Skip to content

11 Comentarii

 1. Andy
  decembrie 26, 2015 @ 12:31 pm

  Dar ce ziceti se casniciile cu un sot si mai multe sotii? O aproba Dumnezeu, chiar exista reguli pt ea in Biblie.

  Reply

 2. Ludmila Doina
  decembrie 26, 2015 @ 12:43 pm

  Reply

 3. Grigore Alexandru
  decembrie 26, 2015 @ 7:56 pm

  Ioan, Mitropolitul Banatului a anunţat, astăzi, la sfârşitul Slujbei de Crăciun pe care a oficiat-o în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, lansarea unei iniţiative civice fără precedent. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la Timișoara cere modificarea Constituţiei.

  ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului a făcut un apel vineri, în timpul Slujbei de Crăciun, pentru strângerea de semnături care să aibă ca efect modificarea Constituției. Mitropolitul vrea ca princpala lege din România să specifice clar că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie, ca reacţie la faptul că, în tot mai multe state europene, au fost recunoscute famiile formate din persoane de acelaşi sex.

  ”Este o iniţiaţivă civică pe care fraţii noştrii care iubesc familia creştină ar dori să le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam şi să scrie acolo în Constituţie că familia creştină are la bază codul familiei din Sfânta Scriptură – familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu – bărbat şi femeie. De aceea, dacă veţi găsi tineri studenţi care o să vă roage să semnaţi, vă îndemn cu încredere pentru că, dacă nu mă înşel, nu ştiu dacă nu săptămâna trecută, nu ştiu dacă nu Grecia, a fost îngenunchiată în sensul acesta. Suntem un popor cu mulţi mai mulţi credincioşi şi de aceea să-l rugăm pe Dumnezeu să păzească familia binecuvântată în faţa sfântului alter al neamului nostru. Aici aţi venit frăţiile voastre şi părinţii domniilor voastre – bărbat şi femeie”, a spus ÎPS Ioan, credincioşilor.
  [url]http://www.evz.ro/initiativa-fara-precedent-in-sanul-bisericii-ortodoxe-un-mitropolit-cere-schimbarea-constitutiei.html[/url]

  Reply

 4. Roxana
  decembrie 29, 2015 @ 1:32 pm

  [i]”Și Dumnezeu S-a făcut Om născându-se tot din Femeie, respectând astfel firescul umanității. Așa cum eu și tu avem un tată și o mamă, așa și Fiul lui Dumnezeu S-a născut mai înainte de veci din Tatăl fără mamă, și pe pământ, în urmă cu 2015 ani din Mamă, fără tată, fără sămânță bărbătească.”[/i]
  Fraza de mai sus nu are sens iar analogia e fix pe dos. Tocmai ca nu a fost nimic firesc daca ne luam dupa poveste. Dragilor, copii se fac in felul urmator: O femeie si un barbat au contact sexual si in urma acestuia un spermatozoid fecundeaza un ovul. Peste aproximativ 40 de saptamani un femeia naste un fat. Asta este „firescul” procreatiei umane.

  Nimic surprinzator, va opuneti casatoriilor homosexuale.

  Vreau sa va intreb pe voi, Dan Tudorache si Claudiu Balan, nu credeti ca dati dovada de ipocrizie? Pe de o parte aruncati cu piatra in homosexuali pentru promiscuitatea de care dau dovada schimband parteneri foarte des. Si pe de alta parte va opuneti casatoriei intre ei, pentru a nu le da deloc sansa sa se angajeze intr-o relatie de durata.

  Reply

 5. Dan Tudorache
  decembrie 29, 2015 @ 8:57 pm

  Bună-seara Roxana!

  Nu cred că dăm dovadă de ipocrizie apărând firescul umanității (fără ghilimele) și personal nici nu simt nevoia să mă justific în fața pseudo-contradicției incriminate mai sus.

  Însă mă împinge imboldul de a-ți ura La mulți ani cu sănătate și voie bună în familie!
  Să vă dea Dumnezeu minte luminată, inimă caldă unii față de alții și spor la planurile pe care vi le-ați făcut.
  Sper că ștrumfițele nu-s răcite, ca să aibe și mămica lor nopțile liniștite.

  …Dacă mă uit la ceas… cred că ar fi cazul să-ți urez și Somn ușor!

  Reply

 6. Tudoran Alexandru
  ianuarie 9, 2016 @ 8:20 pm

  Amin!

  Articolul este minunat.
  Voi sunteti niste tineri care ar trebui sa mearga prin clasele de a 12- a sa discute liber cu cei care au implinit 18 ani. Sa le spuneti din inima, prin dialog, ca nu mai avem iubire si vise de a ne face familii si ca pierdem minunea de a creste inima din noi prin copii mici. Cei care cauta sa nu mai aiba inima impietrita, care merg prin viata dar cel mai induiosator lucru li se pare un pui de animal, ar trebui sa se mire putin gandindu-se cat ar putea sa iubeasca un copil al lor. Faptul ca noi tinerii nu mai stam printre copii mici este parte din criza de valori pe care fiecare dintre noi o resimte. Daca traim sa iubim atunci sa facem copii de tineri, ca noi tinerii intre noi nu mai stim sa ne iubim mai mult de un an.
  Noi avem toate cele de mai sus in inimile noastre si stim ca asa e bine, dar cei carora ar trebui sa ne adresam nu au acestea. Poate cel mai bun raspuns la orice contraargument referitor la ati intemeia o familie de tanar ar putea fi adevarul din fragmentul predicii Inaltpreasfintitului Serafim, Mitropolitul Pireului, tinute in Constanta, 2014: ” Biserica Ortodoxă este însufleţită, ţinută unită, luminată şi sfinţită de Sfântul Duh, Care e prezent permanent în ea şi Care transmite credincioşilor harul Lui cel necreat şi de viaţă făcător. Acest har al lui Dumnezeu, care se transmite prin lucrarea şi prin învăţătura lui Hristos şi prin acţiunea şi lucrarea Sfântului Duh, nu este creat, ci necreat, e energie dumnezeiască, aşa cum au învăţat toţi Sfinţii Părinţi ai Bisericii, în special Sfântul Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului. Harul nu se învecheşte, nici nu îmbătrâneşte, aşa cum se uzează învăţăturile şi lucrările oamenilor creaţi.

  Câte teorii şi învăţături au fost dezvoltate de filosofii antichităţii, de sociologi, moralişti, jurişti, politicieni reformatori şi care, ca lucrări şi produse ale oamenilor, au fost apoi depăşite şi s-au stins? Toate cele create se distrug şi se descompun. Însă harul, energia necreată a lui Dumnezeu, care lucrează în Biserică, e nestricăcios şi veşnic tânăr, nu are nevoie de reînnoire, cu atât mai puţin de înlocuire de invenţii omeneşti, care se învechesc şi îmbătrânesc repede, fiind înlocuite cu altele.

  Iar această veşnicie şi permanenţă a lui dumnezeiască, caracterul lui mereu nou şi înnoitor îl face să răspundă la nevoile oamenilor tuturor epocilor, care au nevoie mereu de energia şi ajutorul dumnezeiesc, ca să se izbăvească de rău şi de moarte, care sunt legate de firea căzută a omului. Hristos Însuşi a declarat că cerul şi pământul vor avea un sfârşit, însă cuvintele Lui vor avea valoare veşnic[2]. „

  Eu zic sa nu promovam familia fara sa mentionam ca pacea vine de la Dumnezeu !!!

  Doamne ajuta!

  Reply

 7. pr. Pop Vasile
  ianuarie 15, 2016 @ 7:19 pm

  Un sfant parinte spunea: Daca merge cineva la plug sa se roage iar daca merge la razboi sa se roage si mai mult iar daca vrea cineva sa se casatoareasca sa se roage continu pentru ca plugaritul este pentru o perioada, razboiul pentru o vreme dar casatoria este pentru toata viata. Am cunoscut multi tineri care mi-au spus ca au discutat multa vreme avand in gand casatoria si totusi s-au despartit. Aceasta pentru ca printre discutiile purtate n-au strecurat si o rugaciune, uitand ce spune Mantuitorul: „Fara de Mine nu puteti face nimic”.

  Reply

 8. pr. Pop Vasile
  ianuarie 17, 2016 @ 10:49 pm

  Pt.DL.Dan.si pentru toti care sustin homoxexualitatea ;Casatoriile an Maramures an urma cu multi ani se faceau an zilele de marti si joi pentru ca vremea procreeri dupa taina Nuntii ,sa nu se apropie de vremea LUI DUMNEZEU,adica-Dumineca-pentru a nu se naste copii bolnavi sau cu handicap din pricina ne respectari vremi. dupa cum arata an cartea ECLESIASTUL.;Toate asi au vremea lor si fie-care lucru de supt ceruri asi are ceasul lui .Nasterea asi are vremea ei ……ECL.3 1-2 . Un gospodar credincios mi-a spus;am semanat graul care trebuia semanat toamna ,an primavara si n-a rodit pentru ca nu l am semanat an vremea lui. Toti acestia care sunt anclinati spre ne rodire adica spre homoxexualitate ,nu sunt procreati -zamisliti-invremea hotarata de DUMNEZEU pentru anmultire .Ei poarta asupra lor pacatul parintilor care n-au respectat vremea procreeri .Nu-i judec si nu are voie nimeni sa judece pe nimeni,dar as dori sa va spun ;NELEJUIREA PARINTILOR AN COPIII ESTE PANA LA AL TREILEA SI AL PATRULEA NEAM ESIRE 20 .5 ATENTIE LA PACAT.ESTE ESTE USOR A PACATUI DAR ,ESTE GREU A PLATI .

  Reply

 9. Dan Tudorache
  ianuarie 18, 2016 @ 9:48 am

  Sărut-mâna și la mulți ani, părinte Vasile!

  Din prima afirmație a ultimului dumneavoastră comentariu reiese că aș fi unul dintre cei care susțin homosexualitatea. Dacă n-am interpretat eu greșit cuvintele dumneavoastră, atunci rog să-mi arătați unde am susținut homosexualitatea, mai ales că sunt unul din coautorii articolului, chiar dacă cu intervenții minimale.

  Apoi, de unde atâta siguranță de sine că [i]„Toti acestia care sunt anclinati spre ne rodire adica spre homoxexualitate, nu sunt procreati -zamisliti-in vremea hotarata de DUMNEZEU pentru anmultire”[/i]?.

  Ați făcut cumva cercetări în acest sens? I-ați „inventariat” și intervievat pe toți homosexualii din lumea aceasta și pe părinții lor, ca să trageți acestă concluzie absolutistă că au fost zămisliți în vremea nepotrivită? Dacă da, arătați-mi cum ați reușit, iar dacă nu… atunci de ce faceți astfel de afirmații. Ați primit o revelație în acest sens de la Dumnezeu? Intrebările mele nu sunt deloc zeflemitoare, căci nu mă încearcă un sentiment de ironie ci de supărare, de supărare că un preot al lui Dumnezeu face astfel de afirmații hazardate.

  Neajunsurile afirmațiilor dumneavoastră din ultimul comentariu nu se opresc însă aici. I-ați redus pe cei înclinați spre nerodire la tagma homosexualilor, ceea ce este un fals evident, atât teologic, cât și social. Spre nerodire, adică spre a nu dori copii prin fraudarea legilor naturii, indiferent care sunt metodele de fraudare, sunt inclinați mare parte din creștinii botezați în Biserică, din România secolului XXI și din întreaga lume. Pentru că înclinație spre nerodire este în primul rând contracepția, nu homosexualitatea. Și contracepția se practică din greu astăzi, și bine ar fi să vă cercetați enoriașii la spovedanie, în acest sens. Și ei desigur că nu sunt homosexuali. Cum nu a fost nici Onan, cel înclinat spre nerodire, de care se face atâta caz dealtfel în teologie.

  Eu cred că vă axați pe o premisă vechi-testamentară eronată, care reiese foarte clar din afirmația [i]„Ei poarta asupra lor pacatul parintilor care n-au respectat vremea procreeri.”[/i], după care conchideți ferm că [i]„NELEJUIREA PARINTILOR AN COPIII ESTE PANA LA AL TREILEA SI AL PATRULEA NEAM”[/i].

  Eu vă rog să urmăriți cu atenție ceea ce spun proorocii Iezechiel (Iez. 18, 1-3) și Ieremia (Ir. 31, 29) despre acest lucru, inclusiv tâlcuirea Sfântului Chiril al Alexandriei. Detalii și explicații puteți afla în acest articol dedicat special controversei: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/controverse-sfanta-scriptura/17977-dumnezeu-nu-pedepseste-pentru-pacatele-parintilor
  Dacă aveți obiecții, bine-nțeles că le așteptăm acolo, nicio problemă.

  Dar chiar presupunând că premisa dumneavoatră este adevărată, atunci care mai este rostul și efectul botezului în cazul homosexualilor care au fost botezați când erau prunci? Deci ori botezul e de prisos, ori premisa dumneavoastră este falsă. Trageți dumneavoastră concluzia.
  Ca să nu mai zic că premisa dumneavoastră duce la o concluzie foarte interesantă, anume disculparea homosexualității: dacă înclinația lor este cauzată de păcatul părinților care i-au zămislit în vremea neîngăduită de Dumnezeu, atunci care mai este vina lor?

  [b]Vă invit și la o reflecție:[/b] Să zicem că în cazul a doi soți se întâmplă să stea departe unul de altul o vreme, din pricini de nevoi: Soțul e plecat în străinătate la muncă un an, doi, ori în delegație de 3-6 luni. Știți…. cazul a zeci de mii de familii ortodoxe din România. Și vine acasă omul la soția lui, după atâta timp de abstidență… taman în zi de praznic. Să zicem că praznicul e Nașterea Maicii Domnului, sau Bunavestire, sau altul din cele 12 de peste an. Deci nu o banală zi de miercuri sau vineri, care și acestea sunt în afara zilelor de zămislire, ci praznic împărătesc părinte. Și ce să facă și ei părinte, după atâta abstinență de câteva luni (sau poate câțiva ani), dau liber instinctelor după ce s-au chinuit să le țină în frâu atâta timp. Și se „întâmplă” să zămislească chiar în ziua aceea, pentru că așa a binevoit Dumnezeu.

  Așadar, vă invit să vă gândiți bine: acel copil va avea înclinație spre homosexualitate sau cine știe ce altă patimă dobitocească, doar pentru că părinții l-au conceput în atare situație? Poartă el păcatul părinților că n-au respectat ei vremea zămislirii. Dar se poate socoti păcat, faptul că doi părinți au relații intime într-o zi în afară de vreme (post sau sărbătoare), după ce au avut o lungă vreme de abstinență din motive obiective? Credeți că Dumnezeu e ca un mic tiran care împovărează soții creștini cu copii-problemă pe toată viața, la cea mai mică abatere de la viața lor duhovnicească? Pentru că acesta este dumnezeul pe care l-ați propăvădut prin ideile de mai sus.
  Vă rog să nu mă înțelegeți greșit, eu nu contest la modul principial așezămintele/poruncile Bisericii în ceea ce privește „vremile împreunării”, dar a face din ele dogme, este la fel de nerealist și păgubos ca a le relativiza. Nu contest nici faptul că Dumnezeu poate să rânduiască un copil cu probleme pentru a stăvili neînfrânarea sistematică a părinților, după cum a mustrat părintele Arsenie pe o credincioasă cu copilul zămislit în zi de Paște (de Înviere). Dar a transforma aceste eventuale taine ale lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor, în legi de „mecanică fină” este chiar lipsit de temei și smintitor pentru oameni.

  Mai am și o rugăminte de final, părinte. Vă rog să vă ridicați la prestanța unui reprezentant al lui Dumnezeu, atât prin fondul ideilor cât și prin forma scrisului. Modul în care ați scris ultimul comentariu nu vă face cinste ca absolvent al unui liceu, darămite ca preot cu eventuale studii superioaret. Chiar dacă aș presupune că ați scris sub presiunea lipsei de timp, totuși multitudinea de greșeli de ortografie este flagrantă.

  Ați scris fără spații între cuvintele prescurtate „Pt.DL.Dan.si…”.

  Semnul de punctuație punct și virgulă se adaugă imediat după ultimul cuvânt din fraza care se dorește a fi împărțită în propoziții, după care urmează spațiu. Dumneavoastră ați scris „…homoxexualitate a ;Casatoriile…”, ori „…mi-a spus;am semanat…”, ori „…ECLESIASTUL.;Toate…”, ceea e și mai eronat pentru că folosiți punct și virgulă după punct.

  Virgula se adaugă întotdeauna imediat după ultimul cuvânt iar după folosirea virgulei urmează întotdeauna spațiu deci este incorectă utilizarea „A PACATUI DAR ,ESTE GREU A PLATI”.

  Nu se folosește niciodată Î din a, adică â, la începutul unui cuvânt cum ați făcut la „an zilele de marti…”, sau „an cartea ECLESIASTULUI”, sau „an vremea lui…” sau „anmultire”.

  Nu există cuvântul „NELEJUIREA”, poate ați vrut să spuneți „nelegiurea”.

  Ați făcut dezacordul gramatical „vremea procreeri”, când corect este „vremea procreerii”. La fel, nu se spune „… parintilor an copiii” ci „nelegiurea părinților în copii”, adică „copii” cu doi de i, nu cu trei.

  V-am spus acestea nu pentru a vă pune într-o situație jenantă, nici pentru a vă descuraja dialogul pe site ci pentru a vă ajuta să vă ridicați la înălțimea statutului dumneavoastră.

  Doamne ajută!

  Reply

 10. sharbinsk
  ianuarie 18, 2016 @ 5:30 pm

  Si mai ciudat e ca in primul comentariu a folosit corect in [i]„multa vreme [b]avand in[/b] gand casatoria”[/i] virgula, acordurile gramaticale si semnele de punctuatie, singura greseala fiind la cuvantul continuu.
  Acum sunt posibile doua variante ori e o persoana in varsta si nu e obisnuit cu scrisul si cu cititul de pe ecran de tableta, laptop etc, ori al doilea mesaj e scris deliberat cat mai aiuritor, ca sa enerveze sau sa ia in zeflemea si dovada ca-n primul s-a putut scrie corect.
  Nu vreau sa fac procese de intentie dar n-as vrea sa vad si aici metoda patentata prin alte parti in care titulaturi semnificative in mediul crestin gen „preotul”, „episcopul”, „cuviosul” si altele erau deliberat duse in derizoriu prin teze cat mai bombastice, in cazul asta nu cred ca sta nimeni sa-si mai faca nervi citind [b]„floricele pe campii”[/b] in genul compunere de clasa a 3-a: [i]„pe cer erau nori ca de vata”[/i].

