poate fi ascultat doar in biserica, care este insasi Zidirea lui Hristos,iar despre sfatul potrivnicului cum spuneau si in Pateric sfintii parinti, daca noi oamenii postim , ei nu mananca niciodata, daca noi nu dormim, ei sunt tot timpul neobositi si nu au nevoie de odihna, singura care-i biruie este SMERENIA.

  Reply

 26. Veronica
  noiembrie 16, 2009 @ 4:10 am

  Avem nevoie de multa pace. Pace in familie, pace la locurile de munca , pace in biserici , pace in Afganistan, in Irak, in Palestina; ce mai ? in toata lumea; dar avem nevoie si de mult bun simt, ca sa nu jignim pe aproapele nostru. Noi ne numim crestini, nu-i asa?Doamne ajuta!

  Reply

 27. Veronica
  noiembrie 16, 2009 @ 6:08 pm

  Dragii mei, revin! Comentariul meu nu se refera la niciunul dintre voi, cei dinaintea mea; se referea la un cometariu care observ ca a fost sters . Doamne fii laudat ! Amin!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *