Shopping-ul: noua religie
Am citit un articol foarte frumos, mai de mult, a unui diacon care compara mall-urile cu Biserica. El spunea că unii oameni, duminică dimineaţă, se duc mai degrabă la mall decât la Sfânta Liturghie la Biserică. Concluzia articolului era că mall-urile sunt noua biserică a oamenilor şi shopping-ul a fost „ridicat” la rang de religie.
Poate părea puţin exagerat dar haideţi să vă spun ce am văzut chiar ieri în mallul Plaza din cartierul Militari. Pe pereţii mari de afară şi în interior sunt câteva afişe publicitare gigantice care fac reclamă întregului mall. Pe afişe scrie „Pure shopping” şi arată imaginea a doi tineri, o fată şi un băiat, unul lângă altul, având aripi de îngeri şi fiind îmbrăcaţi în alb, iar fundalul e pe un albastru azuriu şi cu câţiva norişori pufoşi.
Ştiu că noi oamenii mergem la cumpărături să ne relaxăm, să mai scăpăm de monotonie, să ne simţim bine pâna la urmă. Poate câteodată mergem de nevoie sau câteodată mergem ca un moft. Dar afişul publicitar îmi spune altceva. Afişul vrea să divinizeze la nivel mental bucuria shopping-ului. Afişul vrea să arate că shopping-ul e printre cele mai curate şi mai angelice bucurii. Iar termenul „pure shopping” mă duce cu gândul la o senzaţie pură, fără nimic rău în ea, până la urmă la o senzaţie divină, din altă lume – aşa cum arată şi afişul cu îngerii.
Creatorii de reclame sunt conştienţi de dorinţa aceasta lasată în om spre veşnicie, spre infinit. Sunt conştienţi de faptul că cele materiale nu ne pot satisface niciodată şi că omul se gândeşte la o existenţă mai frumoasă, omul tinde mereu spre ceva mai mult. Iar setea aceasta de veşnicie lasătă de Dumnezeu în noi este cea care ne face tot timpul să căutăm, să înaintăm, să explorăm. Setea aceasta ne face pâna la urmă sa ajugem la El, care e bucuria mai presus de bucurie.
Astfel cei care fac aceste reclame se folosesc de dorinţa aceasta şi o pervertesc în ceea ce vor ei. Ei o îmbracă la nivel mental în ceva angelic, în ceva dumnezeiesc, pentru a-şi urmări scopul – acela de a vinde.
După ce facem câteva shopping-uri, aşteptând bucuria promisă, vom simţi şi vom vedea că n-am obţinut ceea ce ni s-a promis.
Nu e rău să faci cumpărături, nu e rău nici măcar să te bucuri că faci cumpărături, dar e rău să mă gândesc că aste e cea mai mare bucurie. E rău să cred că dacă voi fi trist, shopping-ul mă va face fericit. E foarte rău să cred că bucuria dumnezeiască pe care am simţit-o de atâtea ori în Biserică în prezenţa lui Dumnezeu, poate fi comparată cu senzaţia de a merge la cumpărături.
(Balan Claudiu)
Laura-optimista
iunie 13, 2010 @ 1:42 pm
Corect
„Shopping-ul: noua religie”… Aşa este, din păcate.
Cu trei ani în urmă, când eram în clasa a IX-a, am asistat la o întâmplare, care confirmă remarca autorului acestui articol. La o oră de engleză, domnul profesor ne-a propus să discutăm despre rolul shopping-ului în viaţa noastră(nu mai reţin exact cum ajunsesem noi la această temă de discuţie). O colegă de-a mea foarte credincioasă, care suferă de timiditate, a avut curajul de a-şi exprima opinia(fapt neobişnuit pentru temperamentul ei) şi a spus că, în general, faptul de a merge la cumpărături o plictiseşte, deoarece părinţii ei petrec exagerat de mult timp în magazine, o ţin şi pe ea cu ei, iar ea ar prefera activităţi mai utile şi mai plăcute. În mod normal, discuţia ar fi trebuit să continue fără nicio problemă, nu-i aşa? Desigur, dar n-a fost aşa, ci toţi colegii noştri(sau majoritatea lor) au început s-o ironizeze într-un mod exagerat şi nepoliticos, ca şi cum faptul de a te plictisi la cumpărături ar fi un păcat grav, sau o dovadă de gândire anacronică. Au râs de ea toată ora şi în pauză, agravându-i timiditatea. Ce credeţi, pentru acei adolescenţi shopping-ul reprezintă o pseudoreligie, sau exagerez? Este corect să marginalizezi şi să tratezi cu aroganţă o persoană, care şi-a exprimat o opinie despre shopping? Să nu uităm că, în Occident, există cazuri de dependenţă de shopping. N-ar fi mai bine, infinit mai dezirabil să fim dependenţi de iubirea Mântuitorului nostru?
Îmi cer iertare, dacă am fost excesiv de dură, dar întâmplarea, pe care v-am relatat-o fără nicio exagerare, m-a determinat să am această atitudine.
Doamne-ajută!
Bogdan Munteanu
noiembrie 17, 2011 @ 12:25 pm
@ autorul articolului
Într-adevăr, o tristă nouă religie a devenit shoppingul…
http://munteanuk.blogspot.com/2008/01/dumnezeii-din-plase-gods-from-bags_26.html
…iar unii se scuză că, chipurile, ei nu ar suferi de aşa o împătimire, prin faptul că nu au bani de cumpărături şi că doar ‘îşi clătesc ochii’ (sau fac window shopping) şi că nu apucă să cumpere ce vor.
Totuşi, dacă ar avea bani sau de ales între a fi în biserică, la Sfânta Litughie, sau la un mall – unde s-ar afla?
@ Laura-optimista
Mărturia ta din viaţa de liceu oferă o bună dovadă de înfrăţirea ‘nevinovatului’ shopping cu alte patimi 🙁