  Reply

 11. pr. Pop Vasile
  ianuarie 26, 2016 @ 7:41 pm

  Domnule Dan, te imbatisez parinteste ca si pe toti tinerii. Fiindca m-ai astepta la o intelegere (controversa), iata am venit.
  Orice adevar se reazama pe doi sau trei, asa cum spune Iisus (Matei 18.16; Ioan 8.17)
  1. “Parintii nostri care au pacatuit nu mai sunt iar noi le purtam pacatele.” (plangerile lui Ieremia 5.7-tot capitolul).
  2. “Si tot norodul a raspuns: “Sangele lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri.”(Matei 27.25) Stim ce s-a intamplat cu evreii in anul 70 d.H.
  3. Chiar daca copii nu sunt judecati pentru faptele parintilor totusi “cazierul” parintilor ii urmareste.
  Referitor la vindecarea orbului din nastere iata cum trebuie sa vedem iubirea lui Dumnezeu prin Iisus Hristos in lume: Mantuitorul le-a spus iudeilor si ucenicilor si ne spune si noua: “ Eu sunt lumina lumii, cine Ma urmeaza pe Mine nu va umbla in intuneric ci va avea lumina vietii”. (Ioan 8.12; Ioan 9.12). Sfintii apostoli il urmau pe Iisus -lumina lumii- si cand L-au intrebat: “Cine a pacatuit? El sau parintii lui?” Iisus le raspunde: ”N-a pacatuit nici omul acesta nici parintii lui, ci s-a nascut asa ca sa se arate in el lucrurile lui Dumnezeu.”(Ioan 9.3) Le raspunde asa pentru ai pastra pe ucenici in lumina Sa, ferindu-i de intunericul judecarii prin continuarea intrebarilor: Cine, de ce, cand si cum a pacatuit? Vindecandu-l Iisus pe orb aseaza in el lumina Sa, pe care o arata cel vindecat in raspunsul dat fariseilor care i-au cerut:”Da slava lui Dumnezeu, noi stim ca Omul acesta este un pacatos.”(Ioan 9.24) Iata ce raspunde orbul vindecat:” Daca este un pacatos nu stiu; eu una stiu ca eram orb si-acuma vad.” (Ioan 9.25) Cand spune cel vindecat cuvintele ”nu stiu” dovedeste ca lumina lui Hristos este in el fiindca evita judecata. Aici se vede iubirea lui Dumnezeu aratata in lucrarea lui Iisus: pe orb il vindeca asezand lumina in ochii lui, iar pe sfintii apostoli nu ii lasa sa cada din lumina in intunericul judecarii.
  Referitor la cele aratate in Eclesiast, vreau sa spun ca vremea trebuie respectata. Vremea trebuie sa se implineasca cu rodire. “Dar cand a venit implinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau nascut din femeie, nascut sub lege ca sa rascumpere pe cei ce erau sub lege ca sa capatam infierea.” (Galateni 4.5) Vremea s-a implinit cu rodul, Sfanta Fecioara Maria a carei natura, “samanta” era pregatita sa primeasca prin Duhul Sfant intruparea Fiului Lui Dumnezeu.
  Cu privire la reflectia propusa, consider ca si cei plecati, cand se intorc acasa dupa ani de zile, daca mai au rabdare o zi, doua,… , abtinandu-se de la relatii pentru a respecta vremea lui Dumnezeu au sansa sa nu pacatuiasca.
  Iar cu privire la homosexuali, acestia daca nu si-ar cere dreptul de a impune neoranduiala in randuiala lasata de Dumnezeu, adica casatoria intre barbat si femeie, ar fi lasati in voia unor patimi scarboase umbland dupa voia lor.”Din pricina aceasta Dumnezeu i-a lasat in voia unor patimi scarboase, caci femeile lor au schimbat intrebuintarea fireasca a lor intr-una care este impotriva firii; tot asa si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii si s-au apris in poftele lor unii pentru altii, au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca, lucruri scarboase si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor. Fiinca nu au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate ca sa faca lucruri neingaduite.” (Romani 1.26-28)
  Vremea isi spune cuvantul: Daca eu as fi respectat vremea de la 0:49, odihnindu-ma pana dimineata, puteam sa observ greselile din comentariu anterior, deci nu am dorit sa scriu in zeflemea ori nici cu alte intentii rele, oricum “Litera ucide, Duhul da viata.”(II Corinteni 3.6)
  Va doresc multa sanatate si Dumnezeu sa ne ajute ca sa ne putem pastra mintea luminata de credinta in Dumnezeu spre folosul mantuirii!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *