Skip to content

1 Comment

 1. cristirg
  aprilie 28, 2014 @ 5:38 pm

  [b]mai multe despre carte:[/b]
  [url]http://www.crestinortodox.ro/religie/sfintii-langa-intamplari-portrete-reflectii-144696.html[/url]

  „In caleidoscopul sau, Ciprian Voicila a adunat intamplari personale legate de cateva dintre cele mai luminoase figuri ale ortodoxiei romanesti. Iata un episod inedit despre parintele Justin Parvu: „Prin anii 2007-2008, Ionut a ajuns pentru prima data la manastirea Petru Voda. A tinut neaparat sa intre in chilia parintelui si sa vorbeasca cu sfintia sa. La manastirea Petru Voda a regasit doua fete, pe care le cunostea din vedere. Acestea erau insotite de prietenii lor, doi arabi. Ionut le-a propus sa intre impreuna la parinte, sa primeasca un cuvant de folos. (…) Cand au patruns in chilia parintelui, nu mica le-a fost mirarea cand sfintia sa le-a zis, fiecaruia, pe nume. Dar ce mirati au fost – aproape infricosati – cei doi tineri arabi cand parintele le-a rostit numele: Naspan si Sale. Parintele le-a tinut tuturor un cuvant de folos, indemnandu-i, printre altele, sa citeasca Paraclisul Maicii Domnului. In acest timp, una dintre fete a inceput sa planga. Inainte de a iesi pe usa, fata a tinut sa ii multumeasca parintelui si l-a asigurat ca o sa ii urmeze intru totul sfatul. Ce se intamplase? Misterul a fost elucidat mai tarziu, cand, reintalnindu-se cu fata respectiva, Ionut a aflat ca la acea intalnire impresionanta, in timp ce toti ceilalti ascultau cuvintele de folos, doar ea auzea cu totul si cu totul altceva: parintele o sfatuia sa nu avorteze copilul pe care il purta in pantece – era copilul unuia dintre cei doi arabi. Fata a urmat sfatul sfintiei sale si a nascut, mai tarziu, copilul”.

  -Ce dar minunat ne ofera Ciprian Voicila! Darul unei carti simple si frumoase ca peretele de rasarit din casa unui crestin. O carte binecuvantata la umbra icoanei unor cuviosi: parintii Justin Parvu, Proclu, Nicanor sau maica Paisia. O carte plina de ganduri si emotii mistice, starnite de amintirea unor fapte si intamplari fara egal: mirul izvorat din fotografia parintelui Justin, piciorul care incepe sa-i creasca unui copil schiop, zidul de aer ridicat in calea securistilor. Intamplari grele, puternice, dumnezeiesti, pe langa care trecem adesea indiferenti, apatici si fara nicio reactie sau tresarire de constiinta – dovada ca traim, cum spune si unul din capitolele cartii, intr-o lume gresita, o lume pe dos. O lume pe care nu o putem lasa asa copiilor nostri, ci, urgent si cu un ultim efort, se impune sa o schimbam. Este un efort urias. Un efort titanic si nemilos, ce trebuie sa inceapa mai intai cu noi insine.

  Acesta este, de fapt, indemnul cartii. Sa iesim din inertia molcoma si consumista in care traim. Sa restabilim ordinea fireasca a lumii, detronand lucrurile si avutia, pentru a pune gandul mantuirii si trairea lui Iisus Hristos, emotia si frumosul, bunatatea si milostenia in chiar centrul vietii noastre de oameni lesne muritori in insasi nemurirea noastra.“Oamenii despre care am scris in aceasta carte au ceva in comun: i am intalnit in perimetrul sacru al Bisericii. Pentru mine, unii sunt deja sfinti parintele Justin Parvu sau maica Paisia. Altii merg pe calea sfinteniei monahul Proclu, parintele Macarie de la schitul Muntioru, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian Chira sau G. cel Nebun pentru Hristos. Iar altii sunt eroi: Gheorghe Jijie, Marcel Petrisor.”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *